Το ντέρμπι των πληγωμένων εγωισμών

Written by  Ιαν 24, 2016

Σκόρπιες σκέψεις για ένα ντέρμπι που καθένας από τους «αιωνίους» μετρά τις πληγές που έχει να κλείσει.

Μου λέει ο καλός φίλος που πάντα μοιραζόμαστε τις μπασκετικές σκέψεις μας. «Ρε συ, τι ντέρμπι θα παίξουν αυτοί μεθαύριο; Έτσι που είναι και οι δυο τους, καλύτερα να βρουν μια δικαιολογία να το αναβάλουν».

Είναι από τις λίγες φορές που θα διαφωνήσω μαζί του έστω κι αν η λογική οδεύει προς αυτή τη σκέψη. Γιατί είναι αλήθεια, ότι κανένας από τους δυο «αιωνίους» δεν είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και όλα συνηγορούν στο ότι αυτό το ντέρμπι έρχεται στην χειρότερη δυνατή στιγμή. Ή μήπως όχι;

Ο Ολυμπιακός προέρχεται από ένα γερό στραπάτσο στην Ευρωλίγκα, το δεύτερο συνεχόμενο και, μάλιστα, με σχεδόν πανομοιότυπο τρόπο, αφού η μόνη διαφορά ήταν ότι στο τέλος δεν είχε καν δυνάμεις να ανατρέψει το -20, στο οποίο βρέθηκε.

Μια ομάδα που είχε συνηθίσει να παλεύει όλα τα παιχνίδια μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο και που είχε ως έμβλημά της την εξοντωτική της άμυνα , τις τελευταίες εβδομάδες δείχνει να έχει χάσει τον ρυθμό της, να της λείπει το καθαρό μυαλό και να μην μπορεί να βρει λύσεις απέναντι σε ομάδες που ποιοτικά τουλάχιστον είναι μία ή περισσότερες σκάλες χαμηλότερα.

Οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου εμφανίζονται κουρασμένοι, χωρίς ενέργεια, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, απογοητευμένοι, πελαγωμένοι και εμφανώς επηρεασμένοι από τους πολλούς τραυματισμούς που έχουν πληγώσει είτε τους ίδιους, είτε την λειτουργία της ομάδας.

Ο Σπανούλης ακόμα δεν δείχνει στο επιθυμητό επίπεδο, παρ’ όλο που ξεκουράστηκε και προφυλάχθηκε αρκετά από τον τραυματισμό του, ο Πρίντεζης αρχίζει και εμφανίζει προβλήματα κόπωσης, αφού όλη τη χρονιά την έχει βγάλει μόνος του στο «4», ο Μάντζαρης έχει χάσει αυτό το έξτρα που έδινε στο σκοράρισμα πέρα από τις υπόλοιπες δουλειές που κάνει μέσα στο γήπεδο και οι υπόλοιποι, πλην του φιλότιμου και συμμετέχοντα σε πολλούς τομείς του παιχνιδιού, Ντι Τζέι Στρομπερι, λειτουργούν με μικρές εκλάμψεις που, ωστόσο, δεν είναι αρκετές για να δώσουν τις νίκες που χρειάζονται.

Το πρόβλημα των «ερυθρολεύκων» είναι ξεκάθαρα επιθετικό και, όσο ο Λοτζέσκι δεν επανέρχεται και ο Παπανικολάου είναι νωρίς ακόμα για να βοηθήσει, θα πρέπει να βρεθούν λύσεις για να ξεκλειδώσουν οι αντίπαλες άμυνες.

Ο Ολυμπιακός έχει «σπάσει» τα στεφάνια με 14/49 τρίποντα στα δυο τελευταία παιχνίδια του στην Ευρωλίγκα, ενώ εξακολουθεί να πετάει στα «σκουπίδια» τις βολές που κερδίζει με συνολικά 33/49 στις δυο κολλητές ήττες του. Επιπλέον και στα δυο παιχνίδια δεν κέρδισε τη μάχη των ριμπάουντ, ενώ μοίρασε συνολικά μόλις 18 ασίστ, απολογισμός που συνήθως ερχόταν σε μία μόνο αναμέτρηση.

