Ιτούδης: «Δεν είμαστε εδώ για να ονειρευόμαστε, αλλά για να δουλέψουμε»

Written by  Αυγ 06, 2022

Σύνθημα για σκληρή δουλειά και αξιοποίηση κάθε δευτερολέπτου προπόνησης έδωσε ο Δημήτρης Ιτούδης για την Εθνική Ανδρών. Ο ομοσπονδιακός προπονητής δεν θέλησε να μπει σε κουβέντες περί μεταλλίου και εστίασε στο να προετοιμαστεί η ελληνική ομάδα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Αναλυτικά μίλησε:

Για τις μεγάλες προσδοκίες που υπάρχουν: «Να σας ευχαριστήσω κατ’ αρχάς, που είστε εδώ. Δεν είμαστε έτοιμοι ακόμα. Είμαστε στη διαδικασία του να γίνουμε έτοιμοι. Προτρέχουμε πάρα πολύ. Οι προσδοκίες είναι καλές, αλλά πρέπει να βασίζονται σε γνώση. Ακόμα δεν έχουμε γίνει ομάδα. Ακόμα οι αθλητές δεν ξέρουν εμένα και εγώ τους αθλητές. Υπάρχουν διάφορα προβλήματα. Από την αρχή της προετοιμασίας μάς λείπει ο Παπαγιάννης και δεν προπονείται μαζί μας. Δεν μπορούν να βγουν συμπεράσματα. Θανάσης, Γιάννης και Τάιλερ μπήκαν στην προπόνηση στις 4 του μήνα. Σήμερα ο Γιάννης δεν θα είναι στην προπόνηση. Το γιατί ανήκει στο ιατρικό τιμ. Αυτό το οποίο θέλουμε είναι να έχουμε τους αθλητές στην καλύτερη δυνατή κατάσταση. Όταν ο αθλητής δεν είναι στο 100%, δεν τον διαχειρίζομαι στον αγωνιστικό χώρο. Ο χρόνος είναι λίγος, χρειαζόμαστε και το κάθε δευτερόλεπτο. Όταν θα γίνουμε ομάδα, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για συμπεράσματα. Προφανώς η λέξη βάθρο είναι κάτι που δεν μας αγγίζει. Μας αγγίζει σαν ιδέα ή σαν ένα όνειρο. Όμως δεν είμαστε εδώ για να ονειρευόμαστε, αλλά για να κάνουμε πράξη και να δουλέψουμε. Είμαστε εδώ για να χρησιμοποιούμε και το τελευταίο δευτερόλεπτο. Να είμαστε εδώ, ακόμη και αν πονάμε λίγο, ακόμη αν έχουμε το οποιοδήποτε πρόβλημα. Αυτό μπορούμε να το υποσχεθούμε. Ότι θα προσπαθήσουμε να βρούμε τον τρόπο για να δώσουμε τα πάντα!».

-Για την παρουσία του Γιάννη Αντετοκούνμπο: «Έχουμε την τύχη και τη χαρά να έχουμε έναν παγκόσμιου επιπέδου αθλητή, ίσως τον καλύτερο σε αυτό το επίπεδο. Έχουμε ταυτόχρονα πολλούς καλούς αθλητές από τον ευρωπαϊκό χώρο, που μπορούν να δημιουργήσουν για τον εαυτό τους. Αυτά τα δύο στοιχεία πρέπει να τα παντρέψουμε, με spacing, μομέντουμ και τι πρέπει να κάνει ο καθένας στο παρκέ. Αυτό χρειάζεται προπονήσεις. Δεν υπάρχει μαγική συνταγή. Επανάληψη, βίντεο, διόρθωση. Δεν έχουμε να κάνουμε με σεζόν δέκα μηνών. Έχουμε να κάνουμε με ένα σπριντ. Πρέπει να προσαρμόσουμε το παιχνίδι μας όταν δημιουργεί ο Γιάννης, ο Τάιλερ, ο Νικ, ο Κώστας… Όταν θα είμαστε όλοι μαζί, θα μπορούμε να μιλήσουμε πιο ξεκάθαρα».

