«Ερυθρόλευκη» υπεροχή στο ντέρμπι «αιωνίων»

Written by  Δεκ 28, 2014

Ο Ολυμπιακός ήταν ο μεγάλος νικητής στο ντέρμπι των «αιωνίων» στο ΣΕΦ, αφού έπειτα από ένα συγκλονιστικό παιχνίδι που κράτησε το ενδιαφέρον ως το τελευταίο λεπτό, επικράτησε με 81-75 του Παναθηναϊκού και πλέον έκλεισε το 2014 από την κορυφή της βαθμολογίας.

 

Οι «ερυθρόλευκοι» ήταν καλύτεροι στο μεγαλύτερο διάστημα της αναμέτρησης και, παρά τα κενά διαστήματά τους στο τέλος κάθε ημιχρόνου, δεν επέτρεψαν στους «πράσινους» να περάσουν μπροστά παρά μόνο σε ελάχιστα σημεία του παιχνιδιού. Με τη νίκη αυτή ο Ολυμπιακός έκανε το 10-1 στο πρωτάθλημα και είναι μόνος πρώτος στη βαθμολογία, με τον Παναθηναϊκό να ακολουθεί με 9-1 και παιχνίδι λιγότερο.

Στο ξεκίνημα της αναμέτρησης ο Ολυμπιακός «ακούμπησε» τη μπάλα στον Ντάνστον, ενώ το ίδιο επεχείρησε να κάνει και ο Παναθηναϊκός με τον Μπατίστα. Σε αυτά τα πρώτα λεπτά η «ερυθρόλευκη αεροπορία» ήταν σε καλύτερη κατάσταση, δίνοντας νωρίς ένα μικρό προβάδισμα, την ώρα που οι φιλοξενούμενοι προσπαθούσαν να απαντήσουν με προσπάθειες του Γιάνκοβιτς.

Με τον Βασίλη Σπανούλη να παίρνει τη σκυτάλη στο σκοράρισμα και να πετυχαίνει συνεχόμενους πόντους, ο Ολυμπιακός ξέφυγε με 19-13 για να κλείσει το πρώτο δεκάλεπτο με καλάθι του Σλούκα στην εκπνοή για το 22-18.

Ο Παναθηναϊκός μπήκε καλύτερα στη δεύτερη περίοδο και, βελτιώνοντας την αμυντική του λειτουργία, σε συνδυασμό με την σταθερά καλή παρουσία του, ιδιαίτερα με τον Σλότερ, πέρασε για πρώτη φορά μπροσρά (26-27) με τρίποντο του Γκιστ.

Ο Ολυμπιακός αντέδρασε με ένα μικρό σερί για το 31-27, όμως, οι «πράσινοι» απάντησαν με μπροστάρη τον Σλότερ και με δικό τους σερί 0-8 πέρασαν και πάλι μπροστά με 31-35.

Η ατμόσφαιρα είχε «θερμανθεί» ιδιαίτερα στο ΣΕΦ και η κερκίδα έδωσε ώθηση στους παίκτες του Ολυμπιακού να αντιδράσουν κι έτσι, το ημίχρονο έκλεισε με τους γηπεδούχους να προηγούνται με 42-20 έπειτα από 1/2 βολές του Δημήτρη Αγραβάνη έπειτα από ανόητο φάουλ του Παππά στην εκπνοή και μία συμπληρωματική βολή του Σπανούλη από την τεχνική ποινή που δέχθηκε ο γκαρντ του «τριφυλλιού» για διαμαρτυρία.

Ο Ολυμπιακός μπήκε «φουριόζος» στο δεύτερο ημίχρονο και με σερί 9-0 στο πρώτο δίλεπτο ανέβασε για πρώτη φορά τη διαφορά σε διψήφια επίπεδα, έχοντας πάρει πλήρως στο σημείο εκείνο τον έλεγχο του αγώνα. Η διαφορά έφτασε και στο +13 (58-45 στο 25’), όμως, ο Παναθηναϊκός αρχικά με σερί 0-5 μείωσε σε 58-50 και στη συνέχεια έβρισκε τρόπους να παραμένει κοντά στο σκορ.

Εκμεταλλευόμενοι τις βολές από τα γρήγορα φάουλ που ανοήτως έδωσαν οι παίκτες του Ολυμπιακού, οι φιλοξενούμενοι μείωσαν ακόμα περισσότερο (61-57) πριν ο Λαφαγέτ με τρίποντο κάνει το 64-57 που ήταν και το σκορ του τρίτου δεκαλέπτου.

