Print this page

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΣΩΤΗΡΙΟΥ: «Όνειρό μου η διάκριση με την Εθνική»

Written by  Απρ 14, 2014

Μπορεί στην πρώτη της επαφή με την πορτοκαλί μπάλα να ένοιωσε πως... βαριέται και πως δεν θα συνεχίσει άλλο, ευτυχώς, όμως, για το ελληνικό μπάσκετ η Κατερίνα Σωτηρίου όχι μόνο δεν τα παράτησε, αλλά έγινε μια από τις πιο σημαντικές αθλήτριες της γενιάς της.

Πάντα έτοιμη για προκλήσεις, με πολύ χιούμορ και ευχάριστη διάθεση, η 30χρονη φόργουορντ του Πρωτέα Βούλας μίλησε στο agapotobasket.gr και την Σεβαστή Βρακατσέλη για τους λόγους που την ανάγκασαν να αφήσει το ισπανικό Πρωτάθλημα και να επιστρέψει στην Ελλάδα, το δύσκολο, όπως παραδέχεται, όνειρο για την κατάκτηση του φετινού τίτλου, το νέο αίμα της Εθνικής ομάδας, αλλά και τις συμβουλές που η ίδια πήρε ως νεαρή αθλήτρια και πλέον ως έμπειρη μεταβιβάζει στην επόμενη γενιά.

Το μπάσκετ μπήκε στην ζωή σου πριν από 20 χρόνια. Πως ξεκίνησε αυτή η "σχέση" και πώς έφτασε να εξελιχθεί σε ό,τι είναι σήμερα;

Από μικρή σε ό,τι είχε να κάνει με αθλητική δραστηριότητα ήμουν μέσα: τρέξιμο, ποδόσφαιρο, μπάσκετ κ.α.  Γράφτηκα στην τοπική ομάδα του Ζωγράφου και οι πρώτες μου προπονήσεις άρχισαν σε προαύλιο δημοτικού σχολείου. Την  πρώτη μου φορά  έπεσα σε προπόνηση χωρίς σουτ και παιχνίδι και είπα από μέσα μου «καλά βαρετά, δεν το βλέπω να ξαναέρχομαι» (Γελάει)! Νομίζω δεν μου ξαναπέρασε αυτή η σκέψη από το μυαλό, το αγάπησα και δεν ήθελα να λείπω. Αντίθετα, όσο μεγάλωνα και μάθαινα, έπαιζα σε ανοιχτά ως αργά που με αναζητούσαν οι γονείς μου. Θεωρώ ότι μου ταίριαζε και γι αυτό και το «ερωτεύτηκα» κ το αγαπώ μέχρι σήμερα.

sotiriou-bablona

Τι είναι για σένα το μπάσκετ;

Τρόπος χαράς και ευεξίας, εκγύμνασης ,μάθησης. Κυρίως ακολουθώντας το μπάσκετ επαγγελματικά έγινε το «σχολείο» στη ζωή μου. Μέσα από αυτό γνώρισα διαφόρων ειδών προσωπικότητες, καταστάσεις, κουλτούρες και φιλοσοφίες και έγινα, και προσπαθώ τουλάχιστον, να γίνομαι καλύτερη τόσο στο μπάσκετ όσο και στη ζωή μου. Είναι τρόπος ζωής και εκμάθησης ειδικά και γενικά.

"Το μπάσκετ είναι στιγμές". Ποιες είναι οι δικές σου σε αυτή την διαδρομή;

Θεωρώ ότι είναι πολλές οι δύσκολες στιγμές, αλλά έρχονται λίγες καλές και σε κάνουν να ξεχνάς ή να προσπερνάς τις άσχημες. Επομένως, θα σου πω μερικές καλές για να μην χαλάσω το κλίμα (Γελάει)!

1η θέση στην Αθήνα με το 2οΓυμνασιο Ζωγράφου (πρώτο κύπελλο στο μπάσκετ)

6η παγκόσμια θέση με 2ο Λύκειο Ηλιούπολης

Συμμετοχή στην Εθνική Γυναικών (5η Πανευρωπαϊκή)

Συμμετοχή στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα

Παρέλαση στους Μεσογειακούς το 2009

Κύπελλο με Εσπερίδες

2 Double με Αθηναϊκό

Συμμετοχή στο Eurocup με Εσπερίδες και Αθηναϊκό

Εμπειρία του εξωτερικού (Ισπανία)

Συμμετοχή στο 3on3.


Τι σου λείπει από την καριέρα σου; Υπάρχει κάποιο μπασκετικό σου απωθημένο;

Μου λείπει μετάλλιο με την Εθνική ομάδα και παραμένει απωθημένο μου.

sotiriou-ethniki

Αν μπορούσες να γυρίσεις τον χρόνο πίσω θα άλλαζες κάτι;

Θα μπορούσα πολλά λάθη μου, όμως, από κάποια έμαθα και μαθαίνω για αυτό και βελτιώνομαι και αν θα μπορούσα να αλλάξω κάτι θα το έκανα τώρα βοηθώντας το μπάσκετ και τη νέα γενιά να μην κάνει τα ίδια με μένα.

