«Αφηνιασμένος» για τίτλο ο Σπανούλης

Written by  Μάι 26, 2016

Ο Βασίλης Σπανούλης συνέχισε με φόρα από τον δεύτερο τελικό και με μια ασυγκράτητη εμφάνιση στο τελευταίο δεκάλεπτο και συνολικά 22 πόντους οδήγησε τον Ολυμπιακό στην νίκη επί του Παναθηναϊκού με 77-72 στην τρίτη αναμέτρηση της σειράς και τον έφερε ένα βήμα πιο κοντά στην κατάκτηση του δεύτερου συνεχόμενου Πρωταθλήματος.

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού έπαιξε και για τον… Γιώργο Πρίντεζη που ήταν εμφανώς εκτός κλίματος, ενώ για ένα ακόμα παιχνίδι βγήκε μπροστά όταν η μπάλα «έκαιγε» και με μεγάλα καλάθια, πήρε τους συμπαίκτες του από το χέρι και με επιμέρους σκορ 20-10 στην τελευταία περίοδο, οι Πρωταθλητές Ελλάδας έφτασαν στο 2-1 στη σειρά των τελικών και πλέον, έχουν την ευκαιρία να κατακτήσουν τον τίτλο την Κυριακή, εφόσον επικρατήσουν στο ΟΑΚΑ του «αιωνίου» αντιπάλου τους.

Από την πλευρά του, ο Παναθηναϊκός που τα έκανε όλα σχεδόν άψογα μέχρι το 35’, στο πρώτο ημίχρονο πήγε μπροστά χάρη στην επιθετική του λειτουργία, ενώ στο δεύτερο προσπάθησε να κατακτήσει την νίκη βασιζόμενος στις αμυντικές του αρετές, όμως, στην τελευταία περίοδο έμεινε από δυνάμεις και δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί το πολύ σημαντικό προβάδισμα των 7 πόντων (59-66) που είχε ως το 34’.

Πλέον οι δυο ομάδες θα αναμετρηθούν στο ΟΑΚΑ την Κυριακή, στην τελευταία παρουσία του Δημήτρη Διαμαντίδη μπροστά στο κοινό του «τριφυλλιού» με τους «πράσινους» να θέλουν τη νίκη για να διατηρηθούν ζωντανοί στη μάχη του τίτλου και τους «ερυθρόλευκους» να επιδιώξουν ένα ακόμα break που θα τους χαρίσει το Πρωτάθλημα για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, κάτι που έχουν να επιτύχουν σχεδόν δυο δεκαετίες.

Μέσα στην εντυπωσιακή ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι φίλοι των «ερυθρολεύκων» οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου μπήκαν με εμφανή διάθεση να τρέξουν, ενώ περνώντας τη μπάλα μέσα στη ρακέτα, εκεί που είχαν πλεονέκτημα, πήραν προβάδισμα από το πρώτο λεπτό και έδειξαν αποφασισμένοι να μην αφήσουν την ευκαιρία να πάει χαμένη.

Με πολύ καλή αμυντική λειτουργία, ο Ολυμπιακός προηγήθηκε 8-2 στο 3’, όμως, ο Παναθηναϊκός αντέδρασε και με «όχημα» το μακρινό σουτ, έκανε σερί 0-10, περνώντας μπροστά με 8-12 στο 6’.  

Με συνολικό επιμέρους σκορ 3-17, ο Παναθηναϊκός ανέλαβε πλήρως τον έλεγχο του αγώνα και με συνεχόμενα μακρινά σουτ προηγήθηκε με 11-19, ωστόσο, οι συνεχόμενοι πόντοι του Ματ Λοτζέσκι δεν άφησαν τη διαφορά να ξεφύγει περισσότερο και το δεκάλεπτο έληξε με τους «πράσινους» να προηγούνται με 17-21.

Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε φουριόζος στο δεύτερο δεκάλεπτο και με καθαρό μυαλό, ταχύτητα και με τη γνωστή επιθετική του άμυνα, πέρασε μπροστά με 32-26 στο 14’. Παρ’ όλα αυτά, ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στο ματς, έσφιξε την άμυνά του, βρήκε και πάλι μακρινά σουτ και πέρασε μπροστά με 39-44 για να λήξει το ημίχρονο με τους φιλοξενούμενους να έχουνε και πάλι το προβάδισμα με 41-44. 

