Κλείνει τα… 200 η Εθνική Ανδρών

Written by  Σεπ 03, 2022

Ο αποψινός αγώνας αναμένεται με ξεχωριστό ενδιαφέρον. Είναι ντέρμπι, όπως είναι σχεδόν πάντα οι αγώνες ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία. Είναι ένας αγώνας στην έδρα της Ιταλίας σε ένα κατάμεστο γήπεδο που έχει γίνει sold out εδώ και πολύ καιρό. Έχει όμως και μια ξεχωριστή ιστορική σημασία: Θα είναι ο 200ος αγώνας της Εθνικής Ομάδας σε Ευρωμπάσκετ!

Το κατόρθωμα δεν είναι και τόσο μικρό, όσο ίσως μπορεί να φαντάζεστε. Μόλις τρεις ομάδες έχουν ξεπεράσει αυτό το όριο μέχρι τώρα: Η Γαλλία, η Ισπανία και ο αποψινός αντίπαλος, η Ιταλία. Είναι ένα από τα στοιχεία για τα οποία ενημέρωσε η FIBA.

H αρχή έγινε το 1949 με την Ελλάδα να κατακτά μάλιστα και το χάλκινο μετάλλιο σε ένα Ευρωμπάσκετ άλλων εποχών. Αρκεί να πούμε πως φιλοξενήθηκε στην Αίγυπτο, η οποία τελικά κατέκτησε και την πρώτη θέση. Το πρώτο παιχνίδι της Εθνικής Ανδρών σε Ευρωμπάσκετ ήταν απέναντι στην Ολλανδία με την ελληνική ομάδα να παίρνει τη νίκη με 46-28 στις 15 Μαϊου 1949.

Δείτε και το τότε στατιστικό μόνο με πόντους και φάουλ, τα οποία προκύπτουν από το φύλλο αγώνα.

Προπονητής ήταν ο Γιώργος Καρατζόπουλος και παίκτες οι Αλέξανδρος Αποστολίδης, Στυλιανός Αρβανίτης, Νίκος Μπουρνέλος, Θανάσης Κωστόπουλος, Γιάννης Λάμπρου, Φαίδων Ματθαίου, Νίκος Μήλας, Νίκος Νομικός, Μίσσας Πανταζόπουλος, Νίκος Σκυλακάκης, Αλέξανδρος Σπανουδάκης, Δημήτρης Ταλιαδώρος.

Η πρώτη συμμετοχή σε Ευρωμπάσκετ με την πιο «οικεία» μορφή που γνωρίζουμε τώρα έγινε πριν από 71 χρόνια στο Παρίσι. Από τότε έχει… κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Η Ελλάδα έχει κάνει άλματα μπροστά έχει κατακτήσει δύο φορές το τρόπαιο, το 1987 και το 2005, έχει κατακτήσει μία φορά το ασημένιο μετάλλιο, το 1989 στο Ζάγκρεμπ, ενώ έχει και μία ακόμη τρίτη θέση το 2009 στην Πολωνία.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.