Been there, done that (again)

Written by  Μάι 19, 2016

Ένα ακόμα break στην ιστορία των τελικών Πρωταθλήματος έκανε ο Παναθηναϊκός που δραπέτευσε και φέτος από την έδρα του Ολυμπιακού και έκανε το 1-0 στη σειρά των τελικών παίρνοντας προβάδισμα για την κατάκτηση του τίτλου.

Οι «πράσινοι» έκαναν ένα εξαιρετικό παιχνίδι για τελικό, αιφνιδιάζοντας τον αντίπαλό τους σε όλα τα επίπεδα, αφού κέρδισαν όχι με την άμυνα, όπως θα περίμεναν οι περισσότεροι, αλλά με την επίθεση (83 πόντοι), την εντυπωσιακή κυκλοφορία της μπάλας (29 ασίστ), το πολύ καλό μακρινό σουτ (11/26 τρίποντα) και, κυρίως, την ψυχραιμία στα κρίσιμα σημεία της αναμέτρησης.

Στον αντίποδα, οι παίκτες του Ολυμπιακού δεν παρουσιάστηκαν έτοιμοι για ένα τέτοιο παιχνίδι, πιάστηκαν στον… ύπνο από το ξεκίνημα και, παρ’ όλο που κατάφεραν να επιστρέψουν, δεν μπόρεσαν σε κανένα σημείο της αναμέτρησης να διαχειριστούν τα μικρά προβαδίσματα που έπαιρναν, σπαταλώντας ευκαιρίες να τα αυξήσουν.

Πλέον, βρίσκονται σε μια γνώριμη δυσχερή θέση, καθώς θα πρέπει πια να κάνουν με τη σειρά τους breakστο ΟΑΚΑ, αν θέλουν να ανακτήσουν το πλεονέκτημα της έδρας.


Στο γήπεδο βρέθηκαν τόσο οι πρόεδροι του Ολυμπιακού, Παναγιώτης και Γιώργος Αγγελόπουλος, όσο και ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, ο οποίος πανηγύρισε έξαλλα την νίκη της ομάδας του.

Πριν την έναρξη της αναμέτρησης εκτυλίχθηκαν συγκινητικές στιγμές, με τους φίλους του Ολυμπιακού να έχουν αναρτήσει ένα μεγάλο πανό, με το οποίο συλλυπούνταν τον Γιώργο Πρίντεζη για τον θάνατο του πατέρα του, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της αναμέτρησης, φώναζαν ρυθμικά το όνομά του για να τον εμψυχώσουν.

Ο Παναθηναϊκός μπήκε πιο συγκεντρωμένος και με σαφή προσήλωση στην άμυνα και, μετά το πρώτο δίλεπτο της αναμέτρησης πήρε μια διαφορά (4-11 στο 4’) που τον έβαλε στη θέση του οδηγού, με τον Νικ Καλάθη να μπαίνει «ζεστός» και να πετυχαίνει 7 γρήγορους πόντους.

Με τους «πράσινους» να κυριαρχούν έχοντας κερδίσει τις περισσότερες μάχες κάτω από τα καλάθια, αλλά και να βρίσκουν εύκολα στόχο στο καλάθι είτε από κοντινή είτε από μακρινή απόσταση, η διαφορά έφτασε για πρώτη φορά τους 10 λίγο πριν τη λήξη του δεκαλέπτου (13-23) και η πρώτη περίοδος ολοκληρώθηκε με τον Παναθηναϊκό να προηγείται με 15-24.

Οι φιλοξενούμενοι έμοιαζαν να ελέγχουν πλήρως το παιχνίδι, διατηρώντας μια σταθερά διψήφια διαφορά (21-33 με καλάθι του Ραντούλιτσα), όμως, με ένα γρήγορο σερί 9-0 με μπροστάρη τον Σπανούλη που μέχρι εκείνο το σημείο ήταν άφαντος, ο Ολυμπιακός, αλλά και τον Γιώργο Πρίντεζη που το είχε πάρει… προσωπικά σκοράροντας με κάθε πιθανό και απίθανο τρόπο, μείωσε αρχικά, ισοφάρισε σε  37-37 στο 18’ και έβαλε ξανά «φωτιά» στις κερκίδες.

Η είσοδος του Νίκου Παππά έδωσε επιθετική πνοή στον Παναθηναϊκό, με τον γκαρντ του «τριφυλλιού» να σημειώνει 8 πόντους σε 6.22’ και να βοηθά την ομάδα του να κλείνει το ημίχρονο προηγούμενη με 41-47.

Χαρακτηριστικό αυτού του πρώτου μέρος η διαφορά στα επιθετικά ριμπάουντ υπέρ των φιλοξενούμενων (4 έναντι 8), αλλά και το εξωπραγματικό νούμερο των 17 ασίστ σε αυτό το διάστημα για τους «πράσινους», έναντι μόλις 6 των «ερυθρολεύκων».

