Print this page

«Ερυθρόλευκοι»... λέοντες κατασπάραξαν την ΤΣΣΚΑ

Written by  Φεβ 06, 2020

Ένας συγκλονιστικός Ολυμπιακός, αψήφησε κάθε νόμο της λογικής και απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας έκανε μια εμφάνιση που θα μείνει στην ιστορία, επικρατώντας την Πρωταθλήτρια Ευρώπης με 72-59 και κέρδισε πολλούς πόντους αυτοπεποίθησης σε μια χρονιά που στο τέλος της θα στείλει πολύ κόσμο στο… ψυχιατρείο.

Πριν το τζάμπολ οι πιθανότητες συνηγορούσαν ότι το βράδυ θα είναι πολύ δύσκολο εξαιτίας των απουσιών, αφού στον «ερυθρόλευκο» πάγκο βρέθηκαν μόλις δέκα παίκτες, ανάμεσα στους οποίους ο νεαρός Αλέξανδρος Νικολαϊδης, μια που το απουσιολόγιο μετρούσε τους Βασίλη Σπανούλη, Τέιλορ Ρότσεστι και Βασίλη Χαραλαμπόπουλο, ενώ ο Γιώργος Πρίντεζης μπήκε στην αποστολή χωρίς να μπορέσει να προσφέρει τις υπηρεσίες του, ωστόσο, όσοι αγωνίστηκαν έβγαλαν ψυχή, καρδιά, πάθος και αυτοθυσία, οδηγώντας σε μια τεράστια νίκη, όχι τόσο ως προς το βαθμολογικό, όσο ως προς το ψυχολογικό κομμάτι.

Ο Ολυμπιακός έπαιξε συγκλονιστική άμυνα, δεν έχασε το προβάδισμα, παρά μόνο σε ελάχιστα σημεία του παιχνιδιού, κυριάρχησε στα ριμπάουντ (43 με 18 επιθετικά έναντι 31 συνολικά της ΤΣΣΚΑ), ύψωσαν ένα αμυντικό… τέρας στην ρακέτα, κάνοντας 14 κλεψίματα και 6 κοψίματα και στο τέλος απείλησαν την Πρωταθλήτρια με συντριβή, αφού η διαφορά έφτασε ακόμα και τους 20 πόντους, μέσα σε παραλήρημα από τους φιλάθλους.

Με τη νίκη αυτή, ο Ολυμπιακός ανέβηκε στο 10-14 και διατήρησε τις μαθηματικές ελπίδες του για την οκτάδα, αν και το σπουδαιότερο όφελος ήταν ότι κέρδισε την υστεροφημία του και απέδειξε πως ακόμα και σε μια τραγική χρονιά, όπως η φετινή, η φανέλα παραμένει βαριά και αξίζει να στηριχθεί από τους φιλάθλους της ομάδας.

Στον αντίποδα, η ΤΣΣΚΑ έκανε ένα από τα χειρότερα παιχνίδια της, κάνοντας αρνητικό ρεκόρ παραγωγικότητας στην εποχή του Δημήτρη Ιτούδη στον πάγκο της, υποχώρησε στο 16-8 και πλέον αρχίζει να ανησυχεί, ακόμα και για την παρουσία της στην τετράδα, αφού η Μακάμπι καραδοκεί με μια νίκη, αλλά και ένα παιχνίδι λιγότερο.

Οι παίκτες του Ολυμπιακού πριν την προθέρμανση άφησαν λουλούδια στο σημείο όπου υπήρχε το πανό στη μνήμη των θυμάτων της Θύρας 7, ενώ στο cube προβλήθηκε ένα συγκινητικό βίντεο με υλικό από την μέρα της τραγωδίας της 8ης Φεβρουαρίου 1981.

Οι απουσίες ανάγκασαν τον Γιώργο Μπαρτζώκα να προβεί σε αλχημείες από το τζάμπολ της αναμέτρησης, με τον Μπόλντγουιν να αναλαμβάνει την οργάνωση και τον Πολ στο «2», με την ξεκάθαρη στόχευση στα πρώτα λεπτά να είναι να περάσει  μπάλα στον Μιλουτίνοφ, ο οποίος πέτυχε τους πρώτους πόντους του Ολυμπιακού, ενώ χρέωσε με δυο πολύ γρήγορα φάουλ τον Κάιλ Χάινς.

