Print this page

Κλαίρη Μαρτινοπούλου: «Η ανάγκη της μη παύσης οποιασδήποτε αθλητικής δραστηριότητας είναι επιβεβλημένη»

Written by  Νοε 11, 2020

Τα γεγονότα που σημαδεύουν το 2020 είναι πρωτόγνωρα και πέρα από κάθε αμφιβολία αυτό που προέχει είναι η υγεία όλων.


Σε μια αρκετά δύσκολη λοιπόν κατάσταση λόγω της πανδημίας, σύμφωνα με τα μέτρα οι περισσότερες αθλητικές δραστηριότητες διακόπηκαν. Οι αθλητές υψηλού επιπέδου εκεί που προσπαθούσαν  να αφήσουν πίσω τους την προηγούμενη αποχή λόγω της καραντίνας και να επανέλθουν στην προηγούμενη φυσική τους κατάσταση και απόδοση, και τη στιγμή που τα πρωταθλήματα έχουν αρχίσει και οι αθλητές βρίσκουν το ρυθμό τους, έρχεται μια δεύτερη διακοπή, με το τίμημα να μοιάζει βαρύ για όλο τον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

Η καταξιωμένη γυμνάστρια Κλαίρη (Κλημεντίνη) Μαρτινοπούλου, απόφοιτος των Τ.Ε.Φ.Α. Αθηνών, μεταπτυχιακή και υποψήφια διδάκτωρ στην αθλητική απόδοση, με εξειδίκευση στην αθλητική αποκατάσταση, με επιστημονική κατάρτιση και πολυετή εμπειρία σε υψηλού επιπέδου ομάδες μπάσκετ που αποτελούν σημείο αναφοράς στην πορεία της και πρόσφατα καθηγήτρια στις σχολές προπονητών καλαθοσφαίρισης της ΓΓΑ, μιλάει στο agapotobasket.gr, για τη νέα αυτή διακοπή, πως μπορεί να αντιμετωπιστεί, δίνει τις δικές τις συμβουλές, ενώ αναφέρεται και στα γενικότερα οφέλη της άσκησης στη ψυχική υγεία όλων.

Κλαίρη, ως γυμνάστρια καλείσαι να αντιμετωπίσεις μια ακόμα μεγάλη όπως φαίνεται αποχή των αθλητών από τις προπονήσεις.
Με εξαίρεση τους Παγκόσμιους Πολέμους, είναι η πρώτη φορά που δεν έγιναν Ολυμπιακοί Αγώνες, εξαιτίας μιας παγκόσμιας απειλής από έναν ιό. Για πρώτη φορά στα χρονικά όλοι οι αθλητές απείχαν από οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό ήταν πρωτόγνωρο για όλους τους επαγγελματίες του αθλητισμού. Προσπαθήσαμε το διάστημα της καραντίνας να κρατήσουμε ενεργούς τους αθλητές με κάποια ατομική αθλητική δραστηριότητα σε εξωτερικό χώρο και κατ’ οίκον με ασκήσεις ενδυνάμωσης, έτσι ώστε να διατηρήσουν ένα καλό  επίπεδο φυσικής κατάστασης για την επάνοδο τους στις αθλητικές δραστηριότητες. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε πάλι σε μια παρόμοια κατάσταση και θα πρέπει να βοηθήσουμε πάλι τους αθλητές.

