Print this page

Ο θεσμός του Κυπέλλου είναι… δικός του

Written by  Φεβ 18, 2017

Σε έναν επεισοδιακό τελικό που καθυστέρησε περίπου μία ώρα να ξεκινήσει, ο Παναθηναϊκός Superfoods επικράτησε με 68-59 του Άρη στον 42ο τελικό Κυπέλλου που διεξήχθη στο κατάμεστο «Nick Galis Hall» του Αλεξανδρείου και κατέκτησε το 18ο τρόπαιο του θεσμού, 6ο συνεχόμενο σε 13 συνεχείς παρουσίες του σε τελικό και συνολικά τον 60ο τίτλο στην τεράστια ιστορία του.

Οι «πράσινοι» δεν πτοήθηκαν από τα όσα συνέβησαν πριν την έναρξη της αναμέτρησης, ήταν καλύτεροι σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού και έφτασαν στην κατάκτηση ενός ακόμα τίτλου που συνεχίζει το εντυπωσιακό σερί τους, καθώς δεν έχουν μείνει εδώ και 21 χρόνια χωρίς να έχουν κατακτήσει κάποιο τρόπαιο.

Από την πλευρά του, ο Άρης άντεξε για περίπου 25’ να διεκδικήσει τον πρώτο τίτλο του από το 2004, όμως, για μια ακόμα φορά έμεινε με τη γλυκόπικρη γεύση της συμμετοχής μόνο σε έναν τελικό της διοργάνωσης.

Η αναμέτρηση δεν ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, καθώς δημιουργήθηκε ένταση όταν ο Παναθηναϊκός απαίτησε να αδειάσουν οι κερκίδες πίσω από τον πάγκο του, σημειώνοντας πως η παρουσία φιλάθλων στο σημείο εκείνο δεν ήταν στα συμφωνημένα με την αστυνομία. Την ίδια ώρα, στην κερκίδα που βρίσκονταν οι οπαδοί των «πρασίνων» άναψαν φωτιές και εκτοξεύθηκε μια φωτοβολίδα προς την κερκίδα του Άρη και ο αγώνας βρέθηκε να κρέμεται σε μια κλωστή.

Η αστυνομία απείλησε πως αν ο χώρος δεν άδειαζε, ο αγώνας δεν θα ξεκινούσε, ενώ και η πλευρά του Παναθηναϊκού ξεκαθάρισε πως δεν ήταν διατεθειμένη να βγει στο παρκέ. Έπειτα από διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων και περίπου μία ώρα μετά την προγραμματισμένη έναρξη της αναμέτρησης, οι παίκτες βγήκαν στο παρκέ και το παιχνίδι άρχισε, με την οδηγία, ωστόσο, ότι στο παραμικρό επεισόδιο, θα διακοπεί οριστικά.

Στο αγωνιστικό κομμάτι, ο Άρης μπήκε δυνατά στο πρώτο δίλεπτο και προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την παρουσία του Βασίλη Καββαδά μέσα στη ρακέτα, παίρνοντας ένα μικρό προβάδισμα με 2-6, όμως, οι «πράσινοι» αντέδρασαν άμεσα και με σερί 12-0 με κυριότερους εκφραστές τους Καλάθη και Γκέιμπριελ μπήκαν στη θέση του οδηγού, έφτασαν ακόμα και το +10 (18-8) και έκλεισαν το πρώτο δεκάλεπτο μπροστά στο σκορ με 18-10.

Ο Άρης έκανε καλή εκκίνηση και στο δεύτερο δεκάλεπτο, με τον Γουίλ Κάμμινγκς να παίρνει πρωτοβουλίες και να μειώνει σταδιακά, φτάνοντας ακόμα και το -1 (21-20 στο 14’), ενώ με καλάθι του Τζάκσον, οι «κιτρινόμαυροι» πέρασαν μπροστά και πάλι με 24-25 στο 17’.

Το παιχνίδι ήταν κλειστό ως το τέλος του ημιχρόνου που βρήκε τον Παναθηναϊκό να προηγείται με 29-27.

Στο δεύτερο ημίχρονο, οι «πράσινοι» είχαν περισσότερη ενέργεια, έσφιξαν την άμυνά τους, μπλοκάροντας τους διαδρόμους για τους παίκτες του Δημήτρη Πρίφτη και με καλή κυκλοφορία της μπάλας, ανέβασαν και πάλι τη διαφορά σε διψήφια επίπεδα (40-29 στο 15’), έχοντας βραχυκυκλώσει εντελώς τους τυπικά φιλοξενούμενους.

Ο Τζέημς Φελντείν βρέθηκε σε εξαιρετική φόρμα και με προσωπικούς του πόντους ανέβασε τη διαφορά στη μέγιστη τιμή της στο τέλος του τρίτου δεκάλεπτου (50-37), έχοντας φέρει τον Παναθηναϊκό σε θέση ισχύος.

Οι δυνάμεις άρχισαν να εγκαταλείπουν τον Άρη, που είδε τη διαφορά να εκτοξεύεται στους 17 πόντους (54-37) και πλέον δεν υπήρχαν περιθώρια επιστροφής.

Ο Παναθηναϊκός «έπαιξε» με το χρόνο, δεν χρειάστηκε να ανησυχήσει περισσότερο και στο τέλος πανηγύρισε την κατάκτηση ενός ακόμα τροπαίου με το τελικό 68-59 να επιβεβαιώνει την κυριαρχία του στο θεσμό.

Πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού και πολυτιμότερος παίκτης του τελικού ήταν ο Τζέημς Φελτνείν, ο οποίος σημείωσε 18 πόντους, ενώ ο Νικ Καλάθης μπορεί να πέρασε μια περίοδο ντεφορμαρίσματος, αλλά στον τελικό ήταν πραγματικός ηγέτης, με 15 πόντους, 4 ριμπάουντ και 3 ασίστ, βοηθώντας την ομάδα του να φτάσει στην κατάκτηση του τροπαίου.

Από τον Άρη, προσπάθησε ο Γουίλ Κάμμινγκς με 20 πόντους, ενώ ο Μάικλ Τζένκινς είχε 12 πόντους με 6 ριμπάουντ.

Τα δεκάλεπτα: 18-10, 29-27, 50-37, 68-59

Παναθηναϊκός Superfoods (Πασκουάλ): Σίνγκλετον 9, Ρίβερς 5, Τζέιμς 9, Μποχωρίδης, Φώτσης 5, Παππάς, Φελντέιν 18, Χαραλαμπόπουλος, Γκέιμπριελ 4, Τζεντίλε 4, Μπουρούσης, Καλάθης 15

Άρης (Πρίφτης): Τζάκσον 2, Ξανθόπουλος, Τσαϊρέλης 9, Τζένκινς 12, Κάμινγκς 20, Ζάρας, Μούρτος 2, Σίμτσακ 4, Γκόρντον, Γιάνκοβιτς 2, Καββαδάς 6, Ντραγκίτσεβιτς 2

 

Φωτό: ΕΟΚ