Λαχτάρησε στο τέλος ο Παναθηναϊκός

Written by  Οκτ 17, 2014

Αν και στο τέλος τρόμαξε τους φίλους του ο Παναθηναϊκός πήρε την νίκη με 84-77 στο ΟΑΚΑ με αντίπαλο την Τουρόφ και ξεκίνησε με το "δεξί" τη φετινή ευρωλίγκα.

Κορυφαίος "πράσινος" ο Σλότερ με 16 ποντους (5/9 διποντα,2/4 τριποντα,2 ριμπάουντ, 3 ασιστ και συνολικό ranking 7) και με μερικά πολύ κρίσιμα καλάθια. Έκτος του Αμερικανού, πολύ κάλοι ήταν και ο Γιάνκοβιτς με 13 ποντους και Μπλούμς με 11, ενώ πολύ θετικός για μια ακόμα φόρα ο Μπατίστα με 10 ποντους, αλλα και 7 ριμπάουντ. Για μια ακόμα αναμέτρηση ο Ουρουγουανος ήταν πραγματικό "θωρηκτό" παλεύοντας όλες τις φάσεις.

Στα αξιοσημείωτα του αγώνα το γεγονός ότι ο Διαμαντίδης είχε μόλις 2 ποντους με 2/2 ελεύθερες βολες, αλλα ο αρχηγος οργάνωσε μαεστρίαι την ομαδα μοιράζοντας συνολικά 4 τελικές πάσες.

Η αναμέτρηση

Οι Pρωταθλητές ξεκίνησαν με τους Διαμαντίδη, Σλότερ, Γιάνκοβιτς, Γκίστ και Μπατίστα, ένα σχετικά ισορροπημένο σχήμα με προφανή σκοπό τον έλεγχο ταυ ρυθμού από το πρώτο λεπτό της αναμέτρησης. Ο Μπατίστα πετυχε το πρώτο καλάθι για τον Παναθηναϊκό (2-0). Το ξεκίνημα της ομάδας ήταν νευρικό και εδωσε την ευκαιρία στην Τουρόφ να είναι κοντά στο σκορ και να μην αφήνει τον Παναθηναϊκό να κάνει το παιχνίδι του. Oι Πολωνοί πήγαν το παιχνίδι στο «ζωγραφιστό» και με τον Ζιγκέρανοβιτς βρέθηκαν να προηγούνται (6-8 στα 5και 38 πριν τη λήξη της πρώτης περιόδου). Ο Τζέιμς Γκιστ με μια ελεύθερη βολή μείωσε σε 7-8 αναγκάζοντας τον Ντούσκο Ιβάνοβιτς να καλέσει ταιμ αουτ για να ηρεμήσει τους παίχτες του. Oι φωνές του φαίνεται ότι έπιασαν τόπο και η ομαδα έτρεξε ένα σερί 6-0 χάρh σε καλάθια του Σλότερ, αλλα και του Βλάντο Γιάνκοβιτς (14-8, στα 2.45'' πριν τη λήξη του ημιχρόνου. Η Τουρόφ απάντησε, όμως, με ένα δικό της 4-0 και μείωσε στους δύο ποντους(14-12). Ο Ιβάνοβιτς σε εκείνο το σημείο είχε περάσει στο παρκέ τόσο τον Λευτέρη Μποχωρίδη όσο και τον Τζούλιαν Ραιτ και δεν τον απογοήτευσαν. Ένα δίποντο από τον έλληνα γκαρντ και ένα ακόμα από τον Αμερικανό , το πρώτο του με την "πράσινη" φανέλα έγραψαν το 18-14 με το οποιο σφραγίστηκαν οι προσπάθειες των δυο ομάδων για το πρώτο δεκάλεπτο.

