Ήττα χωρίς συνέπειες στο Μιλάνο

Written by  Δεκ 12, 2014

Ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε από την Αρμάνι Μιλάνο με 66-64, γνώρισε την τέταρτη ήττα του για φέτος στην Ευρωλίγκα και σε συνδυασμό και με την νίκη της Φενέρμπαχτσε/Ούλκερ μέσα στη Βαρκελώνη επί της Μπαρτσελόνα θα τερματίσει στην τρίτη θέση του Γ' Ομίλου της διοργάνωσης.

 

Οι «πρασινοι» ήταν πολύ νευρικοί και υπέπεσαν σε 21 λάθη, αριθμός τεράστιος για εκτός έδρας αναμέτρηση. Τα πολλά λάθη σε συνδυασμό και με άστοχες επιλογές ειδικά στα δίποντα στέρησαν από την ομάδα του Ντούσκο Ιβάνοβιτς την νίκη.

Οι Πρωταθλητές περιφερειακά δεν ήταν κακοί, αφού σούταραν με 44% και 11/25 τρίποντα, ενώ έλεγξαν και την εναέρια κυκλοφορία (41 ριμπάουντ έναντι μόλις 28), αλλά ο μεγάλος αριθμός στα λάθη και η αστοχία στα δίποντα εξουδετέρωσαν την πολύ καλή παρουσία που είχαν στους άλλους τομείς.

Ωραίος, αλλά και μοιραίος ταυτόχρονα ο Δημήτρης Διαμαντίδης. Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού τελείωσε την αναμέτρηση με 12 πόντους και 11 τελικές πάσες, αλλά, παράλληλα, ήταν εκείνος που αστόχησε σε δυο ελεύθερες βολες 0.7'' πριν το τέλος του αγώνα και έχασε την ευκαιρία με το σκορ στο - τελικό, όπως διαμορφώθηκε - 66-64 να στείλει τις δύο ομάδες στην παράταση.

Πρώτος σκόρερ για το «τριφύλλι» ο Σλότερ με  17 πόντους (2/2 βολες,3/5 δίποντα ,3/8 τρίποντα, 4 ριμπάουντ, 4 κερδισμένα φάουλ, αλλά και 5 λάθη), ενώ πολύ καλός ήταν και ο Μπλουμς με 13 πόντους (4/6 τρίποντα).  Αντίθετα, σε κακή μέρα βρέθηκε η «αεροπορία» της ομάδας με Μαυροκεφαλίδη και Μπατίστα να μην μπορούν να βοηθήσουν όσο θα μπορούσαν.

Μετά τα χθεσινά αποτελέσματα ο Παναθηναϊκός είναι σίγουρα τρίτος, ακόμα και αν χάσει την επόμενη αγωνιστική από την Μπαρτσελόνα στο ΟΑΚΑ, ενώ εχει αρχίσει σίγα να διαμορφώνεται και το «πάζλ» των ομάδων για τον όμιλο του Top 16 με τους Πρωταθλητές Ελλάδας να είναι μαζί με την Μπαρτσελόνα, τη Μακάμπι και ίσως και με τη Ρεάλ.

Η αναμέτρηση

Το ξεκίνημα της αναμέτρησης ήταν πολύ νευρικό και για τις δυο ομάδες με κύριο χαρακτηριστικό τα πολλά λάθη και τις βιαστικές επιλογές. Ο Χάκετ είχε αρχίσει να «βομβαρδίζει» το «πράσινο» καλάθι και να δίνει προβάδισμα στην Μιλάνο με 5 πόντους (11-6 στο 7'), ενώ 3 λεπτά αργότερα στο τέλος της περιόδου το σκορ ήταν 18-11 υπέρ της Πρωταθλήτριας Ιταλίας.

Ένα απρόοπτο ανάγκασε τους διαιτητές να διακόψουν την αναμέτρηση στο 9ο λεπτό. Κομμάτι από το παρκέ του γηπέδου έσπασε με αποτέλεσμα να φύγει από τη θέση του. Αμέσως άνθρωποι του γηπέδου αποκατάστησαν τη βλάβη και ο αγώνας συνεχίστηκε χωρίς κανένα άλλο πρόβλημα.

