Στο ΟΑΚΑ είναι όλα αλλιώς!

Written by  Απρ 21, 2015

Σε ένα συγκλονιστικό παιχνίδι, βγαλμένο από τις αναμετρήσεις της ένδοξης προϊστορίας τους, ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 86-85 της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, μείωσε τη σειρά σε 1-2 και πήρε μια τεράστια ένεση ψυχολογίας ενόψει της αναμέτρησης της Τετάρτης που θα κρίνει αν θα επιστρέψει στη ρωσική πρωτεύουσα για να διεκδικήσει την πρόκρισή του στο Final Four της Μαδρίτης.

 

Οι Πρωταθλητές Ελλάδας έκαναν σχεδόν το τέλειο παιχνίδι επιθετικά, αφού το εντυπωσιακό 16/31 τρίποντα (51%), αλλά και οι 26 τελικές πάσες τον βοήθησαν να ξεπεράσει το εμπόδιο της ρωσικής «αρκούδας», της πιο πλήρους ομάδας της φετινής διοργάνωσης.

Το πάθος των παικτών του Παναθηναϊκού ξεχείλιζε από το πρώτο δευτερόλεπτο, η αυτοπεποίθηση ανέβαινε διαρκώς όσο η ώρα περνούσε, ενώ για πρώτη φορά στη σειρά οι «πράσινοι» κατάφεραν να βρουν πολλές λύσεις στα προβλήματα που έβαζαν οι παίκτες της ΤΣΣΚΑ, παρά το γεγονός ότι έχασαν και πάλι τη μάχη των ριμπάουντ (27 έναντι 37).

Οι φίλοι του Παναθηναϊκού δημιούργησαν μια όμορφη ατμόσφαιρα, ενώ επεφύλαξαν πολύ θερμή υποδοχή στον Δημήτρη Ιτούδη, τον οποίο χειροκρότησαν όλοι όρθιοι, ευχαριστώντας τον για την προσφορά του στον πάγκο της ομάδας στο πλευρό του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ενώ εκείνος απάντησε με χαιρετισμό του εμφανώς συγκινημένος.

Ο Παναθηναϊκός γνώριζε ότι παίζει «με την πλάτη στον τοίχο», συνεπώς το μόνο που μπορούσε να κάνει από το ξεκίνημα της αναμέτρησης ήταν να καταθέσει ψυχή και πάθος στο παρκέ προκειμένου να διεκδικήσει το καλύτερο που μπορεί.

Οι «πράσινοι» προηγήθηκαν 5-0 στο πρώτο δίλεπτο, εκμεταλλευόμενος το νωθρό ξεκίνημα της ΤΣΣΚΑ, η ρωσική ομάδα, όμως, είχε έρθει αποφασισμένη να τελειώσει τη σειρά στην Αθήνα και απάντησε με ένα σερί 0-12 και πήρε τα ηνία του αγώνα.

Στο διάστημα αυτό όπου ο Παναθηναϊκός έμεινε για 4,30’ χωρίς πόντο, είχε προλάβει να έχει ήδη 4 λάθη και μόλις 1/6 τρίποντα, ενώ είχε ήδη επιτρέψει στην πανύψηλη ρωσική ομάδα να έχει πάρει και τον έλεγχο των ριμπάουντ.

Η διαφορά ανέβηκε στους 9 για την ΤΣΣΚΑ (11-20 στο 9’) και μειώθηκε στο τέλος του δεκαλέπτου στο 14-20 με 3/4 βολές από τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη.

Η είσοδος του διεθνούς σέντερ, αλλά και η ενέργεια που έφεραν στο παρκέ οι Παππάς και Νέλσον οδήγησε τον παναθηναϊκό σε πλήρη επιστροφή με ένα συνολικό σερί 11-0 για να περάσει εκ νέου μπροστά στο σκορ (21-20 στο 13’).

Η κλάση της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ωστόσο, ήταν τεράστια και με τον Νάντο Ντε Κολό να έχει 3/3 τρίποντα, απάντησε με δικό της σερί 0-11 για να ανεβάσει τη διαφορά για πρώτη φορά σε διψήφιο νούμερο (21-31 στο 16’).

