Έσπασε το "ρόδι" στην Πολωνία

Written by  Νοε 21, 2014

Ο Παναθηναϊκός ήταν ουσιαστικός και πήρε αυτό που ήθελε από την έδρα της Τουρόφ, την νίκη δηλαδή με 69-79 και το πρώτο φετινό εκτός έδρας "ροζ" φύλλο αγώνα που τον φέρνει αγκαλιά με την πρόκριση στο Top 16 της φετινής Ευρωλίγκα.


Οι «πρασινοι» ήταν σοβαροί, πηραν σχετικά γρήγορα τα ηνία της αναμέτρησης, έφτασαν μάλιστα τη διάφορα και στο +21 (55-74 στο 33') και μόνο όταν χαλάρωσαν επέτρεψαν στην Τουρόφ να μειώσει και να ρίξει τη διαφορά σε τιμητικά για εκείνη επίπεδα.

Κομβικό σημείο του αγώνα, το σερί 12-0 που "έτρεξε" ο Παναθηναϊκός στα μέσα της πρώτης περιόδου μετατρέποντας το 13-8 εις βάρος του σε υπέρ του 13-20. Κάπου εκεί μπήκαν και οι βάσεις για την επικράτηση. Έκτοτε, ο Παναθηναϊκός δεν ξανακοίταξε πίσω και έφτασε στην νίκη και στο 4-2 που του δίνει αβαντάζ ακόμα και για τη δεύτερη θέση στον όμιλο, που σημαίνει αποφυγή της Μπαρτσελόνα ίσως και της Ρεάλ στην επομένη φάση.

Οι Πρωταθλητές Ελλάδας είχαν καλά ποσοστά για εκτός έδρας αγώνα, αφού σούταραν με 42% στα τριποντά και με 47% στα δίποντα. Μπορεί να μην έπιασαν τα στάνταρ του ΟΑΚΑ, αλλα ήταν αρκετά για να περάσει άνετα και εύκολα από την έδρα της Τουρόβ.

Κορυφαίος σκόρερ της ομάδας, ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης (21 πόντοι) που έκανε ρεκόρ καριέρας με ποντους σπάζοντας την προηγούμενη καλύτερη επίδοση του που κρατούσε από το 2006 στο ματς της Βίρτους με την Μάλαγα. Ο Έλληνας σέντερ αγωνίστηκε και για τους άλλους της «πράσινης» «αεροπορίας» τόσο για τον απόντα Φώτση όσο και για τον πολύ κακό απόψε Εστεμπάν Μπατίστα (4 πόντοι και 1 ριμπάουντ). Εκτός του Έλληνα σέντερ, πολύ καλή παρουσία και από τον Νίκο Παππά με 14 ποντους, ενω ο Σλότερ έμεινε σε πολύ ρήχα νέρα με μόλις 5 ποντους και άσχημα ποσοστά.

Η αναμέτρηση

Η Τουρόβ μπήκε καλύτερα στο παρκέ και με προσωπικά σόλο και ενέργειες από τον Τέιλορ και τον Κούλιγκ, προηγήθηκε 13-8 στο 5.40'. Η είσοδος του Μαυροκεφαλίδη άλλαξε όλη τη ροη του αγώνα για τους "πράσινους". Ο Παναθηναϊκός πήρε μπροστά και με τους Παππά, αλλα και τον Γιάνκοβιτς ξεκίνησε την αντεπίθεση του. Οι «πρασινοι» «έτρεξαν» ένα σερί 12-0 και πήγαν το σκορ στο +7 (13-20). Τέιλορ και Κρίς Ράιτ προσπάθησαν να απαντήσουν με διαδοχικούς ποντους, αλλά τελικά η περίοδος έκλεισε με τους Πρωταθλητές να είναι μπροστά με 25-22.

Στη δεύτερη περίοδο, την «μπαγκέτα» του σκοραρίσματος πηραν οι Ράιτ και Γκίστ και η "ψαλίδα" άρχισε να ανοίγει σιγά. Η επιλογή των Πολωνών να κλείσουν στη ρακέτα δεν αποδεδείχθηκε σωστή, καθώς ο Μπλουμς με δυο διαδοχικά τρίποντα τιμώρησε το αμυντικό αυτό τέχνασμα της Πρωταθλήτριας Πολωνίας και ανέβασε τη διαφορά στο +13 πριν το 33-44 της ανάπαυλας.

Το δεύτερο ημίχρονο δεν ξεκίνησε καλά για τον Παναθηναϊκό. Οι «πράσινοι» φάνηκε να είχαν χάσει την αυτοσυγκέντρωση τους και ο Κούλιγκ με τρίποντο έκανε το 38-46 για την Τουρόβ. Ο Παναθηναϊκός, όμως, σε εκείνο το σημείο σοβαρεύτηκε, άνοιξε το παιχνίδι, βελτίωσε κάποιες μικρές αμυντικές αδυναμίες και με κύριο εκφραστή των επιθέσεων τον Μαυροκεφαλίδη άνοιξαν τη διάφορα και την έφτασαν και πάλι στους δέκα ποντους (51-61 στο 30).

Στην τελευταία περίοδο τα πράγματα δυσκόλεψαν ακόμα περισσότερο για τους Πολωνούς. Οι παίκτες του Παναθηναϊκού μπήκαν αποφασισμένοι και δεν άφησαν κανένα περιθώριο στην Τουρόφ και με συνεχόμενους αναπάντητους πόντους πήγαν το σκορ στη μέγιστη τιμή του (54-75 στο 33').

Κάπως έτσι, ο Παναθηναϊκός «έριξε τις στροφές» και επέτρεψε στην Τουρόφ να μειώσει. Ο Ντούσκο Ιβάνοβιτς αποφάσισε να ξεκουράσει τον Διαμαντίδη και η διαφορά μειώθηκε μέχρι και το τελικό 79-69 που πιστοποίησε την "πράσινη" ανωτερότητα.

Τα δεκάλεπτα: 22-25, 33-44, 51-61, 69-79

Τουρόφ (Ραΐκοβιτς): Κόλινς 6, Κούλιγκ 11, Τσιλίνσκι 11(1), Κάρολακ 2, Γιάραμαζ, Γκοσποντάρεκ, Ντίλεβιτζ, Μολντοβεάνου 5, Νίκολιτς 6, Τέιλορ 13, Ράιτ 13, Ζιγκεράνοβιτς 2.

Παναθηναϊκός (Ιβάνοβιτς): Χαραλαμπόπουλος, Σλότερ, Μποχωρίδης 1, Γιάνκοβιτς 6, Παππάς 14(1), Μαυροκεφαλίδης 21(1), Διαμαντίδης 6, Γκιστ 16(3), Μπατίστα 4, Μπλουμς 6(2), Ράιτ 5.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.