Εβίνα Μάλτση: Η πορεία ενός Θρύλου

Written by  Δεκ 10, 2019

Ξυνόν γαρ αρχή και πέρας επί κύκλου περιφερείας.. Ρητό γραμμένο από τον Ηράκλειτο, που σε ελεύθερη μετάφραση σημαίνει ότι σ’ έναν κύκλο κάθε σημείο είναι ταυτόχρονα αρχή και τέλος.

Ο τίτλος ταιριάζει απόλυτα στην κορυφαία παίκτρια του ελληνικού μπάσκετ γυναικών όλων των εποχών Εβίνα Μάλτση, η οποία μετά την 7η Αυγούστου 2019 όπου ανακοίνωσε πως σταματάει από την Εθνική ομάδα, ανακοινώνει στις 9 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο της βράβευσης της από τον ΠΣΑΤ, πως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για την ενεργό δράση γενικότερα.

Ένας κύκλος τον οποίο άνοιξε το 1990 με σημείο αναφοράς την γενέτειρά της την Γουμένισσα, καταγράφοντας πολλές όμορφες διαδρομές με πολλά εμπόδια, με πολλές χαρές αλλά και όπως η ίδια έχει πει με περισσότερες λύπες, πήρε την απόφαση μετά από 29 χρόνια να βάλει την κάτω τελεία..να κλείσει τον κύκλο..

Η αρχή, ο Θάνος Σόφτσης και το πείσμα..

Γεννημένη στην Γουμένισσα του Κιλκίς στις 30 Δεκεμβρίου 1978 η Εβίνα Μάλτση ξεκίνησε τα πρώτα της βήματα στην τοπική ομάδα, τον Αθλητικό  Όμιλο Γουμένισσας το 1990, με τη φανέλα του οποίου αγωνίστηκε στην Α2 κατηγορία. Στην αρχή δεν ήθελε να κάνει προπονήσεις και έτσι ο Θάνος Σόφτσης της έκλεισε προπόνηση με την Εθνική ομάδα Κορασίδων ώστε να την παροτρύνει. Αυτό ήταν. Από εκείνη την ημέρα δεν σταμάτησε να προπονείται και να γίνεται ολοένα και καλύτερη.. Στην ομάδα της Γουμένισσας έμεινε για 7 χρόνια όπου και μεταπήδησε στον Μέγα Αλέξανδρο, ο οποίος αγωνιζόταν στην Α1. Αγωνίστηκε εκεί για έναν χρόνο και το 1998 πήρε μεταγραφή για την ΜΕΝΤ.

Η αναγνώριση, ο Παναθηναϊκός και η ευρωπαϊκή καταξίωση

Ήδη είχε ξεκινήσει να κάνει αισθητή την παρουσία της. Το 2000 κατηφόρισε στην Αθήνα για λογαριασμό του Παναθηναϊκού και εν συνεχεία αγωνίστηκε με τα χρώματα του στην Ευρωλίγκα. Στην τελευταία της χρονιά, το 2004, αναδείχθηκε πρώτη σκόρερ του πρωταθλήματος με 21,9 πόντους μ.ό. Το τριφύλλι ήταν το εισιτήριό της ώστε να γίνει γνωστή και στην Ευρώπη. Το 2004 αποφασίζει να δοκιμάσει την τύχη της στο ισπανικό πρωτάθλημα και ν’ αγωνιστεί με την φανέλα της Θέλτα ντε Βίγο Μπαλονθέστο. Στην ομάδα θα μείνει για μία σεζόν καθώς θα μεταγραφεί στην Σαραγόσα. Η ευρωπαϊκή της πορεία συνεχίζεται και το καλοκαίρι του 2006 ανεβαίνει λίγο πιο βόρεια και συγκεκριμένα αγωνίζεται στο γαλλικό πρωτάθλημα με την Μπουρζ. Αξίζει να σημειωθεί πως στον έναν χρόνο που αγωνίστηκε κατέκτησε το Κύπελλο Ομοσπονδίας το 2007 ενώ αναδείχθηκε πρώτη σκόρερ της ομάδας της και δεύτερη σε όλη την Ευρωλίγκα.

