Print this page

Στεφανία Πατέρα: «Το μπάσκετ είναι τρόπος ζωής»

Written by  Αυγ 08, 2017

Πρόκειται για την Εθνική ομάδα που είναι ίσως η πιο άγνωστη από όλες και όμως τα τελευταία δυο χρόνια κάνει τη μεγαλύτερη "φασαρία" από όλες.



Η Εθνική Κωφών Γυναικών με την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στους Deaflympics, που αποτελεί τη μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία της, εδραίωσε την κυριαρχία της μετά τα Ευρωπαϊκό (το 2016 στη Θεσσαλονίκη αναδείχτηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης) και στο Παγκόσμιο στερέωμα.

Η Στεφανία Πατέρα αποτέλεσε με τις εμφανίσεις της βαρόμετρο στην πορεία της Εθνικής ομάδας η οποία όσο κυλούσε η διοργάνωση στη Σαμψούντα της Τουρκίας ανέβαζε στροφές για να φτάσει στον τελικό αήττητη και να ανέβει στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου δια περιπάτου και με επιβλητικό τρόπο.

Η 29χρονη σμολ φόργουορντ μίλησε στο agapotobasket.gr για τους Ολυμπιακούς αγώνες, την απόλυτα επιτυχημένη διετία της Εθνικής Κωφών, τους επόμενους στόχους αλλά και το μπάσκετ γενικότερα.  
 
Από την αρχή της προετοιμασίας ήσασταν αποφασισμένες να αποδείξετε ότι η περσινή επιτυχία δεν ήταν μια φωτοβολίδα. Τι είναι αυτό που συνετέλεσε στην τεράστια αυτή επιτυχία;
Φυσικά και δεν ήταν φωτοβολίδα αυτό που έγινε πέρσι όπως φάνηκε και φέτος! Αυτό που ουσιαστικά έχει συντελέσει στην επιτυχία είναι η δουλειά που γίνεται από το 2011 από την προπονήτρια μας και σκαλί-σκαλί ήρθε η δικαίωση όλων αυτών των προσπαθειών.

Δυο στα δυο σε τελικούς κόντρα στη Λιθουανία. Αγωνιστικά που κρίθηκε ο τελικός;
Αν και ήμασταν πίσω στο σκορ όλο το πρώτο ημίχρονο, δεν χάσαμε ποτέ τη συγκέντρωση μας σε ότι οδηγία μας είχε δώσει το προπονητικό team τόσο κατά τη διάρκεια του αγώνα όσο και στο σκάουτινγκ. Δείξαμε υπομονή, και στο 4ο δεκάλεπτο,βρήκαμε κάποια ελεύθερα σουτ, ήμασταν ψύχραιμες στις ελεύθερες βολές και εκτοξεύσαμε τη διαφορά.

Ποια ήταν η πιο κομβική νίκη σε αυτή τη διοργάνωση;
Σίγουρα η νίκη την πρώτη αγωνιστική των ομίλων κόντρα στην Τουρκιά και με τον τρόπο που ήρθε. Η κακή αυτή εμφάνιση μας αφύπνισε, μας έκανε να προβληματιστούμε και να δουλέψουμε σκληρά στη συνέχεια του τουρνουά ώστε να βελτιώσουμε την εικόνα μας.

Τι σημαίνει αυτή η επιτυχία τόσο για σένα προσωπικά όσο και για το άθλημα γενικότερα;
Θεωρώ πως φέτος αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ποιο είναι το εθνικό μας άθλημα. Οι επιτυχίες μιλάνε από μόνες τους και έρχεται και η εθνική ομάδα αντρών το Σεπτέμβρη. Όλοι εμείς οι αθλητές το μόνο που θέλουμε είναι να μπορούμε να κάνουμε αυτό που αγαπάμε και να ανεβάζουμε την Ελλάδα ψηλά.

Που αφιερώνεις το χρυσό μετάλλιο;
Στην οικογένεια μου που ταξίδεψε μέχρι τη Σαμψούντα για να είναι κοντά μου και με στηρίζει τόσα χρόνια.

Τι ήταν αυτό που λέγατε μεταξύ σας πριν βγείτε στο παρκέ αλλά και όταν τελείωνε κάθε νικηφόρο παιχνίδι;
Η κόουτς μίλαγε πριν τα παιχνίδια και μας έδινε τις τελευταίες οδηγίες. Εμείς το μόνο που θέλαμε ήταν να φωνάξουμε "ΕΛΛΑΣ" και να βγούμε να παίξουμε το παιχνίδι!!
Μετά τα παιχνίδια μιλούσαμε αρκετά μεταξύ μας για το πως μπορούμε να βελτιώσουμε την κάθε λεπτομέρεια ώστε στο επόμενο παιχνίδι να είμαστε ακόμη καλύτερες.

Χρυσό στο Ευρωπαϊκό, χρυσό στους Ολυμπιακούς. Ποιος είναι πλέον ο επόμενος στόχος;
Ο επόμενος μας στόχος είναι το παγκόσμιο πρωτάθλημα που θα γίνει σε δυο χρόνια στη Λιθουανία. Να δουλέψουμε σκληρά τα δυο χρόνια που μεσολαβούν και κυρίως να έχουμε υγεία, ώστε να συνεχίσουμε αυτό που έχουμε ξεκινήσει.

Κλείνοντας θέλω να μας πεις τι σημαίνει το μπάσκετ για σένα και γιατί να το ακολουθήσει κάποιος;
Το μπάσκετ είναι τρόπος ζωής! Ακόμη και αν δηλώνουμε ερασιτέχνες, τα συναισθήματα που σου χαρίζει το άθλημα όταν πατάς στο παρκέ και χτυπάς τη μπάλα δεν μπορεί να στα δώσει καμιά επαγγελματική καταξίωση.

Λαμπρινή Αγαγιώτου, Χρύσα Βεράνη, Ιωάννα Βουδούρη, Αλεξάνδρα Κοτσιάφτη, Στάλα Κοτσιρέα, Δήμητρα Μελλίνη, Κωνσταντίνα Μπάλκογλου, Στεφανία Πατέρα, Λία Σαρακατσάνη, Αλεξία Σπίνου, Ανθή Χαϊνά αποτελούν τη Dream Team που αξίζει να υποστηρίξεις.  

Σεβαστή Βρακατσέλη

Αγαπώ τον αθλητισμό ---> Αγαπώ το μπάσκετ ---> Βρίσκομαι εδώ!



Η τρέλα για τον αθλητισμό και τα media έβαλε μέσα της το μικρόβιο της δημοσιογραφίας.Το μεράκι έγινε πράξη όταν πέρασε τη πόρτα του Κέντρου Αθλητικού Ρεπορτάζ . Το ταξίδι στο χώρο της δημοσιογραφίας μόλις είχε αρχίσει. Λίγα χρόνια μετά με την φλόγα να μένει ακόμα ζωντανή μικρότερες και  μεγαλύτερες διαδρομές σε μονοπάτια του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου και του ραδιοφώνου οδήγησαν στη συνεργασία με το "Αγαπώ το μπάσκετ"
             
Ένα ζευγάρι παπούτσια, μία μπάλα, ένα γήπεδο και... όλα αρχίζουν! 
Και επειδή η μαγεία των σπορ δεν έχει τελειωμό, η πορτοκαλί θεά είναι ανεξάντλητη  με  το θέαμα στο επίκεντρο και κάθε γωνιά της γης έχει κάτι διαφορετικό είμαστε εδώ για να σας παρουσιάσουμε μέσα από την δικιά μας οπτική κάθε της γωνιά!