Κακή ξανά η Εθνική, αλλά έχει ακόμα χρόνο

Written by  Αυγ 16, 2014

Το κακό της πρόσωπο παρουσίασε σε ένα ακόμα φιλικό παιχνίδι προετοιμασίας η Εθνική Ομάδα που στην πρεμιέρα του τουρνουά του Κάουνας απογοήτευσε πλήρως απέναντι στην οικοδέσποινα Λιθουανία, από την οποία γνώρισε τη συντριβή με 86-67 και γέμισε προβληματισμό τον προπονητή, Φώτη Κατσικάρη.

 

Η ελληνική ομάδα έκανε ίσως το χειρότερο παιχνίδι της στο διάστημα της προετοιμασίας της, αφού σε κανένα σημείο του αγώνα δεν κατάφερε να ακολουθήσει τους παίκτες της Λιθουανίας, ενώ ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο, όταν και κατέρρευσε ολοκληρωτικά, παρουσίασε πολύ κακό θέαμα με εύκολα λάθη, έλλειψη έμπνευσης και καθαρού μυαλού και πολλές λάθος επιλογές σε άμυνα και επίθεση.

Εκτός δωδεκάδας για την Εθνική Ομάδα έμειναν ο Νικ Καλάθης που διανύει τις τελευταίες μέρες της τιμωρίας του –λήγει στις 18/8 – αλλά και οι Μπουρούσης και Γιάνκοβιτς για λόγους τακτικής, καθώς ο Φώτης Κατσικάρης ήθελε να τον προφυλάξει αφού έχασε κάποιες προπονήσεις λόγω της ίωσης που τον ταλαιπωρούσε, αλλά και να δοκιμάσει τους υπόλοιπους ψηλούς που είναι αλήθεια πως μέχρι στιγμής έχουν απογοητεύσει στη διάρκεια της προετοιμασίας. Για την Λιθουανία που εντυπωσιάζει στην προετοιμασία έχοντας ήδη 8/8 στα φιλικά της, εκτός έμεινε λόγω ενός μικροτραυματισμού ο Γιασάιτις.

Η απουσία του βασικού σέντερ της Εθνικής μας Ομάδας άδειασε εντελώς τη ρακέτα σε άμυνα και επίθεση, αφού, παρά την κατά γενική ομολογία θετική σε σχέση με τις προηγούμενες εμφάνιση του Βουγιούκα και την φιλότιμη προσπάθεια του Γλυνιαδάκη, το κενό του Μπουρούση ήταν δυσαναπλήρωτο.

Σαν να μην έφτανε αυτό, η Εθνική παρουσίασε στο παρκέ ένα ασύνδετο σύνολο που έλειπε η ενέργεια, το πάθος και το καθαρό μυαλό, ενώ η κατάρρευση στο τρίτο δεκάλεπτο, το οποίο έχασε κατά κράτος με επιμέρους σκορ 25-10 ήταν ένα ακόμα στοιχείο που πρέπει να διορθώσει στις επόμενες μέρες που απομένουν μέχρι την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ισπανίας.

Η Εθνική Ομάδα ξεκίνησε πολύ νευρικά, όπως σε όλα τα φιλικά της, κάνοντας για μία ακόμα φορά εύκολα και αβίαστα λάθη, ενώ στην πρώτη περίοδο μέχρι το 8’ όταν ο Βουγιούκας μείωσε σε 9-15, είχε μόλις ένα εύστοχο σουτ με τον Γλυνιαδάκη, σκοράροντας μέχρι εκείνη τη στιγμή μόνο με βολές.

Σε κάθε περίπτωση, το παιχνίδι δεν ήταν καλό ποιοτικά, αντίθετα με όσα μας έχουν συνηθίσει οι δύο ομάδες όταν βρίσκονται αντιμέτωπες, με το κύριο χαρακτηριστικό στο ξεκίνημα του αγώνα να είναι τα εύκολα λάθη και οι πολλές διακοπές με τους παίκτες να φορτώνονται νωρίς με φάουλ και να σουτάρουν πολλές ελεύθερες βολές.

Η ελληνική ομάδα παρέμενε άνευρη και χωρίς εμπνεύσεις, ενώ έλειπε και ο παίκτης που θα μπορούσε να την τραβήξει όταν η Λιθουανία έβρισκε εύκολα το δρόμο προς το καλάθι με αποτέλεσμα να βρεθεί να κυνηγάει νωρίς στο δεύτερο δεκάλεπτο το σκορ.

