Στο ΟΑΚΑ έχει… κατηφόρα

Written by  Ιαν 17, 2015

Ο Παναθηναϊκός έδειξε ότι η δύναμή του και φέτος είναι το ΟΑΚΑ και, απέναντι στην Ζαλγκίρις Κάουνας έκανε επίδειξη δύναμης επικρατώντας με 77-58, αποτέλεσμα που τον έφερε στη δεύτερη θέση του ομίλου, όπου ισοβαθμεί μαζί με Μακάμπι και Γαλατασαράι.

 

Σε ένα ματς-γιορτή εξαιτίας της παρουσίας του Σαρούνας Γιασικεβίτσιους στον πάγκο της λιθουανικής ομάδας, οι «πράσινοι» ξεδίπλωσαν στο παρκέ από το πρώτο δευτερόλεπτο όλες τις αρετές τους, δεν επέτρεψαν στην Ζαλγκίρις να ελπίσει στη νίκη παρά μόνο για ένα πολύ μικρό διάστημα στη δεύτερη περίοδο και, παίζοντας όμορφο μπάσκετ που ευχαρίστησε τους φιλάθλους που για ένα ακόμα ευρωπαϊκό βράδυ γέμισαν το ΟΑΚΑ, πήρε μια άνετη νίκη που τονώνει ακόμα περισσότερο την αυτοπεποίθησή του.

Οι παίκτες του Ντούσκο Ιβάνοβιτς έπιασαν από το «λαιμό» τους φιλοξενούμενους και πριν ακόμα συμπληρωθούν 4’ αγώνα, προηγήθηκαν 9-0, στέλνοντας το μήνυμα από νωρίς ότι το βράδυ θα είναι αρκετά εύκολο. Την ώρα που η Ζαλγκίρις προσπαθούσε να μειώσει τη διαφορά με τρίποντα, αυτή ανέβαινε, με τον Νίκο Παππά που επέστρεψε έπειτα από καιρό να κάνει το 20-6 μέσα σε πανηγύρια από την κερκίδα. Το πρώτο δεκάλεπτο έληξε με τον Παναθηναϊκό να προηγείται με 24-16 και να είναι ο απόλυτος κυρίαρχος της αναμέτρησης.

Η ατυχία, ωστόσο, χτύπησε και πάλι τους «πράσινους», αφού στο πρώτο δεκάλεπτο είδαν τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη να αποχωρεί από το γήπεδο με την πρώτη διάγνωση να δείχνει θλάση στον προσαγωγό –η δεύτερη μέσα σε λίγες μέρες μετά τον Μποχωρίδη – κάτι που σημαίνει πιθανή απουσία του διεθνούς σέντερ για περίπου 10 μέρες.

Η Ζαλγκίρις αιφνιδίασε τον Παναθηναϊκό στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου μειώνοντας σε 28-24, κάτι που έφερε πρόσκαιρη ανησυχία στις κερκίδες, όχι όμως και στο παρκέ, αφού οι παίκτες των γηπεδούχων αντέδρασαν άμεσα, εφάρμοσαν το πλάνο του προπονητή τους και με όπλο το καλό μακρινό σουτ, ανέβασε και πάλι τη διαφορά σε διψήφια νούμερα για να φτάσει στο 46-33 που ήταν και το σκορ του ημιχρόνου.

Το τρίτο δεκάλεπτο είναι παραδοσιακά το καλύτερο του Παναθηναϊκού, κάτι που αποδείχθηκε και αυτή τη φορά. Οι «πράσινοι» έσφιξαν την άμυνά τους, παρέμειναν σταθερά καλοί στην επίθεση και με ένα επιμέρους σκορ 17-9 στο διάστημα αυτό, έφτασαν στο +21 στη λήξη της περιόδου και το 63-42.

Με την αναμέτρηση να έχει κριθεί, ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς και οι παίκτες του χρειαζόταν απλώς να κάνουν συντήρηση, χωρίς, ωστόσο, να ρίξουν την απόδοσή τους από πλευράς θεάματος. Η διαφορά έφτασε και το +24 (70-46 στο 34’) και ο Παναθηναϊκός έφτασε εύκολα στο τελικό 77-58 που του δίνει τη δεύτερη νίκη του στον όμιλο του Top 16 και τον φέρνει στην δεύτερη θέση μαζί με τις Αναντολού Εφές, Μακάμπι και Γαλατασαράι, πίσω από την μόνη αήττητη Ρεάλ Μαδρίτης.

 Ο επιθετικός πλουραλισμός του Παναθηναϊκού αποτυπώθηκε στο γεγονός ότι είχε έξι παίκτες με διψήφιο αριθμό πόντων (Παππάς 14, Γκιστ, 13, Σλότερ, Γιάνκοβιτς, Μπατίστα από 11, Φώτσης 10), στον έλεγχο των ριμπάουντ (43 έναντι 33) και στις 19 τελικές πάσες έναντι των 12 της Ζαλγκίρις.

Ο Νίκος Παππάς επέστρεψε στην αγωνιστική δράση έπειτα από αρκετό καιρό, ήταν ο πρώτος σκόρερ του «τριφυλλιού» και έδειξε ότι αποτελεί σημαντική μονάδα για τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς, ενώ ο Εστεμπάν Μπατίστα έδειξε ότι βρίσκεται και πάλι σε ανοδική πορεία, αφού εκτός από τους 11 πόντους του προσέθεσε και 9 ριμπάουντ στη στατιστική του.

Ο Γουίλ Τσέρι με 13 πόντους ήταν ο πρώτος σκόρερ των φιλοξενούμενων που δεν κατάφεραν ουσιαστικά να απειλήσουν τον Παναθηναϊκό σε κανένα σημείο της αναμέτρησης.

Οι «πράσινοι» πλέον έχουν την πιο δύσκολη αποστολή τους στο Top 16, αφού την ερχόμενη εβδομάδα φιλοξενούνται στην έδρα της Ρεάλ Μαδρίτης, εκεί όπου θα επιδιώξουν το καλύτερο δυνατό.

Τα δεκάλεπτα: 24-16, 46-33, 63-42, 77-58

Παναθηναϊκός: 20/40 δίποντα, 8/18 τρίποντα, 13/16 βολές, 36-7 ριμπάουντ, 19 ασίστ, 5 κλεψίματα, 3 κοψίματα, 14 λάθη
Ζαλγκίρις Κάουνας: 16/45 δίποντα, 5/17 τρίποντα, 11/18 βολές, 23-10 ριμπάουντ, 12 ασίστ, 8 κλεψίματα, 3 κοψίματα, 11 λάθη

Παναθηναϊκός (Ιβάνοβιτς): Χαραλαμπόπουλος, Σλότερ 11, Γιάνκοβιτς 11, Φώτσης 10, Νέλσον, Παππάς 14, Μαυροκεφαλίδης, Διαμαντίδης 7, Γκιστ 13, Μπατίστα 11, Διαμαντάκος, Μπλουμς

Ζαλγκίρις Κάουνας (Κραπίκας): Τσέρι 13, Λεκαβίτσιους 2, Βένε, Γκουνταΐτις 8, Καρινιάουσκας, Σονγκάιλα 4, Γιανκούνας 3, Γιαβτόκας, Μιλάκνις 9, Άντερσον 5, Ντίμσα 4, Ουλανόβας 10

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.