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τις δυο ομάδες να πηγαίνουν πόντο πόντο και τις φάσεις να κρίνονται αποκλειστικά στις προσωπικές «μονομαχίες» με τους Χάκετ. Λοτζέσκι, Καλάθη και Παπαγιάννη να μονοπωλούν τις προσπάθειες των δυο αντιπάλων.

Από τα μέσα της περιόδου, ωστόσο, ο Παναθηναϊκός έδειχνε να πατάει καλύτερα στο παρκέ και πήρε και πάλι μια μικρή διαφορά (57-62 στο 30’) οδηγώντας την αναμέτρηση σε ένα αγωνιώδες για μια ακόμα φορά φινάλε.  

Όσο το παιχνίδι πήγαινε προς το τέλος του, το άγχος πήγαινε προς την πλευρά των γηπεδούχων που δε μπορούσαν να βρουν στόχο ούτε από τη γραμμή του φάουλ, με τον Παναθηναϊκό να το εκμεταλλεύεται για να ξεφύγει με 59-66 στο 34’, όμως, ο Ολυμπιακός με σερί 12-0 με μπροστάρηδες τους Παπαπέτρου και Σπανούλη ξαναπέρασε μπροστά με 71-66 στο 39’.

Με το ΣΕΦ να έχει πάρει «φωτιά», ο Βασίλης Σπανούλης έβαλε την… υπογραφή του με ένα μεγάλο τρίποντο για το 74-68 στα 1:13’, ο Δημήτρης Διαμαντίδης με 1/2 βολές στα 1:08’ έχασε την τελευταία ευκαιρία για τον Παναθηναϊκό και στο χρόνο που απέμενε, ο Ολυμπιακός απλώς διατήρησε τα κεκτημένα για να φτάσει σε μια πολύ μεγάλη νίκη με 77-72 που του δίνει τεράστιο προβάδισμα για την κατάκτηση του Πρωταθλήματος.

Ο Βασίλης Σπανούλης ήταν και πάλι εκπληκτικός, κάνοντας μια από τις καλύτερες σειρές τελικών στην καριέρα του και ήταν εκείνος που σήμανε την αντεπίθεση στο τελευταίο πεντάλεπτο, οδηγώντας την ομάδα του σε μια πολύ σημαντική νίκη.

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με 22 πόντους σκοράροντας στο κρίσιμο σημείο που οι «ερυθρόλευκοι» το είχαν πραγματική ανάγκη.

Μεγάλη εμφάνιση κυρίως στο πρώτο ημίχρονο έκανε και ο Ματ Λοτζέσκι με 16 πόντους και 5 ριμπάουντ, ο Ντάνιελ Χάκετ είχε 9 πόντους με 4 ριμπάουντ και 3 ασίστ, ενώ ο Ιωάννης Παπαπέτρου στα κρίσιμα βγήκε επίσης μπροστά και με 7 πόντους, 4 ριμπάουντ κα 2 κλεψίματα.

Ο Παναθηναϊκός πάλεψε να κάνει το δεύτερο break, αλλά στο τέλος έμεινε από δυνάμεις κι έτσι η μεγάλη εμφάνιση του Τζέημς Φελτνείν που ολοκλήρωσε με 17 πόντους, 2 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 3 κλεψίματα, αλλά και του Νικ Καλάθη με 15 πόντους, 5 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 2 κλεψίματα δεν είχε αντίκρισμα.

Κέρδος για τους «πράσινους», η εμφάνιση των δυο μικρών, Γιώργου Παπαγιάννη με 9 πόντους και 5 ριμπάουντ και Βασίλη Χαραλαμπόπουλου με 8 πόντους και 3 ριμπάουντ που έδειξαν ότι το μέλλον τους ανήκει.

Τα δεκάλεπτα: 17-21, 41-44, 57-62, 77-72

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Χάντερ 7, Παπαπέτρου 7, Σπανούλης 22, Στρόμπερι 5, Μιλουτίνοφ 4, Πρίντεζης 3, Αγραβάνης 2, Μάντζαρης 2, Γουόρρικ, Χάκετ 9, Λοτζέσκι 16, Παπανικολάου

Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Χέινς, Χαραλαμπόπουλος 8, Φώτσης 3, Ραντούλιτσα, Παππάς 4, Φελντείν 17, Διαμαντίδης 10, Γκιστ 2, Καλάθης 15, Παπαγιάννης 9, Γουίλιαμς 4, Χάντερ 2

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.