Εύκολο 3-0, κορυφή και τώρα… Ολυμπιακός

Written by  Ιαν 17, 2014

Με τον Δημήτρη Διαμαντίδη και τον Στεφάν Λάσμε να προσφέρουν μία ακόμα όμορφη παράσταση, όπως έχουν συνηθίσει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, ο Παναθηναϊκός δυσκολεύτηκε μόλις για τρία δεκάλεπτα να κάμψει την αντίσταση της Αναντολού Εφές και πήρε την νίκη με 78-64, που τον φέρνει στην κορυφή του πέμπτου ομίλου του Top 16 μαζί με την Μπαρτσελόνα.

 

Οι «πράσινοι» έπαιξαν και πάλι πολύ σκληρή άμυνα, ενώ είχαν καλή επιθετική λειτουργία και δεν δυσκολεύτηκαν να κάμψουν την αντίσταση της ομάδας των Βαγγέλη Αγγέλου και Κώστα Βασιλειάδη που συνέχισε το αρνητικό σερί των τουρκικών ομάδων (Εφές, Φενέρ, Γαλατά) που μετρούν ρεκόρ 0-9 στο Top 16.

Με τη νίκη αυτή ο Παναθηναϊκός ανέβηκε στο 3-0, έμεινε αήττητος και μαζί με την Μπαρτσελόνα πρώτος στον όμιλο και πλέον, ετοιμάζεται για το ντέρμπι της Δευτέρας με τον Ολυμπιακό για την πρεμιέρα του δεύτερου γύρου του πρωταθλήματος, με το μυαλό, ωστόσο, στην ιστορική αναμέτρηση της ερχόμενης εβδομάδας, όπου θα συναντήσουν για πρώτη φορά ως αντίπαλο μετά την αποχώρησή του τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς.

Το ΟΑΚΑ είχε φορέσει από νωρίς τα γιορτινά του, καθώς οι φίλαθλοι του Παναθηναϊκού γέμισαν το γήπεδο για να ενισχύσουν τις προσπάθειες των παικτών της ομάδας να πετύχουν την τρίτη τους νίκη σε ισάριθμα παιχνίδια και να στρογγυλοκαθίσουν στην κορυφή της βαθμολογίας του ομίλου.

Οι δύο ομάδες μπήκαν με εμφανή πρόθεση η μία να αναγνωρίσει το παιχνίδι της άλλης με τον Παναθηναϊκό να είναι εύστοχος στο ξεκίνημα από την περιφέρεια και την Εφές να προσπαθεί να χτυπήσει μέσα από το καλάθι, όμως, η καλή άμυνα των «πρασίνων» δεν άφηνε πολλά περιθώρια για εύκολα καλάθια.

Το σκορ ήταν ισόπαλο μέχρι το πρώτο μισό της περιόδου, όταν ο Παναθηναϊκός με τον Στεφάν Λάσμε να παίρνει μπροστά επιθετικά πετυχαίνοντας 8 γρήγορους πόντους, έχτισαν μια διαφορά 7 πόντων (19-12 στο 9’). Η τουρκική ομάδα, ωστόσο, με τον μικρό στο δέμας, αλλά δαιμόνιο Ντόγκους Μπααλμπάι να καταφέρνει να καρφώσει ακόμα και μπροστά στον Τζέιμς Γκιστ, μείωσαν τη διαφορά και έκλεισαν το πρώτο δεκάλεπτο με τον Παναθηναϊκό να προηγείται με 23-21.

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε καλά στη δεύτερη περίοδο με τον Αντώνη Φώτση να θυμίζει τον παλιό καλό του εαυτό παίρνοντας ριμπάουντ και σκεπάζοντας τα καλάθια στην άμυνα και πήρε μια μικρή διαφορά 6 πόντων (27-21 στο 13’), αλλά η Εφές με ένα γρήγορο σερί 8-0 πήρε για πρώτη φορά προβάδισμα με 27-29 στο 15’. Σε ένα νευρικό παιχνίδι για το υπόλοιπο της αναμέτρησης, με τις δύο ομάδες να είναι άστοχες και να κάνουν μαζεμένα λάθη, η Εφές κράτησε το προβάδισμα μέχρι το τελευταίο λεπτό, όταν ο Μάικ Μπατίστ που μπήκε και έδωσε ενέργεια στο παιχνίδι, πετυχαίνοντας 6 συνεχόμενους πόντους, με δύο εύστοχες βολές έδωσε προβάδισμα στον Παναθηναϊκό για το ημίχρονο με 37-36.