Τα παραπάνω είναι τα αριθμητικά στοιχεία που πιστοποιούν την αγωνιστική «κοιλιά» που έχουν κάνει οι Πρωταθλητές Ελλάδας, αλλά αυτή είναι μόνο η μία πλευρά του νομίσματος. Οι αριθμοί διαβάζονται πολλές φορές κατά το δοκούν, ενώ μπορεί να αποτελέσουν και έναν πολύ πειστικό τρόπο για να πει κάποιος ψέματα.

Ο Ολυμπιακός έχει μπροστά του έναν πολύ δύσκολο δρόμο ξεκινώντας από το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό στο ΣΕΦ, τη μοναδική ομάδα που φέτος τον έχει κερδίσει δυο φορές σε ισάριθμες αναμετρήσεις και ήδη του έχει στερήσει τον έναν τίτλο και, μάλιστα μέσα στην έδρα του, συνεχίζει με την επίσης πληγωμένη Ρεάλ Μαδρίτης που θέλει όσο τίποτα να αποφύγει την δεύτερη συνεχή εντός έδρας ήττα και ακολουθούν η πολύ δυνατή και πρωτοπόρος του ομίλου Χίμκι και η εκτός έδρας αναμέτρηση με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας που μπορεί να μην βγάζει μάτια στο Top 16, αλλά στην έδρα της και με τα τόσα χουνέρια που της έχει σκαρώσει η ελληνική ομάδα τα τελευταία χρόνια, τον περιμένει πάντα με το «μαχαίρι στα δόντια».

Μια νίκη επί του «αιωνίου» αντιπάλου, αν μάλιστα φέρει και την διαφορά των +5 πόντων που θα δώσει προβάδισμα για το πλεονέκτημα έδρας στα playoffδεν θα λύσει τα προβλήματα του Ολυμπιακού, αλλά θα δώσει το καλύτερο σύνθημα για την αντεπίθεση, καθώς θα αποδείξει πως οι παίκτες της ομάδας δεν ξέχασαν έτσι απλώς το μπάσκετ.

Το γήπεδο θα είναι γεμάτο με τον κόσμο αποφασισμένο να στηρίξει τις προσπάθειες, η εμφάνιση του Παπανικολάλου έστω και στις θέσεις των παικτών εκτός αποστολής θα δώσει στην κερκίδα έναν επιπλέον λόγο να ωθήσει την ομάδα στη νίκη, η εμπειρία δε λείπει και οι συνθήκες δείχνουν πως μπορούν να βοηθήσουν τον Ολυμπιακό να ξεπεράσει το κακό του διάστημα.

Αντίθετα, μια τρίτη ήττα σε ισάριθμες αναμετρήσεις από τον «αιώνιο» αντίπαλο, εκτός από το καταρρακωμένο γόητρο, θα έχει γκρεμίσει το όποιο ψυχολογικό πλεονέκτημα είχαν χτίσει οι «ερυθρόλευκοι» από την περσινή χρονιά, θα κλειδώσει οριστικά το πλεονέκτημα έδρας στα ματς τίτλου στο «πράσινο», θα ρίξει την ψυχολογία πολύ χαμηλά και θα αρχίσει να φέρνει «σύννεφα» αμφισβήτησης τόσο προς το πρόσωπο του προπονητή όσο και σε παίκτες που συνήθως σε τέτοια αποτελέσματα αποτελούν εύκολους στόχους στην πάντα καθοδηγούμενη από το συναίσθημα κερκίδα.

Στον αντίποδα, ούτε ο Παναθηναϊκός είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και το παιχνίδι με τον Ολυμπιακό είναι κομβικό για πολλά ζητήματα που πρέπει να λυθούν στην ομάδα.

Με τους «πράσινους» να βρίσκονται ήδη στο 1-3 στον όμιλο της Ευρωλίγκα, γνωρίζοντας την Πέμπτη την τρίτη ήττα τους σε ισάριθμες αναμετρήσεις από την Λοκομοτίβ Κουμπάν του Γιώργου Μπαρτζώκα που τον έχουν συνδέσει με το πέρασμά του από τον «αιώνιο» αντίπαλο, η κατάσταση έχει μπλέξει πολύ όσον αφορά την πρόκριση στα play off της διοργάνωσης και κάθε παιχνίδι είναι ζωτικής σημασίας για τη συνέχεια.

Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε πολύ κακή αγωνιστική κατάσταση εδώ και καιρό και, αν δεν υπήρχε η βαριά φανέλα, η εμπειρία ορισμένων παικτών του και η τεράστια αξία του Δημήτρη Διαμαντίδη που κάνει συγκινητικές προσπάθειες να τελειώσει την καριέρα του με επιτυχίες και τίτλους, όπως του αρμόζει, οι «πράσινοι» θα είχαν γνωρίσει και άλλες ήττες που θα είχαν φέρει νωρίτερα και σοβαρότερα προβλήματα.

Η θέση του Σάσα Τζόρτζεβιτς έχει πλέον μπει σε διαδικασία κρίσης, κυρίως λόγω των επιλογών του το καλοκαίρι που δεν έχουν αποδώσει όπως περίμενε, της εικόνας που παρουσιάζει η ομάδα και της μη αξιοποίησης των νεαρών παικτών της ομάδας, αφού η πίεση των αποτελεσμάτων δεν το επιτρέπει σε πολλές περιπτώσεις, με τον Σέρβο προπονητή να δείχνει ότι σε κάθε αγώνα παίζει την ύπαρξή του στον «πράσινο» πάγκο.

Οι φίλαθλοι μαζεύουν χρήματα για να βγάλουν εισιτήρια χωρίς επιστροφή στους Κούζμιτς και Πάβλοβιτς, οι οποίοι λόγω της χαμηλής προσφοράς τους είναι μόνιμοι αποδέκτες της σκληρής κριτικής, ενώ δεν λείπουν και εκείνοι που στρέφουν τα πυρά τους τόσο στον προπονητή όσο ακόμα και στη διοίκηση της ομάδας που για μια ακόμα χρονιά δεν στελέχωσε το ρόστερ σύμφωνα με τις εξαγγελίες και τις προσδοκίες της.

Σε όλα αυτά αν προστεθούν οι τραυματισμοί που έχουν αποδεκατίσει την ομάδα κυρίως στις θέσεις των γκαρντ, με αποτέλεσμα το παιχνίδι του Παναθηναϊκού να είναι μονοδιάστατο και οι αντίπαλες ομάδες να μην δυσκολεύονται να το αντιμετωπίσουν, ακόμα και ο πιο αισιόδοξος φίλαθλος δεν μπορεί να ελπίζει σε καλύτερες μέρες.

Όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε, αν ο Παναθηναϊκός καταφέρει να αποδράσει για δεύτερη φορά φέτος από το ΣΕΦ και να πετύχει την τρίτη νίκη του σε ισάριθμες αναμετρήσεις απέναντι στον «αιώνιο» αντίπαλό του που συν τοις άλλοις, του στέρησε τον τίτλο πέρσι.

Με νίκη ο Παναθηναϊκός εκτός από την εξασφάλιση του πλεονεκτήματος έδρας στο ελληνικό πρωτάθλημα μέχρι και τους τελικούς, έχει καταφέρει να πετύχει πολλά και να κρύψει έστω προσωρινά ορισμένες από τις αδυναμίες του.

Αρχικά, θα έχει δώσει ένα «θανάσιμο» πλήγμα στο ηθικό του αντιπάλου του, καθώς θα του έχει δείξει ότι η διεκδίκηση του Πρωταθλήματος πλέον περνά μέσα από το ΟΑΚΑ που στους τελικούς οι «πράσινοι» μεταμορφώνονται, ενώ θα αποδείξουν πως όσον αφορά στους εγχώριους τίτλους, δεν μπορεί κάποιος να ξεμπερδέψει εύκολα μαζί τους.

Πέραν αυτών, Διαμαντίδης και Φώτσης θα δώσουν μια από τις τελευταίες παραστάσεις τους στο γήπεδο του «αιώνιου» αντιπάλου, όπου έχουν πανηγυρίσει πολλές φορές στην καριέρα τους και, φτάνοντας προς το τέλος θα θέλουν να βάλουν μια τελευταία «πινελιά».

Επιπλέον, θα ξανακερδίσουν τους φιλάθλους τους που με τη σειρά τους θα γεμίσουν το ΟΑΚΑ στο προσεχές ματς για την Ευρωλίγκα με την Νταρουσάφακα που έρχεται ως ο ιδανικότερος αντίπαλος για να βοηθήσει τον Παναθηναϊκό να κάνει μια καινούρια αρχή.

