Print this page

Ματς-θρίλερ και τελικός για τον Άρη μετά από τρία χρόνια

Written by  Ιαν 14, 2017

Έπειτα από έναν συγκλονιστικό ημιτελικό που κρίθηκε με καλάθι του Γουίλ Κάμμινγκς μόλις 2΄΄ πριν τη λήξη του αγώνα, ο Άρης επικράτησε της ΑΕΚ με 77-76 και πήρε την πρόκριση στον τελικό του Κυπέλλου έπειτα από τρία χρόνια.

Η αναμέτρηση ήταν αντάξια της ιστορίας των δυο ομάδων και της άτυπης… αντιπαλότητας που έχουν δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια και με βάση την εικόνα του παιχνιδιού, όποιος κι αν ήταν ο νικητής, το αποτέλεσμα θα ήταν εξίσου δίκαιο.

Ο Άρης είχε εξαιρετικά ποσοστά από την περιφέρεια (12/24 τρίποντα) και, παρά το γεγονός ότι έχασε γρήγορα τη διαφορά των 13 πόντων που δημιούργησε στο ξεκίνημα της αναμέτρησης, βρήκε τρόπο να παραμείνει στο παιχνίδι και να φτάσει στην πολύ μεγάλη νίκη.

Από την πλευρά της, η ΑΕΚ που βρέθηκε μπροστά με 8 πόντους στα μισά του τρίτου δεκάλεπτου, δεν διατήρησε το προβάδισμά της και, όταν το παιχνίδι κρίθηκε στις λεπτομέρειες, ήταν η άτυχη που είδε το χρόνο να τελειώνει χωρίς να προλαβαίνει να απαντήσει στο τρομερό καλάθι που πέτυχε ο Κάμμινγκς κι ενώ πρώτα είχε την ευκαιρία να «κλέψει» τη νίκη με την εξαιρετική ατομική ενέργεια του Ρόκο Λένι Ούκιτς.

Το παιχνίδι ξεκίνησε μέσα σε… θερμό κλίμα, καθώς ένας οπαδός χτύπησε με ένα αντικείμενο το γιατρό της ΑΕΚ που βρισκόταν στον πάγκο και υπήρξε στιγμιαία ένταση που δεν συνεχίστηκε χάρη στην επέμβαση των ψυχραιμότερων.

Με τον αέρα της έδρας και με τον Μπάκνερ στο τελευταίο του παιχνίδι με τη φανέλα του Άρη να ξεκινά πολύ καλά, οι γηπεδούχοι πήραν κεφάλι νωρίς (11-4 στο 4’), ενώ έφτασε τη διαφορά και στο +11 (18-7) δύο λεπτά αργότερα.

Ο Γιάνκοβιτς με τρίποντο ανέβασε τη διαφορά στη μέγιστη τιμή της (23-10) λίγο πριν τη λήξη του πρώτου δεκάλεπτου που βρήκε τους γηπεδούχους να προηγούνται έπειτα από πολύ καλό ξεκίνημα με 26-17.

Με το ξεκίνημα του δεύτερου δεκάλεπτου ήρθε και η αντίδραση της ΑΕΚ που με ένα σερί 0-7 μείωσε σε 32-29 στο 14’ και επέστρεψε ολοκληρωτικά στο παιχνίδι, όταν με τρίποντο του Ντίξον μείωσε στον πόντο (40-39), λίγο πριν το ημίχρονο που βρήκε τον Άρη να διατηρεί οριακά το προβάδισμα με 46-44.

Το παιχνίδι είχε γυρίσει για τα καλά προς την πλευρά των φιλοξενούμενων, που βρήκαν ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τις επιπόλαιες επιλογές των παικτών του Άρη και με νέο σερί 0-12, όχι μόνο έφεραν το παιχνίδι στα ίσια, αλλά πέρασαν για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ με 50-58 στο 26’.

Ο Άρης έδειξε σημάδια ζωής και με δικό του σερί 7-0 μείωσε στον πόντο (57-58) και οδήγησε το παιχνίδι σε ένα δραματικό φινάλε που βρήκε τις δυο ομάδες ισόπαλες με τη λήξη του δεκάλεπτου με 61-61.

Το παιχνίδι πήγαινε στην «κόψη του ξυραφιού» με τις δυο ομάδες να αλλάζουν το προβάδισμα συνεχώς. Ο Γουίλ Κάμμινγκς με τρίποντο στα 47’’ έβαλε τον Άρη μπροστά και έβαλε «φωτιά» στο «Nick Galis Hall», όμως, ο Ούκιτ με προσωπική ενέργεια έκανε το 75-76 στα 8’’ και η «Ένωση» βρέθηκε μια ανάσα από τον τελικό.

Οι γηπεδούχοι, όμως, ήταν αυτοί που είπαν την τελευταία λέξη, με τον Κάμμινγκς να φτάνει στο καλάθι στα 2’’ και να γράφει το τελικό 77-76 που στέλνει τον Άρη και πάλι στον τελικό του Κυπέλλου, με τους παίκτες του να είναι ένα κουβάρι και να πανηγυρίζουν, ενώ δεν έλειψαν και τα δάκρυα χαράς και συγκίνησης.

Ο Γουίλ Κάμμινγκς εκτός από το νικητήριο καλάθι, ήταν ο κορυφαίος του Άρη με συνολικά 20 πόντους, ο Γουίλ Κάμμινγκς είχε 12 πόντους με 4/7 τρίποντα, με 6 ριμπάουντ και 4 ασίστ, ο Έρικ Μπάκνερ στο τελευταίο του παιχνίδι πριν μετακομίσει στην Τουρκία και την Μπoυγιουκτσεκμετζέ αποχαιρέτισε με 11 πόντους, ενώ πολύ καλός και κοντά στο double-double βρέθηκε ο Βλαδίμηρος Γιάνκοβιτς με 9 πόντους και 11 ριμπάουντ.

Για την ΑΕΚ, ο Μάικλ Ντίξον είχε 23 πόντους με 6 ριμπάουντ και 4 ασίστ, ο Ντόνι ΜακΓκραθ στην πρώτη του εμφάνιση με την φανέλα της είχε 11 πόντους, ο Ρόκο Λένι Ούκιτς είχε 10 πόντους, 6 ασίστ και το καλάθι που λίγο έλειψε να στείλει την ομάδα του στον τελικό, ενώ ο Δημήτρης Μαυροειδής έδωσε μάχες κάτω από τα καλάθια με 7 πόντους και 10 ριμπάουντ.

Τα δεκάλεπτα: 26-17, 46-44, 61-61, 77-76

Άρης (Πρίφτης): Ξανθόπουλος, Φλιώνης 6, Τσαϊρέλης 3, Τζένκινς 12, Κάμινγκς 20, Ζάρας 3, Μούρτος, Σίμτσακ 4, Μπάκνερ 11, Γιάνκοβιτς 9, Καββαδάς 5, Ντραγκίσεβιτς 4

ΑΕΚ (Ζντοβτς): Ούκιτς 10, ΜακΓκραθ 11, Ελονού 7, Σάκοτα 6, Βασιλειάδης 8, Μιλόσεβιτς, Χαριτόπουλος, Ντίξον 23, Λαρεντζάκης, Μαυροειδής 7, Ουίλιαμς 2, Τσαλμπούρης.

 

Φωτό: Hellenic Basketball