Το American dream

Καταξιωμένη πλέον στο ευρωπαϊκό γυναικείο μπάσκετ, τ’ όνομά της ταξιδεύει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού καθώς δέχεται και υπογράφει συμβόλαιο με τους Κονέκτικατ Σαν. Ο πιο σημαντικός σταθμός της καριέρας της καθώς θα κάνει πραγματικότητα το παιδικό όνειρο πολλών αθλητών όταν ξεκινούν να παίζουν μπασκετ και θ’ αγωνιστεί στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, το γυναικείο NBA. Μάλιστα με τις Κονέκτικατ Σαν θα φτάσει έως τα ημιτελικά της διοργάνωσης. Στους 26 αγώνες που έπαιξε είχε 6 πόντους μ.ο. Πέτυχε συνολικά 147 πόντους και είχε 66 ριμπάουντ, 39 ασίστ, 20 κλεψίματα, 2 κοψίματα ενώ αγωνίστηκε σε 3 παiχνίδια στα playoff.

Νέοι σταθμοί, ίδιοι στόχοι και ο τραυματισμός

Μετά την παραμονή της στην Αμερική θα επιστρέψει στην Ευρώπη για λογαριασμό της Ρος Κασάρες Βαλένθια με την οποία θα κατακτήσει το πρωτάθλημα Ισπανίας και η εξαργύρωση των σπουδαίων εμφανίσεών της θα έρθει με την συμμετοχή της στο All Star Game της FIBA Europe με τα χρώματα της Ευρώπης.

Το καλοκαίρι του 2008 θα μετακομίσει στην Τσεχία όπου και θα υπογράψει συμβόλαιο με την USK Πράγα 86 όπου θα ρίξει άγκυρα για τρία χρόνια. Παίζοντας όμορφο και θεαματικό μπάσκετ θα κερδίσει δίκαια τον τίτλο της πολυτιμότερης παίκτριας στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα το 2009. Ένας τραυματισμός όμως στον οπίσθιο μηριαίο θα την κρατήσει μακριά από την ενεργό δράση. Παρολ’ αυτά όμως και η εκεί παραμονή της συνοδεύτηκε από επιτυχίες καθώς στην τελευταία της χρονιά πανηγύρισε την κατάκτηση του πρωταθλήματος και του κυπέλλου Τσεχίας.

Οι διακρίσεις για την καλύτερη Ελληνίδα παίκτρια δεν έχουν τελειωμό. Πνεύμα ανήσυχο που την διακατέχει το πάθος και αναζητά συνεχώς νέες περιπέτειες στην ζωή της, το καλοκαίρι του 2011 υπογράφει συμβόλαιο με την πολωνική Πολκοβίτσε.

Έχοντας καταθέσει τα διαπιστευτήρια της εντός παρκέ, όντας γνωστή και από τις πιο περιζήτητες αθλήτριες, η Ευανθία (όπως είναι το πλήρες όνομά της) Μάλτση μετακομίζει στην γειτονική Τουρκία για λογαριασμό της Καϊσέρι Κάσκι. Η παρουσία της εκεί άκρως επιτυχημένη καθώς στο τουρκικό πρωτάθλημα είχε 13 πόντους μ.ο ενώ στο Eurocup 18,8 πόντους. Έφτασε ως τον τελικό του Eurocup χάνοντας όμως το τρόπαιο από την Ντιναμό Μόσχας. Παρόλο που η διοίκηση της έκανε πρόταση ανανέωσης, εκείνη προτίμησε ν’ αλλάξει στρατόπεδο. Το επόμενο καλοκαίρι του 2013 θα γίνει κάτοικος Αντιόχειας και θ’ αγωνιστεί με την εμφάνιση της Χόμεντ Αντάκια Μπελέντιγιε. Σ’ έναν αγώνα όμως θα τραυματιστεί στον ώμο (ολική ρήξη συνδέσμου) και θ’ απουσιάσει για περίπου δύο μήνες. Η αποχή αυτή θα της στερήσει και την συμμετοχή της στο Eurobasket εκείνης της χρονιάς.

Επόμενος σταθμός στην μεγάλη καριέρα της είναι η Μπότας που έχει έδρα στα Άδανα της Τουρκίας. Υπογράφει συμβόλαιο το καλοκαίρι του 2014 στην οποία θα μείνει για δύο χρόνια.

