Είναι αετός χωρίς φτερά…

Written by  Ιαν 26, 2016

Όταν η τεράστια Ευτυχία Παπαγιαννοπούλου έγραφε  το συγκεκριμένο τραγούδι που το ερμήνευσε μοναδικά ο Γρήγορης Μπιθικώτσης, δεν περίμενε σαφώς ότι οι στίχοι του θα ταίριαζαν «γάντι» στην αγωνιστικη κατάσταση του φετινού μπασκετικού Παναθηναϊκού.

Οι «πράσινοι» τη Δεύτερα(25/1) το βράδυ βρέθηκαν κυριολεκτικά μια ανάσα από την μεγαλύτερη ήττα της σύγχρονης ιστορίας τους και σίγουρα, όταν στο 13ο λεπτό ο Σπανούλης με τρίποντο έκανε το 49-19 όλοι άρχισαν να σκέπτονται που θα σταματήσει ο φρενήρης ρυθμός που είχαν επιβάλει οι Πρωταθλητές Ελλάδας στο παρκέ του ΣΕΦ.

Το τελικό αποτέλεσμα που μπορεί να αδικεί βάσει απόδοσης τον Ολυμπιακό έδωσ,ε όμως, στην ομάδα του Γιάννη Σφαιρόπουλου το πολυπόθητο προβάδισμα για το πλεονέκτημα της εδρας καθώς εξουδετερώθηκε το -4 με το οποίο είχε επικρατήσει ο Παναθηναϊκός στο ΟΑΚΑ και έθεσε αυτόματα τους Πρωταθλητές σαν το απολυτό φαβορί και για αυτόν τον τίτλο.

Στον Παναθηναϊκό άρχισαν ήδη τα... όργανα, κάτι που συμβαίνει εξάλλου πάντα στις μεγάλες ομάδες που έχουν πολύ υψηλούς στόχους και βλέπουν ότι κάτι αρχίζει να στραβώνει στον αρχικό τους σχεδιασμό.

Σαν... αετός χωρίς φτερά μοιάζει ο Παναθηναϊκός και όπου «φτερά», η πιο νευραλγική θέση του μπάσκετ, το τριάρι. Στον Τζόρτζεβιτς πιστώνεται η λανθασμένη μέχρι στιγμής επιλογή του Σάσα Πάβλοβιτς που ήρθε με περγαμηνές στην Αθήνα και με μία 10ετη πείρα από το ΝΒΑ, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει ούτε να προσαρμοστεί, αλλά ούτε και να δικαιολογήσει τη θητεία του στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου.

Στην περίπτωση του βέβαια ταιριάζει και η φράση «το πνεύμα πρόθυμο, αλλά η σαρξ ασθενής» δηλαδή ενδεχομένως οι αντοχές του να είναι αυτές που βλέπουμε και να μην μπορεί για παραπάνω. Αυτό βέβαια είναι κάτι που το ξέρουν καλύτερα στο τεχνικό επιτελείο που πόνταραν πολύ στην απόκτηση του.

Το άλλο... φτερό του αετού ο Βλάντο Γιάνκοβιτς είναι δεδομένο ότι περνάει μια αγωνιστικη κάμψη και δεν θυμίζει τον Γιάνκοβιτς που ξέρουμε. Βέβαια, αυτό οφείλεται και στην έμμονη του Τζόρτζεβιτς να ξεκινάει τους αγωνες με τον Πάβλοβιτς, κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει αποδεδειχθεί και η καλύτερη λύση.

Υπάρχει βέβαια και ένα τρίτο μικρότερο... φτερό, ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος που δεν έχει τις ευκαιρίες που θα έπρεπε ούτε αγωνίζεται τα λεπτά που θα μπορούσε βάσει και της κακής απόδοσης τόσο του Πάβλοβιτς όσο και του Γιάνκοβιτς. Ο αρχηγός της Εθνικής Έφηβων δικαιούται σίγουρα περισσότερο χρόνο συμμετοχής, καθώς και ταλέντο έχει και δίψα για διάκριση κάτι που λείπει σίγουρα από τον Σάσα Πάβλοβιτς.

Στον Τζόρτζεβιτς πιστώνεται και η εμμονική του τάση να θωρακίσει τη «αεροπορία» της ομάδας με 3 βαριά κορμιά που παίζουν ακριβώς το ίδιο μπάσκετ. Ραντούλιτσα, Κούζμιτς, Παπαγιάννης, ψηλά παιδιά με τεράστια κορμιά, αλλά βαριά και αργά πόδια που τους κάνει ευάλωτους τόσο στην άμυνα σε pick n roll καταστάσεις όσο και στις επιστροφές μετά από επίθεση. Ο Ραντούλιτσα ένας παίκτης που μπορεί να σου βάζει 50 πόντους στην επίθεση, δέχεται όμως 51 στην άμυνα, όπως και ο Κούζμιτς, αλλά στην περίπτωση του δεύτερου Σέρβου είναι κάπως διαφορετικά τα πράγματα, καθώς στον Παναθηναϊκό ήρθε για να δωσει τις ανάσες και να ξεκουράζει τον Ραντούλιτσα να έχει δηλαδή ένα ρόλο που δεν θα μπορούσε να δεχτεί να τον παίξει ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης.

Ένας αετός εκτός από φτερά έχει και μάτια για να τον καθοδηγούν στην πορεία του… στην περίπτωση του Παναθηναϊκού τα μάτια φαίνεται ότι έχουν... μυωπία. Ο Νικ Καλάθης παρουσιάζει πολλές μεταπτώσεις στην απόδοση του και είναι γεγονός ότι επηρεάζεται πολύ από την γενική εικόνα της ομάδας σε κάθε αγώνα. Αν ο Παναθηναϊκός πάει καλά, τότε και εκείνος έχει καλή απόδοση, αν όχι αρχίζουν τα προβλήματα καθώς δεν έχει το καθαρό μυαλό για να κουμαντάρει και να οδηγήσει εκ του ασφαλούς τον αετό.

Αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή ο Παναθηναϊκός είναι ηρεμία και να βρεθει ο τρόπος για αγωνιστικη ανάκαμψη το «restart» πρέπει να ξεκινήσει άμεσα από την αναμέτρηση με την Νταρουσάφακα στο ΟΑΚΑ την Παρασκευή (29/1) για την Ευρωλίγκα. Το παρελθόν είναι πάντα παρελθόν και οι κακές εμφανίσεις γίνονται πάντα οδηγός και ο φωτεινός φάρος που σηματοδοτεί την αντεπίθεση.

Η χρονιά εξάλλου έχει πολύ δρόμο ακόμα και ο Παναθηναϊκός που έχει σφυρηλατηθεί τόσα χρόνια μέσα από δύσκολες καταστάσεις ξέρει να βρίσκει τον τρόπο και στο τέλος να πανηγυρίζει τρόπαια και διακρίσεις.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.