Print this page

Η επιστροφή του «refuse to lose»

Written by  Δεκ 18, 2019

Ένας συγκλονιστικός Ολυμπιακός, θύμισε τον παλιό καλό του εαυτό, επέστρεψε από το -9 στο τελευταίο δίλεπτο της κανονικής διάρκειας του αγώνα, έστειλε το παιχνίδι στην παράταση και εκεί, κυριάρχησε της Χίμκι, παίρνοντας την τεράστια, όπως αποδείχθηκε νίκη με 109-98 (κ.α. 96-96), ανέβηκε στο 6-8, όμως, το μεγαλύτερο κέρδος όλων είναι ότι κερδίζει συνεχώς τον κόσμο του, που στο τέλος χειροκροτούσε όρθιος, αποθεώνοντας την τιτάνια προσπάθεια των παικτών της ομάδας.

Ο Ολυμπιακός προσπάθησε να πετάξει στα «σκουπίδια» ό,τι είχε χτίσει για 25’ απέναντι στην Χίμκι, η οποία, με μπροστάρη τον ασταμάτητο Αλεξέι Σβεντ, εκτελούσε κατά ριπάς από τα 6,75 μ. και κινδύνευσε να γνωρίσει μια οδυνηρή ήττα, όμως, στο τέλος βγήκε πολλαπλά κερδισμένος, αφού απέδειξε στον εαυτό του πρωτίστως πως, ακόμα και με τις αδυναμίες στο ρόστερ του, είχε αδικήσει κατά πολύ τον εαυτό του στο ξεκίνημα της χρονιάς.

Οι «ερυθρόλευκοι» προηγήθηκαν ακόμα και με 12 πόντους στα μισά του τρίτου δεκάλεπτου, έχοντας καλή κυκλοφορία, δημιουργία (24 ασίστ) και λύσεις από πολλούς παίκτες, όμως, στο τελευταίο κομμάτι της αναμέτρησης έπαιξαν τραγική περιφερειακή άμυνα, απέναντι σε παίκτες που σκόραραν με απίστευτη συνέπεια (14/40 τρίποντα), με την ρωσική ομάδα να απειλεί να φύγει από το ΣΕΦ με μια σημαντική νίκη, όμως, το τελευταίο δίλεπτο της κανονικής διάρκειας, αλλά και η τεράστια αυτοπεποίθηση στην διάρκεια της παράτασης την ανάγκασαν σε μια ακόμα ήττα και νέα υποχώρηση στο 7-7, με την θέση της πλέον στην οκτάδα να απειλείται, ακόμα και από τους «ερυθρόλευκους».  

Ο Κεστούτις Κεμζούρα περιέλαβε στην δωδεκάδα τον Γουίλι Ριντ, ενώ άφησε εκτός αποστολής και πάλι τον Κέβιν Πάντερ, ξεκινώντας την αναμέτρηση με την… μπαρουτοκαπνισμένη πεντάδα των Κόνιαρη, Σπανούλη, Παπανικολάου, Πρίντεζη και Μιλουτίνοφ.

Η Χίμκι προηγήθηκε 0-4 στο πρώτο δίλεπτο, αλλά ο Ολυμπιακός βρήκε ρυθμό, έλεγξε τα ριμπάουντ και με τρίποντα από Σπανούλη, Παπανικολάου, έκανε σερί 11-0 για να προηγηθεί με 11-4, ενώ προηγήθηκε και με 8 (19-11), ωστόσο, η Χίμκι με συνεχόμενα τρίποντα μείωσε στο καλάθι (19-17) και η πρώτη περίοδος έληξε με τους «ερυθρόλευκους» να προηγούνται με 25-20.

Το τρίποντο του Σάσα Βεζένκοφ έστειλε τον Ολυμπιακό ξανά στο +8 (28-20), αλλά η Χίμκι με τον Σβεντ να παίρνει μπροστά, βρήκε λύσεις και πλησίασε στον πόντο (35-34), όμως, οι «ερυθρόλευκοι» δεν πτοήθηκαν, έφτασαν για πρώτη φορά το +9 (48-39) και το ημίχρονο τους βρήκε να προηγούνται με 49-42.

Ο Ολυμπιακός πάτησε καλά και στο ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου, ανεβάζοντας τη διαφορά για πρώτη φορά σε διψήφια επίπεδα (56-45), ενώ έδειξε να ελέγχει πλήρως την αναμέτρηση, φτάνοντας στο 27’ να προηγείται με 67-55.

Η Χίμκι, όμως, με τον Σβεντ να έχει πάρει… φωτιά μείωσε σε 69-67 και το τρίτο δεκάλεπτο έληξε με 1/2 βολές του Βεζένκοφ, με την αγωνία να επιστρέφει στο ΣΕΦ.

 Με τριποντο του Ρώσου σούπερ σταρ η Χίμκι έφτασε στην ολική ανατροπή και προηγήθηκε με 72-74 και έλυσε τα χέρια των συμπαικτών του, που με συνεχόμενα τρίποντα προηγήθηκαν με 76-82 και έβαλαν για τα καλά προβλήματα στην ελληνική ομάδα.

Ο Ολυμπιακός πίεσε και πήρε συνεχόμενα επιθετικά ριμπάουντ, που τον έφεραν στον πόντο (83-84), χάνοντας ευκαιρίες να περάσει ξανά μπροστά, με την Χίμκι να βρίσκει φαρμακερά τρίποντα και να φτάνει το +9 (83-92) και φάνηκε να καθαρίζει τη νίκη.

Οι «ερυθρόλευκοι» έπαιξαν τα… ρέστα τους και με σκληρές άμυνες και εκπληκτικά τρίποντα από τους Πρίντεζη, Πολ και Σπανούλη, έκαναν την απίστευτη ανατροπή και ισοφάρισαν σε 96-96 βάζοντας… φωτιά στο ΣΕΦ και στέλνοντας το παιχνίδι στην παράταση.

Με… φτερά στα πόδια, ο Ολυμπιακός ξεκίνησε στην παράταση με σερί 7-0 για το 103-96 και ξεκαθάρισε το ποιος θα είναι ο τελικός νικητής, παίρνοντας τελικά τη νίκη με 109-98, μέσα σε απόλυτη αποθέωση από τους φιλάθλους του.

Πολλοί ήταν οι μεγάλοι πρωταγωνιστές της βραδιάς, με τον Γιώργο Πρίντεζη να είναι τρομερός με 26 πόντους, 7 ριμπάουντ και 2 ασίστ, τον… έφηβο Βασίλη Σπανούλη να τελειώνει με double-double με 18 πόντους, 3 ριμπάουντ και 10 ασίστ, τον Κώστα Παπανικολάου να είναι συγκλονιστικός με 18 πόντους και 6 ριμπάουντ και τον Νίκολα Μιλουτίνοφ να προσθέτει 16 πόντους, 7 ριμπάουντ και 3 ασίστ.

Από την Χίμκι, ο Αλεξέι Σβεντ σταμάτησε στους 36 πόντους με 7/21 τρίποντα (!), 3 ριμπάουντ και 9 ασίστ, ο Τζέρεμι Έβανς είχε 17 πόντους και 6 ριμπάουντ, προκαλώντας πολλά προβλήματα στην ελληνική ομάδα, κάτι που φάνηκε μετά την αποβολή του με 5 φάουλ, ενώ ο Ντέβιν Μπούκερ είχε 12 πόντους με 8 ριμπάουντ.

Τα δεκάλεπτα: 25-20, 49-42, 70-67, 96-96, 109-98 (παρ.)

Στατιστικά της αναμέτρησης ΕΔΩ

Φωτό: euroleague.net