Print this page

GalisBasketball 3 on 3 tournament

Written by  Ιουν 17, 2019

Ο Νίκος Γκάλης, ο κορυφαίος Έλληνας καλαθοσφαιριστής όλων των εποχών και ο άνθρωπος που άλλαξε τη μοίρα του μπάσκετ στην Ελλάδα, επιστρέφει στον τόπο καταγωγής του, το νησί της Ρόδου, για ένα κορυφαίο μπασκετικό event!


Το GalisBasketball 3on3 περιλαμβάνει δύο ξεχωριστά τουρνουά μπάσκετ 3on3, τα οποία θα διεξαχθούν στη Ρόδο από τις 20 έως τις 23 Ιουνίου 2019 στην πλατεία Δημαρχείου και στην Κω από τις 19 έως τις 22 Σεπτεμβρίου 2019 στην πλατεία Ελευθερίας, με ξεχωριστούς καλεσμένους από το ελληνικό και το ευρωπαϊκό μπάσκετ και πολλές δράσεις εντός και εκτός γηπέδου.

Την Κυριακή 23 Ιουνίου θα πραγματοποιηθούν VIP παιχνίδια με συμμετοχή σπουδαίων καλεσμένων, ενώ παράλληλα θα πραγματοποιηθούν και αγώνες  μπάσκετ με αμαξίδιο.

Καλεσμένοι στο  GalisBasketball 3 on 3 tournament  θα είναι οι Ντορόν Τζάμσι, Λευτέρης Σούμποτιτς, Εβίνα Μάλτση, Γιάννης Γεωργαλλής, Πάνος Παναγιωταράκος, Ντράγκαν Σάκοτα, Άρτεμις Σπανού, Μιχάλης Κακιούζης, Σοφοκλής Σχορτσανίτης, Δημήτρης Αγραβάνης, Γιάννης Δημάκος, Δημήτρης Βεργίνης, Γιάννης Αγραβάνης.

 

Ο ΝΙΚΟΣ ΓΚΑΛΗΣ

Ένας Θρύλος Γεννιέται


Ο Νίκος Γκάλης γεννήθηκε στο Νιού Τζέρσεϊ των ΗΠΑ στις 23 Ιουλίου 1957. Οι γονείς του είχαν καταγωγή από τη Ρόδο και συγκεκριμένα από τον Άγιο Ισίδωρο. Είχε το επίθετο Γεωργαλής, αλλά ο πατέρας του το συντόμευσε, κατά τα αμερικάνικα πρότυπα, σε Γκάλης, όπως και πέρασε στην ιστορία.

Πίσω Από Τον Λάρι Μπερντ


Ο Γκάλης έπαιξε μπάσκετ στις αλάνες του Νιου Τζέρσεϊ και της Νέας Υόρκης και στο πανεπιστήμιο του Σίτον Χολ. Αγαπημένη του κίνηση το τζαμπ σουτ από μέση απόσταση ή το λέι απ με σπάσιμο στον αέρα, το οποίο αποτέλεσε σήμα κατατεθέν του. Την περίοδο 1978-79 αναδείχθηκε τρίτος σκόρερ στο κολεγιακό πρωτάθλημα του NCAA με 27,5 πόντους μ.ο. πίσω από τον δεύτερο (και μετέπειτα θρύλο του ΝΒΑ) Λάρι Μπερντ και άφησε πίσω του διάφορα ρεκόρ που μένουν μέχρι σήμερα. Αγωνίστηκε επίσης στο πανεπιστημιακό All Star Game, με την ομάδα της Ανατολής και συμπαίκτη τον Μπερντ. Στο τέλος εκείνης της σεζόν συμμετείχε στο ντραφτ του NBA και επιλέχθηκε από την ομάδα Boston Celtics μόλις στον τρίτο γύρο της διαδικασίας.

Το Μπάσκετ Ήρθε Στην Ελλάδα


Το καλοκαίρι του 1979 οι ελληνικές ομάδες του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους για να τον αποκτήσουν όμως τελικά ο ίδιος προτίμησε να ενταχθεί στην ομάδα Άρη Θεσσαλονίκης. Την περίοδο 1980-81 έγινε ο πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος και συνέχισε να κατακτά την πρώτη θέση για 11 συνεχόμενα έτη συνολικά. Ολοκλήρωσε την περίοδο 1980-81 με 44 πόντους μ.ο. σημειώντας την καλύτερη επίδοση σε συγκομιδή πόντων σε μέσο όρο στην καριέρα του.


Ο Γκάλης Γιγάντωσε Τον Άρη


Το 1985, με τον Γκάλη να είναι ασταμάτητος στο παρκέ, ο Άρης κατέκτησε το Πρωτάθλημα και το Κύπελλο Ελλάδας που ήταν και το πρώτο νταμπλ του συλλόγου. Στην Ευρώπη σημειώθηκε η μεγαλύτερη διάκριση του συλλόγου έως τότε με τη συμμετοχή στον ημιτελικό του Κυπέλλου Κόρατς εναντίον της Ciao Crem Varese. Στη ρεβάνς του ημιτελικού μάλιστα, ο Νίκος Γκάλης έπαιξε με αφόρητους πόνους και γύψο στο χέρι, δείγμα του πάθους και της αυταπάρνησης του.

Το 1986 ο Γκάλης κατέκτησε το πρωτάθλημα Ελλάδας και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο Μουντομπάσκετ της Ισπανίας με την Ελλάδα να τερματίζει 10η συμμετέχοντας για πρώτη φορά στην ιστορία της σε τελική φάση Μουντομπάσκετ.


