Στο ΟΑΚΑ είναι πάντα αλλιώς

Written by  Νοε 13, 2015

Μπορεί στις εκτός έδρας αναμετρήσεις ο Παναθηναϊκός να μην έχει καταφέρει ακόμα να γευθεί τη χαρά της νίκης, στο ΟΑΚΑ, ωστόσο, μεταμορφώνεται δραστικά, κάτι που απέδειξε και απέναντι στην Ζαλγκίρις Κάουνας, την οποία διέλυσε με 91-56 και έκλεισε τον πρώτο γύρο της φάσης των ομίλων με ρεκόρ 2-3 μαζί με τη λιθουανική ομάδα και την τουρκική Καρσίγιακα.

 

Ο Σάσα Τζόρτζεβιτς είδε τους παίκτες του να βγάζουν ενέργεια, πάθος, καθαρό μυαλό και προσήλωση σε όσα δουλεύουν στην προπόνηση, στοιχεία που δεν του λείπουν σχεδόν ποτέ όταν παίζει στο «κάστρο» του, κάτι που ελπίζει ότι θα λειτουργήσει ως εφαλτήριο για ένα νέο ξεκίνημα στην «αυγή» του δευτέρου γύρου.

Ο Παναθηναϊκός είχε ανάγκη ένα ξέσπασμα για να ξεπεράσει τα προβλήματα τραυματισμών, τις άσχημες εμφανίσεις και τις ήττες που υπέστη στα προηγούμενα παιχνίδια που τον είχαν φέρει σε δυσχερή θέση και το πέτυχε, έχοντας εντυπωσιακά ποσοστά στην επίθεση (20/37 δίποντα, 11/19 τρίποντα), μοιράζοντας 27 τελικές πάσες έναντι μόλις 9 των αντιπάλων τους και κλέβοντας συνολικά 12 φορές τη μπάλα.

Αλλά και αμυντικά οι παίκτες της ελληνικής ομάδας δεν υστέρησαν, αφού κατάφεραν να περιορίσουν μια πολύ καλή, γρήγορη και επιθετική ομάδα σε πολύ χαμηλά επίπεδα και σε πολύ άσχημα ποσοστά (19/52 δίποντα, 4/13 τρίποντα, 6/12 βολές).

Οι «πράσινοι» δεν κατάφεραν να συμπληρώσουν δωδεκάδα εξαιτίας των πολλών προβλημάτων τραυματισμών, ενώ στο παιχνίδι αγωνίστηκε ο Καλάθης με νάρθηκα, αλλά και ο Τζέημς Γκιστ που επέστρεψε μετά το πρόβλημα εξαιτίας της θλάσης στον οπίσθιο μηριαίο του δεξιού ποδιού.

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε πολύ καλά το παιχνίδι και με την άμυνά του να έχει κλείσει όλους τους διαδρόμους, αναγκάζοντας τους φιλοξενούμενους σε λάθος επιλογές και τον Φελντέιν να μπαίνει «ζεστός» από τα 6,75 μ. προηγήθηκε με 14-5 στο 4’, 19-8 στο 6’ και ολοκλήρωσε ένα σχεδόν τέλειο πρώτο δεκάλεπτο μπροστά στο σκορ με 27-13, έχοντας 8/10 δίποντα, 3/5 τρίποντα και 5/5 βολές.

Παρά την προσπάθεια της Ζαλγκίρις να μειώσει, η ηγετική παρουσία του Τζέημς Γκιστ στην άμυνα έδινε θεαματικές φάσεις, αλλά, κυρίως, ενέργεια στους συμπαίκτες του, ώστε ο Παναθηναϊκός να μην δυσκολεύεται να κρατήσει τη διαφορά, να την αυξάνει διαρκώς και τελικά να πάει στο ημίχρονο μπροστά στο σκορ με 44-25.

Η ελληνική ομάδα συνέχισε να μοιράζει πλούσιο θέαμα, να ανεβάζει τη διαφορά που έφτασε ακόμα και στο +31 λίγο πριν το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου (70-39), για να επιτρέψουν να τελειώσει το… μαρτύριο της λιθουανικής ομάδας με το ταμπλό να γράφει 91-56 με το άκουσμα της κόρνας της λήξης.   

Ο Παναθηναϊκός είχε πολλούς πρωταγωνιστές στην επιβλητική αυτή νίκη, κάτι που θα βοηθήσει πολύ στην ψυχολογία της ομάδας. Ο Μίροσλαβ Ραντούλιτσα έπειτα από καιρό είχε μια πολύ καλή παρουσία με 18 πόντους, 4 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 3 κλεψίματα και 3 λάθη, ενώ ο Τζέημς Φελντέιν «εκτελούσε» από παντού με 15 πόντους και 5/7 τρίποντα.

Ο Νικ Καλάθης, παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε λόγω του τραυματισμού του κατάφερε να πετύχει 11 πόντους και να μοιράσει 8 ασίστ, ο Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς είχε 12 πόντους με 4 ασίστ, ο Όγκνιεν Κούζμιτς είχε 11 πόντους με 5 ριμπάουντ, ενώ με τους 6 πόντους που πέτυχε ο Δημήτρης Διαμαντίδης ξεπέρασε τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους στον πίνακα των σκόρερ όλων των εποχών στην Ευρωλίγκα, ανεβαίνοντας στην 8η θέση.

Από την Ζαλγκίρις Κάουνας που θα θέλει πλέον να ξεχάσει ότι συνέβη αυτό το παιχνίδι, ο μόνος που προσπάθησε ήταν ο Ίαν Βουγιούκας, ο οποίος ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με 15 πόντους, 7 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 2 κλεψίματα και 1 κόψιμο.

Ο Παναθηναϊκός πλέον στρέφεται στον δεύτερο γύρο της διοργάνωσης, όπου έχει αρκετά δύσκολο πρόγραμμα με πρώτη αναμέτρηση της ερχόμενης εβδομάδας απέναντι στην πρωτοπόρο του ομίλου Λοκομοτίβ Κουμπάν του Γιώργου Μπαρτζώκα.

Τα δεκάλεπτα: 27-13, 44-25, 70-41, 91-56

Παναθηναϊκός (Τζόρτζεβιτς): Πάβλοβιτς 6, Χαραλαμπόπουλος 2, Γιάνκοβιτς 12, Ραντούλιτσα, Φελντέιν 15, Διαμαντίδης 6, Γκιστ 8, Καλάθης 11, Λούντζης 2, Κούζμιτς 11

Ζαλγκίρις Κάουνας (Κράπικας): Βένε 6, Λεκαβίτσιους 5, Πότσιους, Καλνιέτις, Σεϊμπούτις, Μότουμ 10, Γιανκούνας 4, Βουγιούκας 15, Γιαβτόκας 4, Βετσβάγκαρς 1, Χάνλαν 7, Ουλανόβας 4

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.