Με «όπλο» το καλό περιφερειακό του σουτ – για πρώτη φορά στη σειρά – ο Παναθηναϊκός μείωσε και πάλι και έκλεισε το ημίχρονο με το σκορ ισόπαλο 34-34 πετυχαίνοντας αυτό που από την αρχή αναζητούσε, να είναι δηλαδή ανταγωνιστικός απέναντι στην πανίσχυρη ρωσική ομάδα, ώστε να διεκδικήσει τις ελπίδες του ως το τέλος.

Ο Παναθηναϊκός μπήκε με ενθουσιασμό και έναν «δαιμονισμένο» Νίκο Παππά στο δεύτερο ημίχρονο, στέλνοντας το μήνυμα στην ΤΣΣΚΑ πως τα πλάνα της να τον «σκουπίσει» ήταν εκτός πραγματικότητας.

Με δύο τρίποντα του έλληνα γκαρντ και ένα από τον Γκιστ, ο Παναθηναϊκός μετέτρεψε το 34-37 του 21’ σε 45-37 στο 22’ και το ΟΑΚΑ πήρε «φωτιά» από τους οπαδούς των «πρασίνων» που έδιναν το σύνθημα στους παίκτες για τη νίκη. Η ΤΣΣΚΑ διατηρούταν σε απόσταση «βολής», αλλά οι «πράσινοι» είχαν τον έλεγχο του παιχνιδιού.

Η ρωσική ομάδα μείωσε στον πόντο (54-53), όμως, με παλικαρίσιο καλάθι του Τζέημς Γκιστ, ο Παναθηναϊκός τελείωσε το τρίτο δεκάλεπτο προηγούμενος με 56-53 και σκόρπισε ενθουσιασμό στις κερκίδες.

Αυτός ο ενθουσιασμός οδήγησε τον Παναθηναϊκό σε εξαιρετικές άμυνες και, σε συνδυασμό με τα εντυπωσιακά ποσοστά ευστοχίας από τα 6,75 μ. οι «πράσινοι» έφτασαν για πρώτη φορά τη διαφορά στο +9 (66-57 στο 34’) και έδειξαν να έχουν τον πλήρη έλεγχο του αγώνα.

Η διαφορά έφτασε και το +10 (71-61) για τον Παναθηναϊκό, η ΤΣΣΚΑ αντέδρασε και μείωσε σε 71-65, όμως, το τρίποντο του Λουκά Μαυροκεφαλίδη έδειξε να δίνει τη χαριστική «βολή» στην ρωσική ομάδα μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς.

Η κλάση των παικτών της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ωστόσο, δεν επέτρεπε να τα παρατήσουν τόσο εύκολα και με ένα εκπληκτικό ξέσπασμα του Σόνι Γουίμς μείωσαν στο καλάθι (77-75 στα 1.03’ πριν το τέλος) και έφεραν το άγχος και πάλι πάνω από το ΟΑΚΑ.

Στο κρίσιμο σημείο, όμως, μίλησε ο εκπληκτικός Νίκος Παππάς που με τρίποντο στα 44,8’’ έκανε το 80-75 για τον Παναθηναϊκό μέσα σε αποθέωση. Ο Γουίμς μείωσε σε 80-77 στα 31’6’’, ο Δημήτρης Διαμαντίδης με 2/2 έκανε το 82-77, αλλά ο Σόνι Γουίμς ήταν αποφασισμένος να τρελάνει τον κόσμο.

Με τρίποντο του Αμερικανού στα 23,1’’ έγινε το 83-80, ο Νίκος Παππάς με 2/2 βολές έκανε το 84-80, ενώ ο Μίλος Τεόντοσιτς με νέο τρίποντο μείωσε σε 84-83, συνεχίζοντας ένα εκπληκτικό ξέσπασμα της ΤΣΣΚΑ από τα 6,75 μ.

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης αστόχησε στην πρώτηξ ελεύθερη βολή που κέρδισε, ευστόχησε στη δεύτερη, ο Νάντο Ντε Κολό αστόχησε σε layup, αλλά ο Κάιλ Χάινς ισοφάρισε σε 85-85.

