Τον πρόδωσαν τα… «όπλα» του

Written by  Νοε 14, 2014

Ο Παναθηναϊκός κοίταξε στα μάτια την πανίσχυρη Μπαρτσελόνα, ωστόσο, τα λάθη και η αστοχία του έφεραν την ήττα με 78-69, αλλά άφησε πολλές υποσχέσεις για τη συνέχεια της χρονιάς.

 

Οι «πράσινοι» είχαν…καταστροφική αστοχία από την περιφέρεια και με μόλις 2/20 τρίποντα δεν κατάφεραν να εκμεταλλευτούν την σε γενικές γραμμές καλή τους άμυνα που μέχρι τα μέσα του τελευταίου πεντάλεπτου είχε κρατήσει την Μπαρτσελόνα αρκετά μακριά από τον μέσο όρο της, αλλά και τις εξαιρετικές επιδόσεις τους στα δίποντα (60%) και τα κλεψίματα (12).

Από την άλλη, η Μπαρτσελόνα δεν χρειάστηκε να ιδρώσει περισσότερο από όσο χρειαζόταν για να πάρει την πέμπτη της νίκη σε ισάριθμους αγώνες και να γίνει το απόλυτο αφεντικό του Γ΄ομίλου.

Ο Παναθηναϊκός παρατάχθηκε με αρκετά προβλήματα, αφού, εκτός της γνωστής και επί μακρόν απουσίας του ΝτεΜάρκους Νέλσον, οι «πράσινοι» αγωνίστηκαν χωρίς τους Ράιτ και Διαμαντάκο, ενώ και ο Έι Τζέι Σλότερ αγωνίστηκε με μικροπροβλήματα στον αντίχειρα.

Οι «πράσινοι» ξεκίνησαν τον αγώνα αρκετά άστοχοι σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια, γεγονός που δημιούργησε άγχος, αφού η περιφερειακή γραμμή της ομάδας δεν ήταν στην καλύτερη μέρα της. Αντίθετα, η γραμμή των ψηλών με μπροστάρη το «θωρηκτό» Εστεμπάν Μπατίστα κρατούσε γερά και με τον Ουρουγουανό να σκοράρει και να παίρνει ριμπάουντ, αλλά και τον τζέημς Γκιστ να προσθέτει δύναμη κάτω από τα καλάθια, ο Παναθηναϊκός κατάφερνε να μην επιτρέπει στους γηπεδούχους να ξεφύγουν.

Με το σκορ στο τέλος της πρώτης περιόδου ισόπαλο (18-18) οι συνθήκες έδειχναν πως θα ακολουθούσε ένα ντέρμπι αντάξιο της ιστορίας των δύο ομάδων. Στη δεύτερη περίοδο, ωστόσο, η Μπαρτσελόνα μπήκε πιο αποφασισμένη και εκμεταλλευόμενη την αστοχία του Παναθηναϊκού, αλλά και τη δύναμη που της έδιναν κάτω από τα καλάθια ο αλάνθαστος Τόμιτς με τον Λάμπε, αλλά κυρίως τους 7 συνεχόμενους πόντους του Ντόελμαν, πάτησε «γκάζι», έφτασε τη διαφορά για πρώτη φορά στους δέκα πόντους στο 19’ και έκλεισε το ημίχρονο μπροστά στο σκορ με 47-38.

Το τρίτο δεκάλεπτο ξεκίνησε, όπως ακριβώς τελείωσε το δεύτερο, με την Μπαρτσελόνα να κρατάει τα ηνία του αγώνα και να διατηρεί τη διαφορά πάνω από τους δέκα πόντους. Μαυροκεφαλίδης και Παππάς προσπάθησαν να αντιδράσουν από την πλευρά του Παναθηναϊκού, καταφέρνοντας να μειώσουν τη διαφορά στο τέλος της τρίτης περιόδου σε 64-56.

