«Κλώτσησε» την ευκαιρία του

Written by  Ιαν 09, 2015

Ένας ψυχωμένος Παναθηναϊκός πάλεψε μέχρι το τελευταίο λεπτό απέναντι σε μια αποδεκατισμένη και πληγωμένη ψυχολογικά Μπαρτσελόνα, ωστόσο, έχασε στις λεπτομέρειες μια μεγάλη ευκαιρία για μια σπουδαία εκτός έδρας νίκη και με το τελικό 80-76 βρίσκεται μαζί με τους «μπλαουγκράνα» στο 1-1 έπειτα από τη δεύτερη αγωνιστική του Top 16.

 

Οι «πράσινοι» αιφνιδίασαν στο ξεκίνημα τους γηπεδούχους παίρνοντας διαφορές ακόμα και δέκα πόντων, η ολιγωρία και η έλλειψη συγκέντρωσης, όμως, στο τέλος του ημιχρόνου και το εντυπωσιακό ξέσπασμα του Μαρσελίνιο Χουέρτας στο τρίτο δεκάλεπτο όπου πέτυχε συνολικά 18 πόντους με 6 τρίποντα (!) έφεραν την ήττα που αφήνει με παράπονο για την χαμένη ευκαιρία.

Οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν για τρίτη φορά φέτος, αφού ήταν μαζί και στην regularseason, με την Μπαρτσελόνα να μετρά δύο νίκες σε ισάριθμες αναμετρήσεις, ωστόσο, αυτή η περίοδος δεν είναι η καλύτερή της, καθώς προερχόταν από τρεις διαδοχικές ήττες σε πρωτάθλημα και Ευρωλίγκα.

Ο Παναθηναϊκός παρατάχθηκε χωρίς τον Νίκο Παππά, ο οποίος εξακολουθεί να είναι άρρωστος και δεν ακολούθησε την αποστολή του «τριφυλλιού» στην Ισπανία, ενώ και η Μπαρτσελόνα είχε μεγάλες απουσίες, αφού μπορεί οι Όλεσον και Αμπρίνες να ξεπέρασαν τους τραυματισμούς τους και να βρέθηκαν στη διάθεση του Πασκουάλ, μεγάλος απών, ωστόσο, ήταν ο Χουάν Κάρλος Ναβάρο, καθώς επίσης και ο Έρικσον συνιστώντας μεγάλους πονοκεφάλους για τον προπονητή των «μπλαουγκράνα».

Μετά το νευρικό πρώτο δίλεπτο, όταν η Μπαρτσελόνα προηγήθηκε με 4-0, οι παίκτες του Παναθηναϊκού άρχισαν να βομβαρδίζουν από παντού και με 4/7 τρίποντα μέχρι το 6’ αιφνιδίασαν τους γηπεδούχους, παίρνοντας γρήγορα μια διαφορά που έφτασε το +10 (6-16).

Ο Παναθηναϊκός έδειξε να είναι απόλυτος κυρίαρχος σε αυτό το διάστημα έχοντας αναγκάσει τους παίκτες της Μπαρτσελόνα να έχουν κάνει ήδη 6 λάθη στην πρώτη περίοδο, η οποία έληξε με τους «πράσινους» να προηγούνται με 14-20 και να χάνουν αρκετές ευκαιρίες για ακόμα μεγαλύτερη διαφορά.

Η Μπαρτσελόνια με τον Χεζόνια να έχει 3/3 τρίποντα κατάφερε να μειώσει σε 19-22 στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου, ωστόσο, ο Παναθηναϊκός ήταν πολύ συγκεντρωμένος και παίζοντας εκπληκτική άμυνα, παράλληλα, με τα σταθερά καλά του ποσοστά στην επίθεση όχι μόνο δεν επέτρεψε στους γηπεδούχους να πλησιάσουν περισσότερο, αλλά αύξανε και πάλι σταδιακά τη διαφορά.

Με τρίποντο του Γιάνις Μπλουμς η διαφορά ανέβηκε και πάλι στο + 10 (25-35 στο 18’), με τον Παναθηναϊκό να έχει τον πλήρη έλεγχο του αγώνα. Η έλλειψη αυτοσυγκέντρωσης, όμως, στο τελευταίο δίλεπτο έδωσε την ευκαιρία στην Μπαρτσελόνα να ξαναμπεί στο παιχνίδι και όχι μόνο να μειώσει τη διαφορά, αλλά να ισοφαρίσει στη λήξη του ημιχρόνου με τρίποντο του Αμπρίνες για το 37-37.

Με «αέρα» από την ανατροπή η Μπαρτσελόνα μπήκε πιο δυνατά στην Τρίτη περίοδο και με τον Μαρσελίνιο Χουέρτας να είναι «καυτός» πετυχαίνοντας 5 τρίποντα, πήρε μια διαφορά 10 πόντων στο 26’ (54-44) με τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς να είναι έξαλλος από την περιφερειακή άμυνα των παικτών του.

