Ήττα από μια ανώτερη «Μπάρτσα» και... ραντεβού στο Top 16

Written by  Δεκ 20, 2014

Σε μια επεισοδιακή αναμέτρηση που σημαδεύτηκε από την κακόγουστη φάρσα για τοποθέτηση βόμβας που έφερε την διακοπή του αγώνα για περισσότερη από μισή ώρα, την εκκένωση του ΟΑΚΑ και την επανείσοδο των φιλάθλων στις κερκίδες, ο Παναθηναϊκός γνώρισε την ήττα από την Μπαρτσελόνα με 67-80 και την ακολούθησε στον Ε’ όμιλο του Top 16 της Ευρωλίγκα.



Οι «πράσινοι», που τερμάτισαν στην τρίτη θέση με ρεκόρ 5-5, παρουσίασαν ένα πολύ κακό πρόσωπο στο πρώτο ημίχρονο, όπου έγιναν έρμαια στις ορέξεις των παικτών της ισπανικής ομάδας, ωστόσο, η 
διακοπή του αγώνα έδειξε να τους επηρεάζει θετικά και στην επανάληψη να δείχνουν ορισμένες από τις αρετές τους, που θα τις χρειαστούν σε υπερπληθώρα, αν θέλουν να έχουν τύχη στη συνέχεια της διοργάνωσης.

Στον πάγκο του «τριφυλλιού» βρέθηκε για πρώτη φορά από το ξεκίνημα της περιόδου και ο Ντε Μάρκους Νέλσον, ο οποίος πήρε τα πρώτα του λεπτά συμμετοχής σε μια προσπάθεια να βρει σταδιακά τα πατήματά του έπειτα από την επέμβαση στην αριστερή κνήμη, ενώ και ο Αντώνης Κόνιαρης βρέθηκε στην αποστολή, αφού οι Διαμαντίδης και Μποχωρίδης ήταν εκτός μάχης και δεν συμπεριελήφθησαν για προληπτικούς λόγους.

Απουσίες είχε και η Μπαρτσελόνα, αφού εκτός αποστολής ήταν οι Αμπρίνες, Όλεσον και Έρικσον. Πριν την έναρξη της αναμέτρησης κρατήθηκε, όπως συνέβη σε όλους τους αγώνες της Ευρωλίγκα, ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του 17χρονου παίκτη της ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Ρουσλάν Γκαγκλόγεφ, που «έφυγε» από τη ζωή στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας.

Το κλίμα ήταν εξαρχής φορτισμένο εξαιτίας των όσων προηγήθηκαν εντός της ημέρας με τις αποφάσεις του ΑΣΕΑΔ για τον προημιτελικό Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό, με τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού να αναρτούν πανό με υβριστικά συνθήματα για τους ιδιοκτήτες της «ερυθρόλευκης» ΚΑΕ και του Υφυπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Ανδριανού.

Η κατάσταση φάνηκε να επηρεάζει αρχικά και τους παίκτες εντός του παρκέ, αφού μετά το 6-6 του πρώτου πεντάλεπτου, ο Παναθηναϊκός έμεινε χωρίς πόντο για περίπου 4 λεπτά, επιτρέποντας στην Μπαρτσελόνα να πάρει από νωρίς το προβάδισμα στο παιχνίδι με 6-17, για να κλείσει το πρώτο δεκάλεπτο με τους Ισπανούς να προηγούνται με 10-21.

Ένα ξέσπασμα στο ξεκίνημα του δεύτερου δεκαλέπτου με πρωτεργάτη τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη που πήρε προσπάθειες και αποσυντόνισε την άμυνα της Μπαρτσελόνα, έφερε τη μείωση του σκορ σε 15-21 στο 13’, όμως, στη συνέχεια, οι Καταλανοί με τον Λάμπε να σκοράρει συνεχόμενους πόντους, πήραν και πάλι τη διαφορά που έφτασε ακόμα και το +17 (21-38) στο τελευταίο λεπτό.


Ο Παναθηναϊκός έμεινε και πάλι μακριά από τον καλό επιθετικό του εαυτό με το ημίχρονο να κλείνει με το σκορ στο 23-40 και τους «πράσινους» να είναι έρμαιο στις ορέξεις των ψηλών της Μπαρτσελόνα.

Κι εκεί που όλοι περίμεναν να ξεκινήσει το δεύτερο ημίχρονο, ένα τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας έφερε αναστάτωση, αφού δόθηκε εντολή να εκκενωθεί το γήπεδο μέσα σε αποδοκιμασίες από τους οπαδούς της ομάδας. Το παιχνίδι διακόπηκε για περίπου 30 λεπτά μέχρι να αδειάσει το γήπεδο, να γίνουν οι απαιτούμενοι έλεγχοι και να επιστρέψουν οι ομάδες για ζέσταμα.