Στη δεύτερη περίοδο ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε δυνατά και με ένα γρήγορο 6-0 χάρη σε 2 τρίποντα του Μπλουμς μείωσε στον πόντο το παιχνίδι (18-17). Τα λάθη του Παναθηναϊκού, όμως, έδωσαν στην Αρμάνι την ευκαιρία να προηγηθεί με +9 (30-21 στο 18') χάρη κυρίως σε ενέργειες τόσο του Κλέιζα όσο και του Χάκετ. Οι Πρωταθλητές Ελλάδας βρήκαν τις λύσεις που έπρεπε και κατάφεραν να μειώσουν σε 32-28 που ήταν και το σκορ ημιχρόνου.

Η τρίτη περίοδος ήταν για γερά νευρά με τον Παναθηναϊκό να ξεκινά καλύτερα να κάνει ένα σερί 5-0 και να προηγείται με 33-32. Η Αρμάνι απάντησε και στο πεντάλεπτο ακριβώς προηγήθηκε ξανά με 44-38 χάρη σε 2 εύστοχα τρίποντα. Και πάλι, όμως, ο Παναθηναϊκός είχε και τις λύσεις και τις απαντήσεις και ξαναπέρασε μπροστά με 46-45. Από εκείνο το σημείο και μετά, η πρωτοπορία άλλαζε συνεχώς χέρια μέχρι που η... μπίλια έκατσε στη μεριά των γηπεδούχων με την Αρμάνι να παίρνει κεφάλι με ένα μόλις πόντο (52-51) στο τέλος της περιόδου.

Στην τελευταία περίοδο οι δυο ομάδες ουσιαστικά πήγαιναν πόντο-πόντο με τον Παναθηναϊκό να είναι πιο εύστοχος από τα 6,75 και να είναι μέσα στο παιχνίδι της νίκης. Σε εκείνο το σημείο, η Αρμάνι «έτρεξε», έβγαλε αιφνιδιασμούς και προηγήθηκε με 62-57. Ο Παναθηναϊκός, όμως, δεν είχε πει την τελευταία του λέξη και με τον Μπλουμς μείωσε σε 65-62. Η Πρωταθλήτρια Ιταλίας κατάφερε να προηγηθεί με 66-67 μόλις 1,3 δευτερόλεπτα πριν τη λήξη του αγώνα. Στην τελευταία επίθεση ο Παναθηναϊκός κερδισε φάουλ με τον Διαμαντίδη, αλλά ο αρχηγος του «τριφυλλιού» αστόχησε στις βολές και έτσι η Αρμάνι πήρε μια πολύ σπουδαία νίκη, η όποια σήμαινε ταυτόχρονα και την πρόκρισή της στο Top 16.

Τα δεκάλεπτα: 18-11, 32-28, 52-51, 66-64

Εμπόριο Αρμάνι Μιλάνο (Μπάνκι): Ράγκλαντ 7 (1), Μπρουκς 6, Τζεντίλε 9, Τσερέλα 2, Μέλι 4, Μίτσαμ, Κλέιζα 2, Τζέιμς 4, Χάκετ 21 (3), Σάμουελς 8 (1), Μος 3 (1).

Παναθηναϊκός (Ιβάνοβιτς): Σλότερ 17 (3), Γιάνκοβιτς, Φώτσης 6 (2), Παππάς, Μαυροκεφαλίδης 2, Διαμαντίδης 12 (2), Γκιστ 8, Μπατίστα 4, Μπλουμς 13 (4), Ράιτ 2.

Που κριθηκε η αναμέτρηση

Στα πολλά λάθη του Παναθηναϊκού. Οι πρωταθλητές Ελλάδας υπέπεσαν σε 21 λάθη, δείγμα της νευρικότητας αλλά και των κακών επιλόγων που είχαν.

Στην αστοχία ειδικά στα δίποντα. Τα δίποντα είναι ένας τομέας που δουλεύει καλά στον Παναθηναϊκό, χθες, όμως, οι «πρασινοι» δεν τα κατάφεραν και δεν μπορούσαν να τελειώσουν εύκολες φάσεις κάτω από τη Ιταλική ρακέτα, όπως αυτή του Γκίστ λίγο πριν το τέλος του αγώνα.

Δεν τον βοήθησε η «αεροπορία» Μπατίστα 4 πόντοι, Μαυροκεφαλίδης 2 πόντοι. Πολύ χαμηλή συγκομιδή από τη γραμμή κρούσης της ομάδας.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.