Μια νίκη με την τουρκική ομάδα, αν έχει έρθει μετά από νίκη σε ντέρμπι θα ξανασυσπειρώσει την ομάδα, θα της δώσει επιπλέον ψυχολογία και θα τη βοηθήσει να συνεχίσει διατηρώντας υψηλούς στόχους για τη συνέχεια της σεζόν που μπαίνει στην πιο κρίσιμη καμπή της.

Σε συνδυασμό με την επιστροφή του Παππά και του Μποχωρίδη, αλλά και την διαφαινόμενη απόφαση για ενίσχυση της ομάδας με έναν ή ακόμα και δυο επιπλέον παίκτες για να ανοίξει το ροτέισον, ο Παναθηναϊκός θα έχει να ελπίζει ότι θα είναι ανταγωνιστικός και θα μείνει στην διεκδίκηση και των τριών στόχων του μέχρι το τέλος.

Αντίθετα, ωστόσο, σε περίπτωση ήττας από τον Ολυμπιακό η συνέχεια θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες, αλλά σίγουρα δεν θα είναι ευοίωνη για τον Παναθηναϊκό. Αν η ήττα έρθει με διαφορά που θα δίνει πλεονέκτημα έδρας στους «ερυθρόλευκους» είναι πολύ πιθανό να έρθουν τριγμοί σε όλα τα επίπεδα που μπορεί να φτάσουν ακόμα και σε δραστικές αλλαγές.

Η διοίκηση του «τριφυλλιού» έχει αποδείξει πολλάκις ότι λειτουργεί παρορμητικά και συναισθηματικά φορτισμένη ειδικά μετά από παιχνίδια όπως αυτά μεταξύ «αιωνίων» και ένα κακό αποτέλεσμα μπορεί να φέρει μια ακόμα έκρηξη.

Το πρόστιμο μετά την ήττα από τον Ερυθρό Αστέρα ήταν ένα «αγκάθι» που πλήγωσε τις σχέσεις ομάδας και διοίκησης και μια ενδεχόμενη ήττα από τον Ολυμπιακό μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε ρήξεις.

Ο πρώτος που θα τεθεί υπό αμφισβήτηση θα είναι σίγουρα ο προπονητής της ομάδας, Σάσα Τζόρτζεβιτς, ο οποίος όσο κι αν θέλει να κρύψει την ενόχλησή του για την κριτική που δέχεται, είναι βέβαιο ότι δεν έχει μείνει ανεπηρέαστος.

Πέρα από μια ήττα που θα φέρει τον Παναθηναϊκό σε δύσκολη θέση όσον αφορά στη διεκδίκηση του Πρωταθλήματος, οι «πράσινοι» θα έχουν στη συνέχεια να αντιμετωπίσουν και την εξέδρα που στο παιχνίδι με την Νταρουσάφακα θα πάει στο ΟΑΚΑ με «άγριες» διαθέσεις, με τη νίκη να είναι αδιαπραγμάτευτη απαίτηση, με ό, τι κι αν σημαίνει σχετικά με την πίεση που θα ασκηθεί σε παίκτες και προπονητή.

Με όλα τα παραπάνω, τα δεδομένα είναι συγκεκριμένα. Είτε οι δυο ομάδες θα μπουν με το «μαχαίρι στα δόντια» αποφασισμένες να πολεμήσουν μέχρι το τέλος για να ξανακερδίσουν αυτοπεποίθηση, ουσία και εμπιστοσύνη από τους φιλάθλους τους, είτε θα παραδοθούν στις αδυναμίες τους και ο λιγότερο… αναξιοπαθών θα κερδίσει το ντέρμπι και τα συν αυτώ παρελκόμενα.

Σε κάθε περίπτωση, δεν βλέπω κάποιο λόγο να μη γίνει ένα καλό παιχνίδι με πάθος, ένταση και ρυθμό, μάχες σώμα με σώμα και παιχνίδι σκακιέρας από τους δυο προπονητές.

