Θέλει δουλειά, αλλά μπορεί να βελτιωθεί

Written by  Αυγ 10, 2014

Με γεμάτο το μπλοκάκι του Φώτη Κατσικάρη και τελικό απολογισμό μία νίκη και δύο ήττες επιστρέφει η Εθνική Ομάδα επιστρέφει από τουρνουά του Πο για το τελικό στάδιο της προετοιμασίας της ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ισπανίας, έχοντας αφήσει ανάμικτες εντυπώσεις στα πρώτα της φιλικά.

 

Η Εθνική Ομάδα ηττήθηκε στις λεπτομέρειες από την Κροατία με 66-68, έχοντας επιδείξει πολλές αρετές, αλλά και αρκετές αδυναμίες που, ωστόσο, υπάρχει χρόνος να δουλευτούν, αρκεί να υπάρχει υγεία και να καταφέρουν να αφομοιώσουν τα πλάνα του Ομοσπονδιακού προπονητή που, σίγουρα μετά τις τρεις πρώτες φιλικές αναμετρήσεις, έχει ήδη κάνει τις πρώτες του σκέψεις για το τι πρέπει να αλλάξει, προκειμένου η ομάδα να παρουσιαστεί έτοιμη να ανταπεξέλθει στο δύσκολο τουρνουά της Ισπανίας.

Η ελληνική ομάδα απέδειξε πως απέναντι σε ομάδες που παίζουν οργανωμένα και με σύστημα μπορεί να βρει λύσεις και να ανταπεξέλθει, κάτι που, όπως φάνηκε απέναντι στη Γαλλία, δε μπορεί προς το παρόν τουλάχιστον να πετύχει με ομάδες που παίζουν runngunκαι δίνουν μεγάλη βαρύτητα στο physicalgame, εκεί που η ελληνική ομάδα υστερεί, αφού δεν έχει πολλά μεγάλα κορμιά να «σπρώξουν».

Στη σύνθεση της Εθνικής Ομάδας επέστρεψε ο Κώστας Βασιλειάδης, ο οποίος ξεπέρασε την ίωση που τον ταλαιπωρούσε, ενώ εκτός έμειναν για τους γνωστούς λόγους οι Καλάθης, Πρίντεζης και Τσαϊρέλης, αλλά και ο Γιώργος Μπόγρης για λόγους τακτικής. Από την άλλη, στην δωδεκάδα των Κροατών αγωνίστηκαν ο Ρόκο Λένι Ούκιτς, ο οποίος τα δύο προηγούμενα χρόνια αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό, αλλά και το νέο απόκτημα του Ολυμπιακού, Όλιβερ Λαφαγέτ.

Η ελληνική ομάδα ξεκίνησε πολύ άσχημα παρουσιάζοντας για ένα ακόμα παιχνίδι έντονη αστοχία και πολύ κακή περιφερειακή άμυνα, επιτρέποντας στους Κροάτες να σκοράρουν εύκολα τρίποντα, ενώ, ταυτόχρονα, δε μπορούσε να αναπτυχθεί καλά, αφού οι επιλογές στην επίθεση ήταν βιαστικές και το ένα λάθος διαδεχόταν το άλλο.

Η εικόνα της στο δεύτερο ημίχρονο άλλαξε σημαντικά, αφού η Εθνική περιόρισε τα πολλά κενά διαστήματα, είχε καλά ποσοστά στα σουτ και λιγότερες χαμένες βολές, ενώ στα θετικά μπορεί να προσθέσει κάποιος την ενέργεια που έδωσαν οι νέοι παίκτες της ομάδας, η υπομονή των παικτών στην περιστροφή της μπάλας στην επίθεση, αλλά και η επιμονή των παικτών να μην παρατήσουν το παιχνίδι σε κανένα σημείο του.

Η παρουσία των Παπανικολάου –παρά το γεγονός ότι φορτώθηκε νωρίς με φάουλ – και Αντετοκούνμπο που, παρά το γεγονός, ότι έκανε τα πρώτα του παιχνίδια με τη «γαλανόλευκη», γέμισαν αισιοδοξία για το μέλλον της Εθνικής, ενώ για ένα ακόμα παιχνίδι, ο Γιάννης Μπουρούσης πάλεψε μόνος του μέσα στη ρακέτα. Στα θετικά ήταν και η εμφάνιση του καλού περιφερειακού σουτ του Κώστα Βασιλειάδη, που το χρειάζεται πολύ η Εθνική, αν θέλει να ελπίζει σε μια καλή παρουσία στα παρκέ της Ισπανίας.

