Print this page

Το «3x3 FIBA World Tour» στο agapotobasket.gr με τη ματιά του Αιμίλιου Σαμπάνη

Written by  Αυγ 25, 2016

Λίγες ώρες πριν η Λωζάννη γίνει η τέταρτη πόλη που θα υποδεχθεί το «3x3 FIBA World Tour», το agapotobasket.gr υποδέχεται τον Αιμίλιο Σαμπάνη, Γενικό Διευθυντή του «3x3 Urban Legends» και μαζί θα ταξιδέψουν στα γήπεδα του πιο συναρπαστικού τουρνουά streetball του πλανήτη.

Το «3x3 Urban Legends» είναι η επίσημη διοργάνωση στην Ελλάδα με την υποστήριξη της FIBA και ένα από τα προκριματικά τουρνουά του «3x3 World Tour Masters», το οποίο διεξήχθη στις αρχές του μήνα στην Πράγα. Νικητές, μάλιστα, αναδείχθηκαν οι παίκτες της ομάδας της Ljubljana, που κέρδισε την πρόκρισή της μέσα από το τουρνουά της Αθήνας.

Ο Αιμίλιος Σαμπάνης βρέθηκε στην Πράγα και, μεταξύ άλλων μετείχε και στην ομάδα των κριτών βιώνοντας εκ του σύνεγγυς μια ακόμα σπουδαία διοργάνωση. Με αφορμή το γεγονός ότι το 3x3 είναι ένα από τα αθλήματα που εξετάζονται από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή για να ενταχθούν στο καλεντάρι των Ολυμπιακών Αγωνισμάτων από την επόμενη κιόλας διοργάνωση που θα φιλοξενηθεί στο Τόκιο, το agapotobasket.gr ζήτησε από τον Γενικό Διευθυντή του «3x3 Urban Legends» να μοιραστεί μαζί μας τις εμπειρίες και τις σκέψεις του για την διοργάνωση της Πράγας, αλλά και αυτήν της Λωζάννης που ξεκινά αύριο, Παρασκευή 26 Αυγούστου.

Γράφει ο Αιμίλιος Σαμπάνης.

Μετά από δύο εβδομάδες καλοκαιρινή διακοπή, η season του 3x3 ετοιμάζεται να ξεκινήσει και πάλι. O επόμενος και τέταρτος σταθμός του 3x3 FIBA World Tour αυτή τη φορά είναι στην Λωζάννη στις 26 & 27 Αυγούστου.

Με αυτή την ευκαιρία και ενόψει της συνέχειας της season θα κάνουμε μια μικρή ανασκόπηση του World Tour στην Πράγα, το οποίο ήταν ένα από τα τρία που θα φιλοξενηθούν φέτος στην Ευρώπη. Οι σταθμοί του 3x3 World Tour είναι για πρώτη φορά επτά, καθώς η FIBA ανταποκρινόμενη στην μεγάλη ζήτηση για το 3x3 αποφάσισε να αυξήσει τους σταθμούς κατά έναν σε σχέση με την περυσινή χρονιά.

Τρεις από τους σταθμούς θα διεξαχθούν στην Ευρώπη (Πράγα, Λωζάννη & Ντέμπρετσεν) και τα υπόλοιπα τέσσερα τουρνουά θα φιλοξενηθούν (ή έχουν ήδη φιλοξενηθεί) στην πόλη του Μεξικού, στην Utsunomiya (προάστιο του Τόκιο), στο Πεκίνο και στο Ρίο ντε Τζανέιρο ενώ ο μεγάλος τελικός θα διεξαχθεί για ακόμη μια χρονιά στο Abu Dhabi (η FIBA έχει συμβόλαιο μέχρι το 2020) στις 27-28 Οκτωβρίου!

Στον τελικό προκρίνονται οι 7 νικητές των World Tour και οι καλύτερες ομάδες βάση βαθμολογίας στο τέλος της σεζόν θα εκπροσωπήσουν την πόλη τους, θα διεκδικήσουν $30.000 και θα ανακηρυχθούν παγκόσμιοι πρωταθλητές του 3x3 για την χρονιά 2016!

Η FIBA μαζί με την Τσέχικη ομοσπονδία καλαθοσφαίρισης διοργάνωσαν για 4η συνεχόμενη χρονιά και με πολλή μεγάλη επιτυχία το 3x3 FIBA World Tour σε μια από τις κεντρικότερες πλατείες της Πράγας, στην πλατεία Wenceslas. Ο δήμος της Πράγας έχει υπογράψει συμβόλαιο με την FIBA και η διοργάνωση θα φιλοξενηθεί εκεί μέχρι και το 2019!