Το παιχνίδι ξανάρχισε και στο παρκέ εμφανίστηκε ένας…άλλος Παναθηναϊκός, αφού με τους Φώτση και Γκιστ που ανέλαβαν το σκοράρισμα, μείωσαν τη διαφορά, φτάνοντας το 47-53 στο 28’ ξεσηκώνοντας τους φιλάθλους που συνέχισαν να φωνάζουν συνθήματα υπέρ της ομάδας τους.

Σε εκείνο το σημείο, ωστόσο, η Μπαρτσελόνα εκμεταλλεύτηκε τον ενθουσιασμό των παικτών του Παναθηναϊκού που τους οδήγησε σε αβίαστα λάθη και έκανε ένα σερί 0-7 ξαναφέρνοντας τη διαφορά σε διψήφια επίπεδα (47-60 στ0 30’).

Το σερί έφτασε στο 0-10 για τους Καταλανούς στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου, με τη διαφορά να πηγαίνει στο +16 και ουσιαστικά να τελειώνει εκεί την αναμέτρηση. Στα τελευταία λεπτά ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς έδωσε χρόνο συμμετοχής και στους Xαραλαμπόπουλο και Κόνιαρη, οι οποίοι καταχειροκροτήθηκαν από τους φιλάθλους της ομάδας.

Τα τελευταία λεπτά ήταν καθαρά διαδικαστικού χαρακτήρα με τις δύο ομάδες να φτάνουν στο τελικό και συνάμα δίκαιο 67-80 με την Μπαρτσελόνα να καταλαμβάνει και τυπικά την πρώτη θέση και τον Παναθηναϊκό με συνολικό ρεκόρ 5-5 στον όμιλο να κατατάσσεται τρίτος και να την ακολουθεί στον Ε’ όμιλο του Top 16, όπου τους περιμένουν οι Ρεάλ Μαδρίτης, Ζαλγκίρις, Μακάμπι Τελ Αβίβ, άλμπα Βερολίνου, Ερυθρός Αστέρας και Γαλατασαράι.

Σε μια αναμέτρηση που δε μπορεί να κριθεί για την ποιότητά της, ο Αντώνης Φώτσης θύμισε κάτι από τα…νιάτα του, ολοκληρώνοντας τον αγώνα με 14 πόντους και 8 ριμπάουντ, ενώ ο Τζέημς Γκιστ ήταν για ένα ακόμα
παιχνίδι ιδιαίτερα φιλότιμος και μαχητικός πετυχαίνοντας 9 πόντους με 7 ριμπάουντ. Στην πρώτη του εμφάνιση με την φανέλα του Παναθηναϊκού, ο Ντε Μάρκους Νέλσον είχε πολύ καλή παρουσία με 4 πόντους, 3 ριμπάουντ και 5 ασίστ και έδειξε ότι μόλις βρει το ρυθμό του θα ανεβάσει αρκετά την ποιότητα του παιχνιδιού του «τριφυλλιού».

Από την Μπαρτσελόνα που δεν επηρεάστηκε παρά ελάχιστα από τη διακοπή, ο Μαρσελίνο Χουέρτας ήταν πρώτος σκόρερ με 17 πόντους, ο Ντεσόν Τόμας έκανε μεγάλο παιχνίδι με 15 πόντους και 7 ριμπάουντ, ενώ σπουδαίος ήταν και ο Λάμπε που έκανε doubledouble με 10 πόντους και 10 ριμπάουντ.

Τα δεκάλεπτα: 10-21, 23-40, 47-60, 67-80


Παναθηναϊκός: 18/44 δίποντα, 5/17 τρίποντα, 16/25 βολές, 27-12 ριμπάουντ, 18 ασίστ, 1 κλεψίματα, 2 κοψίματα, 9 λάθη

Μπαρτσελόνα: 28/54 δίποντα, 4/18 τρίποντα, 12/15 βολές, 28-17 ριμπάουντ, 17 ασίστ, 3 κλεψίματα, 2 κοψίματα, 5 λάθη

Παναθηναϊκός (Ιβάνοβιτς): Χαραλαμπόπουλος 1, Σλότερ 5, Γιάνκοβιτς 9, Φώτσης 14, Νέλσον 4, Παππάς 8, Μαυροκεφαλίδης 10, Γκιστ 9, Μπατίστα 3, Κόνιαρης, Μπλουμς 4, Ράιτ

Μπαρτσελόνα (Πασκουάλ): Ντόελμαν 8, Χάκανσον, Χεζόνια 9, Χουέρτας 17, Ναβάρο 1, Σατοράνσκι 5, Πλάις 4, Σουλεϊμάνοβιτς, Τόμας 15, Λάμπε 10, Νάχμπαρ 7, Τόμιτς 4

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.