Με τρίποντο του Αμερικανού ξεκίνησε και η τελευταία περίοδος φέρνοντας και πάλι τον Ολυμπιακό στο +10, ενώ το ΣΕΦ σηκώθηκε όρθιο στην επόμενη επίθεση, όταν ο Σπανούλης με εκπληκτικό τρίποντο από τα 9 μ. στη λήξη του χρόνου της επίθεσης έκανε το 70-57 για τους «ερυθρόλευκους».

Ο Ολυμπιακός, ωστόσο, συμπλήρωσε και πάλι πολύ γρήγορα τα φάουλ ο Παναθηναϊκός το εκμεταλλεύτηκε και αργά, αλλά σταθερά μείωνε τη διαφορά, μεταφέροντας και πάλι το άγχος στους γηπεδούχους. Με το σκορ στο 73-70, το παιχνίδι είχε ξαναρχίσει από την αρχή με το τελευταίο τρίλεπτο να είναι αγωνιώδες για παίκτες και φιλάθλους.

Ο Ντάρντεν με 1/2 βολές έκανε το 74-70, ακολούθησαν χαμένες επιθέσεις και για τις δύο ομάδες,  Πέτγουει έκοψε θεαματικά τον Γκιστ, ο Μαυροκεφαλίδης δεν εκμεταλλεύτηκε τη λάθος πάσα – δώρο του Σπανούλη και ο αρχηγός του Ολυμπιακού με 2/2 βολές στα 31’’ έκανε το 76-70.

Ο Διαμαντίδης με 2/2 βολές στα 24,6’’ έκανε το 76-72, ο Σπανούλης με τον ίδιο τρόπο έκανε το 78-72 στα 21,6’’, ο Σλότερ με τρίποντο μείωσε σε 78-75 φέρνοντας ανάσες αγωνίας στις κερκίδες και ο Πέτγουεϊ στα 12,2’’ έγραψε το 79-75 με 1/2  βολές.

Στον χρόνο που απέμενε, ο Σλότερ πρόλαβε να εκτελέσει το πλάνο του Ιβάνοβιτς, αλλά το τρίποντο που επεχείρησε δε βρήκε στόχο και ο Μάντζαρης με 2/2 βολές έπειτα από φάουλ που έκανε έξαλλο τον προπονητή του Παναθηναϊκού, έγραψε το 81-75 που ήταν και το τελικό σκορ.

Ο Ολυμπιακός με αυτό τον τρόπο πήρε μια πολύ σημαντική νίκη που τον φέρνει στο τέλος του 2014 πρώτο στη βαθμολογία, γνωρίζοντας, ωστόσο, πως τίποτα δεν έχει κριθεί ειδικά όταν ο Παναθηναϊκός έχει παιχνίδι λιγότερο, ενώ ακολουθεί και το παιχνίδι του δεύτερου γύρου στο ΟΑΚΑ.

Πρόκειται, ωστόσο, για μια καλή ψυχολογική ανάσα ενόψει της έναρξης του Top 16 την ερχόμενη Παρασκευή με την Μάλαγα στην Ισπανία.

Ο Βασίλης Σπανούλης έκανε έπειτα από καιρό ένα καλό ματς απέναντι στον Παναθηναϊκό τελειώνοντας με 20 πόντους, 3 ριμπάουντ και 2 ασίστ, ενώ πολύ καλός ήταν και ο Τρεμέλ Ντάρντεν, ο οποίος σημείωσε 13 πόντους πολλούς εκ των οποίων σε κρίσιμα σημεία. Σημαντική βοήθεια προσέφερε και ο Πέτγουεϊ με 4 πόντους, 8 ριμπάουντ και την καθοριστική άμυνα πάνω στον Γκιστ στο τέλος της αναμέτρησης, ενώ στην επιστροφή του στο παρκέ ο Γιώργος Πρίντεζης είχε φτωχή συγκομιδή με 3 πόντους και 2 ριμπάουντ, αλλά η παρουσία του και μόνο έδωσε αυτοπεποίθηση στους συμπαίκτες του.

Από τον Παναθηναϊκό, ο Ει Τζέι Σλότερ ήταν εντυπωσιακός με 18 πόντους, ενώ ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης με 15 πόντους και 12 ριμπάουντ έπαιξε και για τον Εστεμπάν Μπατίστα, ο οποίος στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα ήταν άφαντος. Σε κακή βραδιά ήταν και ο Δημήτρης Διαμαντίδης, ο οποίος εγκλωβίστηκε στην καλή άμυνα των Πειραιωτών.

Ο Παναθηναϊκός δεν έχει χρόνο να σκεφτεί, καθώς την Τρίτη μπαίνει στα βαθιά του Top 16 με αντίπαλο την Μακάμπι Τελ Αβίβ στο ΟΑΚΑ.

Τα δεκάλεπτα: 22-18, 42-40, 64-57, 81-75

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.