Print this page

Ευ- άγγελος «ερυθρόλευκης» πρόκρισης

Written by  Μαρ 26, 2016

Σε μια συγκλονιστική αναμέτρηση που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο ο Ολυμπιακός με ηγέτη τον εκπληκτικό Βαγγέλη Μάντζαρη επικράτησε στο «φλεγόμενο» ΣΕΦ της Ρεάλ Μαδρίτης με 99-84 καλύπτοντας την διαφορά της ήττας του στον πρώτο γύρο και πλέον κρατά την τύχη του στα χέρια του, καθώς με δυο νίκες στις δυο αγωνιστικές που απομένουν προκρίνεται και μαθηματικά στα play off της Ευρωλίγκα.

Οι Πρωταθλητές Ελλάδας έκαναν σχεδόν το τέλειο παιχνίδι για τρία περίπου δεκάλεπτα, φτάνοντας σε διαφορές ακόμα και 25 πόντων, ωστόσο, στο τέλος το πείσμα, η εμπειρία και τα μακρινά σουτ της Ρεάλ οδήγησαν την αναμέτρηση στην «ρώσικη ρουλέτα» των βολών σχετικά με την τελική διαφορά, με τους «ερυθρόλευκους» να είναι εκείνοι που στο τέλος πανηγύρισαν μια μεγάλη νίκη, πετυχαίνοντας, παράλληλα και τον στόχο να καλύψουν τη διαφορά του πώτου αγώνα.

Ο εορτάζων Βαγγέλης Μάντζαρης «κέρασε» τους συμπαίκτες του μια μεγάλη εμφάνιση και με 19 πόντους με 6/6 τρίποντα, αλλά και σπουδαίες άμυνες ήταν εκείνος που έδωσε το «σύνθημα» για τη μεγάλη νίκη.

Πλέον ο Ολυμπιακός κρατάει την τύχη του αποκλειστικά στα δικά του χέρια, καθώς με νίκη στις δυο επόμενες αγωνιστικές με την Χίμκι εκτός και την ΤΣΣΚΑ Μόσχας εντός προκρίνεται στα play off για μια ακόμα χρονιά.

Το έργο του, ωστόσο, μόνο εύκολο δεν θα είναι, αφού με τα αποτελέσματα της αγωνιστικής πέντε ομάδες ισοβαθμούν με ρεκόρ 6-6 (Μπαρτσελόνα, Μπάμπεργκ, Ολυμπιακός, Ρεάλ Μαδρίτης και Χίμκι), ενώ η ΤΣΣΚΑ Μόσχας δεν θα είναι αδιάφορη αφού δεν έχει εξασφαλίσει μαθηματικά την πρώτη θέση, ενώ και το δέλεαρ να αποκλείσει τον Ολυμπιακό θα είναι σίγουρα μεγάλο.

Με τον κόσμο του να τον σπρώχνει από το πρώτο δευτερόλεπτο ο Ολυμπιακός μπήκε αποφασισμένος να τρέξει και να μην επιτρέψει στη Ρεάλ να βρει ρυθμό.

Ο Νίκολα Μιλουτίνοφ κέρδιζε τις «μάχες» κάτω από τα καλάθια και ο Βαγγέλης Μάντζαρης εκτελούσε από τα 6,75 μ. και ο Ολυμπιακός έφτασε γρήγορα σε διψήφια διαφορά (14-4 στο 5’), κάνοντας το ιδανικότερο ξεκίνημα στην αναμέτρηση.

Παρ’ όλα αυτά, η Ρεάλ αντέδρασε και εκμεταλλευόμενη την κακή βραδιά του Ολυμπιακού από τη γραμμή των βολών (μόλις 4/11 στο πρώτο δεκάλεπτο) και την αδυναμία του Χάντερ να τελειώσει τις προσπάθειες, μείωσε στο καλάθι (19-17 στο 9’) για να ολοκληρωθεί η πρώτη περίοδος με τους Πρωταθλητές Ελλάδας να προηγούνται με 23-17.

Με την είσοδο των Χάντερ, Στρόμπερι και Γουόρρικ ο Ολυμπιακός έγινε πιο γρήγορος και παραμένοντας πιστός στο αμυντικό πλάνο του εκτόξευσε τη διαφορά στο +15 (34-19 στο 15’) και πυροδότησε την… έκρηξη στις κερκίδες.

Ο Ολυμπιακός εκτόξευσε τη διαφορά στο +19 (50-31 στο 20’) και έκλεισε ένα εκπληκτικό πρώτο ημίχρονο με buzzerbeaterτου Βασίλη Σπανούλη για το 53-33 μέσα σε έξαλλους πανηγυρισμούς από τους φιλάθλους που είχαν γεμίσει το ΣΕΦ.

