Ντέρμπι από τα «παλιά» στην Πυλαία, «τρένο» η ΑΕΝΚ

Written by  Ιαν 26, 2014

Συναρπαστικά ήταν και τα τέσσερα παιχνίδια που διεξήχθησαν στην πρώτη μέρα της 15ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος, όπου ξεχώρισε το επεισοδιακό ντέρμπι ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Άρη, αλλά και οι δύσκολες νίκες στην εκπνοή της ΑΕΝΚ επί του ΚΑΟΔ και του Πανιωνίου στα Τρίκαλα.

 

Το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης είχε την «αύρα» από τα παλιά θυμίζοντας τις αναμετρήσεις των δύο ομάδων κατά το παρελθόν. Είχε ένταση, πάθος, δύναμη, σκληρές άμυνες, παλμό στην κερκίδα, που, ωστόσο, παραλίγο να «τινάξει» το παιχνίδι στον αέρα. Πριν την έναρξη της αναμέτρησης, ο Ντι Τζέι Κούπερ βραβεύτηκε από τον ΕΣΑΚΕ για τον τίτλο του πολυτιμότερου παίκτη του πρώτου γύρου του πρωταθλήματος. Με εξαίρεση το πρώτο πεντάλεπτο, όπου ο ΠΑΟΚ πήρε νωρίς μια διαφορά 13 πόντων, την οποία ο Άρης κατάφερε γρήγορα να μαζέψει, οι δύο ομάδες ήταν κοντά στο σκορ σε όλη τη διάρκεια του αγώνα, όπου κυριαρχούσαν οι πολύ δυνατές άμυνες και το κλειστό παιχνίδι. Με το σκορ στο 47-43 υπέρ του Δικεφάλου τέσσερα λεπτά πριν το τέλος του αγώνα, οι θερμόαιμοι της εξέδρας έκαναν τη ζημιά, αφού μια κροτίδα έσκασε στον πάγκο των φιλοξενουμένων, με αποτέλεσμα ο αγώνας να διακοπεί για περίπου μία ώρα, κάτι που ενδεχομένως να φέρει σκληρή τιμωρία για τον ΠΑΟΚ. Με την επιστροφή των δύο ομάδων στο παρκέ για το υπόλοιπο της αναμέτρησης, ο ΠΑΟΚ κατάφερε να είναι πιο ψύχραιμος και διατήρησε το προβάδισμα ως το τέλος, όπου πήρε μία σημαντική νίκη-γοήτρου με 56-49 και εκδίκηση για τον αποκλεισμό του από το Κύπελλο.

Κορυφαίος για τους νικητές ήταν ο Απόλλωνας Τσόχλας, ο οποίος σκόραρε και τους 9 πόντους του στο τελευταίο δεκάλεπτο, ενώ ο Μιχάλης Τσαϊρέλης συμπλήρωσε άλλους 13. Ο Μούρτος με 13 πόντους και 7 ριμπάουντ και ο Ασημακόπουλος με 11 πόντους ήταν αυτοί που ξεχώρισαν από τους ηττημένους.

Τα δεκάλεπτα: 20-11, 34-25, 43-41, 56-49

Εντυπωσιακό παιχνίδι έγινε στη Δράμα, όπου η ΑΕΝΚ που συνεχίζει την εκπληκτική πορεία της στο πρωτάθλημα πήρε μεγάλη νίκη απέναντι στον ΚΑΟΔ με τρίποντο του Δημήτρη Τσαλδάρη στην εκπνοή της παράτασης και ανέβηκε στην πέμπτη θέση του Πρωταθλήματος. Με τους φιλοξενούμενους να βρίσκονται σταθερά μπροστά στο σκορ στο πρώτο ημίχρονο και τις δύο ομάδες να ισορροπούν στην υπόλοιπη διάρκεια του αγώνα, το παιχνίδι είχε δραματικό φινάλε, αφού η κανονική διάρκεια έληξε με το σκορ 71-71. Το επιπλέον πεντάλεπτο είχε άγρια ομορφιά, αφού οι δύο αντίπαλοι πήγαιναν πόντο πόντο ως το τέλος και με τους γηπεδούχους μπροστά στο σκορ 76-74 στα τελευταία δευτερόλεπτα, ο Δημήτρης Τσαλδάρης με τρίποντο χάρισε τη νίκη με 76-77 με τους Δραμινούς να διαμαρτύρονται πως το καλάθι ήταν εκπρόθεσμο. Οι γηπεδούχοι, μάλιστα, κατέθεσαν ένσταση με τη λήξη του αγώνα, που βρήκε τους νεοφώτιστους να πανηγυρίζουν μία ακόμα νίκη και να συνεχίζουν να εντυπωσιάζουν στην πρώτη τους παρουσία στην μεγάλη κατηγορία.