Η δεύτερη περίοδος ξεκίνησε όπως ακριβώς τέλειωσε η πρώτη με τον Παναθηναϊκό στη θέση του οδηγού. Δυο ακόμα πόντοι από τον Ράιτ και 4 σερί από τον Νίκο Παππά έδωσαν αέρα 8 ποντων στο «τριφύλλι» (24-16 στα 8 και 9 πριν τη λήξη του ημιχρόνου). Και εκεί, όμως, οι Πολωνοί αντέδρασαν και με ένα 0-5 μείωσαν στους τρεις (24-21). Ο Φώτσης με 2/2 βολες έκανε το 26-21. Η Τουρόφ, όμως, ήταν και πάλι εκεί και με ένα σερί 0-5 ισοφάρισε σε 26-26. Αυτή ήταν και η τρίτη ισοπαλία στην αναμέτρηση μετά το 6-6 και το 8-8 της πρώτης περιόδου. Ο Παναθηναϊκός βρήκε τρόπο να αντιδράσει χάρις κυρίως στον Μπλουμς (33-29 στα 3.59'' πριν τη λήξη). Η πρωταθλήτρια Πολωνίας εκμεταλλεύτηκε μια αμυντική ολιγωρία του Παναθηναϊκού και έφερε ξανά την αναμέτρηση στα όρια του ντέρμπυ (36-34). Παππάς και Γιάνκοβιτς, όμως, πηραν την κατάσταση στα χεριά τους και οδήγησαν με ασφάλεια το «τριφύλλι» μέχρι τα αποδυτήρια για το πρώτο ημίχρονο (42-35).

Η τρίτη περίοδος είναι παραδοσιακά η καλύτερη του Παναθηναϊκού και αυτό θέλησε να επιβεβαιώσει η ομαδα του Ιβάνοβιτς. Ο Σλότερ με τριποντο στο ξεκίνημα της περιόδου εγραψε το 45-35 με τον ίδιο παίχτη λίγο αργότερα να κάνει το 47-35. Σε εκείνο το σημείο ο Παναθηναϊκός έδειξε ότι είχε βρει ρυθμό τόσο σε άμυνα όσο και στην επίθεση, καθώς δεν άφηνε τους Πολωνούς να μειώσουν και διατηρούσε μια διάφορα που έφτασε και στους 14 ποντους (54-40). Στα μισά της τρίτης περιόδου πήρε «μπροστά» και ο Μπατίστα και με 4 ποντους έκανε το σκορ 58-44. Το δεκάλεπτο έκλεισε ιδανικά με καλάθια των Μπλουμς και Σλότερ (68-58).

Στο τελευταίο δεκάλεπτο η κατάσταση πήγε να χαθεί από τους «πρασίνους» καθώς λάθη στην άμυνα και κακές επιλογές στην επίθεση επέτρεψαν στους Πολωνούς να μπουν ξανά στην αναμέτρηση (73-71, στα 5.19'' πριν τη λήξη της αναμέτρησης). Σε εκείνο το σημείο, η αναμέτρηση πήρε μια άγρια τροπή με την Τουρόφ να κάνει την τελευταία της αντεπίθεση και χάρη κυρίως σε ενέργειες του κορυφαίου απόψε παίχτη της του, Κόλινς, να απειλεί για την νίκη-απόδραση (80-77 με τριποντο του Αμερικανού στα 27'' πριν την λήξη του παιχνιδιού. Τελικά, Παππάς και Γκίστ με 4/4 εύστοχες βολες στο τέλος έγραψαν το 84-77 και το πρώτο φετινό "ροζ" φύλλο αγώνα.

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε ιδανικά και την Ευρωλίγκα έκανε το 3/3 στα πρώτα επίσημα παιχνίδια της σεζόν και κοιτάζει το επόμενο παιχνίδι με αντίπαλο τον Κολοσσό στη Ρόδο για τη δεύτερη αγωνιστική της basket-league.

Δεκάλεπτα: 18-14, 42-35, 68-59, 84-77

Παναθηναϊκός (Ιβάνοβιτς): Σλότερ 16 (2), Μποχωρίδης 2, Γιάνκοβιτς 13, Φώτσης 3 (1), Παππάς 16 (2), Διαμαντίδης 2, Γκιστ 7 (6ρ.), Μπατίστα 10 (7ρ.), Μπλουμς 11 (2), Ράιτ 4.

Τουρόφ (Ραΐκοβιτς): Κόλινς 23 (2), Κούλιγκ 17 (1τρ., 7ρ.), Τσιλίνσκι 10(2), Γιάραμαζ 3, Βισνιέφσκι, Μολντονεάνου 5, Τέιλορ 9 (2), Ζιγκεράνοβτις 10.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.