Ελλάδα-Ισπανία-Ελλάδα: Πως ξεκίνησε το ταξίδι αυτό και γιατί επέστρεψες;

Η Ισπανία συγκεκριμένα ήταν παιδικό όνειρο. Θεώρησα ότι ήταν αργά όταν το έψαξα για να φύγω, όμως, εμφανίστηκε η πρόταση από τη Σαραγόσα και δεδομένων των οικονομικών οφειλών που υπήρχαν με ώθησαν στην έξοδο. Επέστρεψα γιατί είχα οικονομικές καθυστερήσεις.  Φυσικά, γύρισα με την προϋπόθεση να γίνω μέλος ομάδας που πληρώνει και προσπαθεί να δουλέψει με επαγγελματικά πρότυπα βάση της εποχής.

Το επίπεδο του ισπανικού πρωταθλήματος πώς είναι; Ποιες είναι οι διαφορές σε σχέση με το ελληνικό πρωτάθλημα;

Εκεί η οργάνωση γίνεται σε πρότυπα επαγγελματικού πρωταθλήματος σε όλα τα επίπεδα, εδώ είναι ερασιτεχνικό πρωτάθλημα με «εξάρσεις» επαγγελματισμού. Θεωρώ ότι είναι πιο γενικό το πρόβλημα όπως ο τρόπος σκέψης και νοοτροπίας γενικά της κάθε χώρας. Για να βελτιωθεί όλο αυτό πρέπει όλοι να συμβάλλουν όχι μόνο η Ομοσπονδία ή τα Σωματεία, αλλά και η νοοτροπία των αθλητριών, προπονητών κλπ  να αλλάξει.

sotiriou-burgos

Θα επεδίωκες να ξαναπαίξεις στο εξωτερικό;

Θεωρώ ότι ξενιτεύτηκα λάθος εποχή. Αν οικονομικά δεν έπεφτα σε περίοδο κρίσης, θεωρώ ότι δεν θα γύριζα εύκολα πίσω και ας είναι πολύ δύσκολο μακριά από την πατρίδα σου.

sotiriou-burgos2

Φέτος ποιοι είναι οι στόχοι με τον Πρωτέα Βούλας και ποια είναι τα όνειρα σου για το μέλλον;

Με τον Πρωτέα θεωρώ ότι θα είναι μεγάλη επιτυχία να φτάσουμε στους τελικούς, Αυτό που θέλω εγώ, (Γελάει), είναι κάτι που θέλουν όλες οι αθλήτριες. Τον τίτλο. Αλλά θεωρώ πως φέτος είναι  εξαιρετικά δύσκολο να γίνει.

Όνειρο μου για το μέλλον ,είναι σίγουρα η συμμετοχή μου και η διάκριση της Εθνικής ομάδας στο Πανευρωπαϊκό του 2015 και γενικά να είμαι υγιής  και να κάνω επιλογές που θα με κάνουν καλύτερη και ευτυχισμένη, είτε στο  εξωτερικό είτε στην Ελλάδα. 

Όσον αφορά στην Εθνική ομάδα, πιστεύεις ότι μπορεί να πετύχει ξανά όσα έκανε τα τελευταία χρόνια;

Αν και λίγα κορίτσια σε σχέση με τα δικά μου χρόνια, χαίρομαι γιατί υπάρχουν ταλέντα και αρκετό ενδιαφέρον για το μπάσκετ και αγάπη για την Εθνική. Θεωρώ, αν μείνουν και στηρίξουν όλοι το νέο αίμα, η Εθνική μπορεί να πετύχει πράγματα, μακάρι και μεγάλα .Είναι πάντως δύσκολο και σίγουρα δεν γίνεται από τη μια στιγμή στην άλλη.

sotiriou-proteas

 

Αν δεν έπαιζες μπάσκετ τι θα έκανες;

Δεν ξέρω… δεν θα το αποχωριστώ εύκολα.

Ποια είναι η συμβουλή που έχεις κρατήσει σαν φυλαχτό και ποια θα έδινες εσύ στους άλλους;

«Δούλευε σκληρά και κάποια στιγμή οι κόποι σου θα ανταμειφθούν»

Με συμβούλεψαν και με τη σειρά μου θα ήταν συμβουλή μου.

Σεβαστή Βρακατσέλη

Αγαπώ τον αθλητισμό ---> Αγαπώ το μπάσκετ ---> Βρίσκομαι εδώ!



Η τρέλα για τον αθλητισμό και τα media έβαλε μέσα της το μικρόβιο της δημοσιογραφίας.Το μεράκι έγινε πράξη όταν πέρασε τη πόρτα του Κέντρου Αθλητικού Ρεπορτάζ . Το ταξίδι στο χώρο της δημοσιογραφίας μόλις είχε αρχίσει. Λίγα χρόνια μετά με την φλόγα να μένει ακόμα ζωντανή μικρότερες και  μεγαλύτερες διαδρομές σε μονοπάτια του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου και του ραδιοφώνου οδήγησαν στη συνεργασία με το "Αγαπώ το μπάσκετ"
             
Ένα ζευγάρι παπούτσια, μία μπάλα, ένα γήπεδο και... όλα αρχίζουν! 
Και επειδή η μαγεία των σπορ δεν έχει τελειωμό, η πορτοκαλί θεά είναι ανεξάντλητη  με  το θέαμα στο επίκεντρο και κάθε γωνιά της γης έχει κάτι διαφορετικό είμαστε εδώ για να σας παρουσιάσουμε μέσα από την δικιά μας οπτική κάθε της γωνιά!