Η επιστροφή

Έχοντας αγωνιστεί σε κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες, παίρνει την απόφαση να επιστρέψει στην Ελλάδα. Το 2016 πραγματοποιείται η κορυφαία μεταγραφή καθώς υπογράφει στον Ολυμπιακό. Με τον Ολυμπιακό θα συνεργασθεί για δύο χρόνια και θα κατακτήσει ισάριθμα νταμπλ ενώ θα συμμετάσχει και στην Ευρώπη.

Το κλείσιμο του κύκλου

Ύστερα από απουσία λίγων μηνών και όντας ελεύθερη, υπογράφει το 2018 στην Ουγγρική ΖΤΕ ΝΚΚ την οποία την οδήγησε στην τρίτη θέση καθώς στον μικρό τελικό νίκησε την Ούνι Γκιορ στην οποία έπαιζε η Άρτεμις Σπανού. Η Ουγγαρία έμελε να είναι και ο τερματικός σταθμός σε αυτήν την σπουδαία καριέρα.

Η Εθνική ομάδα είναι λατρεία..πάνω από αγάπη

Το μεγαλύτερο και πιο αγαπημένο κεφάλαιο στην καριέρα της αποτελεί η Εθνική ομάδα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για έναν αθλητή σε οποιοδήποτε άθλημα από το να φορά το εθνόσημο. Ακολουθώντας το δόγμα της ύψιστης τιμής θα γράψει με χρυσά γράμματα τ’ όνομά της στο βιβλίο που λέγεται Εθνική Ομάδα.

Πρώτος της αγώνας με την Εθνική γυναικών ήταν το φιλικό παιχνίδι που διεξήχθει στην Σκύδρα το 1998. Έκτοτε μπήκε πολύ νερό στο αυλάκι. Υπηρέτησε την γαλανόλευκη για είκοσι χρόνια συμμετέχοντας σε όλους τους μεγάλους αγώνες του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα 2001 στην Γαλλία, Πανευρωπαϊκό 2003 στην Ελλάδα, Ολυμπιακοί Αγώνες 2004 στην Ελλάδα, Πανευρωπαϊκό 2007 στην Ιταλία, Πανευρωπαϊκό 2009 στην Λετονία, Παγκόσμιο 2010 στην Τσεχία, Πανευρωπαϊκό 2011 στην Πολωνία, Πανευρωπαϊκό 2017 στην Τσεχία, Παγκόσμιο 2018 στην Ισπανία.

Ξεχωριστές στιγμές της Εβίνας Μάλτση με την γαλανόλευκη φανέλα ήταν η κατάκτηση της 4ης θέσης στο Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα που διεξήχθει στην Πράγα της Τσεχίας το 2017 και συνιστά την καλύτερη θέση του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος. Σε αυτή την διοργάνωση ήταν πρώτη σκορερ για την Ελλάδα με 16,1 πόντους μ.ο., πρώτη στα ριμπαουντ με 6.6 μ.ο., και πρώτη στις ασιστ με 4.1 μ.ο. ανά παιχνίδι. Πέτυχε συνολικά 113 πόντους και συμπεριλήφθηκε στην κορυφαία πεντάδα του τουρνουά.

Από τις κορυφαίες στιγμές της ήταν και η συμμετοχή της ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες  της Αθήνας το 2004 όπου τερμάτισε στην 7η θέση, στο Eurobasket το 2005 στην Τουρκία που καταλάβαμε την 10η θέση βλέποντας τον εαυτό της στον πίνακα των σκόρερ πετυχαίνοντας 92 πόντους (9η θέση). Στο Πανευρωπαϊκό  της Λετονίας το 2009 η τελική κατάταξη βρήκε την Εθνική στην 5η θέση αλλά την Εβίνα να παραλαμβάνει το βραβείο της πολυτιμότερης παίκτριας με 22,5 πόντους μ.ό.

Σε αυτή την διαδρομή το κοντέρ σταμάτησε στις 214 συμμετοχές μετρώντας 3215 πόντους που την καθιστούν πρώτη σκορερ όλων των εποχών.

Η Εβίνα Μάλτση αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο στην βίβλο του ελληνικού μπάσκετ όχι μόνο για τις αθλητικές της ικανότητες αλλά για το ήθος και τον ζήλο τον οποίο υπέδειξε όλα αυτά τα χρόνια υπηρετώντας και τιμώντας κάθε φανέλα που φόρεσε. Αφήνει πίσω της σπουδαίο έργο, μία βαριά κληρονομιά.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.