Ιτούδης: «Η Εθνική ομάδα είναι εθνική υπόθεση»

Written by  Ιουλ 31, 2023

Ο Δημήτρης Ιτούδης έκανε λόγο για εθνική υπόθεση αναφερόμενος στην προσπάθεια που ξεκίνησε η Εθνική ομάδα για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο ομοσπονδιακός προπονητής αναφέρθηκε στην προσαρμογή που καλείται να δείξει η «επίσημη αγαπημένη» στα χαρακτηριστικά των διαθέσιμων παικτών, εστίασε στον ζήλο που δείχνουν οι παίκτες του από την πρώτη μέρα τις προετοιμασίας, ενώ μίλησε και για τη βράβευση του Νίκου Γκάλη στο φιλικό της Παρασκευής απέναντι στη Σλοβενία στο ΟΑΚΑ (19:00).

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Δημήτρη Ιτούδη για:

-τα θύματα των πυρκαγιών πυρκαγιές: «Θα μου επιτρέψετε, δυστυχώς, να ξεκινήσω με τα συλλυπητήριά μου για τους ανθρώπους που έχασαν τις ζωές τους στις πυρκαγιές. Οι περισσότερες εξ αυτών είναι μάλλον απόρροια εμπρησμών. Συμπάσχουμε με τους συμπολίτες μας, είχαμε ανθρώπινες απώλειες και απώλειες περιουσιών.  Συμπάσχουμε με τους συμπολίτες μας. Η Εθνική είναι προέκταση του συνόλου της κοινωνίας μας. Θα ήθελα, παράλληλα, να πω συγχαρητήρια στα παιδιά της Εθνικής πόλο».

-την προετοιμασία της Εθνικής ομάδας: «Ξεκινήσαμε ήδη την προετοιμασία μας, με όποια προβλήματα μπορεί να έχουμε. Για εμάς συνεχίζει να είναι ένα μεγάλο μότο τι γράφει η φανέλα που φοράμε. Η Εθνική Ελλάδος είναι εθνική υπόθεση. Είναι υπόθεση όλων των Ελλήνων, πέρα από τα ονόματα ή τις αρμοδιότητες που έχει ο καθένας. Εκπροσωπούμε τη χώρα μας. Όπως είπαμε στην πρώτη συνάντησή μας, αξίζουν συγχαρητήρια σε όλους όσοι είναι εδώ, οικειοθελώς. Έχουν θυσιάσει πράγματα. Δεν είναι εδώ επειδή τους κάναμε κάποια χάρη, το αξίζουν. Είναι εδώ μέσα από την προσπάθεια που έχουν κάνει όλο αυτό το διάστημα. Είναι σημαντικό πως μετά την πρώτη εβδομάδα που είχαμε την ομάδα στο γήπεδο, υπάρχει φοβερή θέληση. Έχουμε κατανοήσει πως αν θέλουμε να κάνουμε μία προσπάθεια, πρέπει να κάνουμε μία προσπάθεια εκτός ορίων, όσον αφορά την προσπάθεια που πρέπει να κάνει ο καθένας. Θα πρέπει να βγούμε από τη ζώνη που ο καθένας νιώθει άνετος και να κάνει το κάτι παραπάνω για να αποκτήσει η ομάδα μια ταυτότητα που θα κάνει περήφανους όλους τους Έλληνες. Αν συνδέσουμε την προσπάθεια που κάναμε το προηγούμενο καλοκαίρι, μαζί με τις προηγούμενες προσπάθειες, ανάμεσά τους και των παραθύρων, όλα αυτά ανέδειξαν κάτι. Ήταν ελκυστικό στο μάτι του Έλληνα φιλάθλου, μπήκε ξανά στα σπίτια του η Εθνική ομάδα και κάναμε μία προσπάθεια που δεν πήγε όπως θέλαμε, προσδοκούσαμε ή πιστεύαμε ότι μπορούσαμε, αλλά ήταν πολύ σημαντική. Θέλουμε να το συνεχίσουμε. Δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό για την Εθνική, γνωρίζοντας τι γράφει μπροστά από τη φανέλα, και αφήνοντας για μετέπειτα τι γράφει από πίσω».

