Print this page

Άμυνα για… πλεονέκτημα!

Written by  Φεβ 10, 2018

Ένα αποφασιστικό βήμα για την κατάκτηση του πλεονεκτήματος έδρας έκανε ο Ολυμπιακός που έπειτα από μια συγκλονιστική αναμέτρηση επικράτησε με 80-79 στη Μαδρίτη της Ρεάλ, χάρη σε μια βολή του Γιάνις Στρέλνιεκς και στην εκπληκτική άμυνά του στην τελευταία επίθεση του αγώνα, έσπασε μια αρνητική παράδοση πολλών ετών και πλέον φαντάζει ως ένα από τα μεγάλα φαβορί για μια θέση στην πρώτη τετράδα.

Σε μια βραδιά όπου ο Βασίλης Σπανούλης έμεινε άποντος και βρέθηκε σε πολύ κακό βράδυ (0/6 σουτ, 0/2 βολές, 5 ασίστ, 5 λάθη), ο Ολυμπιακός έβγαλε πολλούς πρωταγωνιστές, παίρνοντας πολλά από πολλούς, ενώ στο μοναδικό νεκρό σημείο του στην έναρξη του τελευταίου δεκάλεπτου, όταν η Ρεάλ έδειχνε να ελέγχει το παιχνίδι, έδειξε ψυχραιμία και αντανακλαστικά και έφτασε στην πολύτιμη νίκη που τον φέρνει στη δεύτερη θέση ισοβαθμώντας με τη Φενερμπαχτσέ.

Πλέον, οι «ερυθρόλευκοι» αν καταφέρουν να διαφυλάξουν αρχικά την έδρα τους, αρχής γενομένης από το παιχνίδι της ερχόμενης εβδομάδας με τη Βαλένθια, θα είναι αγκαλιά με το πλεονέκτημα έδρας στα play off.

Η Ρεάλ από την άλλη, με την ήττα αυτή έπεσε στο 13-9, βρέθηκε εκτός της πρώτης τετράδας, ενώ ισοβαθμεί με την Ζαλγκίρις Κάουνας και την Χίμκι, καθιστώντας τις αγωνιστικές που ακολουθούν, με πρώτη το ισπανικό classico με τη Μπαρτσελόνα, άκρως σημαντικές για την τύχη της και την τελική της κατάταξη.

Μετά τα αναγνωριστικά πρώτα λεπτά, η Ρεάλ έδειξε να πατά κάπως καλύτερα, παίρνοντας προβάδισμα με 13-9, νιώθοντας απειλή μόνο από τον Γιώργο Πρίντεζη, όμως, στη συνέχεια ο Ολυμπιακός βελτιώθηκε, εκμεταλλεύτηκε την ενέργεια του Νίκολα Μιλουτίνοφ, πέρασε μπροστά με σερί 8-0 για το 13-17 και έκλεισε το πρώτο δεκάλεπτο με οριακό προβάδισμα (20-21).

Με όπλο τα πολύ βελτιωμένο περιφερειακό του σουτ, ο Ολυμπιακός κατάφερε να καλύψει τις αμυντικές αδυναμίες που παρουσίαζε τόσο στην περιφέρεια όσο και στην ρακέτα και με κρυφό χαρτί τον Κάιλ Γουίλτζερ που σκόραρε συνεχόμενους πόντους, προηγήθηκε με 35-43 και βρέθηκε μπροστά στο τέλος του ημιχρόνου με 39-45.

Ο Ολυμπιακός δεν είχε το ίδιο καθαρό μυαλό και στην έναρξη του δεύτερου μέρους, υπέπεσε σε συνεχόμενα λάθη που ήταν αρκετά για να βάλουν στο παιχνίδι και την κερκίδα, με τη Ρεάλ να ισοφαρίζει σε 49-49, είχε ευκαιρίες να περάσει μπροστά, αλλά δεν τις εκμεταλλεύτηκε και το τρίτο δεκάλεπτο έληξε με ένα τρομερό buzzer beater από τον Γουίλτζερ που έφερε ξανά την ελληνική ομάδα μπροστά με 62-65.

Η Ρεάλ, ωστόσο, μπήκε ιδανικά στην τελευταία περίοδο και με σερί 9-0 πέρασε μπροστά έπειτα από το πρώτο δεκάλεπτο με 71-65, ξεσηκώνοντας ταυτόχρονα και την κερκίδα. Ο Ολυμπιακός χρειάστηκε περισσότερα από 03:30 για να σκοράρει, όμως, δεν πανικοβλήθηκε και αντέδρασε άμεσα, πέρασε ξανά μπροστά με 73-75 και τα τελευταία λεπτά ήταν δραματικά και αντάξια της ιστορίας των δυο ομάδων.

Με το σκορ στο 76-77 ο Βασίλης Σπανούλης έκανε τραγικό λάθος, δίνοντας την μπάλα στη Ρεάλ στα 58’’, ο Λούκα Ντόντσιτς κέρδισε το φάουλ και πήγε στις βολές στα 48.4’’ και με έδωσε προβάδισμα στους γηπεδούχους, όμως, ο Γιάνις Στρέλνιεκς με μεγάλο καλάθι στα 34.2’’ έβαλε ξανά μπροστά την ελληνική ομάδα με 78-79.

Πριν περάσει χρόνος, ο Ιωάννης Πααπέτρου έστειλε τον Ντόντσιτς ξανά στις βολές και ο νεαρός Σλοβένος σταρ αστόχησε και στις δύο, όμως, οι διαιτητές έδωσαν επανάληψη στηδεύτερη βολή κι έτσι το σκορ ήρθε στην ισοπαλία (79-79).