Κι εκεί που όλοι πίστευαν ότι το παιχνίδι πάει στην παράταση, ο Σόνι Γουίμς έστειλε το Νίκο Παππά στις βολές με 3,5’’ να απομένουν. Η τραγική επιλογή να αστοχήσει στη δεύτερη βολή έδωσε την ευκαιρία στην ΤΣΣΚΑ να «κλέψει» τη νίκη, αλλά ο Γουίμς έχασε τη μπάλα μέσα από τα χέρια του και έτσι, ο Παναθηναϊκός έμεινε ζωντανός στο κυνήγι της ισοφάρισης, με το τελικό 86-85 να στέλνει τη σειρά σε τέταρτο παιχνίδι την ερχόμενη Τετάρτη.

Μεγάλος πρωταγωνιστής της νίκης του Παναθηναϊκού ήταν ο Νίκος Παππάς, ο οποίος επιβεβαιώνει πως φέτος είναι μια καταπληκτική χρονιά για εκείνον και το τελευταίο διάστημα «αρπάζει» κάθε ευκαιρία που του δίνεται να γίνει ο νέος ηγέτης του «τριφυλλιού».

Ο νεαρός γκαρντ έκανε το παιχνίδι της ζωής του στην Ευρωλίγκα, ολοκληρώνοντας με 25 πόντους (5/7 τρίποντα), 4 ασίστ και 4 κλεψίματα, δίνοντας το «σύνθημα» για την «πράσινη» καταιγίδα.

Οι δύο μεγάλοι αρχηγοί του Παναθηναϊκού, Δημήτρης Διαμαντίδης και Αντώνης Φώτσης πήραν στις πλάτες τους την ομάδα παρασύροντας μαζί τους και τους υπόλοιπους συμπαίκτες τους. Ο «3D» είχε 15 πόντους με 7 ασίστ, ενώ ο «Μπάτμαν» είχε 12 πόντους με 4/4 τρίποντα σε κρίσιμα σημεία, όταν η ΤΣΣΚΑ πλησίαζε στο σκορ.

Ο Τζέημς Γκιστ προσέθεσε ενέργεια στην άμυνα και 11 πόντους στην επίθεση, ενώ 9 πόντους και 4 ριμπάουντ είχε ο Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς.

Από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας που απέδειξε πόσο μεγάλη ομάδα είναι, καθώς, παρά το γεγονός ότι δεν είχε όλα τα «αστέρια» της σε μεγάλη μέρα, λίγο έλειψε να «αρπάξει» τη νίκη, ο Σόνι Γουίμς με 24 πόντους και 4/5 τρίποντα παραλίγο να γυρίσει μόνος του το παιχνίδι, ενώ ο Νάντο Ντε Κολό είχε 19 πόντους και 5 ασίστ.

Φανερά επηρεασμένος από τη «θερμή» ατμόσφαιρα ήταν ο Μίλος Τεόντοσιτς, ο οποίος, ωστόσο, κατάφερε να έχει 12 πόντους, με 9 ασίστ και 5 ριμπάουντ, αλλά και 6 λάθη, ενώ 10 πόντους είχε ο Κάιλ Χάινς και 11 πόντους ο Αντρέι Κιριλένκο, μαζεύοντας, παράλληλα και 7 ριμπάουντ.

Τα δεκάλεπτα: 14-20, 34-34, 56-53, 86-85

Παναθηναϊκός: 8/25 δίποντα, 16/31 τρίποντα, 22/26 βολές, 21-6 ριμπάουντ, 26 ασίστ, 9 κλεψίματα, 0 κοψίματα, 13 λάθη

ΤΣΣΚΑ Μόσχας: 19/32 δίποντα, 9/26 τρίποντα, 20/24 βολές, 28-9 ριμπάουντ, 23 ασίστ, 8 κλεψίματα, 5 κοψίματα, 15 λάθη

Παναθηναϊκός (Ιβάνοβιτς): Χαραλαμπόπουλος, Μποχωρίδης, Γιάνκοβιτς 9, Φώτσης 12, Νέλσον 4, Παππάς 25, Μαυροκεφαλίδης 8, Διαμαντίδης 15, Γκιστ 11, Μπατίστα 2, Μπλουμς, Παπαγιάννης

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ιτούδης): Ντε Κολό 19, Τεόντοσιτς 12, Νίκολς, Τζάκσον, Μαρκοϊσβίλι, Κορόμπκοφ, Γουίμς 24, Βοροντσέβιτς 5, Κάουν 3, Κριάπα 1, Χάινς 10, Κιριλένκο 11

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.