-τη διαφοροποίηση της αγωνιστικής φιλοσοφίας: «Αναμφίβολα, τα χαρακτηριστικά των παικτών που διαθέτεις ορίζουν και τον τρόπο παιχνιδιού που θα ακολουθήσεις. Δεν γίνεται να παίζεις με τον ίδιο τρόπο παιχνιδιού, όταν έχεις διαφορετικά στελέχη και διαφορετικά χαρακτηριστικά παικτών. Είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι θα πρέπει να δώσουμε κάτι παραπάνω ο καθένας μας στον αμυντικό τομέα. Θα πρέπει να δημιουργήσουμε φάσεις που μας δίνουν τη δυνατότητα να τρέξουμε. Είμαστε ομάδα που μπορεί να απλώσει το παιχνίδι στο γήπεδο, κάτι που ελπίζω να κάνουμε και στα φιλικά που ακολουθούν. Να δούμε αν μπορούμε να δημιουργήσουμε λάθη και να βάλουμε εύκολα καλάθια. Έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε και αυτό φάνηκε στην πρώτη εβδομάδα των προπονήσεων, όπως μεταφέρθηκε από τη θεωρία στην πράξη, μέσα στις προπονήσεις. Προφανώς πρέπει να είμαστε πιο συνεπείς αμυντικά και να βγούμε από τα όριά μας, με την αυτοθυσία μας. Επιθετικά, επειδή το μπάσκετ δεν είναι μονοδιάστατο, δεν γίνεται σε μία ομάδα να μην δίνεις σημασία στην άμυνα ή τις λεπτομέρειες, αλλά και τα χαρακτηριστικά των δημιουργών που έχουμε αυτή τη στιγμή, μας δίνουν τη δυνατότητα να αλλάξουμε λίγο το παιχνίδι μας και να δώσουμε περισσότερο την μπάλα στα χέρια τους έχοντας τις καλύτερες δυνατές εκτελέσεις, είτε κοντά στο καλάθι είτε μακριά».

-την συμμετοχή του Γιάννη Αντετοκούνμπο: «Αυτή η ερώτηση πρέπει να απευθύνεται περισσότερο στους γιατρούς μας και στους γιατρούς των Μπακς. Η ενημέρωση η δική μου είναι πως ο Γιάννης κάνει μία προσπάθεια, θα επανεξεταστεί και σύντομα θα έχουμε μία τελική απόφαση, για το αν προλαβαίνει ή όχι. Έχουμε να κάνουμε με τον καλύτερο παίκτη στον κόσμο, το έχει αποδείξει πολλές φορές, οπότε θεωρώ πως η αναμονή μας αυτή είναι δικαιολογημένη. Παράλληλα, ως προπονητής και ως άνθρωπος του μπάσκετ, καταλαβαίνω την ερώτηση κατά πόσο μπορεί να περιμένουμε τον Γιάννη. Είναι όμως δικαιολογημένο και για αυτό πρέπει να περιμένουμε. Αν θα το ξέρουμε πριν ή μετά τη Σλοβενία, δεν  το γνωρίζουμε».

-το αν η απουσία του Ντόρσεϊ τον έβγαλε από δίλημμα για τον νατουραλιζέ της Εθνικής ομάδας: «Υπήρξαν αθλητές που επικοινώνησαν μαζί μου ή με την ΕΟΚ στον κατάλληλο χρόνο, για τους λόγους που δεν μπορούν να είναι φέτος στην προσπάθεια που κάνει η Εθνική. Και ο Σλούκας έχει δώσει τον καλύτερο εαυτό του, και ο Νικ Καλάθης, και ο Κασελάκης, αλλά και ο Τάιλερ που είναι καινούριο μέλος. Όλοι είχαν τους λόγους τους. Ένας κοινός παρονομαστής ήταν κάποιοι τραυματισμοί που τους απέτρεψαν να είναι παρόντες, ώστε στην ηλικία που είναι και με την επιβάρυνση που είχαν να αφοσιωθούν στις ομάδες τους αυτό το καλοκαίρι. Ο Ντόρσεϊ είχε ένα χαρμόσυνο γεγονός και θα ήθελε να είναι παρών στην εγκυμοσύνη της συζύγου του. Μου το έκανε γνωστό στις 6 Ιουνίου και το ήξερε από τότε και η ομοσπονδία. Άρα είναι μία υποθετική ερώτηση, το αν και το εφόσον, δεν είμαστε σε αυτή την ευχάριστη θέση να έχουμε όλους τους παίκτες παρόντες. Προσαρμοστήκαμε με τα δεδομένα και θεωρώ ότι οι παρόντες, που είναι που μετρούν, δείχνουν μεγάλο ζήλο στις προπονήσεις, που είναι το πρώτο κεφάλαιο, ακολουθούν τα φιλικά και μετά η συνεργασία που θα έχουν στο παρκέ οι παίκτες. Ο ζήλος και η αυταπάρνηση είναι εδώ, στους παρόντες. Δεν έχω παράπονο, τουναντίον. Χαίρομαι που είμαστε εδώ. Μας αρέσει που στα μάτια κάποιων είμαστε ομάδα οκτάδας και στα μάτια κάποιων άλλων μπορεί να μην έχουμε το απαραίτητο ταλέντο. Για εμάς είναι πρόκληση να μπούμε στο γήπεδο ως μία ομάδα, που θα φτιάξει την ταυτότητά της μέσω των φιλικών και να δούμε τι μπορεί να κερδίσει σε άμυνα και επίθεση, φάση προς φάση».

