Print this page

Η Novi Sad νικήτρια στον τελευταίο ευρωπαϊκό σταθμό του 3x3 World Tour

Written by  Σεπ 10, 2016

To 5o και τελευταίο για την φετινή σεζόν στην Ευρώπη World Tour ολοκληρώθηκε στο Debrecen της Ουγγαρίας με νικητές για άλλη μια φορά την κορυφαία ομάδα του κόσμου την team Novi Sad από την Σερβία!

Γράφει ο Αιμίλιος Σαμπάνης*

Το τουρνουά διεξήχθη στην καρδιά της πόλης του Debrecen στην πλατεία Kossuth μπροστά από την Μεγάλη Εκκλησία, σύμβολο της πόλης. To Debrecen είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουγγαρίας και βρίσκεται ανατολικά της χώρας στα σύνορα με την Ρουμανία.

Πέρυσι τον Ιούνιο στο Debrecen διεξήχθη το Παγκόσμιο συνέδριο της FIBA για το 3x3, ταυτόχρονα με το Παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων. Από τότε οι τοπικές αρχές "ερωτεύθηκαν" το 3x3 και ζήτησαν αμέσως από την παγκόσμια ομοσπονδία να φιλοξενήσουν World Tour! Η FIBA η οποία είδε την μεγάλη ανταπόκριση τόσο του κόσμου, αλλά και του δήμου του Debrecen αποφάσισε όχι μόνο να διοργανώσει στην πόλη ξανά το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων, αλλά και τελικά στην λογική της επέκτασης του World Tour να δώσει στο Debrecen τον τρίτο σταθμό της Ευρώπης!

Στην πρώτη ημέρα, την ημέρα των ομίλων τα πράγματα εξελίχθηκαν όπως ήταν αναμενόμενο. Τα φαβορί επικράτησαν και δεν υπήρχε καμία έκπληξη. Πιο αναλυτικά, στον πρώτο όμιλο η team Novi Sad επικράτησε της team Bordeaux από την Γαλλία με σκορ 21-11 και στην συνέχεια κέρδισε και την team Split με σκορ 21-16 σε μια Σερβο-Κροατική μονομαχία. Το Bordeaux στην παρθενική του εμφάνιση σε World Tour δεν κατάφερε να κερδίσει το Split το οποίο μετά από μια χρονιά απουσίας από το World Tour κέρδισε τους Γάλλους με σκορ 10-14 σε ένα παιχνίδι με πολύ δυνατές μονομαχίες και έτσι προκρίθηκε στην δεύτερη ημέρα και στην φάση των knock out!

Στον δεύτερο όμιλο, η team Ljubljana η δεύτερη καλύτερη ομάδα 3x3 στον κόσμο προκρίθηκε ως πρώτη του ομίλου, κρατώντας όπως φάνηκε και πάλι δυνάμεις για την φάση των knock out. Έτσι κέρδισε σε δυο παιχνίδια που πήγαν πολύ κοντά στο σκορ πρώτα τους επίσης νεοφώτιστους Ουκρανούς της team Dnipro με σκορ 17-14 και ύστερα την δεύτερη ομάδα από την Ουγγαρία την team Budapest με σκορ 21-18. Στο παιχνίδι πρόκρισης της δεύτερης ομάδας η πιο έμπειρη Budapest κέρδισε άνετα τους Ουκρανούς με σκορ 21-9 και έτσι πέρασε δεύτερη από τον όμιλο της.

Στον τρίτο όμιλο, το Kranj από τη Σλοβενία (περυσινοί φιναλίστ) συνέτριψαν τους επίσης πρωτοεμφανιζόμενους Γερμανούς από την team Berlin με σκορ 21-9 για να χάσουν επίσης με μεγάλη διαφορά από την team Belgrade (στην δεύτερη φετινή εμφάνιση της μετά την Πράγα) με σκορ επίσης 21-9. Στο τρίτο παιχνίδι του ομίλου οι Σέρβοι κέρδισαν και τους Γερμανούς με σκορ 21-6 και έτσι το Berlin χαιρέτησε νωρίς την διοργάνωση. Πρώτοι προκρίθηκαν οι Σέρβοι και δεύτεροι οι Σλοβένοι.