Η αδυναμία να ελέγξει τα ριμπάουντ (25-10 για τη Λιθουανία, 22-8 για την Εθνική), τα πολλά χαμένα ελεύθερα σουτ, αλλά και τα εύκολα φάουλ που οδηγούσαν τους γηπεδούχους συχνά στη γραμμή των βολών ήταν το χαρακτηριστικό του παιχνιδιού της Εθνικής, που μέχρι στιγμής στα φιλικά εξελίσσεται ως το μείζον πρόβλημά της.

Ο Φώτης Κατσικάρης θα πρέπει να δείξει σε βίντεο το τρίτο δεκάλεπτο του αγώνα στους παίκτες του, ώστε να τους δείξει τι να μην κάνουν, αφού στο διάστημα αυτό είναι σίγουρο πως δεν έκαναν τίποτα από όσα είχαν σχεδιαστεί στην προπόνηση.

Συνεχόμενα άστοχα σουτ, παιδικά λάθη και στις δύο πλευρές του παρκέ, λάθος τοποθετήσεις, χαμένα ριμπάουντ και εύκολα φάουλ –με αποκορύφωμα το φάουλ του Βουγιούκα σε τρίποντο του Λαβρίνοβιτς - ήταν το σκηνικό που εμφάνισε η ελληνική ομάδα, που βοήθησε τους Λιθουανούς να ξεφύγουν σε ένα διάστημα που το πιο βασικό στοιχείο ήταν η έλλειψη καθαρού μυαλού.

Με το παιχνίδι να έχει κριθεί και το τελικό αποτέλεσμα να μην έχει έτσι κι αλλιώς κάποια σημασία, η Εθνική δεν παρουσίασε ούτε στο τέταρτο δεκάλεπτο αυτή την μαχητικότητα που είχε δείξει στα προηγούμενα φιλικά της να μαζέψει τη διαφορά, έχοντας απέναντί της μια ομάδα που προσπαθούσε να την αυξήσει ακόμα περισσότερο.

Μοναδικό θετικό στοιχείο ήταν η επιστροφή του Γιώργου Πρίντεζη, ο οποίος έδωσε πολλές μάχες μέσα στη ρακέτα και ηγήθηκε των συμπαικτών του ολοκληρώνοντας τον αγώνα με 14 πόντους και 3 ριμπάουντ, αποδεικνύοντας πως με την παρουσία του η Εθνική μπορεί να περιμένει καλύτερες μέρες. Θετική ήταν και η εμφάνιση του Ίαν Βουγιούκα, ο οποίος για πρώτη φορά στην προετοιμασία έκανε καλή δουλειά πετυχαίνοντας 11 πόντους και μαζεύοντας 6 ριμπάουντ κερδίζοντας πόντους για την συμμετοχή του στην τελική δωδεκάδα, δεν απέφυγε, ωστόσο, τα εύκολα λάθη που προστέθηκαν στην συνολικά κακή εικόνα της ομάδας.

Τα φιλικά, βεβαίως, είναι για να γίνονται λάθη και να τα βλέπουν οι προπονητές για να προσπαθήσουν να τα διορθώσουν. Η Εθνική έκανε συνολικά 15 βάζοντας ακόμα περισσότερη δουλειά στον Φώτη Κατσικάρη.

Επόμενο τεστ της Εθνικής είναι με την Σλοβενία όπου όλοι ελπίζουν να παρουσιάσει καλύτερο πρόσωπο και να δείξει πως έχει αρχίσει να αφομοιώνει τα πλάνα του προπονητή και να διορθώνει τις αδυναμίες της.

Τα δεκάλεπτα: 19-16, 39-35, 64-45, 86-67

Λιθουανία (Καζλάουσκας): Πότσιους 6, Καλνιέτις 8, Ντ. Λαβρίνοβιτς 14, Ματσιούλις 2, Σεϊμπούτις 4, Κ. Λαβρίνοβιτς 2, Γιανκούνας 3, Βαλαντσιούνας 14, Γιουσκεβίτσιους, Κουζμίνσκας 9, Μοτεγιούνας 18, Βασιλιάουσκας 6

Ελλάδα (Κατσικάρης): Μπόγρης, Ζήσης 5, Βασιλειάδης 4, Γλυνιαδάκης 4, Παπανικολάου 5, Σλούκας 7, Καϊμακόγλου 10,Βουγιούκας 11, Πρίντεζης 14, Μάντζαρης 3, Αθηναίου, Αντετοκούνμπο 4

Φωτό: HellenicBF

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.