100... μέρες να έπαιζαν…

Written by  Απρ 16, 2015

Ο Παναθηναϊκός δεν παρουσιάστηκε βελτιωμένος στον δεύτερο αγώνα των play off, και τιμωρήθηκε από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας που τον φιλοδώρησε με το βαρύ 100-80 που τον φέρνει με καταρρακωμένο ηθικό σε δυσχερή θέση για την πρόκρισή του στο Final Four της Μαδρίτης. Μόνο κέρδος η εμφάνιση του Χαραλαμπόπουλου.

 

Οι «πράσινοι» γνώριζαν εξαρχής ότι τα περιθώρια ήταν λιγοστά, ωστόσο, το μόνο που μπορούσαν να κάνουν ήταν να παλέψουν για ό,τι καλύτερο τους αναλογούσε. Το κατάφεραν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στο ξεκίνημα και ως τα μισά περίπου της τρίτης περιόδου, όταν και διατηρούνταν κοντά στο σκορ, στη συνέχεια, ωστόσο, υπέκυψαν στην εμφανή ανωτερότητα της ρωσικής ομάδας.

Η διαφορά ξέφυγε στο τέλος, όταν πια και πάλι ο Παναθηναϊκός είχε πετάξει «λευκή πετσέτα» και οι Πρωταθλητές Ελλάδας έφυγαν από τη Μόσχα με μία ακόμα συντριβή και μια βαθιά πληγή στο γόητρό τους για δεύτερο παιχνίδι στα playoff.

Μοναδική «όαση» στο πράσινο «ναυάγιο» ήταν η εμφάνιση του νεαρού Βασίλη Χαραλαμπόπουλου που έδειξε ότι αν και του λείπουν οι παραστάσεις και η εμπειρία είναι έτοιμος να αρπάξει τις ευκαιρίες που θα του δοθούν και να αποτελέσει την εγγύηση για συνέχιση της λαμπρής ιστορίας της ομάδας και στο μέλλον. Ο νεαρός φόργουορντ αγωνίστηκε για 21.44 και σημείωσε 14 πόντους με άψογα στατιστικά (3/3 δίποντα, 2/2 τρίποντα, 2/2 βολές) και δύο ριμπάουντ, αφήνοντας πολλές ελπίδες για το μέλλον του.

Στα υπόλοιπα αγωνιστικά, ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε δυνατά αιφνιδιάζοντας την ΤΣΣΚΑ στο ξεκίνημα και με αιχμές τους Χαραλαμπόπουλο που ξεκίνησε και πάλι στη βασική πεντάδα και σημείωσε 7 συνεχόμενους πόντους, αλλά και τον Γιάνκοβιτς, πήρε προβάδισμα με 8-14 στο 7’, στέλνοντας μήνυμα πως η βραδιά δεν θα έχει καμία σχέση με αυτήν της περασμένης Τρίτης.

Η ΤΣΣΚΑ, όμως, δεν ήταν αποφασισμένη να ρισκάρει απολύτως τίποτα, αντέδρασε και με ηγέτη τον Αντρέι Κιριλένκο που ξεκίνησε με 3/3 τρίποντα  έκανε ένα σερί 13-0 ως το τέλος της περιόδου, η οποία έκλεισε με τους γηπεδούχους να προηγούνται με 21-14.

Με προσωπικές ενέργειες του Παππά και του Μπατίστα ο Παναθηναϊκός μείωσε σε 29-25 στο 15’, όμως, αυτή ήταν η τελευταία φορά που βρέθηκε κοντά στο σκορ. Η ΤΣΣΚΑ έβρισκε τρόπους να διατηρείται σε διαφορά ασφαλείας και έτσι έκλεισε το ημίχρονο μπροστά στο σκορ με  47-35.

Η ΤΣΣΚΑ Μόσχας είχε βρει τρόπο να ελέγχει απόλυτα το παιχνίδι και δεν δυσκολεύθηκε να διατηρεί τον Παναθηναϊκό σε απόσταση ασφαλείας. Η διαφορά σταδιακά ανέβαινε και ξεπέρασε για πρώτη φορά τους 20 πόντους στο 29’ (69-48) και τελικά η τρίτη περίοδος έληξε με τρίποντο του Φώτση στην εκπνοή που μείωσε σε 72-54.