Ο Γιάνις Στρέλνιεκς με προσωπική ενέργεια κέρδισε το φάουλ στα 15’’ και με 1/2 έκανε το 79-80 και η τελευταία επίθεση άνηκε στη Ρεάλ, με τον Ολυμπιακό να παίζει εκπληκτική άμυνα και να καταφέρνει να πάρει μια σπουδαία νίκη που τον φέρνει στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας και ένα ακόμα βήμα πιο κοντά στο πλεονέκτημα έδρας.

Κορυφαίος του Ολυμπιακού ήταν ο Γιώργος Πρίντεζης, ο οποίος σημείωσε 21 πόντους και 6 ριμπάουντ και ήταν η πηγή ενέργειας και σιγουριάς στα δύσκολα σημεία της αναμέτρησης. Πολύ καλοί ήταν ο Κάιλ Γουίλτζερ που σκόραρε 12 πόντους και βοήθησε πολύ σημαντικά ειδικά στο πρώτο μέρος, ο Γιάνις Στρέλνιεκς στα τελευταία λεπτά ανέλαβε πρωτοβουλίες και πέτυχε τη νικητήρια βολή, έχοντας συνολικά 11 πόντους με 7 ασίστ, ενώ ο Νίκολα Μιλουτίνοφ σημείωσε 8 πόντους, μάζεψε 12 ριμπάουντ και έδωσε πολλές μεγάλες μάχες με τον… γίγαντα Βάλτερ Ταβάρες.

Ο Λούκα Ντόντσιτς χάρισε μια ακόμα σπουδαία παράσταση στο μπασκετικό κοινό όλης της Ευρώπης, σημειώνοντας 27 πόντους, με 2 ριμπάουντ, 3 ασίστ και 13 κερδισμένα φάουλ, με τον Τρέι Τόμπκινς να έχει 20 πόντους (5/6 τρίποντα) με 5 ριμπάουντ, αλλά η Ρεάλ στο σύνολό της δεν έδειξε πλην του τρίλεπτου από το 30’ ως το 33’ να έχει τον έλεγχο της αναμέτρησης.

Τα δεκάλεπτα: 20-21, 39-45, 62-65, 79-80

 

 

Φωτό: euroleague.net

Γιώργος Αράπογλου

 

Γεννημένος στην Ν. Φιλαδέλφεια και μεγαλωμένος στο Καματερό, σε μια γειτονιά γεμάτη αλάνες και άπειρους χώρους για την διεύρυνση της παιδικής φαντασίας, από μικρός δύο πράγματα ήταν ξεκάθαρα μέσα του.

 

Ότι θα ασχοληθεί με τον αθλητισμό και ότι κάποτε θα γίνει δημοσιογράφος. Από τη μια, η κλίση στο γράψιμο φαινόταν από τις πρώτες εκθέσεις του δημοτικού και τις άπειρες μικρές εφημερίδες που τύπωνε, από την άλλη, που τον έχανες, που τον έβρισκες, με μια μπάλα στο χέρι ήταν. Την πορτοκαλί, αυτή με τα σπυριά!

 

Μεγαλώνοντας, το ύψος δε βοήθησε να ασχοληθεί ενεργά με το μπάσκετ πέρα από κάποιες ομάδες της γειτονιάς ή τα σχολικά πρωταθλήματα, ωστόσο, τον αθλητισμό δεν τον εγκατέλειψε. Υπήρξε αθλητής με δελτίο του Ιωνικού Ν.Φ., για έξι χρόνια, περνώντας αρχικά από τα τμήματα ενόργανης γυμναστικής και στη συνέχεια από το χάντμπολ, με συμπαίκτες αθλητές που αρκετά χρόνια αργότερα, στελέχωσαν και την Εθνική Ομάδα.

 

Η δημοσιογραφία, ωστόσο, τον κέρδισε. Ο μεγάλος του έρωτας ήταν το ραδιόφωνο. Την πρώτη του ραδιοφωνική εκπομπή την έκανε σε ηλικία μόλις 15 ετών. Στα επόμενα χρόνια εργάστηκε σε πολλά από τα μεγαλύτερα Μέσα της έντυπης και ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας (Flash, ΝΕΑ, Χρηματιστήριο, Ταχυδρόμος, Veto, ΝΟΟΖ κλπ) και πέρασε από όλων των ειδών τα ρεπορτάζ (ελεύθερο, αθλητικό, πολιτικό, καλλιτεχνικό, αυτοδιοίκησης, τουριστικό κλπ). Εργάστηκε επίσης ως διορθωτής και επιμελητής κειμένων σε αρκετά έντυπα, καθώς και ως υπεύθυνος επικοινωνίας στην εταιρεία WIDEServicesPC.

 

Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του πρώτου ελληνικού περιοδικού δρόμου «ΣΧΕΔΙΑ» από το πρώτο τεύχος, ενώ έχει ασχοληθεί και με την εκπαίδευση ενηλίκων. Το τελευταίο διάστημα ετοιμάζεται για την έκδοση του πρώτου του μυθιστορήματος.

Από τη θέση του Αρχισυντάκτη του «Agapotobasket.gr», ευελπιστεί να βάλει το πιο σημαντικό «τρίποντο» της δημοσιογραφικής του ζωής. Να δημιουργήσει με τη βοήθεια της συντακτικής ομάδας μια μεγάλη μπασκετική κοινότητα που θα αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το άθλημα και θα φέρει άλλο χρώμα στις κερκίδες των ελληνικών γηπέδων.