Αν και έπρεπε να είναι πολύ προσεκτικός στην άμυνα, καθώς ήδη από νωρίς είχε τον Πολ με 2 φάουλ, ο Ολυμπιακός κράτησε χαμηλά την ΤΣΣΚΑ στα πρώτα λεπτά και προηγήθηκε με 6-2, ενώ παίζοντας με φοβερό πάθος και ενέργεια, έφτασε και το +10 (20-10), όμως, παρασύρθηκε από τον ενθουσιασμό του και οι φιλοξενούμενοι μείωσαν στο τέλος του δεκάλεπτου σε 20-15.

Η πίεση της ΤΣΣΚΑ, που είχε πολλές περισσότερες λύσεις, δημιούργησε πολλά προβλήματα στους «ερυθρόλευκους», φέρνοντας την ρωσική ομάδα για πρώτη φορά μπροστά με 26-27, ενώ, έχοντας καταφέρει να χαλάσει το μυαλό των Πειραιωτών, προηγήθηκε με 28-32, όμως, οι παίκτες του Ολυμπιακού δεν εγκατέλειψαν την προσπάθεια και το ημίχρονο έληξε με το σκορ στο 33-34.

Με την ίδια προσήλωση και υπομονή, αλλά και με φοβερή άμυνα, ο Ολυμπιακός κράτησε πολύ χαμηλά την ΤΣΣΚΑ και με εκπληκτικό σερί 21-4 προηγήθηκε με 54-37, στο τέλος του τρίτου δεκάλεπτου, ξεσηκώνοντας τον κόσμο του, που χειροκρότησε με πάθος την κατάθεση ψυχής που έκαναν οι παίκτες της ομάδας τους στο παρκέ.

Υπό τις ιαχές του κόσμου, η διαφορά έφτασε και τους 18 πόντους (54-36), ενώ με τους παίκτες της ΤΣΣΚΑ να εμφανίζουν στοιχεία… παιδικής χαράς, οι «ερυθρόλευκοι» έφτασαν και στο +20 (62-42) και όλα έδειχναν ονειρικά.

Οι Πειραιώτες, ωστόσο, άρχισαν να παίζουν από πολύ νωρίς με το χρονόμετρο, επιτρέποντας στην ΤΣΣΚΑ να κάνει σερί 11-0 για να μειώσει σε 65-56 και να φέρει «σύννεφα» υποψίας για την ανατροπή, αλλά ο Ολυμπιακός ήταν απίστευτα ψυχωμένος για να χάσει αυτή την μεγάλη νίκη, την οποία επισφράγισε με το τελικό 72-59, που πανηγυρίστηκε με πάθος από παίκτες και φιλάθλους.

Όλοι οι παίκτες προσέφεραν ό,τι είχαν στο παρκέ, με τον Κώστα Παπανικολάου να είναι συγκλονιστικός με 19 πόντους, 7 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 5 κλεψίματα και 3 κοψίματα, οδηγώντας ηγετικά τους συμπαίκτες του, με τον Νίκολα Μιλουτίνοφ να «καταπίνει» όλους τους ψηλούς της ΤΣΣΚΑ με 11 πόντους και 12 ριμπάουντ, τον Μπράντον Πολ να προσθέτει 11 πόντους με 6 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 3 κλεψίματα και τον Ογκουστίν Ρούμπιτ 13 πόντους με 4 ριμπάουντ.

Από την ΤΣΣΚΑ, ο Μάικ Τζέημς σημείωσε 20 πόντους με 7 ριμπάουντ και 5 ασίστ και ο Ντάρουν Χίλλιαρντ πρόσθεσε 11 πόντους, αλλά η γενικότερη εικόνα της Πρωταθλήτριας Ευρώπης ήταν απογοητευτική.

Τα δεκάλεπτα: 20-15, 33-34, 54-38, 72-59

Στατιστικά της αναμέτρησης ΕΔΩ

Φωτό: euroleague.net