Ποιες είναι οι επιπτώσεις που θα επέλθουν; Πως μπορεί αυτό να αντιμετωπιστεί;
Τα οφέλη της άσκησης έχουν αποδειχθεί και ερευνητικά τόσο για την σωματική όσο και ψυχική υγεία του ατόμου, για όλες τις ηλικίες. Γι αυτό και τα τελευταία χρόνια έχει γίνει μια στροφή προς τον αθλητισμό και σε μεγαλύτερες ηλικίες,  βοηθώντας στην καταπολέμηση του στρες και την ένταση που δημιουργεί η καθημερινότητα και το απαιτητικό εργασιακό περιβάλλον. Οι αθλητές αποτελούν μια ειδική κατηγορία καθώς από την παιδική τους ηλικία προπονούνται καθημερινά, Η άσκηση είναι ο τρόπος ζωής τους, γεγονός που κάνει ακόμα πιο επιβεβλημένη για αυτούς την μη παύση της αθλητικής δραστηριότητας, πρωτίστως για τον ψυχισμό τους, καθώς και για την διατήρηση του αθλητικού τους επιπέδου, έτσι ώστε να είναι έτοιμοι να ξαναμπούν στις αθλητικές τους υποχρεώσεις μετά την διακοπή.

Στην περίπτωση του μπάσκετ πως μπορεί ο αθλητής να προσαρμόσει το πρόγραμμα του με ατομική προπόνηση ή μέσα στο σπίτι;
Όσον αφορά το μπάσκετ στην παρούσα χρονική στιγμή οι αθλητές είχαν ήδη ξεκινήσει τις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις, που σημαίνει ότι είχαν ήδη αποκτήσει ένα καλό επίπεδο φυσικής κατάστασης μετά τη μεταβατική περίοδο της προετοιμασίας και είχαν μπει σε αγωνιστικούς ρυθμούς. Αυτό το χρονικό διάστημα οι αθλητές θα πρέπει να διατηρήσουν όσο γίνεται το αθλητικό τους επίπεδο. Σε ένα αγώνα καλαθοσφαίρισης διανύονται 4500-7500μ, εκτελούνται πολλές διαφορετικές κινήσεις ( σπριντ, αλλαγές κατεύθυνσης, άλματα κ.τ.λ) και χαρακτηρίζεται από υψηλής έντασης μικρής διάρκειας διακοπτόμενες προσπάθειες. Για να διατηρηθούν αυτές οι ικανότητες θα πρέπει οι αθλητές αυτή τη χρονική περίοδο της καραντίνας να ακολουθήσουν ατομικά ειδικά προγράμματα συνεχόμενης και διαλειμματικής μορφής άσκηση σε ανοιχτούς χώρους. Ένας άλλος βασικός παράγοντας στην απόδοση στο άθλημα της καλαθοσφαίρισης είναι η δύναμη. Δυστυχώς αυτή την χρονική περίοδο όλα τα γυμναστήρια είναι κλειστά. Οι αθλητές θα πρέπει να ακολουθήσουν προγράμματα δύναμης μέσα στο σπίτι, είτε με όργανα γυμναστικής αν υπάρχουν είτε χρησιμοποιώντας διάφορα αντικείμενα που υπάρχουν στο σπίτι ως βάρη και  με το βάρος του σώματος τους. Όλα αυτά τα προγράμματα εντός και εκτός σπιτιού θα πρέπει να γίνονται με την καθοδήγηση των προπονητών, ανάλογα με το επίπεδο και τις ανάγκες του εκάστοτε αθλητή.  

Πως μειώνεται ο κίνδυνος τραυματισμού κατά την επαναφορά; Και σε τι χρονικό διάστημα οροθετείται η επαναφορά ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι για τον αθλητή;
Βασική προϋπόθεση για την αποφυγή τραυματισμών κατά την επαναφορά είναι πρώτιστος να μην υπάρξει πλήρης διακοπή των αθλητών από την προπόνηση σε αυτό το διάστημα. Το μπάσκετ χαρακτηρίζεται από πολλές αλλαγές κατεύθυνσης και απότομες αλλαγές ταχύτητας, σε αυτές τις κινήσεις το σώμα δέχεται μεγάλα φορτία επιβάρυνσης, γεγονός που τον κάνει πιο επιρρεπή σε τραυματισμούς. Το χρονικό διάστημα της αποχής, ακόμα και οι αθλητές που θα κάνουν κάποια μορφή άσκησης, αυτή απέχει από το αθλητικό μοτίβο του μπάσκετ, που σημαίνει ότι δεν αντικαθιστά την κανονική προπόνηση. Η επαναφορά, ακόμα και μετά από ολιγοήμερη αποχή, είναι πολύ σημαντική και οι προπονητές θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη βάση στην ένταση, τον όγκο και το ασκησιολόγιο που θα εφαρμόσουν. Απαιτούνται τουλάχιστον δύο προπαρασκευαστικές εβδομάδες προπόνησης με χαμηλότερη ένταση και όχι τόσο εξειδικευμένες ασκήσεις.