-το πόσο δυσκολεύει το έργο του ότι θα υπάρχουν διαφορές στη σύνθεση της ομάδας σε σχέση με το Ευρωμπάσκετ: «Το σκεφτόμουν τρεις μέρες πριν ξεκινήσουμε τις προπονήσεις, στο μίτινγκ που είχαμε με τους συνεργάτες μου. Να βάλουμε στο μυαλό μας τι είδους μπάσκετ θα παίξουμε. Τώρα έχουμε μπει σε μία πορεία, αυτή είναι η κατάσταση. Δεν κερδίζουμε κάτι στο να γυρίζουμε στο παρελθόν. Γίνανε προσπάθειες να μεταπείσουμε κάποιους παίκτες, συζητήσαμε μαζί τους, αλλά είχαν ξεκάθαρη στάση γιατί δεν μπορούν να είναι μαζί μας. Αξίζουν συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που έχουν προσφέρει στην Εθνική και δεν θέλω να υπάρξει οποιαδήποτε μομφή για τον οποιονδήποτε αθλητή. Δεν γυρίζουμε πίσω. Το σκεφτήκαμε τότε και τώρα σκεφτόμαστε το τώρα, πώς θα κάνουμε ένα υγιές σύνολο που θα γίνει τον καλύτερο εαυτό του στο γήπεδο».

-το στοιχείο που θέλει να έχει η Εθνική ομάδα περισσότερο σε σχέση με πέρσι: «Πρέπει να δούμε τα ρόστερ και των άλλων ομάδων. Είχαμε ένα κακό τρίτο δεκάλεπτο στο παιχνίδι με τη Γερμανία, σε άμυνα και επίθεση. Θέλουμε να αποκτήσουμε αγωνιστική ταυτότητα. Θεωρώ πως είμαστε σε καλό δρόμο για αυτό το κομμάτι. Μπορεί ένας προπονητής να σκεφτεί κάτι, αλλά οι αθλητές να μην το ακολουθήσουν. Μπορεί όμως να το ακολουθήσουν. Στο μπάσκετ δεν υπάρχει σωστό ή λάθος στην προπονητική προσέγγιση, η δική μου εμπειρία αυτό λέει. Όπως έλεγε και ο Νίκολιτς, ‘κάνε αλλαγές, κάνε κάτι. Λάθος δεν υπάρχει’. Ένας μπορεί να το κάνει έτσι, ο άλλος αλλιώς. Η αγωνιστική ταυτότητά μας θα είναι αυτή: αμυντικά να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό, να δημιουργήσουμε λάθη και να επιδείξουμε συνοχή, αφού αρκετοί από τους αθλητές που θα είναι στην τελική δωδεκάδα δεν έχουν παίξει μεταξύ τους. Κάποιοι άλλοι έχουν αγωνιστεί, όπως οι παίκτες του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού. Κι αυτό είναι σημαντικό».

-τη σημασία της ενότητας στην Εθνική: «Η Εθνική είναι εθνική υπόθεση, επειδή έχετε έναν σημαντικό ρόλο και ενημερώνετε τον κόσμο, προσπαθήστε να ενώσετε τον κόσμο. Η Εθνική σημαίνει ενότητα. Εσείς πρέπει να ενώσετε τον κόσμο».

-τη βράβευση του Νίκου Γκάλη: «Πριν από λίγο ήταν εδώ ο Θοδωρής Παπαλουκάς και συζητούσαμε. Είναι φτωχή η οποιαδήποτε γλώσσα για να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη στο πρόσωπο του αθλητή και ανθρώπου του Νίκου Γκάλη. Είναι μία ξεχωριστή στιγμή, για την Εθνική αλλά και για εμένα που θα είμαι αυτή τη στιγμή της ομάδας στον πάγκο της. Συγχαρητήρια στην ομοσπονδία και τον κύριο Λιόλιο που είχαν αυτή την ιδέα. Είναι καιρός μία παγκόσμια προσωπικότητα και είναι σπουδαίο που θα βραβευτεί από την Ομοσπονδία. Συγκίνηση και δέος. Έχω μία φωτογραφία με τον Νίκο Γκάλη, που του την έχω στείλει. Ήμουν φοιτητής, 21 ετών τότε. έπαιζε με την Γιουγκοπλάστικα στο Σπλιτ. Είναι δέος για την συγκεκριμένη προσωπικότητα. Του οφείλουμε ένα… Γκαλόσημο για όσα έχει προσφέρει στην Εθνική μας. Ο Γκάλης και σήμερα αν αγωνιζόταν θα ήταν σημείο αναφοράς στο μπάσκετ. Πάντα προσαρμοζόταν στις συνθήκες. Λείπουν αυτοί οι αθλητές πλέον, που μπορούν να κάνουν drive και σουτ μέσης απόστασης. Η κληρονομιά που έχει αφήσει είναι τεράστια και έχει ανοίξει το δρόμο για πάρα πολλούς αθλητές. Η γενιά του Διαμαντίδη και του Σπανούλη ήταν η μετεξέλιξη του Γκάλη, αλλά σε ένα διαφορετικό μπάσκετ. Ο Παπαλουκάς μπορούσε να μην έχει σκοράρει σε ένα ματς, αλλά να είχε συνολικά σημαντική παρουσία στο παιχνίδι γιατί είχε ασίστ, κλεψίματα, deflections κλπ. Ή ο Γουόκαπ…».

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.