Απόρροια της ένδειας μέσα στο «ζωγραφιστό», αφού οι υπόλοιποι ψηλοί πλην του Μπουρούση δεν στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων σε κανένα από τα παιχνίδια στο Πο, ήταν το γεγονός ότι ο Φώτης Κατσικάρης χρησιμοποίησε αρκετά συχνά πολύ ψηλά σχήματα, σε μια προσπάθεια να βρει τρόπο να ελέγξει τα ριμπάουντ, κάτι που μέχρι στιγμής αποτελεί ένα από τα αδύναμα σημεία της Εθνικής.

Στα αρνητικά, μπορεί να προσθέσει κάποιος και τα αρκετά αβίαστα λάθη της ομάδας, αποτέλεσμα, ίσως του ότι ακόμα βρίσκεται σε στάδιο προετοιμασίας, το νεκρό διάστημα στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου, όταν και η Κροατία έτρεξε ένα σερί 12-0 με την Εθνική να μένει για 3.40΄ χωρίς πόντο, αλλά και τα εύκολα φάουλ που παραχωρούσε στους αντιπάλους της.

Στα ελαφρυντικά, ωστόσο, της ομάδας ήταν η κόπωση που εμφάνισαν οι διεθνείς, αποτέλεσμα της πολύ σκληρής δουλειάς που έχουν ρίξει μέχρι στιγμής στην προετοιμασία.

Πρώτος σκόρερ της Εθνικής μας ομάδας με 11 πόντους ήταν και πάλι ο Κώστας Παπανικολάου, ο οποίος ξεκίνησε ζεστός, αλλά φορτώθηκε νωρίς με φάουλ και έμεινε αρκετή ώρα εκτός παρκέ. Καλή επιθετική παρουσία με 9 πόντους έκαστος είχαν και οι Μπουρούσης, Βασιλειάδης –που όμως ήταν αρκετά άστοχος – Ζήσης και Καϊμακόγλου, ενώ θετική παρουσία με 8 πόντους και 7 ριμπάουντ είχε και ο «πρωτάρης» Γιάννης Αντετοκούνμπο.

Το μπλοκάκι του Φώτη Κατσικάρη είναι βέβαιο πως γύρισε γεμάτο σημειώσεις και στις περίπου είκοσι μέρες που απομένουν μέχρι την έναρξη του Μουντομπάσκετ, η ομάδα θα δουλέψει σε πολλά ζητήματα που πρέπει να βελτιώσει.

Επόμενο τεστ για την Εθνική, το τουρνουά της Λιθουανίας στις 16 και 17 Αυγούστου, όπου θα έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει κατά πόσο θα έχει βελτιωθεί μέσα από τη νσκληρή προπόνηση που σίγουρα θα συνεχιστεί. Χρόνος υπάρχει, το ταλέντο ξεχειλίζει, καλό κλίμα έχει η ομάδα, δε χρειάζεται να έχουμε παρά μόνο καλά πράγματα να περιμένουμε στο μέλλον.

Τα δεκάλεπτα: 17-20, 31-36, 50-47, 66-68

Ελλάδα (Κατσικάρης): Μπουρούσης 9, Ζήσης 9,   Παπανικολάου 11, Καϊμακόγλου 9, Μάντζαρης Βασιλειάδης 9, Γλυνιαδάκης, Σλούκας 4, Γιάνκοβιτς 2, Βουγιούκας, 2, Αθηναίου, Αντετοκούνμπο 8

Κροατία (Ρέπεσα): Τόμιτς 4, Μπογκντάνοβιτς 10, Σάριτς 14, Ρούντες 9, Λαφαγέτ 4, Άντριτς, Ούκιτς 7, Μάρκοτα 10, Ντέλας, Μπιλάν, Χεζόνια 10, Μπάμπιτς

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.