Print this page

Τέταρτο «διπλό» και μόνιμη θέση στην κορυφή

Written by  Νοε 30, 2017

Ο Ολυμπιακός απέδειξε για μια ακόμα φορά πως είναι μαθημένος στα πολλά προβλήματα παίρνοντας την τέταρτη φετινή εκτός έδρας νίκη, αυτή τη φορά επί της Βαλένθια με 72-64 και διατήρησε την κορυφή της βαθμολογίας με απολογισμό 8-2, αναμένοντας τις αυριανές αναμετρήσεις για να δει αν θα εξακολουθήσει να έχει συγκάτοικο την ΤΣΣΚΑ Μόσχας μετά και την ολοκλήρωση του ενός τρίτου της κανονικής περιόδου.

Η επιστροφή του Βασίλη Σπανούλη ματαιώθηκε επ’ αόριστο λίγα λεπτά πριν την έναρξη της αναμέτρησης, αφού ο αρχηγός των «ερυθρόλευκων» ένιωσε ενοχλήσεις στο γόνατό του και αποφασίστηκε να μην ρισκάρει την συμμετοχή του κι έτσι ο Γιάννης Σφαιρόπουλος βρέθηκε με έντεκα παίκτες στη διάθεσή του, αφού ήδη είχαν μείνει στην Αθήνα και οι Βαγγέλης Μάντζαρης, Δημήτρης Αγραβάνης.

Παρ’ όλα αυτά, οι παίκτες του εμφανίστηκαν απόλυτα συγκεντρωμένοι στο μεγαλύτερο μέρος της αναμέτρησης, είχαν πάθος και ενέργεια, έλεγξαν τα ριμπάουντ (39 έναντι 22 της Βαλένθια), είχαν καλά ποσοστά από την περιφέρεια (8/17 τρίποντα) και γενικά, παρά τα κενά διαστήματα που εμφάνισαν, έδειξαν ότι διαθέτουν μεγαλύτερη ποιότητα και εμπειρία από την φιλόδοξη ισπανική ομάδα που συνέχισε το αρνητικό σερί τους γνωρίζοντας την έκτη συνεχόμενη ήττα τους στην Ευρωλίγκα (ρεκόρ 3-7).

Ο Ολυμπιακός έκανε ιδανικό ξεκίνημα, με πιεστική άμυνα σε όλο το γήπεδο, απόλυτο έλεγχο στα ριμπάουντ, τρέξιμο σε κάθε ευκαιρία και με καλή κυκλοφορία, φτάνοντας στο +9 (2-11 μόλις στο 3’), όμως, ακολούθησε ένα άσχημο τρίλεπτο με λάθος επιλογές και κακές άμυνες, με τη Βαλένθια να κάνει ένα σερί 7-0 για να μειώσει στο καλάθι, πριν το δεκάλεπτο λήξει με ένα μεγάλο τρίποντο από τον Βασίλη Τολιόπουλο που έφερε την ελληνική ομάδα ξανά στο +7 (13-20).

Με συνεχόμενα τρίποντα η Βαλένθια μείωσε και πάλι στον πόντο (19-20), όμως, οι «ερυθρόλευκοι» παρέμειναν ψύχραιμοι και προσηλωμένοι στο παιχνίδι τους και με υπομονή και σκληρή άμυνα, κράτησαν τους γηπεδούχους χωρίς πόντο για σχεδόν 6’, διάστημα στο οποίο έκαναν σερί  12-0 για να ανεβάσουν τη διαφορά στο +13 (19-32).

Ο Έρικ Γκριν με 2/2 τρίποντα μείωσε αρχικά σε 25-32, ενώ σημείωσε 11 συνεχόμενους πόντους με τον Γιάννη Σφαιρόπουλο να βάζει τις φωνές στους παίκτες του για την άμυνά τους, με την ελληνική ομάδα να προηγείται στο τέλος του ημιχρόνου με 30-35.  

Οι γηπεδούχοι μπήκαν με περισσότερη ενέργεια στο δεύτερο ημίχρονο, καταφέρνοντας να δημιουργήσουν αρκετά προβλήματα στον Ολυμπιακό που φορτώθηκε νωρίς με φάουλ, δίνοντας το πλεονέκτημα για βολές από το 24’, ενώ στην επίθεση οι «ερυθρόλευκοι» δεν είχαν καθαρό μυαλό και πήγαιναν σε βιαστικές και τις περισσότερες φορές λανθασμένες επιλογές.

Ο Τίμπορ Πλάις ήταν ασταμάτητος κάτω από το καλάθι, σημειώνοντας συνεχόμενους πόντους, όμως και πάλι ο Ολυμπιακός, με τον Παπανικολάου να καταθέτει ενέργεια και πάθος σε άμυνα και επίθεση κατάφερε να πάει τη διαφορά στους 11 (43-54) και να προηγηθεί στο τέλος του δεκάλεπτου με 45-54.