Στην τελευταία περίοδο αποδείχθηκε γιατί το μπάσκετ είναι ένα άθλημα γεμάτο πολλές και έντονες συγκινήσεις. Η Μπαρτσελόνα έδειχνε να ελέγχει το παιχνίδι μέχρι τα μισά της τελευταίας περιόδου, όταν και προηγούταν με 67-58 έχοντας εγκλωβίσει επιθετικά τον Παναθηναϊκό. Όλα αυτά άλλαξαν στο 34’ όταν έπειτα από δύο βολές του Γιάνκοβιτς που μείωσε σε 67-60, ο Άλεξ Αμπρίνες δέχθηκε δύο τεχνικές ποινές στην ίδια φάση και αποβλήθηκε.

Ο Παναθηναϊκός είχε την ευκαιρία να γυρίσει το παιχνίδι, όμως, μετά τις δύο εύστοχες βολές του Παππά που μείωσε ακόμα περισσότερο Μπατίστ και Γκιστ υπέπεσαν σε συνεχόμενα λάθη, δίνοντας την ευκαιρία στην Μπαρτσελόνα να αυξήσει και πάλι το προβάδισμά της.

Το τελικό 78-69 αφήνει τον Παναθηναϊκό με μια γλυκόπικρη γεύση, αφού με στοιχειωδώς καλύτερα ποσοστά από τη γραμμή των 6,75 μ. σίγουρα η τύχη του στην αναμέτρηση θα ήταν διαφορετική. Το γεγονός, ωστόσο, ότι πάλεψε απέναντι σε μία ομάδα που είναι παραδοσιακά από τα φαβορί για την πρόκριση στο FinalFourγεμίζει τις «πράσινες» βαλίτσες με ικανοποίηση ότι η συνέχεια μπορεί να είναι ακόμα καλύτερη.

Ο Εστεμπάν Μπατίστα με 14 πόντους και 8 ριμπάουντ κράτησε όρθιο τον Παναθηναϊκό στο πρώτο ημίχρονο, όμως, στο δεύτερο περιορίστηκε και δε μπόρεσε να κάνε κάτι περισσότερο. 9 πόντους με 4 ριμπάουντ και 4 ασίστ πρόσθεσε και ο Δημήτρης Διαμαντίδης, ο οποίος, ωστόσο, είχε 0/4 τρίποντα.

Για την Μπαρτσελόνα, κορυφαίος με διαφορά ήταν ο Αντέ Τόμιτς, ο οποίος έκανε doubledoubleμε 16 πόντους και 10 ριμπάουντ, έχοντας 8/8 δίποντα. Ναβάρο, Όλεσον και Λάμπε ακολούθησαν σε απόδοση πετυχαίνοντας από 12 πόντους.  

Τα δεκάλεπτα: 18-18, 47-38, 64-56, 78-69

Μπαρτσελόνα: 21/34 δίποντα, 8/27 τρίποντα, 12/13 βολές, 24-10 ριμπάουντ, 18 ασίστ, 4 κλεψίματα, 2 κοψίματα, 15 λάθη

Παναθηναϊκός: 24/40 δίποντα, 2/20 τρίποντα, 15/20 βολές, 21-10 ριμπάουντ, 9 ασίστ, 12 κλεψίματα, 2 κοψίματα, 11 λάθη

Μπαρτσελόνα (Πασκουάλ): Ντόελμαν 9, Χεζόνια, Χουέρτας 8, Αμπρίνες 1, Ναβάρο 12, Σατοράνσκι 6, Πλάις, Τόμας 2, Όλεσον 12, Λάμπε 12, Νάχμπαρ, Τόμιτς 16

Παναθηναϊκός (Ιβάνοβιτς): Χαραλαμπόπουλος, Σλότερ 5, Μποχωρίδης 2, Γιάνκοβιτς 6, Φώτσης 5, Παππάς 8, Μαυροκεφαλίδης 7, Διαμαντίδης 9, Γκιστ 9, Μπατίστα 14, Μπλουμς 4, Παπαγιάννης

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.