Με τον Στεφάν Λάσμε να είναι ανίκητος στην επίθεση, σκοράροντας 6 συνεχόμενους πόντους και τον Τζέιμς Γκιστ να σκεπάζει τα καλάθια στην άμυνα, ο Παναθηναϊκός μπήκε πολύ καλύτερα στο τρίτο δεκάλεπτο και έχτισε νωρίς μια διαφορά 8 πόντων (49-41 στο 24’). Η Εφές προσπάθησε να αντιδράσει, κυρίως με μακρινά σουτ και με τον Κώστα Βασιλειάδη και τον Μίλκο Μπιέλιτσα να ευστοχούν από τα 6,75 μ. δεν επέτρεψαν στους γηπεδούχους να ξεφύγουν περισσότερο. Δεν κατάφεραν, ωστόσο, και να πλησιάσουν, με αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός να διατηρήσει τη διαφορά ως το τέλος του τρίτου δεκαλέπτου, το οποίο έληξε με τους «πράσινους» να προηγούνται με 60-54.

Με 5 συνεχόμενους πόντους του Δημήτρη Διαμαντίδη και ένα καλάθι στον αιφνιδιασμό από τον Ραμέλ Κάρι, ο Παναθηναϊκός έκανε ένα σερί 7-0 στο ξεκίνημα της τέταρτης περιόδου και με το 67-54 στο 33’ ουσιαστικά καθάρισε το παιχνίδι, αφού η Εφές δεν είχε τρόπο να απαντήσει ούτε μέσα από το καλάθι ούτε από την περιφέρεια, ενώ με την αποβολή του Μπαλμπάι με 5 φάουλ έχασε και τον πρώτο της σκόρερ.

Η τουρκική ομάδα προσπάθησε να μειώσει, όμως, το καλύτερο που κατάφερε ήταν να μειώσει τη διαφορά στους 7 πόντους, όμως, ο Ραμέλ Κάρι που πραγματοποίησε μία ακόμα πολύ καλή εμφάνιση πέτυχε συνεχόμενους πόντους και ανέβασε και πάλι τη διαφορά σε επίπεδα ασφαλείας.

Το τελικό 78-64 ήταν η δίκαιη επιβράβευση για τον Παναθηναϊκό που με τη νίκη αυτή έμεινε πρώτος στον όμιλο μαζί με την Μπαρτσελόνα και βλέπει με μεγαλύτερη αισιοδοξία την υπόθεση κατάκτησης μιας εκ των δύο θέσεων που δίνουν το πλεονέκτημα έδρας. Πλέον, περιμένει τον Ολυμπιακό για την πρεμιέρα του δεύτερου γύρου του πρωταθλήματος πριν ταξιδέψει στην Τουρκία για να συναντήσει για πρώτη φορά τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς, ο οποίος θα περιμένει σαν πληγωμένο θηρίο μετά από τις τρεις συνεχόμενες ήττες στο ξεκίνημα του Top 16.

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης με 17 πόντους και 9 ασίστ ήταν ο κορυφαίος του Παναθηναϊκού, ενώ πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποίησαν ο Λάσμε 16 πόντους και 8 ριμπάουντ, καθώς και ο Κάρι με 12 πόντους, 4 ριμπάουντ και 3 ασίστ.

Για την Εφές του Βαγγέλη Αγγέλου που μαζί με τη Φενέρ έμεινε στο 0-3 και την τελευταία θέση του ομίλου, πρώτος σκόρερ ήταν ο Ζόραν Πλάνινιτς με 13 πόντους.

Τα δεκάλεπτα: 23-21, 37-36, 60-54, 78-64

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.