Για τη σημασία της άμυνας: «Η άμυνα είναι αναπόσπαστο κομμάτι του παιχνιδιού. Οι αθλητές ήρθαν όλοι με διάθεση και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Έχουμε κορμιά, που μπορούν να γεμίσουν τη ρακέτα και να προσαρμοστούν στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Να στείλουν τον αντίπαλο σε λάθη. Ένα στοιχείο θα πρέπει να είναι το να οδηγήσουμε τον αντίπαλο σε λάθη. Να δημιουργήσουμε λάθη με την καλή μας αμυντική συμπεριφορά και να το εκμεταλλευτούμε στο ανοιχτό γήπεδο. Ένα στοιχείο θα είναι και αυτό. Όχι, όμως, το μόνο. Θα πρέπει να έχουμε μία ταυτότητα ομάδας, η οποία αμυντικά θα ξέρει τι πρέπει να κάνει. Ο καθένας θα βάλει το κομμάτι του και θα προσπαθήσει να φτιάξει πράγματα για εκείνον και τους συμπαίκτες του. Οποιοσδήποτε είναι αυτό. Θα προσπαθήσουμε να έχουμε συνοχή και να φτιάξουμε καταστάσεις. Μια ομάδα για να χάσει δεν έχει να κάνει μόνο με το επιθετικό ή μόνο με το αμυντικό κομμάτι. Προφανώς αν είσαι καλός στην επίθεση παίρνεις ενέργεια για να παίξεις καλύτερη άμυνα».

-Για το πώς θα διαχειριστεί τόσες προσωπικότητες: «Το θέμα είναι καθεμία από αυτές τις προσωπικότητες πώς θα διαχειριστεί την κατάσταση από μόνος του. Να ξέρουμε πού πρέπει να βρίσκεται ο καθένας. Όσο μπορούμε να το κάνουμε. Τίποτα δεν είναι εύκολο στη ζωή. Μεγάλα πράγματα και καλά πράγματα ήρθαν όταν δεν τα περιμένατε. Προσπαθούμε να πάμε βήμα-βήμα, προπόνηση-προπόνηση, κατάσταση-κατάσταση. Πρώτη φορά έχουμε τόσο μεγάλα μίτινγκ με τους προπονητές. Έχουμε μακρά μίτινγκ, με τα οποία προσπαθούμε να βρούμε την κατάλληλη χημεία».

Για το πώς θα καταλήξει στη δωδεκάδα: «Στη σημερινή προπόνηση είμαστε μείον τρεις. Αυτό που εύχομαι είναι αυτοί που θα μείνουμε να είναι όλοι υγιείς, να είναι στο 100% και να είναι δικός μου πονοκέφαλος ποιοι θα πάνε στο Ευρωμπάσκετ. Και μην ξεχνάμε πως πριν έχουμε και τα παράθυρα».

Για τον περιορισμένο χρόνο προετοιμασίας: «Αυτή είναι η πρόκληση για εμένα. Να βάλουμε απλά πράγματα τα οποία μπορεί να γίνουν σύνθετα στην πορεία. Να ξεκινήσουμε με κάτι απλό. Πώς τρέχουμε, ποιες είναι οι αποστάσεις, ποιες είναι οι γραμμές που τρέχουμε. Οι αθλητές αυτοί είναι σε υψηλό επίπεδο ούτως ή άλλως. Μπορείς να αλλάξεις τη γωνία σε ένα Pick and roll και να είναι ένα νέο σύστημα. Δεν είναι κάτι δύσκολο για αυτού του επιπέδου τους αθλητές. Εγώ πρέπει να προσαρμοστώ στις αδυναμίες και τις δυνατότητες των αθλητών. Πάμε στην επόμενη προπόνηση. Αυτό είναι το μέλλον το προπονητικό. Η επόμενη προπόνηση».

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.