Τα μακρινά σουτ του Φελντείν διατηρούσαν το προβάδισμα για τον Παναθηναϊκό, όμως, όταν η περιφερειακή άμυνα του Ολυμπιακού βελτιώθηκε, οι Πρωταθλητές Ελλάδας ξαναπέρασαν μπροστά με 56-55 στο 26’.

Το τρίτο δεκάλεπτο βρήκε τον Ολυμπιακό να προηγείται με 62-61 και η τελευταία περίοδος αναμενόταν με μεγάλη αγωνία.

 Όσο το παιχνίδι πήγαινε προς το τέλος του, κάθε λεπτομέρεια ήταν ικανή να κρίνει το νικητή. Ο Ολυμπιακός έβρισκε σκορ με τoν Ματ Λοτζέσκι και ο Παναθηναϊκός μοίραζε εξαιρετικά τη μπάλα και με τον Νικ Καλάθη να σουτάρει με υψηλά ποσοστά από την περιφέρεια, πήρε και πάλι προβάδισμα με 69-72 στο 35’.

Με σερί 5-0 ο Ολυμπιακός πέρασε μπροστά με 74-72, όμως, ο Παναθηναϊκός απάντησε με μεγάλα καλάθια από τους Διαμαντίδη και Φώτση για το 74-77 στο 38’.

Ο Οθέλο Χάντερ μείωσε σε 76-77 στο 1.02’ και έβαλε στο παιχνίδι και την εξέδρα, όμως, ο Αντώνης Φώτσης με μεγάλο τρίποντο στην εκπνοή της επίθεσης στα 38.4’’ έκανε το 76-80 και έδωσε τεράστιο προβάδισμα νίκης στον Παναθηναϊκό.

Ο Ματο Λοτζέσκι με τρίποντο στα 20’’ έκανε το 79-80, ο Ολυμπιακός δεν είχε τη δυνατότητα να στείλει τον Παναθηναϊκό στις βολές, προσπάθησε να κλέψει τη μπάλα, σπαταλώντας πολύτιμο χρόνο και τελικά κατάφερε να στείλει στις βολές το Νίκο Παππά στα 14.9’’.

Ο γκαρντ του Παναθηναϊκού με 2/2 έκανε το 79-82, ο Νικ Καλάθης έκανε φάουλ στον Βασίλη Σπανούλη για να κλέψει κι άλλο χρόνο, ώστε οι «ερυθρόλευκοι» να μην πάνε για τρίποντο και ο αρχηγός του Ολυμπιακού με 2/2 μείωσε και πάλι στον πόντο.

Ο Ολυμπιακός έκανε φάουλ στα 10’’ στον Δημήτρη Διαμαντίδη, ο οποίος με 1/2 βολές έγραψε το τελικό 81-83, αφού στον χρόνο που απέμενε, οι «ερυθρόλευκοι» δεν κατάφεραν καν να κάνουν επίθεση κι έτσι ο Παναθηναϊκός έκανε ένα ακόμα break στη μακρά προϊστορία των τελικών του με τον Ολυμπιακό.

Μεγάλος πρωταγωνιστής της σπουδαίας νίκης των «πρασίνων», ο Νικ Καλάθης, ο οποίος είχε 16 πόντους με 8 ριμπάουντ, 8 ασίστ και 4 κλεψίματα και οδήγησε με μαεστρία την ομάδα του στη νίκη.

Μεγάλη απόδοση είχαν και ο Τζέημς Φελντείν με 15 πόντους, 2 ριμπάουντ, 6 ασίστ και ορισμένα πολύ μεγάλα σουτ, ο Αντώνης Φώτσης με 13 πόντους και 5 ριμπάουντ και επίσης μεγάλα σουτ, ο Τζέημς Γκιστ με 11 πόντους και ο Νίκος Παππάς με 10 πόντους.

Από τον Ολυμπιακό που σε έναν ακόμα τελικό δεν κατάφερε να διαφυλάξει το πλεονέκτημα έδρας, ο Ματ Λοτζέσκι είχε 21 πόντους με 4 ριμπάουντ, ο Γιώργος Πρίντεζης ήταν συγκινητικός σημειώνοντας 17 πόντους και ο Βασίλης Σπανούλης είχε 14 πόντους με 2 ριμπάουντ και 2 ασίστ.

Τα δεκάλεπτα: 15-24, 41-47, 62-61, 81-83

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος): Χάντερ 6, Παπαπέτρου 9, Σπανούλης 15, Στρόμπερι, Μιλουτίνοφ 3, Πρίντεζης 17, Αγραβάνης, Μάντζαρης, Γουόρρικ, Χάκετ 6, Λοτζέσκι 21, Παπανικολάου 4

Παναθηναϊκός (Πεδουλάκης): Χέινς, Χαραλαμπόπουλος 4, Μποχωρίδης, Φώτσης 13, Ραντούλιτσα 4, Παππάς 10, Φελντείν 15, Διαμαντίδης 4, Γκιστ 11, Καλάθης 16, Γουίλιαμς 1, Χάντερ 5

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.