Ο Θρίαμβος Που Άλλαξε Την Ιστορία Του Ελληνικού Μπάσκετ


Το 1987 είναι χρονολογία ορόσημο για το ελληνικό μπάσκετ. Στις 14 Ιουνίου του 1987, η Εθνική μας ομάδα έγραψε ιστορία, καθώς νίκησε στον τελικό την ΕΣΣΔ με 103-101 στην παράταση και αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ της Αθήνας. Ένας τεράστιος θρίαμβος, ο οποίος άλλαξε την ιστορία στο ελληνικό μπάσκετ, φέρνοντας πολλά νέα παιδιά κοντά στο σπορ, με το άθλημα στην χώρα μας να γνωρίζει μεγάλες επιτυχίες μέχρι και σήμερα.
 

Ο Γκάλης αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ (με μ.ο. 37 πόντους) και MVP της διοργάνωσης και η Εθνική Ελλάδας αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης, πέρα από κάθε προγνωστικό. Με κορυφαίο αθλητή μακράν το Νίκο Γκάλη η εθνική Ελλάδος που δεν είχε έως τότε καμιά διάκριση σε επίπεδο κορυφής, επικράτησε απέναντι σε ομάδες με τεράστια ιστορία στο θεσμό όπως η Σοβιετική Ένωση και η Γιουγκοσλαβία. Αναδείχθηκε κορυφαίος Ευρωπαίος καλαθοσφαιριστής για το 1987. Πλέον και τυπικά αποτελούσε έναν από τους κορυφαίους αθλητές του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Το πιο διάσημο και πιο δύσκολο καλάθι του είναι πιθανότατα αυτό που πετυχαίνει στον τελικό του 87′ απέναντι σε όλη την ομάδα των Σοβιετικών, με τριπλό σπάσιμο της μέσης.



Ανάμεσα Στους Κορυφαίους


Το 1991 ο Γκάλης κατέκτησε το τελευταίο του πρωτάθλημα Ελλάδας και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος σημειώνοντας την 3η καλύτερη επίδοση στην ιστορία του θεσμού με 46 πόντους ενάντια στη Λιμόζ. Με την εθνική Ελλάδος ο Γκάλης αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στο Ευρωμπάσκετ 1991 για τέταρτη φορά στην καριέρα του. Την ίδια χρονιά ψηφίστηκε μέσα στους 50 κορυφαίους καλαθοσφαιριστές στην ιστορία της ΦΙΜΠΑ από το επίσημο περιοδικό της FIBA Magazine.

Οι Επιτυχίες Με Τον Παναθηναϊκό


Ο Γκάλης αποκτήθηκε από τον Παναθηναϊκό το 1992. Το 1993 με 36 πόντους στον τελικό ενάντια στον Άρη ο Γκάλης οδήγησε τον Παναθηναϊκό στην κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας μετά από 7 έτη.

Τη χρονιά της άφιξής του ο Παναθηναϊκός είχε μείνει εκτός Ευρώπης μετά από 24 χρόνια, με την άφιξη του Γκάλη ο Παναθηναϊκός απέκτησε και πάλι δικαίωμα συμμετοχής στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα μετά από 9 χρόνια απουσίας και σημείωσε τη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή επιτυχία στην ιστορία του έως τότε. Την περίοδο 1993-94 ο Γκάλης αναδείχθηκε με τον Παναθηναϊκό κορυφαίος σκόρερ και πασέρ στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα οδηγώντας το σύλλογο στο φάιναλ φορ του Τελ Αβίβ. Με 30 πόντους του ενάντια στην Μπαρτσελόνα ο Παναθηναϊκός κατέκτησε την τρίτη θέση στην Ευρώπη ενώ ο Γκάλης για δεύτερη φορά στην καριέρα του αναδείχθηκε τριταθλητής Ευρώπης μετά το 1989 με τον Άρη. Επίσης με τη συγκομοιδή των πόντων που σημείωσε στο φάιναλ φορ του Τελ Αβίβ έφτασε τους 231 πόντους σε φάιναλ φορ, επίδοση που τον κατατάσει πρώτο έως σήμερα.


Η Μεγαλύτερη Μπασκετική Τιμή


Το βράδυ της 8ης Σεπτεμβρίου 2017, στο Σπρίνγκφιλντ της Μασαχουσέτης, ο θρύλος Νίκος Γκάλης γνώρισε τη μέγιστη μπασκετική τιμή και εισήχθη στο Nasmith Memorial Hall of Fame, του μουσείου ιστορίας που από το 1959 αποτελεί την πιο πλήρη βιβλιοθήκη του μπάσκετ και έγινε ο πρώτος και μοναδικός Έλληνας που φοράει αυτό το παράσημο.

Οι αριθμοί του Νίκου Γκάλη

Συνολικά ο Γκάλης έφτασε τους 12.849 πόντους σε αγώνες πρωταθλήματος με τον εξωπραγματικό μέσο όρο των 33.4 ανά αγώνα. Αναδείχτηκε μάλιστα 11 συνεχόμενες φορές πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος, από το 1980 ως το 1991, καταρρίπτοντας αμέτρητα ρεκόρ.

Οκτώ πρωταθλήματα Ελλάδας, επτά κύπελλα, τέσσερις φορές MVP πρωταθλήματος, 11 φορές πρώτος σκόρερ, μία φορά πρωταθλητής Ευρώπης με την Εθνική, 105 αγώνες με τον Άρη, όπου σημείωσε πάνω από 40 πόντους, 30,5 μ.ό. με τη φανέλα της Εθνικής, 33 πόντοι μ.ό καριέρας, σε όλες τις διοργανώσεις, ρέκορντμαν πόντων σε φάιναλ φορ και ανεκτίμητη προσφορά στο άθλημα στη χώρα μας που δε μπορεί να αποτυπωθεί με αριθμούς.

Πηγή: galisbasketball.gr