«Φωτιά» από Σπανούλη και break στο break

Written by  Μάι 22, 2016

Σε ένα από τα συγκλονιστικότερα φινάλε στην ιστορία των τελικών του Πρωταθλήματος, ο Ολυμπιακός με εκπληκτικό τρίποντο του Βασίλη Σπανούλη στην εκπνοή επικράτησε στο ΟΑΚΑ του Παναθηναϊκού με 66-68, ισοφάρισε τη σειρά των τελικών, επαναφέροντας το πλεονέκτημα έδρας στους «ερυθρόλευκους» και έδωσε χιλιάδες λόγους στους φιλάθλους του μπάσκετ να μη θέλουν να τελειώσει αυτή η υπέροχη «τιτανομαχία» με τον Δημήτρη Διαμαντίδη στους τελευταίους κοινούς τελικούς της καριέρας τους.

Το παιχνίδι ήταν κακό ως το τελευταίο πεντάλεπτο, εκεί που όταν η μπάλα έκαιγε, ήταν η ώρα των μεγάλων προσωπικοτήτων που χάρισαν μαγικές στιγμές που θα μείνουν χαραγμένες στη μνήμη όλων.

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης με εκπληκτικό τρίποντο στα 8,6’’ δευτερόλεπτα έδωσε το προβάδισμα στον Παναθηναϊκό ξεσηκώνοντας το ΟΑΚΑ με τους φιλάθλους να του ζητούν ρυθμικά να μην υλοποιήσει την απόφασή του να σταματήσει την καριέρα του και στην τελευταία επίθεση  Βασίλης Σπανούλης πήρε την ευθύνη για το τελευταίο σουτ και χάρισε τη νίκη και την ισοφάριση στην ομάδα του.

Οι δυο ομάδες θα επιστρέψουν στο ΟΑΚΑ την ερχόμενη Κυριακή ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του επόμενου τελικού την Πέμπτη στο

Με τον παλμό της κερκίδας που δημιούργησε μια εντυπωσιακή ατμόσφαιρα από το πρώτο δευτερόλεπτο ο Παναθηναϊκός μπήκε πιο δυνατά με τους Καλάθη και Φελντείν να συνεχίζουν με φόρα από τον πρώτο τελικό και προηγήθηκε με 5-0 μόλις στο πρώτο λεπτό και έδειξε ότι πατά καλύτερα στο παρκέ.

Οι δυο ομάδες ήταν αρκετά νευρικές και αγχώδεις, με αποτέλεσμα οι πολλές άστοχες επιθέσεις και τα αβίαστα λάθη απόρροια του ότι αμφότερες ήταν επικεντρωμένες κυρίως στο αμυντικό κομμάτι.

Μετά από ένα κακό πρώτο δεκάλεπτο, ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 14-11, χαρακτηριστικό της εικόνας που παρουσίαζαν οι δυο «αιώνιοι» στο παρκέ.

Η παρουσία του Ραντούλιτσα στην πεντάδα του Παναθηναϊκού οδήγησε τον Γιάννη Σφαιρόπουλο στην επιλογή να χαμηλώσει το σχήμα του και να προσπαθήσει να περάσει τη μπάλα μέσα στη ρακέτα, προσπερνώντας για πρώτη φορά με 16-17, όμως, ο Παναθηναϊκός εξακολουθούσε και είχε καλύτερο μυαλό και με σερί 8-0 με πρωταγωνιστή τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο μετέτρεψε το 19-22 του 12’ σε 27-22 στο 17’.

Ο Ολυμπιακός κρατήθηκε στο παιχνίδι χάρη στις ηρωικές προσπάθειες του Γιώργου Πρίντεζη που με τα καλάθια του δεν επέτρεψε στους «πράσινους» να ξεφύγουν και τελικά κατάφερε να προηγηθεί στο τέλος του ημιχρόνου με 31-32 με τρίποντο του Κώστα Παπανικολάου.

Χαρακτηριστικό της κακής ποιότητας του παιχνιδιού σε όλο αυτό το διάστημα τα πολύ χαμηλά ποσοστά των δυο ομάδων ( 2/10 τρίποντα, 5/11 βολές ο Παναθηναϊκός, 3/15 τρίποντα, 3/6 βολές ο Ολυμπιακός), παρά το γεγονός ότι οι δυο ομάδες είχαν σχετικά μικρό αριθμό λαθών (5 έναντι 4).

Το μοτίβο δεν άλλαξε με το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου με τις δυο ομάδες να προσπαθούν περισσότερο να περιορίσουν τον αντίπαλο παρά να δημιουργήσουν παιχνίδι με αποτέλεσμα να είναι και πάλι πολύ άστοχες και το θέαμα να απουσιάζει.

