Print this page

Είδε το «διπλό», καραδοκεί ακόμα και για πλεονέκτημα

Written by  Μαρ 17, 2018

Ο Παναθηναϊκός Superfoods κατάφερε επιτέλους να θυμηθεί πόσο βάρος κουβαλάει η φανέλα του και, κάνοντας την ανατροπή από το -14, επικράτησε εκτός έδρας της Ουνικάχα Μάλαγα με 90-79 και, όχι μόνο απέφυγε προς ώρας άλλες περιπέτειες, αλλά ξαναμπήκε στην διεκδίκηση της τέταρτης θέσης και του πλεονεκτήματος της έδρας.

Οι «πράσινοι», εμφανίστηκαν με σημαντικά προβλήματα– εκτός λόγω τραυματισμών οι Ντένμον, Παππάς, Λοτζέσκι, με πρόβλημα αγωνίστηκε ο Γκιστ - και  παρουσίασαν δυο εντελώς διαφορετικά πρόσωπα στην αναμέτρηση, με το πρώτο μέρος να είναι τραγικοί, όπως συνήθιζαν φέτος στα εκτός έδρας ευρωπαϊκά τους παιχνίδια, με πολλή νευρικότητα, τρομερή αστοχία και πολύ κακή αμυντική λειτουργία, που επέτρεψε στους γηπεδούχους να δημιουργούν χωρίς κόπο διψήφιες διαφορές.

Το δεύτερο μέρος, ωστόσο, ήταν εντελώς διαφορετικό, με την ελληνική ομάδα να μεταμορφώνεται ολοκληρωτικά και, μόλις οι μεγάλοι σουτέρ της άρχισαν να ζεσταίνονται, έκανε πάρτι από τα 6,75 μ. (Ρίβερς 6/10) και με επιμέρους σκορ 35-58, έφτασαν στην νίκη που τους φέρνει στο 15-11 και την 6η θέση στην βαθμολογία, σε τριπλή ισοβαθμία με Χίμκι (5η) και Ζαλγκίρις (7η), μία μόλις νίκη πίσω από την Ρεάλ Μαδρίτης που παρέμεινε στην 4η θέση.

Ο Τσάβι Πασκουάλ επιβράβευσε τον Ζακ Όγκαστ για τις πολύ καλές εμφανίσεις του τελευταίου διαστήματος τοποθετώντας τον στην αρχική πεντάδα, ενώ ξεκίνησε με δίδυμο Καλάθη-Τζέημς προκειμένου να βάλει από νωρίς δύσκολα στους γκαρντ της Μάλαγα.

Παρά το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός ξεδιπλωνόταν υπέροχα στον αιφνιδιασμό με ήδη αρκετές εύκολες πάσες και γρήγορο σκοράρισμα, η Μάλαγα κατάφερνε να διατηρείται σταθερά με μικρό προβάδισμα, παίρνοντας διαφορά 5 πόντων (17-12), ενώ έφτασε και το +8 (24-16), λίγο πριν κλείσει το πρώτο δεκάλεπτο.

Η κατάσταση δεν βελτιωνόταν με τον Παναθηναϊκό να είναι πολύ άστοχος και την Μάλαγα να ανεβάζει για πρώτη φορά τη διαφορά στους 13 (37-24) και το κακό πρώτο ημίχρονο βρήκε τον Παναθηναϊκό πίσω στο σκορ με 44-32 και μόλις 1/14 τρίποντα.

Οι γηπεδούχοι πήγαν τη διαφορά στο +14 (48-34) με το ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου και έδειχναν να ελέγχουν απόλυτα το παιχνίδι, αλλά ο Παναθηναϊκός έβγαλε δυναμική αντίδραση και, αρχικά με σερί 8-0 και, στη συνέχεια με το πρώτο τρίποντο έπειτα από 15 συνεχόμενες προσπάθειες, μείωσε στους 5 (50-45) και το παιχνίδι απέκτησε νέο ενδιαφέρον.

Με αλλαγμένη ψυχολογία, ο Παναθηναϊκός μείωσε σε 55-52 και μπήκε δυνατά στην διεκδίκηση της νίκης, ενώ με την δυνατή του άμυνα που σταμάτησε αρκετές φορές τα ατού των γηπεδούχων, έκλεισε το πολύ καλό τρίτο δεκάλεπτο με επιμέρους σκορ 16-26 που τον έφερε στο καλάθι από τη Μάλαγα (60-58).

Ο Παναθηναϊκός μπήκε αγριεμένος και με σερί 10-0 μέσα σε 01:40 ολοκλήρωσε την ανατροπή και πέρασε μπροστά με 68-60, έχοντας πια γίνει το απόλυτο αφεντικό της αναμέτρησης.

Η Μάλαγα κατάφερε να ισοφαρίσει πολύ γρήγορα σε 72-72, όμως, ο Λούκας Λεκαβίτσιους, ο οποίος έκανε εντυπωσιακή τέταρτη περίοδο σημειώνοντας 10 πόντους, έδωσε ξανά προβάδισμα στους «πράσινους» που με τον Ρίβερς με τη σειρά του να έχει… οπλίσει και να πετυχαίνει συνεχόμενα τρίποντα, έφτασαν στο +9 (74-83) και πλέον δεν υπήρχε γυρισμός.

Όσο κι αν προσπάθησε η Μάλαγα να κάνει την ανατροπή, ο Παναθηναϊκός ήταν πλέον σε τροχιά νίκης, την οποία δεν θα άφηνε με τίποτα έπειτα από 4 συνεχόμενες ήττες και με το τελικό 90-79 έβαλε τέλος στο αρνητικό σερί του και πλέον κοιτάζει τις τελευταίες τέσσερις αγωνιστικές με σκοπό να παίξει τα ρέστα του για το πλεονέκτημα έδρας.

Ο Κέισι Ρίβερς πήρε… φωτιά στο δεύτερο ημίχρονο και με συνολικά 24 πόντους (6/10 τρίποντα), 3 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 5 κλεψίματα που αποτέλεσε ατομικό ρεκόρ στην καριέρα του στην Ευρωλίγκα, ήταν ο κορυφαίος της ομάδας του.

Βασικός συντελεστής της νίκης, ωστόσο, ήταν ο Λούκας Λεκαβίτσιους, ο οποίος σημείωσε και τους 10 πόντους του, έχοντας και 4 ριμπάουντ, στο κρίσιμο σημείο της τελευταίας περιόδου, όταν ο Παναθηναϊκός πήρε το προβάδισμα και δεν το έχασε ποτέ ξανά.

Άλλη μια μεγάλη ευρωπαϊκή εμφάνιση πρόσθεσε ο Νικ Καλάθης, που έφτασε κοντά στο triple-double με 12 πόντους, 8 ριμπάουντ και 11 ασίστ, ο Τζέημς Γκιστ ολοκλήρωσε με 16 πόντους και 6 ριμπάουντ, ενώ από 10 πόντους είχαν επίσης ο Κρις Σίνγκλετον και ο Μάικ Τζέημς.

Από την Μάλαγα, ο Νεμάνια Νέντοβιτς έκανε μεγάλο παιχνίδι με 19 πόντους, 4 ριμπάουντ και 7 ασίστ, ο Τζεφ Μπρουκς είχε 14 πόντους και ο Τζέημς Ογκουστίν 11 πόντους με 5 ριμπάουντ και 5 ασίστ.

Τα δεκάλεπτα: 24-18, 44-32, 60-58, 79-90

 

 

Φωτό: euroleague.net