Η διοργάνωση στην Πράγα ήταν για ακόμη μια φορά εξαιρετική τόσο σε οργανωτικό όσο και σε αγωνιστικό επίπεδο! To event διεξάγεται σε ένα πολύ σημαντικό σημείο - ορόσημο της πόλης, σε μια από τις κεντρικότερες και πιο πολυσύχναστες πλατείες της, στην πλατεία Wenceslas στη Νέα Πόλη με φόντο το Εθνικό Μουσείο της Τσεχίας.

Το σημείο είναι ιδανικό καθώς πολύς κόσμος περνάει από εκεί και έτσι έχει την ευκαιρία να γνωρίσει το νέο αυτό άθλημα! Οι οδηγίες της FIBA είναι επίσης ανάλογες καθώς επιδιώκει οι διοργανώσεις της να γίνονται σε σημεία-ορόσημα των πόλεων, καθώς εκεί βρίσκεται όλη η "μαγεία" και το νόημα του 3x3. Η πόλη μεταμορφώνεται σε γήπεδο και το άθλημα προσεγγίζει τον κόσμο. Άλλωστε, το 3x3 είναι ήδη το νούμερο ένα άθλημα πόλης σύμφωνα και με την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή!

Το event κάθε χρόνο γίνεται όλο και μεγαλύτερο και ο κόσμος που έρχεται να το παρακολουθήσει όλο και αυξάνεται. Έτσι, μετά από 4 χρόνια διοργανώσεων 3x3 στην Πράγα, η FIBA κρίνει ότι ο χώρος στην Wenceslas δεν είναι αρκετός καθώς μέχρι στιγμής η Τσέχικη ομοσπονδία στήνει μια μεγάλη κερκίδα απέναντι από το καλάθι με θέα το Εθνικό Μουσείο για τους θεατές και μια πίσω από το καλάθι για τους αθλητές, ωστόσο, δεν υπάρχει χώρος στα πλάγια στην πλατεία ώστε να τοποθετηθούν και εκεί κερκίδες.

Πλέον ο χώρος δεν είναι αρκετός καθώς το άθλημα γίνεται όλο και δημοφιλέστερο τόσο στους κατοίκους της Πράγα όσο και στους τουρίστες της, οι οποίοι ακόμα και τον Αύγουστο είναι πάρα πολλοί (τελικά η Πράγα δεν είναι μόνο χειμερινός τουριστικός προορισμός, τουλάχιστον όχι για τους κατοίκους της κεντρικής Ευρώπης).

Η FIBA στην προσπάθεια της να αντιμετωπίσει αυτό το ευχάριστο "πρόβλημα" ζήτησε από την δημοτική αρχή της Πράγας να της παραχωρήσει την κεντρική πλατεία μπροστά στο αστρολογικό ρολόι στην Παλαιά Πόλη. Εκεί υπάρχει ο απαιτούμενος χώρος για να τοποθετηθούν ακόμη περισσότερες και μεγαλύτερες κερκίδες, αλλά και το σημείο είναι το πιο πολυσύχναστο της πόλης!

Στο World Tour συμβαίνει κάτι που μόνο σε ένα άθλημα που διεξάγεται μέσα στην πόλη θα μπορούσε να συμβεί. Η κερκίδα "αλλάζει" συνεχώς σύνθεση! Στην Πράγα καθώς υπάρχουν πάρα πολλοί τουρίστες, υπάρχουν ταυτόχρονα άνθρωποι από όλες τις εθνικότητες που είτε έχουν έρθει να παρακολουθήσουν το 3x3 είτε είναι τουρίστες στην περιοχή και έχουν μάθει για το event, το οποίο είναι φυσικά το νούμερο ένα event της πόλης εκείνο το σαββατοκύριακο!

Οι χώρες που εκπροσωπήθηκαν φέτος ήταν οι: Σερβία (2 ομάδες), Σλοβενία (2 ομάδες), Τσεχία (2 ομάδες), Πολωνία, Ολλανδία, Καναδάς, Ουγγαρία, Βοσνία Ερζεγοβίνη & Λιθουανία! Η κερκίδα λοιπόν είναι γεμάτη στο παιχνίδι π.χ. Novi Sad vs Humpolec με Σέρβους και Τσέχους και φυσικά με περαστικούς ή με ανθρώπους που έχουν πάει αποκλειστικά για το 3x3, όπως εμείς. Μόλις το παιχνίδι ολοκληρώνεται, γίνεται κάτι "μαγικό". Η κερκίδα σχεδόν αδειάζει, οι περισσότεροι είδαν την ομάδα από την χώρα τους ή την ομάδα που υποστηρίζουν να αγωνίζεται και φεύγουν να συνεχίσουν την βόλτα τους στην πόλη, όμως η κερκίδα ξαναγεμίζει με φιλάθλους των επόμενων ομάδων και δεν μένει ποτέ άδεια. Σε αυτόν τον Μαραθώνιο διάρκειας περίπου 5 ωρών, οι φίλαθλοι συνεχώς εναλλάσσονται, κάτι το οποίο φυσικά και δεν μπορεί να γίνει σε κάποιο συμβατικό άθλημα που διεξάγεται σε ένα γήπεδο ή σε ένα στάδιο!

