Και να χάσει, δεν χάνεται

Written by  Οκτ 09, 2014

Ο Θάνος Φωτόπουλος σκιαγραφεί τον Παναθηναϊκό πριν από τον μεγάλο προημιτελικό του Κυπέλλου και εξηγεί γιατί οι «πράσινοι» έχουν περισσότερα να κερδίσουν παρά να χάσουν από αυτήν την αναμέτρηση.

 

Όταν το καλοκαίρι που μας πέρασε ο Παναθηναϊκός αποφάσιζε να επενδύσει στην «generation-next» του ελληνικού μπάσκετ κάνεις δεν περίμενε ότι η νέα αυτή ομαδα θα έδινε τον πρώτο σημαντικό της αγώνα τόσο νωρίς.

Και όμως η τύχη ή οι συγκύριες τα έφεραν έτσι ώστε οι Πρωταθλητές να δώσουν το πρώτο do or die παιχνίδι τους απόψε το βράδυ στο άδειο ΟΑΚΑ κόντρα στον Ολυμπιακό.

Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται τον Ολυμπιακό χωρίς να είναι το φαβορί έπειτα από πολλά χρόνια. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί έως και καλό, καθώς κάνεις και κυρίως οι οπαδοί δεν θα ζητήσουν ευθύνες στην περίπτωση που η ομαδα βγει έξω από τον πρώτο της στόχο για φέτος.

Το «τριφύλλι» δεν βρίσκεται στην καλύτερη αγωνιστική κατάσταση που θα μπορούσε να είναι και αυτό εξηγείται εύκολα, αν αναλογιστεί κανείς τους τραυματισμούς, αλλα και τις ελλείψεις που έχει ακόμα στο ροστερ. Από την αρχή της προετοιμασίας υπήρχαν προβλήματα, η ομαδα δεν είχε συνοχή, μονίμως της έλειπαν παίχτες. Ο Μαυροκεφαλίδης στην αρχή, ο Σλότερ, οι νεαροί Λουντζής και Κόνιαρης, ο Χαραλαμπόπουλος μέχρι και ο Διαμαντίδης ήταν στα «πιτς». Αν μέσα σε όλα προσθέσουμε και το οικογενειακό πρόβλημα του Γκίστ που τον ανάγκασε να είναι στις ΗΠΑ αρκετό καιρό, καθώς και το γεγονός ότι έχασε χωρίς καν να τον έχει τον ΝτεΜάρκους Νέλσον, τότε συμπεραίνουμε γιατί ο Παναθηναϊκός δεν είναι 100% έτοιμος.

Από αυτή την αλυσίδα των απουσιών μέχρι και το όνομα του Ντούσκο Ιβάνοβιτς υπήρχε. Ο νέος τεχνικός της ομάδας άργησε να πάρει την «μπαγκέτα» και να φορέσει το «πράσινο» προπονητικό του κοστούμι, καθώς είχε υποχρεώσεις με την Εθνική Βοσνίας που δεν του επέτρεψαν να είναι από την αρχή της προετοιμασίας στο Καρπενήσι. Μόλις 40 μέρες καθοδηγεί την ομάδα, χρονικά πολύ μικρό διάστημα για να εφαρμόσει τα πλανά του.

Ο Ιβάνοβιτς είναι προπονητής με συγκεκριμένο και αυστηρό προπονητικό πλάνο και σχεδιασμό που απαιτεί καιρό για να αφομοιωθεί από τους παίχτες. Ο ίδιος το γνωρίζει και έχει πιέσει και ζορίσει την ομαδα στις προπονήσεις, με αποτέλεσμα αρκετοί και κυρίως οι νεαροί σε ηλικία παίχτες να αποχωρούν με προβλήματα μυϊκών τραυματισμών.

Ο αποψινός αγώνας με τον Ολυμπιακό θυμίζει πολύ τον αντίστοιχο περσινό ημιτελικό του Κυπέλλου όταν και τότε το momentum είχε «ερυθρόλευκη» απόχρωση, αλλα στο τέλος «πράσινα» χέρια υπέγραψαν το φύλλο νίκης.

Βέβαια, σε σχέση με εκείνη την αναμέτρηση λείπει ο πολύ σημαντικός παράγοντας και «έκτος παίχτης», ο κόσμος που πάντα είναι δίπλα στην ομαδα. Απόψε δεν θα είναι εκεί και η εικόνα των άδειων εξεδρών μονό καλό δεν θα κάνει στη ψυχολογία κυρίως των νεαρών παιχτών.

Εν κατακλείδι

Ο Παναθηναϊκός θα αγωνιστεί χωρίς άγχος γνωρίζοντας ότι οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος του. Αυτό είναι πιθανό να συσπειρώσει τους Πρωταθλητές που, αν καταφέρουν να βγουν αλώβητοι, θα πάρουν προβάδισμα ψυχολογίας, παράγοντας πολύ σημαντικός σε αυτή την νέα προσπαθεια. Αν πάλι ηττηθούν, κάνεις δεν θα ζητήσει ευθύνες. Η ομάδα είναι καινούρια με νέο τεχνικό επιτελείο και με πολλές απουσίες οπότε υπάρχουν μεγάλα και σοβαρά ελαφρυντικά για να δικαιολογήσουν  τον Παναθηναϊκό σε περίπτωση ήττας.

Επειδή, όμως, τα πάντα κρίνονται στο παρκέ, την απάντηση θα την έχουμε λίγο πριν τα μεσάνυχτα και το ερώτημα είναι σαφές: «Μπορούν τα αντανακλαστικά του Παναθηναϊκού να λειτουργήσουν κάτω από πίεση ή οι νέοι παίχτες θα λυγίσουν μπροστά στην πρώτη μεγάλη πρόκληση;». 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.