Print this page

Πρώτα βγαίνει η… ψυχή και μετά το χούι

Written by  Οκτ 11, 2019

Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έβγαλε για ένα ακόμα εκτός έδρας παιχνίδι μόνος του τα… μάτια του, χάνοντας διαφορά 13 πόντων στην τελευταία περίοδο και δεχόμενος σερί 6-0 στα τελευταία 90’’ , γνωρίζοντας μια οδυνηρή, όπως εξελίχθηκε ήττα από την Βιλερμπάν που εξελίσσεται σε κακό «δαίμονα» των ελληνικών ομάδων με 79-78 και συνεχίζει να προβληματίζει με τις εκτός έδρας εμφανίσεις του, όπως συμβαίνει εδώ και χρόνια στην Ευρωλίγκα.

Οι νταμπλούχοι Ελλάδας δεν έπιασαν καλή απόδοση, έχοντας συνολικά 16 λάθη, είχαν συνολικά μικρή δημιουργία με μόλις 14 ασίστ, 8 εκ των οποίων από τον Νικ Καλάθη, ενώ είχαν τραγικά ποσοστά στις βολές με μόλις 14/27, παρ’ όλα αυτά, είχαν καταφέρει να περιορίσουν την γαλλική ομάδα και να διατηρούν διψήφιο προβάδισμα μέχρι και το ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου.

Η Βιλερμπάν, ωστόσο, που μετά τον Ολυμπιακό, επικράτησε και του Παναθηναϊκού και ξεκίνησε με 2-0 στην φετινή κούρσα, απάντησε με επιμέρους σκορ 29-15 στην τελευταία περίοδο, ενώ ειδικά στο τελευταίο λεπτό, όταν και βρέθηκε πίσω στο σκορ με 5 πόντους (73-78) δεν πτοήθηκε, έπαιξε τα… ρέστα της και εκμεταλλεύτηκε τις… παιδικές ασθένειες των «πρασίνων», παίρνοντας τελικά μια τεράστια νίκη.

Αν και ξεκίνησε καλά στην περιφέρεια ο Παναθηναϊκός, με τους Φριντέτ και Τόμας να σκοράρουν μεγάλα καλάθια, στην άμυνα δεν είχε καλή συγκέντρωση, έχασε αρκετά ριμπάουντ και υπέπεσε σε λάθη, με συνέπεια να μην μπορεί να πάρει μεγάλη διαφορά  (13-17) και τι πρώτο δεκάλεπτο έληξε ισόπαλο με 22-22.

Η ενέργεια και το πάθος που έδωσε ο Γουάιλι στους «πράσινους» βοηθούσε να μένει το παιχνίδι σε μια ισορροπία, όμως, όταν ο Αμερικανός χρειάστηκε κάποιες ανάσες, η γαλλική ομάδα βρήκε την ευκαιρία να πάρει ένα μικρό προβάδισμα (32-28), όμως, οι «πράσινοι» βρήκαν λύσεις από την περιφέρεια με συνεχόμενα τρίποντα από τους Φριντέτ, Τόμας και Καλάθη και έκλεισαν το ημίχρονο με προβάδισμα 40-46.

Πιο μυαλωμένος και υπομονετικός στο δεύτερο μέρος ο Παναθηναϊκός, είχε τον απόλυτο έλεγχο του ρυθμού και έφτασε για πρώτη φορά το +13 (42-55) και έκανε την ζωή του πιο εύκολη, αφού παρά τις ευκαιρίες που έδωσε στη Βιλερμπάν να μειώσει με χαμένες βολές και αμυντικά ριμπάουντ, αυτό δεν συνέβη και το δεκάλεπτο έληξε με τους «πράσινους» να προηγούνται με 50-63.

Η Βιλερμπάν μπήκε αποφασισμένη να τα παίξει όλα για όλα και με σερί 8-0 μείωσε γρήγορα σε 58-63 και έβαλε και την εξέδρα στο παιχνίδι, με τον Τόμας να κάνει το 58-66 και το σκορ να μένει… παγωμένο για περισσότερα από 3’, με τους Γάλλους να μειώνουν στους 3 (68-71) και να ξαναμπαίνουν δυναμικά στην διεκδίκηση της νίκης.

Ο Ντεσόν Τόμας, ωστόσο, ήταν ασταμάτητος και με προσωπικούς του πόντους έκανε το 73-78 στα 01:36 και φάνηκε να χαρίζει τη νίκη στην ελληνική ομάδα.

Ο Παναθηναϊκός, ωστόσο, λογάριασε χωρίς τον… ξενοδόχο, με την Βιλερμπάν να μειώνει γρήγορα με τον Ζαν Σαρλ σε 75-78, να εκμεταλλεύεται το λάθος του Φριντέτ (σ.σ. μπρος – πίσω) για να ισοφαρίσει με τον Καουντί σε 78-78 στα 00:53 και μετά το άστοχο τρίποντο του Καλάθη, να παίρνει τελικά τη νίκη χάρη σε 1/2 βολές του Τέιλορ έπειτα από φάουλ που κέρδισε από τον Παπαπέτρου.

Ο Παναθηναϊκός έχασε έτσι την ευκαιρία να πάει εκείνος με 2-0 στο ξεκίνημα ης αγωνιστικής περιόδου, αλλά πολύ περισσότερο να… ξορκίσει το κακό των εκτός έδρας αναμετρήσεων που φαίνεται να έχει περάσει πια στο DNA του.

Η συγκινητική προσπάθεια του Ντεσόν Τόμας που τελείωσε με 22 πόντους και 6 ριμπάουντ, πήγε χαμένη, με τον Τζίμερ Φριντέτ να έχει 18 πόντους με 4 ριμπάουντ και 3 ασίστ και τον Νικ Καλάθη να σημειώνει 13 πόντους με 3 ριμπάουντ, 8 ασίστ, 3 κλεψίματα, αλλά και 7 λάθη.

Για την Βιλερμπάν, ο Ντέηβιντ Λάιτυ σημείωσε 18 πόντους με 4 ριμπάουντ και 4 ασίστ, ο Τόνι Τζεκίρι έκανε double-double με 15 πόντους και 12 ριμπάουντ και ο Σαρλ Καουντί είχε 10 πόντους, αλλά σημείωσε το κρίσιμο τρίποντο, με το οποίο η γαλλική ομάδα ισοφάρισε στο τελευταίο λεπτό.

Τα δεκάλεπτα: 22-22, 40-46, 50-63, 79-78

Στατιστικά της αναμέτρησης ΕΔΩ

Φωτό: euroleague.net