Η τελευταία περίοδος συνέχισε τον «εφιάλτη» για τον Παναθηναϊκό που έδειχνε να έχει ήδη ανέβει στο αεροπλάνο της επιστροφής. Η διαφορά έφτασε στη μέγιστη τιμή της στο 32’ (84-56) και «φλέρταρε» με μεγαλύτερα ύψη, όμως, όπως συνέβη και δύο 24ωρα νωρίτερα, οι παίκτες του Δημήτρη Ιτούδη σεβάστηκαν τους «πράσινους» και δεν κυνήγησαν μεγαλύτερο σκορ.

Ο μόνος στόχος πλέον ήταν η «100άρα», κάτι που ήρθε στο 37’ με τρίποντο του Γουίμς μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς. Από το σημείο εκείνο και μετά η ΤΣΣΚΑ δεν ξανασκόραρε, ο Παναθηναϊκός προσπάθησε να μειώσει και το κατάφερε να φύγει από τη Μόσχα με το βαρύ 100-80 που, όπως εξελίχθηκε η αναμέτρηση μπορεί και να χαρακτηριστεί έως και… τιμητικό.

Το οξύμωρο είναι ότι, εκτός του νεαρού Χαραλαμπόπουλου που έδειξε ότι το μέλλον του ανήκει, ο Παναθηναϊκός είχε άλλους πέντε παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων, οι περισσότεροι, όμως, όταν πια είχαν κριθεί τα πάντα. Οι Γκιστ και Παππάς με 13 πόντους έκαστος, ο Φώτσης με 12 και οι Μπατίστα και Γιάνκοβιτς που πέτυχαν από 10 δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως διακριθέντες, σε ένα παιχνίδι που η άμυνα του Παναθηναϊκού δέχθηκε 100 πόντους και ηττήθηκε κατά κράτος.

Από την πλευρά της ρωσικής ομάδας, ο Σόνι Γουίμς σταμάτησε στους 20 πόντους, ο Αντρέι Κιριλένκο είχε 16 με 4/4 τρίποντα, ενώ 16 πόντους με 4 ασίστ είχε και ο Νάντο Ντε Κολό.

Η σειρά πλέον μεταφέρεται στην Αθήνα, όπου ο Παναθηναϊκός θα κληθεί να αρχικά να μαζέψει τα «κομμάτια» του για να πετύχει την πρώτη του νίκη στα play off και να μην διακινδυνεύσει να αποχαιρετίσει τη διοργάνωση με τον χειρότερο δυνατό τρόπο και στη συνέχεια να διεκδικήσει ό,τι καλύτερο μπορεί.

Η εικόνα που έχει παρουσιάσει μέχρι τώρα δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, όμως, στο μπάσκετ όλα μπορούν να συμβούν και κανείς δε μπορεί να υποτιμήσει μία ομάδα με το βάρος της φανέλας και την ιστορία του Παναθηναϊκού. Το αν θα το καταφέρει, θα φανεί την ερχόμενη Δευτέρα.

Τα δεκάλεπτα: 21-14, 47-35, 72-54, 100-80

ΤΣΣΚΑ Μόσχας: 24/35 δίποντα, 14/27 τρίποντα, 10/12 βολές, 20-8 ριμπάουντ, 28 ασίστ, 7 κλεψίματα, 6 κοψίματα, 11 λάθη

Παναθηναϊκός: 21/36 δίποντα, 9/22 τρίποντα, 11/15 βολές, 17-8 ριμπάουντ, 20 ασίστ, 6 κλεψίματα, 1 κοψίματα, 14 λάθη

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ιτούδης): Ντε Κολό 16, Τεόντοσιτς 5, Νίκολς 7, Τζάκσον 5, Μαρκοϊσβίλι 9, Κορόμπκοφ 3,  Γουίμς 20, Βοροντσέβιτς 3, Καούν 9, Κριάπα 3, Χάινς 4, Κιριλένκο 16

Παναθηναϊκός (Ιβάνοβιτς): Χαραλαμπόπουλος 14, Γιάνκοβιτς 10, Φώτσης 12, Νέλσον, Παππάς 13, Μαυροκεφαλίδης 2, Διαμαντίδης 6, Γκιστ 13, Μπατίστα 10, Μπλουμς, Παπαγιάννης, Λούντζης

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.