Print this page

Το δις… εξαμαρτείν δεν κόστισε

Written by  Οκτ 17, 2017

Η ΑΕΚ έδειξε δυο φορές τάσεις αυτοχειρίας στην Ιταλία, ωστόσο στο τέλος ήταν πιο ψύχραιμη και τυχερή και πήρε την πρώτη της νίκη στη διοργάνωση επί της Βενέτσια με 103-101 στην παράταση.

Η ελληνική ομάδα είχε τη νίκη στα χέρια της στην κανονική διάρκεια, αλλά αδιανόητες ενέργειες του Λαρεντζάκη λίγο έλειψε να της στερήσουν τη χαρά να πάρουν το πρώτο θετικό αποτέλεσμα στη φετινή ευρωπαϊκή τους περιπέτεια.

Το ίδιο συνέβη και στην παράταση, όταν η ΑΕΚ προηγήθηκε με 99-94 στο τελευταίο λεπτό, αλλά και πάλι η Βενέτσια ισοφάρισε και διεκδίκησε τη νίκη, η οποία τελικά κατέληξε στην ελληνική ομάδα.

Η αναμέτρηση ξεκίνησε με τις δυο ομάδες να βρίσκονται σε σχετική ισορροπία και την ΑΕΚ να μην επιτρέπει στην Βενέτσια να διευρύνει τα μικρά προβαδίσματα που έπαιρνε, μένοντας πάντα σε απόσταση αναπνοής, με κύριο εκφραστή των επιθέσεών της τον Δημήτρη Μαυροειδή.

Παρ’ όλα αυτά, η ιταλική ομάδα εκμεταλλεύτηκε την απουσία άλλων λύσεων για την «Ένωση» και με το καλό περιφερειακό της σουτ πήρε διαφορά 18-11 πριν τη λήξη του πρώτου δεκάλεπτου που τη βρήκε να προηγείται με 21-15.

Καλύτερη στο δεύτερο δεκάλεπτο η ελληνική ομάδα ισορρόπησε ξανά την κατάσταση, πέρασε μπροστά για πρώτη φορά με καλάθι του Άτιτς για το 30-32 στο 16’, όμως, τα λάθη του τελευταίου δίλεπτου την έφεραν και πάλι πίσω στο σκορ στο ημίχρονο με 38-34.

Η εικόνα ήταν ίσια ακριβώς και στο τρίτο δεκάλεπτο με την Βενέτσια να παίρνει μικρές διαφορές και την ΑΕΚ να μην την αφήνει να ξεφύγει, με συνέπεια η περίοδος να λήξει με την ίδια ακριβώς διαφορά (64-60) και η τελευταία περίοδος ήταν δραματική.

Η «Ένωση» βρέθηκε με την… πλάτη στον τοίχο, καθώς η Βενέτσια προηγήθηκε με 77-70 και έδειχνε να ελέγχει το ματς, όμως, με σερί 9-0 όχι μόνο έφερε το παιχνίδι στα ίσια, αλλά πέρασε και μπροστά με 77-79 και πήρε την ψυχολογία με το μέρος της.

Κι ενώ όλα έδειχναν πως η ΑΕΚ θα φύγει νικήτρια στην κανονική διάρκεια, έχοντας προβάδισμα με 82-85 μόλις 9’’, ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης υπέπεσε αρχικά σε αντιαθλητικό φάουλ, δίνοντας την ευκαιρία στον Τζόνσον να κάνει το 84-85 και στην Βενέτσια να κλέψει τη νίκη και, στη συνέχεια, μετά το χαμένο τρίποντο του Χέινς, έκανε νέο φάουλ στον Όρελικ που μάζεψε το επιθετικό ριμπάουντ, με τον Λιθουανό να ευστοχεί σε 1/2 σε νεκρό χρόνο και να στέλνει το παιχνίδι στην παράταση.

Το σκηνικό επαναλήφθηκε στο επιπλέον πεντάλεπτο, με την ΑΕΚ να δείχνει πολύ καλύτερη και να παίρνει σημαντικό προβάδισμα με 99-94, όμως, και πάλι παιδαριώδη λάθη έδωσαν την ευκαιρία στους γηπεδούχους να ισοφαρίσουν.

Τα τελευταία δευτερόλεπτα ήταν δραματικά με τον Γκριν να κάνει το 99-101 στα 15’’, τον Τζόνσον να ισοφαρίζει με εκπληκτικό κάρφωμα στα 8’’ και τον Τζόνσον στην εκπνοή να πετυχαίνει το νικητήριο καλάθι για την πρώτη νίκη της ελληνικής ομάδας στη φετινή διοργάνωση.

Ο Μάικ Γκριν είχε 23 πόντους με 4 ασίστ, ο Δημήτρης Μαυροειδής έφτασε κοντά στο double-double με 18 πόντους και 9 ριμπάουντ, ενώ ο Ντούσαν Σάκοτα είχε 15 πόντους με 5 ριμπάουντ και 4 ασίστ για την ΑΕΚ, με τον Γκεντιμίνας Όρελικ να κάνει double-double με 25 πόντους και 10 ριμπάουντ, τον Ντομινίκ Τζόνσον να προσθέτει 20 πόντους και τον Χβόγιε Πέριτς να έχει 19 πόντους με 7 ριμπάουντ.

Τα δεκάλεπτα: 21-15, 38-34, 64-60, 85-85, 101-103 (παρ.)

 

 

Φωτό: championsleague.basketball