Στο τέλος πήρε και διαφορά

Written by  Μάι 26, 2015

Ο Παναθηναϊκός με εντυπωσιακό ξέσπασμα στο τελευταίο δεκάλεπτο επικράτησε με 83-58 του μαχητικού ΠΑΟΚ στο άδειο ΟΑΚΑ, όπου εξέτισε την τελευταία αγωνιστική της τιμωρίας του και έκανε το 1-0 στην πρώτη ημιτελική σειρά του Πρωταθλήματος.

 

Οι «πράσινοι» αγωνίστηκαν χωρίς τον Εστεμπάν Μπατίστα, αλλά και τον Δημήτρη Διαμαντίδη που ήταν μεν στην δωδεκάδα, αλλά δεν κατάφερε να ξεπεράσει το πρόβλημα του τραυματισμού του, ωστόσο, βρήκαν λύσεις από τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη και τον Αντώνη Φώτση, που οδήγησαν την ομάδα τους στο πρώτο από τα τρία βήματα που χρειάζονται για την πρόκριση στον τελικό.

Κομβικό σημείο της αναμέτρησης η τελευταία περίοδος, όπου με ένα επιμέρους σκορ 28-9 ο Παναθηναϊκός όχι μόνο πήρε τη νίκη, αλλά πέτυχε και ένα μεγάλο «χτύπημα» στο γόητρο του αντιπάλου του που πριν την έναρξη της αναμέτρησης είχε ελπίδες να κάνει το «break».

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε με ένα γρήγορο 6-0 για να πάρει από νωρίς το προβάδισμα στην αναμέτρηση, με τον ΠΑΟΚ να έχει μπει νευρικά στο παιχνίδι, έχοντας κάνει ήδη τρία λάθη στο πρώτο δίλεπτο.

Οι φιλοξενούμενοι με μπροστάρη τον Όντουμ, ο οποίος πριν την έναρξη του παιχνιδιού ήταν αμφίβολος, επέστρεψαν στο παιχνίδι, αλλά και τον Βαγγέλη Μαργαρίτη, που κάνει εξαιρετική σεζόν, ισοφάρισαν και πέρασαν μπροστά στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου (32-35 στο 18’), το οποίο έληξε με τον Παναθηναϊκό να έχει ανακάμψει και με ένα νέο σερί 6-0 να προηγηθεί με 38-35.

Οι «πράσινοι» ανέβασαν τη διαφορά στο +7 στο ξεκίνημα της τρίτης περιόδου (42-35), όμως, ο ΠΑΟΚ καθοδηγούμενος από έναν εντυπωσιακό Βαγγέλη Μαργαρίτη, ισοφάρισε σε 45-45 στο 28’ και έκανε και πάλι το παιχνίδι ντέρμπι. Το τέταρτο φάουλ, όμως, του φόργουορντ του «Δικεφάλου του Βορρά» άλλαξε τα δεδομένα στην αναμέτρηση με τον Παναθηναϊκό να το εκμεταλλεύεται και να ξαναπαίρνει προβάδισμα στο τέλος της περιόδου με 55-49.

Με το ξεκίνημα του τελευταίου δεκαλέπτου ο Παναθηναϊκός με ξέσπασμα του Αντώνη Φώτση που πέτυχε 8 συνεχόμενους πόντους, αλλά και με «όπλο» την πιεστική του άμυνα ανέβασε τη διαφορά για πρώτη φορά σε διψήφια επίπεδα (72-51 στο 35’) και ουσιαστικά «καθάρισε» την νίκη, αφού ο ΠΑΟΚ είχε πια ξεμείνει από δυνάμεις.

Το τελικό 83-58 χάρισε την ευρεία νίκη στον Παναθηναϊκό και μια καλή τονωτική ένεση ενόψει της συνέχειας της σειράς που αναμένεται ακόμα πιο δύσκολη. Από την πλευρά του, ο ΠΑΟΚ δεν δικαίωσε τις προσδοκίες πριν την έναρξη της αναμέτρησης, δεν εκμεταλλεύτηκε τις απουσίες του αντιπάλου του, αλλά και τις άδειες εξέδρες και έχασε μια μοναδική ευκαιρία να σπάσει την έδρα των «πρασίνων».

Κορυφαίος του Παναθηναϊκού ήταν ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης, ο οποίος σημείωσε 16 πόντους, μάζεψε 7 ριμπάουντ και μοίρασε 5 ασίστ και ήταν ο «βράχος» μέσα στις δύο ρακέτες. Σημαντική συμβολή, ωστόσο, είχε ο Αντώνης Φώτσης που με την εμπειρία του και τους συνεχόμενους πόντους του στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου έδωσε το «σύνθημα» για το ξέσπασμα του Παναθηναϊκού. Ο αρχηγός του «τριφυλλιού» ολοκλήρωσε την αναμέτρηση με 12 πόντους και 11 ριμπάουντ και έδειξε πως ακόμα κι αν τα χρόνια έχουν περάσει, η αξία του δεν χάνεται.

Καλή εμφάνιση πραγματοποίησαν επίσης και οι Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς με 12 πόντους, 3 ριμπάουντ και 5 ασίστ, καθώς και ο Ντε Μάρκους Νέλσον με 10 πόντους, 4 ριμπάουντ και 3 ασίστ.

Από τον ΠΑΟΚ που για τρία δεκάλεπτα το πάλεψε αρκετά, η σπουδαία εμφάνιση του Βαγγέλη Μαργαρίτη που σημείωσε 18 πόντους με 8 ριμπάουντ δεν έφτασε για την υπέρβαση, ενώ καλός στο ξεκίνημα ήταν και ο Τζέηκ Όντουμ που ολοκλήρωσε με 13 πόντους, 4 ριμπάουντ και 3 ασίστ.

Τα δεκάλεπτα: 18-18, 38-35, 55-49, 83-58

Παναθηναϊκός (Μανωλόπουλος): Χαραλαμπόπουλος 8, Σλότερ 11, Μποχωρίδης 7, Γιάνκοβιτς 12, Φώτσης 12, Νέλσον 10, Μαυροκεφαλίδης 16, Διαμαντίδης, Μπλουμς 3, Παπαγιάννης, Κούπερ 2, Μόργκαν 2

ΠΑΟΚ (Μαρκόπουλος): Μπρέμερ 9, Λάνγκφορντ 4, Λιάπης 3, Κάρτερ 5, Τσόχλας, Δέδας 3, Μαργαρίτης 18, Κώττας 3, Όντουμ 13, Βον, Χαριτόπουλος, Σαλούστρος

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.