Print this page

Press-ing στο Γυναικείο μπάσκετ για την «σχεδία»

Written by  Φεβ 20, 2016

Το κοινωνικό πρόσωπο του αθλητισμού θα αναδειχθεί για μια ακόμα φορά την Δευτέρα 21 Μαρτίου 2016 στις 18:00 στο Κλειστό Γυμναστήριο Νέας Σμύρνης (Αρτάκης), όπου θα συναντηθούν οι αθλήτριες του γυναικείου μπάσκετ και οι αθλητικοί συντάκτες ενώνοντας τις δυνάμεις τους για την ενίσχυση του μοναδικού Ελληνικού περιοδικού δρόμου «σχεδία».

Ομάδες αθλητριών του γυναικείου μπάσκετ από τις Εθνικές κατηγορίες της Α1 & Α2 και των αθλητικών συντακτών θα βρεθούν στο παρκέ και μαζί θα στείλουν μηνύματα κατά της φτώχειας, του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, των εξαρτήσεων και κάθε μορφής κοινωνικό αποκλεισμό.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό, ενώ αντί εισιτηρίου όποιος επιθυμεί, μπορεί να αγοράσει το περιοδικό δρόμου «σχεδία» από τους διαπιστευμένους πωλητές του που θα βρίσκονται στην είσοδο ή να προσφέρει τρόφιμα και φαρμακευτικό υλικό για το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου Νέας Σμύρνης σε ειδικού χώρους που θα έχουν διαμορφωθεί στην είσοδο του Κλειστού.

Η «σχεδία» είναι το μοναδικό ελληνικό περιοδικό δρόμου και μέλος του Διεθνούς Δικτύου Περιοδικών Δρόμου (International Network of Street Papers – INSP, www.street-papers.org) και, όπως συμβαίνει με όλα τα περιοδικά δρόμου του κόσμου, δεν πωλείται στα συνήθη σημεία διάθεσης Τύπου, όπως περίπτερα, αλλά αποκλειστικά και μόνο στους δρόμους της πόλης από διαπιστευμένους πωλητές. Οι πωλητές προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικά πληθυσμιακές ομάδες: Άστεγοι, άνεργοι και γενικώς άνθρωποι που αποδεδειγμένα ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Από την τιμή πώλησης του περιοδικού (3,00 ευρώ), το 50% (δηλαδή το 1,50 ευρώ) πηγαίνει απευθείας στον ίδιο τον πωλητή. Αποτελεί μια ξεχωριστή ευκαιρία να εξασφαλίσουν ένα ελάχιστο, αξιοπρεπές εισόδημα, αλλά και μέσο απεγκλωβισμού από τον φαύλο κύκλο της κοινωνικής απομόνωσης και του αποκλεισμού. Αποτελεί ένα επιπλέον κίνητρο να ξαναχτίσουν τις ζωές τους.

Η «σχεδία» πραγματοποιεί κάθε χρόνο μια σειρά αθλητικών, πολιτιστικών και ενημερωτικών εκδηλώσεων, ενώ μέρος των δράσεών της αποτελεί η καμπάνια «Γκολ στη Φτώχεια» και η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομάδα Αστέγων που ξεκίνησε το 2006 αξιοποιώντας το ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό ως κοινωνικό εργαλείο με στόχο την υποστήριξη ευπαθών ομάδων συμπολιτών μας, την ευαισθητοποίηση, αλλά και την κινητοποίηση των πολιτών ενάντια σε κάθε μορφή κοινωνικού αποκλεισμού.

Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομάδα Αστέγων χαρακτηρίστηκε ως «Συμβολο Ελπίδας» σε ντοκιμαντέρ που της αφιέρωσε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου (FIFA), ενώ συμπεριελήφθη στις τρεις κορυφαίες κοινωνικές πρωτοβουλίες που πλανήτη, για τους τρόπους με τους οποίους αξιοποιεί το ποδόσφαιρο ως κοινωνικό εργαλείο.

Συμμετέχει δε ανελλιπώς από το 2007 έως και την πιο πρόσφατη παρουσία της στο 13ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 12-19 Σεπτεμβρίου 2015 στο Άμστερνταμ της Ολλανδίας, από όπου επέστρεψε έχοντας στις βαλίτσες της δύο τρόπαια: ένα αγωνιστικό, όπου κατέκτησε το INSP Trophy, το κύπελλο στην κατηγορία της που απονέμεται από το Διεθνές Δίκτυο Περιοδικών Δρόμου και ένα ηθικό, καθώς της απενεμήθει το Βραβείο Fair Play, το Κύπελλο Ήθους.

Οι αθλητικές δραστηριότητες δεν περιορίζονται μόνο στο ποδόσφαιρο, καθώς το περιοδικό «σχεδία» προωθεί το ευρύτερο αθλητικό πνεύμα για την να ενεργοποιήσει τους συμπολίτες μας και να τους δώσει ένα ακόμα κίνητρο να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους και να βρουν διεξόδους που θα τους βοηθήσουν να θέσουν στόχους για το μέλλον τους και θα αποκτήσουν εφόδια για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της καθημερινότητας τώρα και στο μέλλον.

Η ομάδα «ειδικών» αποστολών της «σχεδίας» από το 2006 καταπίνει χιλιόμετρα συμμετέχοντας σε μεγάλους αγώνες δρόμου με πιο πρόσφατη την συμμετοχή της στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας –αυτή την περίοδο προετοιμάζεται για τον Ημιμαραθώνιο τη 20ης Μαρτίου – πρόσφατα δημιουργήθηκε η ομάδα πετάνκ της «σχεδίας» που δίνει την ευκαιρία σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας να αναδείξουν το ταλέντο τους, ενώ πλέον και το μπάσκετ είναι στα επόμενα σχέδια, με την προετοιμασία για την δημιουργία της ομάδας μπάσκετ της «σχεδίας».

Ως μια συμβολική ένδειξη αυτής της προσπάθειας, με την ομάδα των αθλητικών συντακτών θα αγωνιστεί και ο Παναγιώτης Κανάρης, πωλητής του περιοδικού δρόμου «σχεδία».

Την Κυριακή 6 Μαρτίου 2016 στις 22:00 θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση παρουσίασης του προγράμματος του αγώνα στο Όμικρον 2 (Τριπτοπόλεμου 34 & Βουτάδων, Γκάζι), όπου έσοδα από την βραδιά θα διατεθούν στην «σχεδία» για τη ενίσχυση των σκοπών της.

Παίζουμε μπάσκετ για τη «σχεδία»!

Abstract Wave 41