Η Ρεάλ αναμενόταν να αντιδράσει και αυτό έγινε στα πρώτα λεπτά της τρίτης περιόδου, όταν βρήκε μακρινά σουτ για να μειώσει τη διαφορά, όμως, ο Ολυμπιακός όχι μόνο δεν πτοήθηκε, αλλά εκτόξευσε τη διαφορά στο +23 (64-41 στο 25’), πήγε ακόμα και στο +25 (68-43 στο 27’), όμως, η Ρεάλ αντέδρασε και με μακρινά σουτ του Αντρές Νοτσιόνι μάζεψε τη διαφορά στους 16 (70-54) πριν ο «σεληνιασμένος» Βαγγέλης Μάντζαρης με το πέμπτο τρίποντό του στη βραδιά γράψει το 73-54 στο 30’.

Οι σουτέρ της Ρεάλ είχαν βρει ρυθμό και κατάφεραν να μειώσουν κι άλλο τη διαφορά (73-58 στο 32’) φέρνοντας προβληματισμό στον Ολυμπιακό που μέχρι εκείνο το σημείο έκανε σχεδόν το τέλειο παιχνίδι.

Τα τελευταία λεπτά ήταν δραματικά όσον αφορά τη διατήρηση της διαφοράς με τη Ρεάλ να προσπαθεί να τρέξει και τον Ολυμπιακό να παίζει και με το χρονόμετρο.

Η Ρεάλ μείωσε με τρίποντο του Γιουλ σε 90-76 στ 39’, ο Βασίλης Σπανούλης ευστόχησε σε 2/2 βολές, ο Ρίβερς μείωσε σε 92-78 στα 1,42’’και ο αρχηγός του Ολυμπιακού ξαναπήγε στη γραμμή των βολών, όπου και πάλι δεν λάθεψε για το 94-78 στα 1,28’’.

Ο Σέρχιο Ροντρίγκεθ με 2/2 μείωσε στα 1,18’, ο Βασίλης Σπανούλης αστόχησε, αλλά στη συνέχεια βγήκε μια εντυπωσιακή άμυνα και στην εξέλιξη της φάσης ο Γιώργος Πρίντεζης με εντυπωσιακή ενέργεια έκανε το 96-80 στα 30,1’’ που έβαλε και πάλι «φωτιά» στις κερκίδες.

Το… πάρτι ξεκίνησε όταν ο Κώστας Παπανικολάου έκοψε εντυπωσιακά τον Σέρχιο Γιουλ στην προσπάθειά του για τρίποντο στα 22,9’’ και, στη συνέχεια ευστόχησε στη μία από τις δύο βολές που κέρδισε, ενώ στην επόμενη άμυνα έκανε ένα ακόμα κόψιμο, ωστόσο, ο Ροντρίγκεθ με νέες βολές από το ριμπάουντ του Αγιόν, έγραψε το 97-82 στα 11,7’’.

Ο Βασίλης Σπανούλης είχε 1/2 για το 98-82 και ο Σέρχιο Γιουλ κέρδισε τρεις βολές στα 5,2’’ γράφοντας με 2/3 το 98-84. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού με 1/2 έκανε το τελικό 99-84, αφού ο Σέρχιο Γιουλ ξαναπήγε στη γραμμή των βολών όπου αστόχησε και στις δυο, κι έτσι οι Πρωταθλητές Ελλάδας πανηγύρισαν μια μεγάλη νίκη και το +15 που τους φέρνει στο 6-6 και σε θέση ισχύος στην ισοβαθμία με τους Πρωταθλητές Ευρώπης.

Μεγάλος πρωταγωνιστής της αναμέτρησης ήταν αναμφισβήτητα ο Βαγγέλης Μάντζαρης με 19 πόντους με 6/6 τρίποντα, και 5 ριμπάουντ, ο Βασίλης Σπανούλης είχε 18 πόντους με 6 ασίστ, ο Γιώργος Πρίντεζης είχε 17 πόντους με 8 ριμπάουντ, ο Κώστας Παπανικολάου είχε 8 πόντους με 9 ριμπάουντ, ενώ ο Χακίμ Γουόρρικ ήταν πολύ καλός επίσης με 8 πόντους και 5 ριμπάουντ.

Από την Ρεάλ Μαδρίτης, ο Σέρχιο Γιουλ και ο Κέι Σι Ρίβερς είχαν από 17 πόντους, ο Τζέισι Κάρολ με τον Σέρχιο Ροντρίγκεθ είχαν από 11 πόντους και ο Γκουστάβο Αγιόν τελείωσε με 7 πόντους και 10 ριμπάουντ.

Τα δεκάλεπτα: 23-17, 53-33, 73-54, 99-84

Ολυμπιακός (Σφαιρόπουλος):  Όντομ-Τζόνσον 3, Χάντερ 5, Παπαπέτρου 7, Σπανούλης 18, Στρόμπερι 5, Μιλουτίνοφ 4, Πρίντεζης 17, Αγραβάνης, Μάντζαρης 19, Γουόρρικ 8, Χάκετ 5, Παπανικολάου 8


Ρεάλ Μαδρίτης (Λάσο): Ρίβερς 17, Φερνάντεθ, Νοτσιόνι 9, Ματσιούλις 6, Ρέγιες 6, Ροντρίγκεθ 11, Αγιόν 7, Κάρολ 11, Λίμα, Γιουλ 17, Τόμπκινς, Τέιλορ