Η λύση είναι μία: "Αίμα και Άμμος"

Written by  Σεπ 09, 2013

Ρε φίλε, την αγαπάω όσο δεν παίρνει αυτή την ομάδα. Και θα την αγαπάω no matter what! Το εννοώ! Αλλά μέχρι στιγμής έχει δείξει ότι είναι soft. Κεντάει στα εύκολα και κωλοκάθεται όταν τα πράγματα ζορίζουν έστω και λίγο. Προφανώς όχι όλοι οι παίκτες. Αλλά η χημεία της ομάδας σαν σύνολο. Κάπου χάθηκε το σήμα κατατεθέν μας. Το DNA μας. Το μαχαίρι στα δόντια. Κάπου πιστέψαμε ότι μπορείς να κερδίσεις μόνο με το ταλέντο, γιατί είναι από τις φορές που έτυχε να έχουμε πλεόνασμα.

 

Αμ δε! Σε αυτό το επίπεδο ταλέντο λίγο ή πολύ έχουν όλοι. ΟΛΟΙ. (ρωτήστε τον Μπελινέλι και τον Κόπονεν) Αυτοί που κερδίζουν είναι οι καμικάζι. Αυτοί που τρέχουν πιο πολύ, βουτάνε πιο πολύ, βαράνε και αντέχουν το ξύλο πιο πολύ. Οι Ισπανοί είναι δυνάστες την τελευταία 6ετία, επειδή συνδυάζουν το αναμφισβήτητο ταλέντο τους με το καμικάζι-mentality. Επειδή δεν αφήνουν κανέναν να τους βάλει πάνω από 60 πόντους και ούτε σε 1000000 χρόνια δε θα αφήναν κατώτερη ομάδα να πιστέψει ότι μπορεί να τους κάνει ρωγμή στην άτρωτη πανοπλία τους.

Η πίστη είναι πανίσχυρο όπλο στο μπάσκετ. Και όποιος έχει σουτάρει στη ζωή τη την πορτοκαλιά μπάλα το ξέρει. Τι είναι αυτό το περιβόητο momentum; Εσύ το πιστεύεις και ο αντίπαλος σου όχι. Και όσο πιο πολύ το πιστεύεις, τόσο περισσότερο το κάνεις και τόσο λιγότερο το πιστεύει ο άλλος.

Ειδικά τα τουρνουά σε επίπεδο εθνικών είναι φτιαγμένα για ήρωες. Ο Μπελινέλι είναι ένας καλός ρολίστας στο ΝΒΑ. Ο Κόπονεν ένας καλός ρολίστας στην ευρωλίγκα. Αλλά στις εθνικές τους είναι το Α, το Ω και τα περισσότερα από τα ενδιάμεσα γράμματα. Και το ξέρουν! Υπάρχει μεγαλύτερη χαρά για έναν παίκτη; Όχι! Αν λοιπόν δεν τους κόψεις το βήχα από την αρχή. Αν δεν τους κάνεις να φτύσουν αίμα και αν τους αφήσεις να βρουν ρυθμό και αυτοπεποίθηση, τότε η πίστη τους κουνάει βουνά. Τότε θυμούνται τον Τζόρνταν που βλέπανε πιτσιρικάδες μια φορά την εβδομάδα σε μια εκπομπή που κράταγε 45' και στα χαρτάκια που μάζευαν και όλες τις φορές που στις αλάνες τρέχανε προς το καλάθι και φωνάζανε ενθουσιασμένοι "3,2,1... Jordan for the win!". Και πριν το καταλάβεις, δεν αντιμετωπίζεις τον Κόπονεν, αλλα΄τον Jordan στα καλά του...

Αν υπάρχει μία ελπίδα, λοιπόν - και πιστεύω ότι υπάρχει - είναι αυτή η ομάδα να επιστρέψει στις ρίζες της. Να βγάλει μπροστά από τα σπλάχνα της αυτούς που θα φάνε πρώτα τα άντερα τους και μετά ανενόχλητο lay-up. Να μικρύνει το rotation και αν είναι να πέσει, ας πέσει μαχόμενη.

Κύριε Τρινκιέρι, όσο συμπαθής και αν μας είσαι. Όσο καλός γνώστης της τεχνικής... είστε πρωτάρης. Τα πόδια σας έχουν αρχίσει να τρέμουν και μαζί τους τρέμουν και τα δικά μας. Άλλο πράγμα να μην τελειώσεις το τουρνουά χωρίς "αίμα στο πουκάμισο σου" και άλλο να το τελειώσεις χωρίς να χαλάσει το μαλλί από το κομμωτήριο!

Βασική 5άδα την Πέμπτη. Ζήσης, Σπανούλης, Περπέρογλου, Φώτσης και Μπουρούσης. Αίμα και άμμος, που λέγανε και στη δημοφιλή σειρά "Σπάρτακος" και αν είναι να καταλήξουμε σταυρωμένοι στην Αππία Οδό

Μαρίνος Γεωργιόπουλος

"Όποιος δεν μπορεί να κάνει, διδάσκει" λέει η γνωστή λαϊκή ρήση. Όποιος δεν μπορεί να κάνει, γράφει, θα συμπληρώσω εγώ.

 
10 χρόνια παρά κάτι μήνες. Τόσο μου πήρε από την 1η δημοτικού μέχρι τα μέσα λυκείου για να το πάρω απόφαση ότι δεν το 'χω ρε παιδάκι μου και να σταματήσω να ταλαιπωρώ διάφορες συνοικιακές ομάδες, προπονητές και τον εαυτό μου. "Εσύ ΔΕ θα σουτάρεις" μου είπε ο τελευταίος μου προπονητής σε έναν αγώνα μετά από ένα air-ball και 2 τούβλα περιοπής.
 
Εεε κάπου εκεί το συνειδητοποίησα. Δεν κάνω για μπάσκετ. Έλα όμως που μου άρεσε το άτιμο το άθλημα! Και μου άρεσε πολύ! Τι να κάνεις λοιπόν; Έγινα και εγώ φίλαθλος μπασκετικός. Κόσμιος και πιστός σε ένα περιβάλλον τίγκα στους ποδοσφαιρόφιλους και έψαχνα να βρω άνθρωπο με το τουφέκι να πω καμιά κουβέντα για pick n roll, box out και άλλα τέτοια ακαταλαβίστικα.
 
Τελικά τον βρήκα τον άνθρωπο και όχι μόνο μπόρεσα να τα συζητάω, αλλά μου έδωσε και - ένας Θεός ξέρει γιατί! - βήμα να τα γράφω κιόλας. Εδώ είμαι λοιπόν. Να μιλάμε για μπάσκετ... και μέχρι να βρεθεί ένας προπονητής (της εξέδρας) να μου πει "Εσύ ΔΕ θα γράφεις!", λέω να κάνω το παιδικό μου όνειρο καθημερινότητα και να συνεχίσω να "σουτάρω".

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.