Print this page

Η απογείωση του "μονού" στο Athens Sports Hall

Written by  Ιουλ 18, 2016

Ξυπνάς έχοντας ονειρευτεί να νικάς σε μονό τον Τζόρνταν... Μην πείτε ότι δεν το έχετε σκεφτεί ούτε μια φορά όσοι έχετε πιάσει μπάλα για μια "μονομαχία" ένας εναντίον ενός. Άλλωστε όπως λέγεται -και ορθά κατά τη γνώμη μας - για να πιάσεις το ταβάνι πρέπει να ονειρευτείς ότι κατακτάς τον ουρανό.

Δεκάδες (πάνω από 70 συμμετοχές) λάτρεις ενός από τα αυθεντικότερα και πολυλατρεμένα κομμάτια του μπάσκετ, το "μονού" βρέθηκαν την Κυριακή στην οδό Θεμισκύρας, εκεί όπου εδρεύει το Athens Sports Hall και πραγματοποιήθηκε το πρώτο επίσημο τουρνουά «1 on 1». Οι συντελεστές του χώρου, που παρόμοιος του δεν υπάρχει στο κέντρο της Αθήνας, θέλησαν να δώσουν μια νέα διάσταση σε όλους τους λάτρεις της ατομικής μονομαχίας και τα κατάφεραν με τον καλύτερο τρόπο καθώς αργά το απόγευμα, όταν τα φώτα έκλεισαν και μετά από πάνω από 50 ατομικές αναμετρήσεις όλοι έφυγαν με το χαμόγελο της ικανοποίησης, της χαράς και της ευχαρίστησης που τους προσέφερε το μπάσκετ.

Αυτό άλλωστε φαίνεται και από τις δηλώσεις που έκαναν μετά το τέλος της διοργάνωσης οι νικητές των δυο μεγάλων κατηγοριών.

Παναγιώτης Γιωργακόπουλος (νικητής κατηγορία άνω των 18/επαγγελματίες): "Ήταν πραγματικά μια πάρα πολύ καλή διοργάνωση και θέλω να δώσω πολλά συγχαρητήρια στον κ. Δεμέναγα και σε όλο το team. Το γήπεδο ήταν εξαιρετικό, οι προπονητές φοβεροί και το επίπεδο πολύ καλό. Αυτό που με εξιτάρει στο ένας εναντίον ενός είναι ότι διαβάζεις πολύ τον αντίπαλο σου. Μπορείς να καταλάβεις τι άνθρωπος είναι, αν έχει τα κότσια να μπει μπροστά και να σε σταματήσει, αν είναι θαρραλέος να πάρει το μακρινό σουτ, αν είναι έξυπνος να σε διαβάσει. Στο μπάσκετ που είναι τρόπος ζωής έχουμε μάθει να κερδίζουμε τους τίτλους. Έχω ακούσει κάποιους παίκτες της Α1 να λέγονται αυτοκράτορες του 3χ3 και θέλω να απευθύνω ανοιχτή πρόσκληση όποτε θέλουν να έρθουν να μας δείξουν τι παίκτες είναι στο 1on1".

Νικόλας Γεωργούλης (νικητής U18): "Ήταν μια πολύ ωραία εμπειρία. Ο coach Δεμέναγας και όλοι οι προπονητές μου στο Athens Sports Hall με παρότρυναν να έρθω να παίξω και είμαι πολύ ευχαριστημένος που το έκανα. Για πρώτη φορά που διοργανώθηκε ήταν πολύ επιτυχημένο τουρνουά και ότι καλύτερο έχω συμμετάσχει τελευταία γύρω από το μπάσκετ. Ασχολούμαι 7 χρόνια περίπου με το μπάσκετ και πέρυσι ήμουν στην Αμερική στο High Scool Arizona και τώρα σκέφτομαι αν θα γυρίσω πίσω στην Ελλάδα ή όχι. Το μπάσκετ είναι η ζωή μου και σίγουρα θέλω να το ακολουθήσω επαγγελματικά, Με αυτό κοιμάμαι και ξυπνάω με όλη την ημέρα να περιλαμβάνει πολύ μπάσκετ με προπονήσεις, γυμναστήριο κλπ. Αυτό που με εξιτάρει στο ένας εναντίον ενός είναι ότι όλα πρέπει να τα κάνω μόνος μου, είμαι εγώ και εαυτός μου για να παίξω άμυνα, να εκδηλώσω επίθεση, να πηδήξω στο ριμπάουντ. Δεν περιμένω τίποτα από κάποιον άλλον και αυτό είναι και το καλύτερο τεστ για να δω που βρίσκομαι".

Κάποιοι βέβαια έφυγαν και με τα πλούσια δώρα του  Mediterranean College, που πρόσφερε μετά από κλήρωση μια υποτροφία 50% στα προγράμματα σπουδών του, της Under Armour που "έντυσε" με ρούχα αλλά και εκπτώσεις στα προϊόντα της στους νικητές τόσο των 1 on 1 όλων των ηλικιακών κατηγοριών, αλλά και του διαγωνισμού τριπόντων που πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια του τουρνουά. Για την ιστορία νικητές των "μονών" αναδείχτηκαν οι Παναγιώτης Γιωργακόπουλος (κατηγορία άνω των 18/επαγγελματίες), Νικόλας Γεωργούλης (U18), Μάριος Γιώτης (U15) και Δημήτρης Δενδρινός (U12) και στο διαγωνισμό τριπόντων οι Ηλίας Καπέτσης (κατηγορία άνω των 18/επαγγελματίες), Κωνσταντίνος Φωτιάδης (U18), Μάριος Γιώτης (U15) και Χριστόδουλος Μητσιάκας (U12) οι οποίοι εκτός από τα παραπάνω δώρα θα έχουν την ευκαιρία να προπονηθούν στις εγκαταστάσεις του Athens Sports Hall.