Η ομάδα από το Sao Paulo έγραψε ιστορία όντας η πρώτη ομάδα από τη Νότια Αμερική που προκρίθηκε σε ευρωπαϊκό σταθμό του World Tour. Εκεί κλήθηκε να αντιμετωπίσει την team Amsterdam και τους "γηπεδούχους", την team Debrecen. Το Sao Paulo έκανε μια δύσκολη νίκη επί του Amsterdam με σκορ 17-16 και με μια εύκολη νίκη επί του Debrecen με σκορ 18-10 προκρίθηκε στα προημιτελικά στην πρώτη θέση του τέταρτου ομίλου.

Στην δεύτερη ημέρα τα πράγματα έγιναν πιο δύσκολα για τα αναμενόμενα φαβορί. Το Novi Sad αντιμετώπιζε το Amsterdam (την πιο αδύναμη ομάδα από τους 8 που προκρίθηκαν) και τους κέρδισε με σκορ 21-14 και η Ljubljana αντιμετώπιζε το Kranj σε ένα δύσκολο παιχνίδι που κέρδισε με σκορ 22-14. Στα υπόλοιπα ζευγάρια το Belgrade (που εξελίσσεται σε ανερχόμενη δύναμη) κέρδισε δυσκολότερα από το αναμενόμενο την Budapest με σκορ 20-17 και στο τελευταίο ζευγάρι το ταξίδι του Sao Paulo στην Ευρώπη έφτασε στο τέλος του, αφού το σκληροτράχηλο Split κέρδισε άνετα με σκορ 18-11.

Στους ημιτελικούς είχαμε Σέρβικο» εμφύλιο» σε έναν αγώνα μεταξύ δυο αντιπάλων που έχουν παίξει πάρα πολλές φορές στην πατρίδα τους. Το Novi Sad κέρδισε το Belgrade με σκορ 21-11 χάρη στον κορυφαίο παίκτη του αθλήματος, τον Dusan Bulut που σκόραρε 12 πόντους, παραπάνω από όλη την ομάδα του Belgrade! Στον δεύτερο ημιτελικό είχαμε ακόμη μια μονομαχία μεταξύ ομάδων από την πρώην Γιουγκοσλαβία, η Ljubljana αντιμετώπισε το Split και επιβλήθηκε των Κροατών με σκορ 21-16.

Στον μεγάλο τελικό είχαμε μια επανάληψη του κλασσικού πλέον ζευγαριού Novi Sad - Ljubljana. O Dejan Majstorovic χτύπησε τον αστράγαλο του και έτσι ανέλαβε δράση ο Dusan Bulut, σκόραρε 11 πόντους και οδήγησε την ομάδα του στον δεύτερο τίτλο της (και άρα...$20.000 μέχρι στιγμής) για την φετινή σεζόν! Στον αντίποδα ο star των Σλοβένων Jasmin Hercegovac παρότι ήταν ο καλύτερος σούτερ 2 πόντων του τουρνουά (έβαλε 13) δεν κατάφερε να σκοράρει στον τελικό και έμεινε στους 3 πόντους. Έτσι, η νίκη των Σέρβων ήρθε εύκολα με σκορ 21-12. Ήταν η τρίτη συνάντηση των δυο ομάδων στο φετινό World Tour και οι Σέρβοι στην άτυπη μονομαχία προηγούνται με σκορ 2-1 νίκες (έχουν νικήσει και στην Ιαπωνία, ενώ έχουν χάσει στην Πράγα).

Ο κορυφαίος αθλητής της παγκόσμιας κατάταξης Dusan Domovic Bulut αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του τουρνουά με 47 πόντους (επίδοση που είναι η υψηλότερη σε όλα τα World Tour για φέτος) και φυσικά και MVP της διοργάνωσης!

Το World Tour θα επιστρέψει για τον έκτο και προτελευταίο σταθμό του αυτή τη φορά στο Πεκίνο στις 16-17 Σεπτεμβρίου!

*Ο Αιμίλιος Σαμπάνης είναι Γενικός Διευθυντής του «3x3 Urban Legends».