Ποια είναι γενικότερα τα οφέλη της άσκησης στον ανθρώπινο οργανισμό; Ποια είναι η συμβολή που εσύ δίνεις στους αθλητές για αυτό το διάστημα της αποχής από τις προπονήσεις;
Προτρέπω όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως ηλικίας (από τα παιδιά ως τους ενήλικες), να εντάξουν την άθληση στο πρόγραμμα τους, για να βοηθήσουν τον ψυχισμό τους και να λειτουργήσουν καλύτερα σε αυτή την στρεσογόνα κατάσταση με την οποία είμαστε αντιμέτωποι. Οποιαδήποτε μορφή ήπιας αερόβιας άσκησης μπορεί να βοηθήσει, αυτό βέβαια εξαρτάται πάντα από το επίπεδο, την ηλικία και την συμβουλή των γιατρών στις ευπαθείς ομάδες, Οι αθλητές όπως προαναφέραμε θα πρέπει να παραμείνουν αθλητικά δραστήριοι αυτό το χρονικό διάστημα τόσο για την ψυχική τους υγεία αλλά και για την διατήρηση του αθλητικού επιπέδου. Προτείνω σε όλους τους αθλητές να κάνουν αερόβια άσκηση σε ανοιχτό χώρο, καθώς και οποιαδήποτε πρόγραμμα ενδυνάμωσης με το βάρος σώματος τους. Ένα γενικό πλάνο είναι να κάνουν μέρα παρά μέρα την αερόβια άσκηση και την ενδυνάμωση (π.χ. Δευτέρα αερόβια άσκηση, Τρίτη ενδυνάμωση στο σπίτι, Τετάρτη  αερόβια άσκηση κ.τ.λ)  τουλάχιστον 5-6 φορές την εβδομάδα. Μαζί με την γυμναστική μπορούν να συνδυάσουν και τη μουσική που επίσης συμβάλει στην ψυχική υγεία.

Σεβαστή Βρακατσέλη

Αγαπώ τον αθλητισμό ---> Αγαπώ το μπάσκετ ---> Βρίσκομαι εδώ!



Η τρέλα για τον αθλητισμό και τα media έβαλε μέσα της το μικρόβιο της δημοσιογραφίας.Το μεράκι έγινε πράξη όταν πέρασε τη πόρτα του Κέντρου Αθλητικού Ρεπορτάζ . Το ταξίδι στο χώρο της δημοσιογραφίας μόλις είχε αρχίσει. Λίγα χρόνια μετά με την φλόγα να μένει ακόμα ζωντανή μικρότερες και  μεγαλύτερες διαδρομές σε μονοπάτια του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου και του ραδιοφώνου οδήγησαν στη συνεργασία με το "Αγαπώ το μπάσκετ"
             
Ένα ζευγάρι παπούτσια, μία μπάλα, ένα γήπεδο και... όλα αρχίζουν! 
Και επειδή η μαγεία των σπορ δεν έχει τελειωμό, η πορτοκαλί θεά είναι ανεξάντλητη  με  το θέαμα στο επίκεντρο και κάθε γωνιά της γης έχει κάτι διαφορετικό είμαστε εδώ για να σας παρουσιάσουμε μέσα από την δικιά μας οπτική κάθε της γωνιά!