Ένας φόβος ότι το θέαμα δεν θα είναι υψηλών απαιτήσεων πάντα υπάρχει, αλλά ας μην ξεχνάμε και τούτο: Σε όποια κατάσταση και να είναι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός δεν παύουν να αποτελούν δυο από τις κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης που κανένας δεν θα ήθελε να σταθεί απέναντί τους.

Έχοντας γράψει αυτά, το μόνο που θα πρέπει να είναι το ζητούμενο, είναι η ατμόσφαιρα να είναι κόσμια, αντάξια των δύο ομάδων και ας απολαύσουμε το ντέρμπι.

Ας μην ξεχνάμε πως είναι μια από τις τελευταίες «μονομαχίες» μεταξύ δυο εκ των κορυφαίων παικτών της Ευρώπης την τελευταία δεκαετία.

Σπανούλης και Διαμαντίδης θα βρεθούν αντιμέτωποι για μια από τις τελευταίες φορές στην τεράστια καριέρα τους. Ας τους απολαύσουμε κι ας τους χειροκροτήσουμε όπως τους αξίζει. 

Γιώργος Αράπογλου

 

Γεννημένος στην Ν. Φιλαδέλφεια και μεγαλωμένος στο Καματερό, σε μια γειτονιά γεμάτη αλάνες και άπειρους χώρους για την διεύρυνση της παιδικής φαντασίας, από μικρός δύο πράγματα ήταν ξεκάθαρα μέσα του.

 

Ότι θα ασχοληθεί με τον αθλητισμό και ότι κάποτε θα γίνει δημοσιογράφος. Από τη μια, η κλίση στο γράψιμο φαινόταν από τις πρώτες εκθέσεις του δημοτικού και τις άπειρες μικρές εφημερίδες που τύπωνε, από την άλλη, που τον έχανες, που τον έβρισκες, με μια μπάλα στο χέρι ήταν. Την πορτοκαλί, αυτή με τα σπυριά!

 

Μεγαλώνοντας, το ύψος δε βοήθησε να ασχοληθεί ενεργά με το μπάσκετ πέρα από κάποιες ομάδες της γειτονιάς ή τα σχολικά πρωταθλήματα, ωστόσο, τον αθλητισμό δεν τον εγκατέλειψε. Υπήρξε αθλητής με δελτίο του Ιωνικού Ν.Φ., για έξι χρόνια, περνώντας αρχικά από τα τμήματα ενόργανης γυμναστικής και στη συνέχεια από το χάντμπολ, με συμπαίκτες αθλητές που αρκετά χρόνια αργότερα, στελέχωσαν και την Εθνική Ομάδα.

 

Η δημοσιογραφία, ωστόσο, τον κέρδισε. Ο μεγάλος του έρωτας ήταν το ραδιόφωνο. Την πρώτη του ραδιοφωνική εκπομπή την έκανε σε ηλικία μόλις 15 ετών. Στα επόμενα χρόνια εργάστηκε σε πολλά από τα μεγαλύτερα Μέσα της έντυπης και ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας (Flash, ΝΕΑ, Χρηματιστήριο, Ταχυδρόμος, Veto, ΝΟΟΖ κλπ) και πέρασε από όλων των ειδών τα ρεπορτάζ (ελεύθερο, αθλητικό, πολιτικό, καλλιτεχνικό, αυτοδιοίκησης, τουριστικό κλπ). Εργάστηκε επίσης ως διορθωτής και επιμελητής κειμένων σε αρκετά έντυπα, καθώς και ως υπεύθυνος επικοινωνίας στην εταιρεία WIDEServicesPC.

 

Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του πρώτου ελληνικού περιοδικού δρόμου «ΣΧΕΔΙΑ» από το πρώτο τεύχος, ενώ έχει ασχοληθεί και με την εκπαίδευση ενηλίκων. Το τελευταίο διάστημα ετοιμάζεται για την έκδοση του πρώτου του μυθιστορήματος.

Από τη θέση του Αρχισυντάκτη του «Agapotobasket.gr», ευελπιστεί να βάλει το πιο σημαντικό «τρίποντο» της δημοσιογραφικής του ζωής. Να δημιουργήσει με τη βοήθεια της συντακτικής ομάδας μια μεγάλη μπασκετική κοινότητα που θα αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το άθλημα και θα φέρει άλλο χρώμα στις κερκίδες των ελληνικών γηπέδων.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.