Νικ μοιράζει… Τζέημς «καρφώνει»!

Written by  Οκτ 22, 2015

Με μεγάλους πρωταγωνιστές τον «δαιμονισμένο» Τζέημς Γκιστ και τον «μαέστρο» Νικ Καλάθη ο Παναθηναϊκός έπαιξε κατά διαστήματα εντυπωσιακό μπάσκετ, παίρνοντας μια πολύ εύκολη νίκη απέναντι στην Καρσίγιακα με 85-73, την πρώτη του στη φετινή Ευρωλίγκα, όπου φέτος έχει βλέψεις για πολύ ψηλά.

 

Οι «πράσινοι» μπήκαν από νωρίς στην αναμέτρηση αποφασισμένοι να μην αφήσουν περιθώρια αμφισβήτησης στους Πρωταθλητές Τουρκίας και το κατάφεραν στο μέγιστο βαθμό, αφού υπήρξαν διαστήματα που οι παίκτες του Σάσα Τζόρτζεβιτς ήταν… τρομακτικοί.

Ο Νικ Καλάθης μοίρασε εκπληκτικά το παιχνίδι, κάνοντας ατομικό ρεκόρ ασίστ (11) ισοφαρίζοντας, μάλιστα, το αντίστοιχο του Δημήτρη Διαμαντίδη, ενώ ρεκόρ πόντων στην Ευρωλίγκα έκανε ο Τζέημς Γκιστ, ο οποίος σταμάτησε στους 27.

 Οι «πράσινοι» είχαν εντυπωσιακά ποσοστά στην περιφέρεια (10/23 τρίποντα), μοίρασαν συνολικά 27 τελικές πάσες, έτρεξαν πολύ συχνά στον αιφνιδιασμό, ενώ είχαν και τον έλεγχο των ριμπάουντ (34-28), στοιχεία που ήταν τα «κλειδιά» για τη μεγάλη νίκη.

Οι δύο ομάδες ξεκίνησαν με εμφανή πρόθεση να τρέξουν αλλά ήταν αρκετά άστοχες στην αρχή του παιχνιδιού, με τον Παναθηναϊκό να προσπαθεί να περάσει τη μπάλα μέσα στο καλάθι, εκεί όπου είχε ξεκάθαρο πλεονέκτημα.

Με τον Τζέημς Γκιστ να επιστρέφει σε ευρωπαϊκό παιχνίδι στο ΟΑΚΑ να «πετάει» πάνω από τα καλάθια ο Παναθηναϊκός πήρε μια διαφορά από τα μισά του πρώτου δεκαλέπτου (16-9) και πήρε από νωρίς τον έλεγχο της αναμέτρησης.  

Η διαφορά έφτασε γρήγορα σε διψήφια επίπεδα (21-10 στο 7’) με τον Σάσα Τζόρτζεβιτς να τολμάει να βάζει από νωρίς στο παιχνίδι και τον νεαρό Παπαγιάννη, ώστε να πάρει και εκείνος παραστάσεις από το κορυφαίο επίπεδο.

Με τον Παναθηναϊκό να κυριαρχεί σε όλο το γήπεδο, το πρώτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με το σκορ στο 30-15 υπέρ των «πρασίνων» με τους φιλάθλους στις κερκίδες να πανηγυρίζουν μια εντυπωσιακή εμφάνιση.

Οι «πράσινοι» παρέδιδαν μαθήματα θεαματικού μπάσκετ την ώρα που η Καρσίγιακα «έσπαγε» τα καλάθια (3/18 τρίποντα) και με τον Καλάθη να μοιράζει ασίστ (7 στο ημίχρονο) και τον Γκιστ να είναι σε «άγρια» κατάσταση σκοράροντας και καρφώνοντας από παντού, ο Παναθηναϊκός ξέφυγε στο σκορ (38-20 στο 14’) και έκλεισε το ημίχρονο έχοντας μια διαφορά ασφαλείας (47-34).

Ο Παναθηναϊκός δεν ξεκίνησε καλά στο δεύτερο ημίχρονο, καθώς δυσκολεύθηκε από την άμυνα της τουρκικής ομάδας που τον κράτησε χωρίς πόντο για περίπου 3’ επιτρέποντας στην Καρσίγιακα να μειώσει σε 47-40, ενώ είχε και ευκαιρίες να ρίξει ακόμα περισσότερο τη διαφορά.

Η επιστροφή του Διαμαντίδη, ωστόσο, επανέφερε την… τάξη και ο Παναθηναϊκός ξαναπήγε σε διαφορά ασφαλείας (56-42 στο 26’) για να κλείσει το τρίτο δεκάλεπτο με το σκορ στο 65-52.

Η Καρσίγιακα προσπάθησε να κάνει μια τελευταία αντεπίθεση μειώνοντας και πάλι στους 10 στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου (64-54), όμως, η απειρία της, αλλά και το πάθος των παικτών του Παναθηναϊκού δεν της επέτρεψαν κάτι περισσότερο.

Οι «πράσινοι» συνέχισαν να «βομβαρδίζουν» από τα 6,75 μ., η διαφορά εκτοξεύθηκε στο +18 (80-62 στο 37’) και ο Παναθηναϊκός πήρε τελικά μια μεγάλη νίκη με 85-73 σκορπίζοντας χαρά στους φιλάθλους του που βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ.

Κορυφαίοι της αναμέτρησης ο Τζέημς Γκιστ, ο οποίος έκανε ρεκόρ καριέρας με 27 πόντους, 6 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 1 κλέψιμο, 1 κόψιμο και μόλις ένα λάθος, μαζεύοντας συνολικά 34 βαθμούς στο σύστημα αξιολόγησης, αλλά και ο Νικ Καλάθης, ο οποίος είχε 6 πόντους, 6 ριμπάουντ, 11 ασίστ και 3 κλεψίματα. Μεγάλο παιχνίδι και από τον Δημήτρη Διαμαντίδη με 12 πόντους, 3 ριμπάουντ και 8 ασίστ, με τον αρχηγό του «τριφυλλιού» να συνθέτουν ένα «φονικό» δίδυμο στην περιφέρεια μαζί με τον Νικ Καλάθη.

Η Καρσίγιακα μπορεί να έχει απειρία στη διοργάνωση, όμως, έδειξε ότι είναι μια πολύ καλή ομάδα και πως η νίκη της στη Βαρκελώνη την πρώτη αγωνιστική μόνο «πυροτέχνημα» δεν θα αποδειχθεί. Κορυφαίος της φιλοξενούμενης ομάδας ο Κένι Γκάμπριελ με 17 πόντους και 10 ριμπάουντ, ενώ ο Χουάν Παλάσιος είχε 14 πόντους και 12 ο Τζόε Ράγκλαντ.

Τα δεκάλεπτα: 30-15, 47-34, 65-52, 85-73

Παναθηναϊκός (Τζόρτζεβιτς): Πάβλοβιτς 8, Χαραλαμπόπουλος 2, Γιάνκοβιτς 4, Φώτσης 8, Ραντούλιτσα 8, Φελντέιν 2, Διαμαντίδης 12, Γκιστ 27, Καλάθης 6, Παπαγιάννης, Λούτζης, Κούζμιτς 8

Καρσίγιακα (Σαρίτσα): Ράγκλαντ 12, Παλάσιος 14, Άιβερσον 5, Μπαϊγκιούλ 2, Αλντιγκίκ2, Κάρτερ Τζα. 4, Κοτς, Γκονλούμ 4, Γκάμπριελ 17, Κάρτερ Τζο. 10, Σιπάχι 3, Σεντούρκ 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.