Ο Ολυμπιακός έδειχνε να ελέγχει το παιχνίδι μέχρι τα μισά του δεκάλεπτου, όταν η Βαλένθια με οδηγό τον ασταμάτητο Έρικ Γκριν και την επιβλητική παρουσία του Τίμπορ Πλάις μέσα στη ρακέτα άρχισε να μειώνει (58-63 στο 36’), με τον Γιάνις Στρέλνιεκς να παίρνει την ομάδα στις πλάτες του και να την οδηγεί στο +12 (58-70) και τελικά στη νίκη με 64-72.

Για ένα ακόμα παιχνίδι ο Ολυμπιακός εμφάνισε πολλούς πρωταγωνιστές, με τον Κώστα Παπανικολάου να ξεκινά με 3/3 τρίποντα και να έχει πολλή ενέργεια στην άμυνα, ολοκληρώνοντας με 13 πόντους, 6 ριμπάουντ και 4 ασίστ, τον Γιώργο Πρίντεζη να είναι εκπληκτικός κάνοντας ένα μεγάλο double-double με 12 πόντους και 14 ριμπάουντ (7 επιθετικά) και τον Γιάνις Στρέλνιεκς να… μιλά στα δύσκολα και να ολοκληρώνει με 12 πόντους, 3 ριμπάουντ και 3 ασίστ.

Για την Βαλένθια, ο Έρικ Γκριν έκανε τα πάντα για να τιμωρήσει την πρώην ομάδα του, σημειώνοντας συνολικά 26 πόντους, ενώ ο Τίμπορ Πλάις έκανε αρκετές ζημιές στη ρακέτα με 14 πόντους, 8 ριμπάουντ και 4 κοψίματα.

Τα δεκάλεπτα: 13-20, 30-35, 45-54, 64-72

 

 

 

Φωτό: euroleegue.net

Γιώργος Αράπογλου

 

Γεννημένος στην Ν. Φιλαδέλφεια και μεγαλωμένος στο Καματερό, σε μια γειτονιά γεμάτη αλάνες και άπειρους χώρους για την διεύρυνση της παιδικής φαντασίας, από μικρός δύο πράγματα ήταν ξεκάθαρα μέσα του.

 

Ότι θα ασχοληθεί με τον αθλητισμό και ότι κάποτε θα γίνει δημοσιογράφος. Από τη μια, η κλίση στο γράψιμο φαινόταν από τις πρώτες εκθέσεις του δημοτικού και τις άπειρες μικρές εφημερίδες που τύπωνε, από την άλλη, που τον έχανες, που τον έβρισκες, με μια μπάλα στο χέρι ήταν. Την πορτοκαλί, αυτή με τα σπυριά!

 

Μεγαλώνοντας, το ύψος δε βοήθησε να ασχοληθεί ενεργά με το μπάσκετ πέρα από κάποιες ομάδες της γειτονιάς ή τα σχολικά πρωταθλήματα, ωστόσο, τον αθλητισμό δεν τον εγκατέλειψε. Υπήρξε αθλητής με δελτίο του Ιωνικού Ν.Φ., για έξι χρόνια, περνώντας αρχικά από τα τμήματα ενόργανης γυμναστικής και στη συνέχεια από το χάντμπολ, με συμπαίκτες αθλητές που αρκετά χρόνια αργότερα, στελέχωσαν και την Εθνική Ομάδα.

 

Η δημοσιογραφία, ωστόσο, τον κέρδισε. Ο μεγάλος του έρωτας ήταν το ραδιόφωνο. Την πρώτη του ραδιοφωνική εκπομπή την έκανε σε ηλικία μόλις 15 ετών. Στα επόμενα χρόνια εργάστηκε σε πολλά από τα μεγαλύτερα Μέσα της έντυπης και ηλεκτρονικής δημοσιογραφίας (Flash, ΝΕΑ, Χρηματιστήριο, Ταχυδρόμος, Veto, ΝΟΟΖ κλπ) και πέρασε από όλων των ειδών τα ρεπορτάζ (ελεύθερο, αθλητικό, πολιτικό, καλλιτεχνικό, αυτοδιοίκησης, τουριστικό κλπ). Εργάστηκε επίσης ως διορθωτής και επιμελητής κειμένων σε αρκετά έντυπα, καθώς και ως υπεύθυνος επικοινωνίας στην εταιρεία WIDEServicesPC.

 

Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του πρώτου ελληνικού περιοδικού δρόμου «ΣΧΕΔΙΑ» από το πρώτο τεύχος, ενώ έχει ασχοληθεί και με την εκπαίδευση ενηλίκων. Το τελευταίο διάστημα ετοιμάζεται για την έκδοση του πρώτου του μυθιστορήματος.

Από τη θέση του Αρχισυντάκτη του «Agapotobasket.gr», ευελπιστεί να βάλει το πιο σημαντικό «τρίποντο» της δημοσιογραφικής του ζωής. Να δημιουργήσει με τη βοήθεια της συντακτικής ομάδας μια μεγάλη μπασκετική κοινότητα που θα αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το άθλημα και θα φέρει άλλο χρώμα στις κερκίδες των ελληνικών γηπέδων.