Ο Βραζιλιάνος ήταν ασταμάτητος πετυχαίνοντας συνολικά 18 πόντους σε αυτή την περίοδο και με το 6ο του τρίποντο έκανε το 63-53 πριν ο Αντώνης Φώτσης με δικό του τρίποντο κάνει το 63-56 που ήταν και το τελικό σκορ της περιόδου.

Ο… διαγωνισμός τριπόντων συνεχίστηκε και στην τελευταία περίοδο με τις δύο ομαδες να δίνουν «μάχη» έξω από τα 6,75 μ. (12/19 η Μπαρτσελόνα, 10/20 ο Παναθηναϊκός μέχρι το 36’). Με τρίποντο του Αντώνη Φώτση ο Παναθηναϊκός πλησίασε και πάλι στο καλάθι (72-70) και το ντέρμπι ξεκίνησε και πάλι στην τελική του ευθεία.

Με σερί 5-0 η Μπαρτσελόνα προηγήθηκε 77-70 στο 37’, ο Παναθηναϊκός, όμως, δεν εγκατέλειψε και καταθέτοντας την ψυχή του στο παρκέ μείωσε σε 77-76 στο 39’. Το λάθος του Δημήτρη Διαμαντίδη στο 1.06’ δεν επέτρεψε στο «τριφύλλι» να περάσει μπροστά και στην επόμενη επίθεση ο Τζάστιν Ντόελμαν πέτυχε το καλάθι και πήρε και το φάουλ από τον Γιάνκοβιτς, κάνοντας το 80-76, που ήταν και το τελικό σκορ.

Ο Παναθηναϊκός έχασε μια τεράστια ευκαιρία να πάρει μια σπουδαία εκτός έδρας νίκης που εκτός από το βαθμολογικό κέρδος θα ήταν και μια τεράστια ψυχολογική τόνωση.

Κορυφαίος της αναμέτρησης σίγουρα ήταν ο Μαρσελίνιο Χουέρτας, ο οποίος με το ρεσιτάλ που έδωσε στο τρίτο δεκάλεπτο έδωσε την αυτοπεποίθηση στους συμπαίκτες τους που έλειπε στο πρώτο ημίχρονο. Ο Βραζιλιάνος ολοκλήρωσε τον αγώνα με 22 πόντους, ενώ σημαντική συνεισφορά στη νίκη των «μπλαουγκράνα» είχαν ο Χεζόνια με 12 πόντους, ο οποίος κράτησε τη Μπαρτσελόνα ζωντανή στο πρώτο μέρος και ο Ντόελμαν που είχε 11 πόντους και 7 ριμπάουντ, πετυχαίνοντας και τους καθοριστικούς τελευταίους πόντους της αναμέτρησης.

Για τον Παναθηναϊκό, ο ΝτεΜάρκους Νέλσον με 16 πόντους και 8/9 δίποντα ήταν ο πρώτος σκόρερ, αλλά ταυτόχρονα έδειξε ότι παιχνίδι με παιχνίδι είναι όλο και πιο πολύτιμος για τους «πράσινους». Πολύ καλή απόδοση είχε και ο Τζέημς Γκιστ που τελείωσε με 11 πόντους και 4 ριμπάουντ, ενώ ο Εστεμπάν Μπατίστα «άγγιξε» ένα ακόμα double-doubleσημειώνοντας 9 πόντους και 12 ριμπάουντ.

Η ήττα αυτή δεν πληγώνει τον Παναθηναϊκό, ωστόσο, αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση, αφού την λύπη της ήττας και της μεγάλης χαμένης ευκαιρίας διαδέχεται η αισιοδοξία και η ελπίδα για μια ακόμα καλύτερη συνέχεια.

Την ερχόμενη εβδομάδα οι «πράσινοι» υποδέχονται την Ζαλγκίρις Κάουνας και ελπίζουν στη νίκη που θα τους φέρει και πάλι σε θετικό πρόσημο στην συγκομιδή τους στον όμιλο.

Τα δεκάλεπτα: 14-20, 37-37, 63-56, 80-76

Μπαρτσελόνα (Πασκουάλ): 16/35 δίποντα, 12/20 τρίποντα, 12/14 βολές, 22-10 ριμπάουντ, 16 ασίστ, 4 κλεψίματα, 3 κοψίματα, 17 λάθη

Παναθηναϊκός (Ιβάνοβιτς): 20/34 δίποντα, 10/25 τρίποντα, 6/7 βολές, 19-7 ριμπάουντ, 13 ασίστ, 7 κλεψίματα, 1 κοψίματα, 14 λάθη

Μπαρτσελόνα: Ντόελμαν 12, Χεζόνια 11, Χουέρτας 22, Αμπρίνες 11, Σατοράνσκυ 2, Πλάις, Τόμας 4, Όλεσον 5, Τζάκσον, Λάμπε 4, Νάχμπαρ, Τόμιτς 9

Παναθηναϊκός: Χαραλαμπόπουλος, Σλότερ 7, Μποχωρίδης, Γιάνκοβιτς 7, Φώτσης 8, Νέλσον 16, Μαυροκεφαλίδης 7, Διαμαντίδης 8, Γκιστ 11, Μπατίστα 9, Διαμαντάκος, Μπλουμς 3

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.