Δεν άξιζε τέτοιο αποκλεισμό…

Written by  Απρ 25, 2014

Ο Παναθηναϊκός έψαξε την υπέρβαση στην Μόσχα, ωστόσο, όχι μόνο δεν τα κατάφερε, αλλά υπό το βάρος της κόπωσης, ψυχολογικής και σωματικής, γνώρισε νέα βαριά ήττα με 74-44 και αποχαιρέτισε για μία ακόμα χρονιά το όνειρο της πρόκρισης στο Final Four.

 

Οι «πράσινοι» παρουσιάστηκαν κατώτεροι των περιστάσεων για έναν αγώνα «ζωής και θανάτου» και έδειξαν πως όσες δυνάμεις είχαν για να πετύχουν την ανατροπή, εξαντλήθηκαν στις αναμετρήσεις του ΟΑΚΑ. Ο Παναθηναϊκός άντεξε μόλις για 15’ στη Μόσχα και, στη συνέχεια, παραδόθηκε στις ορέξεις των παικτών της ρωσικής ομάδας, που πήρε εκείνη την πρόκριση για το Μιλάνο, όπου με αντίπαλο την Μακάμπι στον ημιτελικό, θα διεκδικήσει την πρόκριση στον τελικό και τον 7ο ευρωπαϊκό της τίτλο.

Η ΤΣΣΚΑ επεχείρησε από νωρίς να επιβάλλει το ρυθμό της και το κατάφερε περνώντας την μπάλα μέσα στη ρακέτα, εκμεταλλευόμενη την δύναμη του Καούν, την ώρα που ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε άστοχα και με τον Λάσμε να προσπαθεί να τον κρατήσει κοντά, δίνοντας πολλές μάχες κάτω από το καλάθι. Η ασφυκτική άμυνα της ρωσικής ομάδας έβαλε από την αρχή δύσκολα στους Πρωταθλητές Ελλάδας, αφού προηγήθηκε μόλις στο 7’ με 11-4, έχοντας εγκλωβίσει τους «πράσινους» στο ξεκίνημα της αναμέτρησης.

Η είσοδος του Μίλος Τεόντοσιτς στο παιχνίδι για πρώτη φορά στη σειρά των προημιτελικών έφερε αναστάτωση προς στιγμήν στην ΤΣΣΚα κάτι που ο Παναθηναϊκός εκμεταλλεύτηκε και μείωσε στο καλάθι (11-9), ωστόσο, η ρωσική ομάδα αντέδρασε και πήρε ξανά προβάδισμα που στο τέλος του πρώτου δεκαλέπτου έφτασε τη μέγιστη τιμή της για το 18-10.

Με το ίδιο… «νόμισμα» προσπάθησε να πληρώσει την ΤΣΣΚΑ ο Παναθηναϊκός στο ξεκίνημα του δεύτερου δεκαλέπτου και για περίπου πέντε λεπτά το κατάφερε πολύ καλά. Με άμυνα που δεν επέτρεπε καμία πρωτοβουλία στους γηπεδούχους και με σωστές επιλογές στην επίθεση με τον Ράιτ και τον Λουκά Μαυροκεφαλίδη, οι «πράσινοι» πλησίασαν 21-18 στο 15’, όμως, στη συνέχεια έμειναν άποντοι για σχεδόν δύο λεπτά, επιτρέποντας στην ΤΣΣΚΑ να ξεφύγει και πάλι με +8 (26-18 στο 16’).

Η διαφορά έφτασε για πρώτη φορά σε διψήφιο νούμερο στο 19’ με καλάθι του Τζάκσον για το 31-21, την ώρα που ο Παναθηναϊκός αναζητούσε τρόπο να αντιδράσει. Τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο δύσκολα, όταν ο Καούν που στο πρώτο ημίχρονο δεν είχε αντίπαλο (ήδη 12 πόντοι και 6 ριμπάουντ) με καλάθι στην εκπνοή ανέβασε τη διαφορά στο 35-21 και έβαλε επιπλέον προβληματισμούς στον Φραγκίσκο Αλβέρτη και την ομάδα του.