Μια επίσης αλλαγή μέσα στα χρόνια είναι ότι οι αθλητές χρόνο με τον χρόνο γίνονται πιο επαγγελματίες αθλητές του 3x3. Κυνηγούν περισσότερα τουρνουά, περισσότερες προκριματικές διοργανώσεις και φυσικά την συμμετοχή τους σε περισσότερους σταθμούς του 3x3 World Tour. Για παράδειγμα, η Ljubljana το σαββατοκύριακο που κέρδισε την πρόκριση από το «3x3 Urban Legends» κέρδισε επίσης και την πρόκριση της στην Ιαπωνία την προηγούμενη ημέρα μέσω της προκριματικής διοργάνωσης του Abu Dhabi! Τα περισσότερα τουρνουά πλέον στο εξωτερικό έχουν χρηματικά έπαθλα, οπότε στην προσπάθεια τους να ασχολούνται αποκλειστικά με το 3x3 και όχι με το 5x5 υποχρεωτικά "κυνηγoύν" τα τουρνουά είτε με την πρόκριση στους διάφορους σταθμούς τους 3x3 World Tour είτε τα τουρνουά με χρηματικά έπαθλα!

Στη λογική αυτή, οι Σλοβένοι και οι Σέρβοι παίζουν όλο το χρόνο σχεδόν σε τουρνουά σε όλο τον κόσμο και προσπαθούν να προκρίνονται σε όσους περισσότερους σταθμούς του World Tour είναι δυνατόν. Έτσι, στην Πράγα οι Σέρβοι από το Novi Sad ήρθαν ξανά αντιμέτωποι με τους Σλοβένους, μέσα σε μόλις δυο εβδομάδες μετά την Ιαπωνία. Οι Σέρβοι κέρδισαν στην Ιαπωνία και οι Σλοβένοι πήραν την "εκδίκηση" τους στην Πράγα.

Στο αγωνιστικό κομμάτι του τουρνουά, οι Σλοβένοι που ταξίδεψαν δυο φορές στην Αθήνα για να κερδίσουν την πρόκριση τους στο World Tour κατάφεραν έστω και με δυσκολία να περάσουν την φάση των ομίλων. Αυτό το πέτυχαν στην τριπλή ισοβαθμία και για ένα πόντο εις βάρος της ομάδα Belgrade!

Στη φάση των knock out τα μεγάλα ονόματα των αντιπάλων τους κατάφεραν να φτάσουν εύκολα μέχρι τον τελικό, αποκλείοντας μάλιστα και τους «αιώνιους» πρώτους Σέρβους του Novi Sad με σκορ 22-12. Στον τελικό κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν μια ακόμη ομάδα που κινείται σε επαγγελματικά πρότυπα στο 3x3, την ομάδα από το Saskatoon του Καναδά, η οποία έχει ήδη προκριθεί για 3 σταθμούς του World Tour φέτος. Όμως και στον τελικό οι Σλοβένοι τα κατάφεραν για ακόμη μια φορά, κερδίζοντας την πρόκριση τους στον μεγάλο τελικό του Abu Dhabi αλλά και το έπαθλο των $10.000!

To 3x3 εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο με γρήγορους ρυθμούς. Ήδη έχει συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα των πρώτων European Games στο Baku, στο πρόγραμμα των Youth Olympics, ενώ οι σταθμοί του 3x3 World Tour αυξήθηκαν στους 7 και ο σκοπός της FIBA παραμένει "ζωντανός"!

 

Παρόλο που ανακοινώθηκαν 5 καινούρια Ολυμπιακά αγωνίσματα για το πρόγραμμα του Τόκιο το 2020 για το 3x3 που είναι στην πραγματικότητα επέκταση του αθλήματος της καλαθοσφαίρισης, θα χρειαστεί λίγη ακόμα υπομονή, καθώς οι επεκτάσεις των ήδη υπαρχόντων αθλημάτων θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο του 2017.