Ιστορική νίκη για την ΑΕΚ επί του… «ερυθρόλευκου» νοσοκομείου

Written by  Δεκ 10, 2017

Η ΑΕΚ θριάμβευσε στο ντέρμπι επί του… ακρωτηριασμένοι από τραυματισμούς Ολυμπιακού με 66-62 και πήρε την πρώτη της νίκη επί των «ερυθρόλευκων» από το μακρινό 2004, σταματώντας ένα σερί 26 συνεχόμενων ηττών και δείχνοντας πως έχει τα φόντα να επανέλθει στο δρόμο των επιτυχιών.

Με τον Ντράγκαν Σάκοτα στον πάγκο της μετά την απομάκρυνση του Σωτήρη Μανωλόπουλου, η ΑΕΚ ήταν καλύτερη σε όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης, δεν πανικοβλήθηκε όταν ο Ολυμπιακός επέστρεψε και πήρε προβάδισμα στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου και με εκπληκτικό τον Μάικ Γκριν στα τελευταία λεπτά, πήρε μια ιστορική νίκη που γέμισε ενθουσιασμό τους φιλάθλους της.

Στον αντίποδα, ο ήδη πληγωμένος από τους τραυματισμούς Ολυμπιακός, αφού στερήθηκε και πάλι των υπηρεσιών των Αγραβάνη και Παπαπέτρου, εμφανίστηκε κουρασμένος από την αναμέτρηση με την Ρεάλ, είδε την ατυχία να του χτυπά ξανά την πόρτα, χάνοντας και τους Γιώργο Πρίντεζη και Νίκολα Μιλουτίνοφ λίγο πριν τη λήξη του ημιχρόνου και, παρά την επιστροφή του δυο φορές, μία από το -12 και μία από το -7, δεν είχε δυνάμεις να διεκδικήσει τη νίκη ως το τέλος, βλέποντας πλέον το πλεονέκτημα έδρας για τους τελικούς του πρωταθλήματος να απομακρύνεται.

Η ΑΕΚ ξεκίνησε εντυπωσιακά και με τους Χάρις και Λαρεντζάκη να παίρνουν τις πρώτες επιθέσεις, προηγήθηκε με 9-2, εκμεταλλευόμενη το χαλασμένο μυαλό των παικτών του Ολυμπιακού που μπήκαν μπερδεμένοι, άστοχοι και εγκλωβισμένοι στην πολύ καλή άμυνα των γηπεδούχων,

Με τον ίδιο ρυθμό και με την κερκίδα να ωθεί τις προσπάθειες των παικτών της, η ΑΕΚ, ανέλαβε τον πλήρη έλεγχο της αναμέτρησης, έφτασε στο +12 (22-10) και έκλεισε ένα ιδανικό πρώτο δεκάλεπτο με διψήφια διαφορά (22-12).

Ο Ολυμπιακός αντέδρασε άμεσα και με τους Μάντζαρη και Στρέλνιεκς να αναλαμβάνουν δράση, μείωσε σε 25-23, ενώ κατάφεραν να ισοφαρίσουν το παιχνίδι σε 30-30, πριν οι δυο ομάδες πάνε στην ανάπαυλα για το ημίχρονο με την ΑΕΚ να προηγείται με 39-37.

Παίζοντας ορθολογικά και ελέγχοντας το ρυθμό και εκμεταλλευόμενη τις απώλειες των Πρίντεζη και Μιλουτίνοφ που αποχώρησαν τραυματίες για τους φιλοξενούμενους, η ΑΕΚ ανέβασε και πάλι τη διαφορά στο +6 με το ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου (45-39), ενώ με τον Ολυμπιακό να δυσκολεύεται πολύ να φτάσει στο καλάθι, κατάφερε να προηγηθεί με +7 (51-44).

Οι φιλοξενούμενοι αντέδρασαν, έσφιξαν την άμυνά τους και κράτησαν την «Ένωση» χωρίς πόντο ως το τέλος της περιόδου, μειώνοντας σε 51-50.

Συνεχίζοντας το σερί του ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με 51-52, έχοντας κρατήσει την «Ένωση» χωρίς πόντο για περίπου 6’, έφτασε και το 53-56, αλλά η ΑΕΚ απάντησε με τον Γκριν να κάνει πάρτι και με σερί 8-0 για το 61-56.

Ήταν η σειρά του Ολυμπιακού να απαντήσει με σερί 6-0 για το νέο προσπέρασμα με 61-62 και τα τελευταία δύο λεπτά ήταν θέμα γερών νεύρων και ψυχραιμίας.

Ο Ντελρόι Τζέημς με 2/2 βολές έβαλε την ΑΕΚ και πάλι μπροστά με 63-62, ο Σπανούλης έκανε ένα ακόμα λάθος και στη συνέχεια έστειλε το Γκριν στη γραμμή με τον Αμερικανό να κάνει το 65-62 στα 56,4’’.

Ο Ολυμπιακός δεν εκμεταλλεύτηκε τις δυο ευκαιρίες που του παρουσιάστηκαν για να ισοφαρίσει, αλλά ήταν άστοχος και ο Μάνι Χάρις με 1/2 βολές έγραψε το τελικό 66-62 που χαρίζει την νίκη στην «Ένωση» μετά από 13 χρόνια.

Πολυτιμότερος παίκτης της ΑΕΚ ήταν ο Μάνι Χάρις με 15 πόντους και 9 ριμπάουντ, ο Μάικ Γκριν ήταν εξαιρετικός στα κρίσιμα με συνολικά 12 πόντους, 5 ριμπάουντ και 4 ασίστ και ο Ντούσαν Σάκοτα πρόσθεσε άλλους 10 πόντους.

Από τον Ολυμπιακό, η εκπληκτική εμφάνιση του Τζαμέλ Μακλήν, που έκανε double-double με 16 πόντους και 12 ριμπάουντ, πήγε στράφι, με τον Κώστα Παπανικολάου να προσθέτει 10 πόντους με 8 ριμπάουντ και τον Βαγγέλη Μάντζαρη 8 πόντους με 4 ασίστ, ενώ αρνητικός πρωταγωνιστής ήταν ο Βασίλης Σπανούλης με 6 πόντους (2/8 σουτ), 4 ασίστ και 9 λάθη.

Τα δεκάλεπτα: 22-12, 39-37, 51-50, 66-62

 

 

Φωτό: twitter.com/aekbcgr (Πρακτορείο ΙΝΤΙΜΕ)

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.