Print this page

Κατήφορος χωρίς τέλος και αποδοκιμασίες στο ΟΑΚΑ

Written by  Δεκ 21, 2018

Μία ακόμα εντός έδρας ήττα, την τρίτη για φέτος, γνώρισε ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ, αυτή τη φορά από την Αρμάνι Μιλάνο με 83-86, απογοητεύοντας ξανά με την εικόνα του τους φιλάθλους του, που για πρώτη φορά ξέσπασαν σε αποδοκιμασίες μετά τη λήξη της αναμέτρησης που βρήκε τους «πράσινους» στο 6-8 και ήδη αρκετά μακριά από την οκτάδα με πολλά και πολυεπίπεδα προβλήματα να λύσουν.

Οι Πρωταθλητές Ελλάδας διανύουν μια από τις χειρότερες περιόδους της σύγχρονης ιστορίας τους, με τον Ρικ Πιτίνο που αναμένεται στο ΟΑΚΑ να αντικαταστήσει τον Τσάβι Πασκουάλ, να έχει πολλή δουλειά προκειμένου να αλλάξει την κατάσταση πριν χαθεί οριστικά, αρχικά το «τρένο» της οκτάδας, αλλά κυρίως, για να επανέλθει η ηρεμία που εδώ και καιρό δείχνει να έχει χαθεί.

Ο Παναθηναϊκός παρουσιάστηκε άνευρος στο μεγαλύτερο μέρος της αναμέτρησης, είχε πολλά κενά διαστήματα που εκμεταλλεύτηκαν οι φιλοξενούμενοι, δέχθηκε πάλι τους περισσότερους πόντους μέσα στη ρακέτα, ενώ σε πολλά σημεία δεν έδειξε καθαρό μυαλό, ακόμα και όταν κατά καιρούς έδειχνε ικανός να κάνει την ανατροπή.

Η συγκινητική… μοναξιά του Νικ Καλάθη ήταν εκκωφαντική σε πολλά σημεία, δείχνοντας τον δρόμο στον νέο τεχνικό και τη διοίκηση του Συλλόγου για αλλαγές και προσθαφαιρέσεις, για να μην χαθεί πρόωρα το ευρωπαϊκό ταξίδι.

Αντίθετα, η Αρμάνι επέστρεψε στις νίκες, έπειτα από ένα εξίσου πολύ κακό διάστημα και, μαζι, ανέβηκε στο 7-7 που την διατηρεί στις θέσεις της οκτάδας και, συγκεκριμένα στην 7η θέση, σε τετραπλή ισοβαθμία με Ζαλγκίρις, Μπάγερν και Μπαρτσελόνα.

Η εξέλιξη του παιχνιδιού

Η επιλογή του Γιώργου Βόβορα που είναι ο προσωρινός αντικαταστάτης του Πασκουάλ, να αγωνιστεί με μια πεντάδα που πρώτη φορά εμφανίστηκε φέτος σε αρχικό σχήμα (Καλάθης, Παππάς, Αντετοκούνμπο, Τόμας, Λάσμε), βοήθησε τους «πράσινους» να κάνουν μια καλή αρχή στην κρίσιμη αναμέτρηση, που, ωστόσο, δεν είχε την ανάλογη συνέχεια.

Μουδιασμένο ήταν το ξεκίνημα και για τις δυο ομάδες, με τον Παναθηναϊκό να στηρίζεται στους Καλάθη και Αντετοκούνμπο σε ό,τι αφορά στο σκοράρισμα, ενώ έχοντας εγκλωβίσει όλα τα ατού της Αρμάνι, προηγήθηκε με 17-10, όμως, οι φιλοξενούμενοι έβγαλαν άμεσα αντίδραση για να μειώσουν στο τέλος της περιόδου σε 23-19.

Η δεύτερη περίοδος ήταν καταστροφική για τον Παναθηναϊκό που έμεινε χωρίς σκορ για περίπου 05:30, με συνέπεια να δεχθεί ένα σερί 12-0 και να βρεθεί πίσω στο σκορ με 23-33, δείχνοντας την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Η διαφορά έφτασε και το -12 (27-39) με τον Νικ Καλάθη να παλεύει ουσιαστικά μόνος του (17 πόντους στο πρώτο μέρος) και να καταφέρνει να μειώσει σε 40-44 πριν το ημίχρονο λήξει με 40-47.

Η κατάσταση άρχισε να δυσκολεύει ακόμα περισσότερο, όταν η Αρμάνι, απόντος άλλου πυλώνα στην επίθεση του Παναθηναϊκού, ο οποίος στο μεταξύ έχασε και τον Λάνγκφορντ που χτύπησε και αποχώρησε τραυματίας, προηγήθηκε με 46-61 και έγινε το απόλυτο αφεντικό της αναμέτρησης. Οι «πράσινοι» έδειξαν σημάδια αντίδρασης, μειώνοντας σε 54-62 και το δεκάλεπτο έληξε με 56-64 υπέρ της ιταλικής ομάδας.

Ο Παναθηναϊκός έβγαλε το καλό του πρόσωπο στο ξεκίνημα της τελευταίας περιόδου, όταν έσφιξε την άμυνά του, έβγαλε πάθος και επιθυμία να γυρίσει την κατάσταση και με τους Καλάθη και Παππά να δίνουν το σύνθημα, μείωσε σε 68-71 και έδειξε ότι ο… νόμος του ΟΑΚΑ μπορεί να εφαρμοστεί ξανά.

Ωστόσο, έχασε πολλές ευκαιρίες για να μειώσει περισσότερο, η Αρμάνι δεν χαρίστηκε και ανέβασε ξανά τη διαφορά στους 10 (74-84) δείχνοντας ότι καθάρισε τη νίκη.

Ο Παναθηναϊκός, όμως, έκανε την τελική του αντεπίθεση για να «κλέψει» τη νίκη, έκανε ένα μεγάλο σερί 9-0 για να μειώσει σε 83-84 στα 6,6’’, αλλά δεν κατάφερε κάτι περισσότερο, με τον Νεμάνια Νέντοβιτς να διαμορφώνει το τελικό 83-86 με 2/2 βολές, βυθίζοντας τον Παναθηναϊκό σε ακόμα μεγαλύτερη εσωστρέφεια.

Η εκπληκτική εμφάνιση του Νικ Καλάθη, που ολοκλήρωσε με ένα ακόμα double-double με 24 πόντους και 11 ασίστ, ήταν… όαση στην έρημο της παρουσίας του Παναθηναϊκού, ειδικά από τα μισά της πρώτης περιόδου μέχρι και το τελευταίο πεντάλεπτο, με τον Νίκο Παππά να έχει 13 πόντους με 3 ριμπάουντ, τον Τζέημς Γκιστ 12 πόντους με 7 ριμπάουντ και τον Ντεσόν Τόμας με 11 πόντους και 6 ριμπάουντ.

Από την Αρμάνι, που φεύγει φέτος με το απόλυτο των νικών στις δυο επισκέψεις της στην Ελλάδα, κορυφαίος ήταν ο Αρτούρας Γκουντάιτις με 20 πόντους και 8 ριμπάουντ, ο Μάικ Τζέημς είχε 12 πόντους με 4 ριμπάουντ και 8 ασίστ, ενώ ο Βλαντιμίρ Μίτσοφ με τον Νεμάνια Νέντοβιτς είχαν από 10 πόντους.

Τα δεκάλεπτα: 23-19, 40-47, 56-64, 83-86

Στατιστικά της αναμέτρησης ΕΔΩ

Φωτό: euroleague.net