Ο Ολυμπιακός έδειξε να πατάει λίγο καλύτερα στο παρκέ και πήρε ένα μικρό προβάδισμα στο 27’ (41-46) και τελικά το τρίτο δεκάλεπτο έληξε με τους «ερυθρόλευκους» να προηγούνται με 46-50.

Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν ακόμα και με +6 (48-54 στο 32’), όμως, ο Παναθηναϊκός με σερί 7-0 πέρασε ξανά μπροστά (55-54 στο 34’) και η κερκίδα πήρε ξανά «φωτιά».

Όσο το παιχνίδι πήγαινε προς το τέλος του, οι δυνατές «μονομαχίες» διαδέχονταν η μία την άλλη, ενώ οι στρατηγικές στην σκακιέρα των προπονητών εναλλάσσονταν με εντυπωσιακό ρυθμό.

Με προσωπικές ενέργειες του Βασίλη Σπανούλη, ο Ολυμπιακός προηγήθηκε με 59-63 στα 2:35 πριν το τέλος, με βολές του Νίκου Παππά ο Παναθηναϊκός μείωσε σε 61-63 και ακολούθησε μια σειρά από χαμένες επιθέσεις μέχρι τα 36’’ όταν ο Βαγγέλης Μάντζαρης με 1/2 έκανε το 61-64 για τους «ερυθρόλευκους».

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης κέρδισε φάουλ στα 25’’ και με 2/2 μείωσε σε 63-64 και στη συνέχεια ήταν η σειρά του Ματ Λοτζέσκι να στηθεί στη γραμμή των βολών. Ο γκαρντ του Ολυμπιακού ευστόχησε μόνο στην πρώτη για το 63-65 και ο Δημήτρης Διαμαντίδης με τρίποντο-μισό τίτλος ξεσήκωσε το ΟΑΚΑ, διαμορφώνοντας το 66-65 στα 8,6’’.

Κι εκεί που όλοι ήταν όρθιοι και πανηγύριζαν τη διαφαινόμενη νίκη του Παναθηναϊκού, ο Βασίλης Σπανούλης με εκπληκτικό τρίποντο στην εκπνοή του αγώνα, έκανε το 66-68 και ισοφάρισε τη σειρά πανηγυρίζοντας έξαλλα την νίκη για τον Ολυμπιακό.

Ο αρχηγός των Πρωταθλητών Ελλάδας δεν έπιασε για μια ακόμα φορά υψηλά στάνταρ απόδοσης σε αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, με συνολικά 3/10 σουτ, όμως, αυτό το τρίποντο ήταν ικανό για να εξισορροπήσει την κατάσταση στην διεκδίκηση του τίτλου.

Εκτός από αυτό το μεγάλο τρίποντο, ο Βασίλης Σπανούλης είχε συνολικά 11 πόντους, τους 8 από τους οποίους στο τελευταίο πεντάλεπτο της αναμέτρησης, έχοντας επίσης 5 ριμπάουντ και 3 ασίστ.

Από τον Ολυμπιακό, ο Γιώργος Πρίντεζης ήταν εξαιρετικός ειδικά στο πρώτο ημίχρονο, όταν και κράτησε ζωντανή την ομάδα του ολοκληρώνοντας με συνολικά 20 πόντους και 9 ριμπάουντ, ενώ ο Οθέλο Χάντερ είχε 7 πόντους με 6 ριμπάουντ και ο Κώστας Παπανικολάου πρόσθεσε άλλους 9 πόντους.

Από τον Παναθηναϊκό που είδε ένα σαφές προβάδισμα τίτλου να ξεφεύγει από τα χέρια του, ο Νίκος Παππάς είχε 12 πόντους, ο Νικ Καλάθης είχε 8 πόντους με 7 ριμπάουντ, 6 ασίστ και 3 κλεψίματα και ο Δημήτρης Διαμαντίδης είχε 8 πόντους, 5 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 3 κλεψίματα.

Τα δεκάλεπτα: 14-11, 31-32, 46-50, 66-68

Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Χέινς, Χαραλαμπόπουλος 7, Φώτσης 6, Ραντούλιτσα 3, Παππάς 12, Φελντείν 6, Διαμαντίδης 8, Γκιστ 9, Καλάθης 8, Παπαγιάννης, Γουίλιαμς 5, Χάντερ 2

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Χάντερ 7, Παπαπέτρου, Σπανούλης 11, Στρόμπερι, Μιλουτίνοφ, Πρίντεζης 20, Αγραβάνης 5, Μάντζαρης 7, Γουόρρικ, Χάκετ 2, Λοτζέσκι 7, Παπανικολάου 9

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.