Ο Παναθηναϊκός όχι μόνο δεν εμφανίστηκε βελτιωμένος στο τρίτο δεκάλεπτο, ως όφειλε, αλλά αντίθετα, με τις λάθος επιλογές του και την εντυπωσιακή αστοχία του επέτρεπε στην ΤΣΣΚΑ να διατηρεί ξεκούραστα την διαφορά ασφαλείας, αλλά και να την αυξάνει σε κάθε ευκαιρία που της παρουσιαζόταν. Με τρίποντο του Μίτσοφ η ΤΣΣΚΑ πήρε προβάδισμα με 48-27 στο 27’ και όλα έδειχναν πως ο Παναθηναϊκός είχε πια πετάξει «λευκή πετσέτα» όσον αφορά στην προσπάθειά του να διεκδικήσει την πρόκριση στο FinalFour.

Το τρίτο δεκάλεπτο έληξε με την ΤΣΣΚΑ να έχει προβάδισμα 54-33 και τους παίκτες του Παναθηναϊκού να μην έχουν πια άλλες δυνάμεις να ακολουθήσουν το παιχνίδι.

Από το σημείο εκείνο κι έπειτα ο αγώνας μετατράπηκε σε τυπική διαδικασία με την ρωσική ομάδα να παίζει με το χρόνο και τον Παναθηναϊκό να προσπαθεί να περιορίσει την έκταση της διαφοράς, ώστε να έχει μια αξιοπρεπή ήττα. Όμως, ούτε αυτό κατάφερε, αφού η διαφορά μεγάλωνε διαρκώς, ο Μεσίνα έδωσε χρόνο συμμετοχής μέχρι και στον Ζοζούλιν και τελικά, το μαρτύριο του Παναθηναϊκού ολοκληρώθηκε με 74-44.

Κορυφαίος του γηπέδου ήταν ο Σάσα Καούν που ολοκλήρωσε με 18 πόντους και 9 ριμπάουντ, 7 εκ των οποίων επιθετικά, ενώ ο Τζέιμς Γκιστ και ο Λουκάς Μαυροκεφαλίδης με 11 και 8 πόντους κέρδισαν κάποιες μάχες, ωστόσο, σε σημεία όπου η διαφορά είχε ήδη αυξηθεί σημαντικά. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης έμεινε για ένα ακόμα παιχνίδι χωρίς πόντο με 0/5 σουτ και 2 ριμπάουντ, απογοητεύοντας τους φιλάθλους του Παναθηναϊκού που ήλπιζαν ο αρχηγός της ομάδας να την οδηγήσει στον άθλο.

Ο Παναθηναϊκός αποχαιρέτισε το όνειρο της πρόκρισης στο Final Four για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σε πέμπτο παιχνίδι, έχοντας την πικρή σκέψη ότι του δόθηκε η ευκαιρία στο πρώτο παιχνίδι να κάνει το break και δεν το κατάφερε.

Οι «πράσινοι» θα επιστρέψουν στην Αθήνα έχοντας, παρ’ όλα αυτά ην ικανοποίηση ότι έφεραν ένα από τα φαβορί της διοργάνωσης σε πολύ δύσκολη θέση και έκαναν το καλύτερο που μπορούσαν για το κάτι περισσότερο. Πλέον, θα επικεντρωθούν στην προσπάθεια κατάκτησης του ελληνικού πρωταθλήματος, ενώ θα πρέπει να υπάρξει περισσότερη σκέψη για την ενίσχυση της ομάδας για την επόμενη σεζόν, ώστε να επιστρέψει και πάλι σε ένα FinalFourκαι να διεκδικήσει τον έβδομο τίτλο της ιστορίας του.

Τα δεκάλεπτα: 18-10, 35-21, 54-31, 74-44

ΤΣΣΚΑ Μόσχας: Τεόντοσιτς 7, Μίτσοφ 8, Φριτζόν 9, Τζάκσον 9, Πάργκο, Κρστιτς 5, Γουίμς 5, Ζοζούλιν, Βοροντσέβιτς 3, Καούν 18, Κριάπα 10, Χάινς

Παναθηναϊκός: Μπράμος 5, Κάρι 2, Μπατίστ, Φώτσης 3, Ούκιτς 2, Λάσμε 8, Μαυροκεφαλίδης 8, Διαμαντίδης, Γκιστ 11, Γιάνκοβιτς, Ματσιούλις 2, Ράιτ 3

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.