Από την πλευρά των διοργανωτών ο Αχιλλέας Δεμέναγας μιλώντας στο agapotobasket εξέφρασε και αυτός της ικανοποίηση του για την επιτυχία του τουρνουά το οποίο σίγουρα θα συνεχιστεί προσφέροντας ακόμα περισσότερες συγκινήσεις τις επόμενες φορές.

"Σαν πρώτη διοργάνωση ήταν πολύ καλύτερο από αυτό που περιμέναμε. Η συμμετοχή των παιδιών αλλά και το οργανωτικό κομμάτι κύλησε άψογα. Όλα τα παιδιά είχαν πολύ μεγάλη διάθεση να συμμετάσχουν και είδαμε και πολύ καλό επίπεδο αγώνων σε όλες της κατηγορίες και οι τελικοί κρίθηκαν όλοι στις λεπτομέρειες. Το σημαντικότερο βέβαια κίνητρο για εμάς για να κάνουμε αυτή τη διοργάνωση ήταν το να βγάλουμε λίγο τα παιδιά από το τυποποιημένο μπάσκετ, να τους δώσουμε τώρα το καλοκαίρι μια μεγαλύτερη ελευθερία για να παίξουν".

Για τους ανθρώπους που ασχολούνται με τις μικρότερες ηλικιακές κατηγορίες και όχι μόνο βέβαια, το ένας εναντίον ενός αποτελεί σημαντικό κομμάτι της εξέλιξης του κάθε αθλητή και είναι κάτι που οι άνθρωποι του Athens Sports Hall θέλουν να δώσουν βάση. 

"Στο ένας εναντίον ενός ένας προπονητής και ένας άνθρωπος του μπάσκετ βλέπει καθαρά την προσωπικότητα του αθλητή, τα ψυχικά του χαρίσματα, την αυτοπεποίθηση του, την ψυχολογία την καλή στο να ανατρέψει τα πράγματα ή την κακή στο να μείνει πίσω. Νομίζω ότι το ένας εναντίον ενός είναι καθαρά αυτό που λέμε το challenge, η πρόκληση στο να κερδίσω τον αντίπαλο μου. Το ένας εναντίον ενός μεταφέρετε στο πέντε εναντίον πέντε και εκεί ο κάθε παίκτης αξιολογείται στο πόσο καλός είναι με πρόσωπο ή πλάτη. Πιστεύω ότι αυτό που ξεκίνησε σήμερα (σ.σ. Κυριακή) πρέπει να το συνεχίσουμε και να το μεγαλώσουμε.

Νομίζω ότι για να είναι καλός κάποιος στο 1on1 εκτός από την ατομική του τεχνική που πρέπει σίγουρα να δουλευτεί, υπάρχουν και τα ψυχολογικά στοιχεία που δεν δουλεύονται μεν από προπονητή ατομικής βελτίωσης είναι όμως κάτι που μπορεί να βελτιωθεί μέσα από τη διαδικασία συμμετοχής σε τέτοια τουρνουά. Ένας αθλητής που έχει παίξει πολλά μονά σίγουρα είναι πιο ανταγωνιστικός από κάποιον που έχει παίξει  λίγο ή είναι παιδί που ακολουθεί μόνο οδηγίες και δεν έχει το ένστικτο να ακολουθήσει αυτό που θέλει αυτός. Γιαυτό πιστεύω ότι στο 1 on 1 μπορείς να βελτιωθείς. Μπορείς να βελτιώσεις παίζοντας πολύ μονό και έξω από την προπόνηση και τα ψυχικά σου χαρίσματα και την τεχνική σου.

Το μπάσκετ άλλωστε είναι ένα ένα άθλημα που επεμβαίνει και διαμορφώνει πολλά στοιχεία στο χαρακτήρα. Είναι ανταγωνιστικό και μέσα από μια διαδικασία ενασχόλησης με αυτό για 6-7 χρόνια μέχρι τα 18 και να μην γίνει επαγγελματίας κάποιος θα κερδίσει πάρα πολλά που θα τον βοηθήσουν στη ζωή του".

Σεβαστή Βρακατσέλη

Αγαπώ τον αθλητισμό ---> Αγαπώ το μπάσκετ ---> Βρίσκομαι εδώ!



Η τρέλα για τον αθλητισμό και τα media έβαλε μέσα της το μικρόβιο της δημοσιογραφίας.Το μεράκι έγινε πράξη όταν πέρασε τη πόρτα του Κέντρου Αθλητικού Ρεπορτάζ . Το ταξίδι στο χώρο της δημοσιογραφίας μόλις είχε αρχίσει. Λίγα χρόνια μετά με την φλόγα να μένει ακόμα ζωντανή μικρότερες και  μεγαλύτερες διαδρομές σε μονοπάτια του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου και του ραδιοφώνου οδήγησαν στη συνεργασία με το "Αγαπώ το μπάσκετ"
             
Ένα ζευγάρι παπούτσια, μία μπάλα, ένα γήπεδο και... όλα αρχίζουν! 
Και επειδή η μαγεία των σπορ δεν έχει τελειωμό, η πορτοκαλί θεά είναι ανεξάντλητη  με  το θέαμα στο επίκεντρο και κάθε γωνιά της γης έχει κάτι διαφορετικό είμαστε εδώ για να σας παρουσιάσουμε μέσα από την δικιά μας οπτική κάθε της γωνιά!