Ο Δημήτρης Τσαλδάρης, εκτός από το τρίποντο της νίκης προσέφερε συνολικά 20 πόντους, ενώ ο Τόνι Κρόκερ συνεισέφερε άλλους 13 με 6 ριμπάουντ. Ο Τζόουνς με 19 πόντους και 7 ριμπάουντ και ο Σλαφτσάκης με 13 ήταν οι καλύτεροι από τους γηπεδούχους που έχασαν τη νίκη μέσα από τα χέρια τους και την ευκαιρία να μείνουν εκείνοι στην πέμπτη θέση του Πρωταθλήματος.

Τα δεκάλεπτα: 10-16, 32-33, 48-45, 71-71, 76-77 (παρ.)

Στην παράταση επικράτησε και ο Πανιώνιος εκτός έδρας επί των μαχητικών Τρικάλων με καλάθι του Κάρτερ στην εκπνοή του επιπλέον χρόνου και παρέμεινε στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας . Οι γηπεδούχοι με τους Γιούινγκ και Πορίνι που ολοκλήρωσαν τον αγώνα με 18 πόντους ήταν πιο απειλητικοί στο πρώτο ημίχρονο, με τους «κυανέρυθρους» που είχαν για μία ακόμα φορά πρωταγωνιστή τον Έρικ ΜακΚόλουμ που σταμάτησε στους 20 πόντους, να διατηρούν ένα μικρό προβάδισμα στο δεύτερο. Αμφότερες οι δύο ομάδες έχασαν σημαντικές ευκαιρίες να πάρουν τη νίκη στην λήξη της τέταρτης περιόδου κι έτσι οδηγήθηκαν στην παράταση. Και εκεί, το σκορ πήγαινε πόντο πόντο με τις εκατέρωθεν ευκαιρίες να διαδέχονται η μία την άλλη μέχρι ο Κάρτερ να πετύχει το νικητήριο καλάθι για το τελικό 83-84 που διατηρεί το προβάδισμα του Πανιωνίου απέναντι στον Ολυμπιακό και τους «κυανέρυθρους» στη δεύτερη θέση του Πρωταθλήματος.

Τα δεκάλεπτα: 20-15, 39-34, 58-62, 75-75, 83-84 (παρ.)

Το Ρέθυμνο είχε σχεδόν δύο μήνες να απολαύσει τη χαρά της νίκης, σερί που οδήγησε σε προβληματισμό, αλλά και στην αλλαγή προπονητή με την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου του Πρωταθλήματος. Ο Γιώργος Καλαφατάκης πήρε την πρώτη νίκη με 86-67 μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, βλέποντας, παράλληλα, τους παίκτες του να μπαίνουν αποφασισμένοι από νωρίς να μην επιτρέψουν στον Κολοσσό Ρόδου, ο οποίος προερχόταν από τρεις συνεχόμενες νίκες, να ελπίσει ότι θα συνεχίσει το σερί του. Οι γηπεδούχοι πήραν από νωρίς τη διαφορά που στο ημίχρονο ήταν ήδη άνω των 20 πόντων και ουσιαστικά δεν δυσκολεύτηκαν καθόλου σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Ο Τζάστιν Χαρτ έκανε το καλύτερο παιχνίδι του πετυχαίνοντας 30 πόντους με 6/9 τρίποντα, ενώ σημαντική βοήθεια προσέφερε και ο Κένι Γκέμπριελ με 13 πόντους και 11 ριμπάουντ. Ο Όσμπι ήταν αυτός που ξεχώρισε από τον Κολοσσό με 16 πόντους και 6 ριμπάουντ.

Τα δεκάλεπτα: 26-10, 52-31, 69-51, 86-67

Η 15η αγωνιστική συνεχίζεται σήμερα με δύο ακόμα αγώνες και ολοκληρώνεται αύριο με την αναμέτρηση του ΣΕΦ ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Ηλυσιακό.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Κυριακή 19/1


16:00 Πανελευσινιακός-Παναθηναϊκός (Ταβουλαρέας, Μαγκλογιάννης, Κατρακούρας)


18:00 Απόλλων Πατρών-Ίκαρος Χαλκίδας (Τανατζής, Μάνος, Γκούμας) 

Δευτέρα 20/1


19:15 Ολυμπιακός-Ηλυσιακός (Γεωργιάδης, Ξενικάκης, Μαλανδρής)

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.