Print this page

Not in my (green) house!

Written by  Νοε 24, 2017

Ο Παναθηναϊκός Superfoods απέδειξε πως ακόμα και στις δύσκολες βραδιές του, στο ΟΑΚΑ είναι ανίκητος, αφού κατάφερε να κάνει μια σπουδαία ανατροπή απέναντι στην Ρεάλ Μαδρίτης από το -16 και να πάρει μεγάλη νίκη με 82-80 που τον φέρνει στο 6-3 και την πρώτη τετράδα της βαθμολογίας.

Οι νταμπλούχοι Ελλάδας εμφάνισαν δυο εντελώς διαφορετικά πρόσωπα στο παιχνίδι τους, με το πρώτο μέρος να είναι απογοητευτικό, ιδιαίτερα αμυντικά, δεχόμενοι 54 πόντους, έχασαν κατά κράτος τη μάχη των ριμπάουντ, ενώ βρέθηκαν να κυνηγούν το σκορ απέναντι σε μια ομάδα που ερχόταν με πολλές απουσίες (Γιουλ, Αγιόν, Ράντολφ, Κούζμιτς, Τέιλορ).

Στο δεύτερο ημίχρονο, ωστόσο, εμφανίστηκε ο Παναθηναϊκός του ΟΑΚΑ που λυγίζει κάθε αντίπαλο, κατάφερε να ανατρέψει το -16 του 21’ πριν το τέλος της περιόδου, έφερε το παιχνίδι στα ίσια στο τελευταίο πεντάλεπτο και στο τέλος μίλησε η ψυχή και η έδρα του που και φέτος είναι το δυνατό του σημείο στην προσπάθεια για επιστροφή στα Final Four.

Με ασφυκτική πίεση σε όλο το μήκος του γηπέδου και τον Ματ Λοτζέσκι να ξεκινά… καυτός σημειώνοντας τους 8 πρώτους πόντους της ομάδας του (με 2/2 τρίποντα) ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε 8-2 μόλις στο 2’, στέλνοντας το μήνυμα ότι στο ΟΑΚΑ δεν θα επιτρέψει σε καμία ομάδα να αμφισβητήσει την κυριαρχία του.

Η Ρεάλ, παρ’ όλα αυτά, αντέδρασε άμεσα και με υπομονή και ψυχραιμία μείωσε τη διαφορά και πέρασε μπροστά με 11-15, ανέλαβε τον έλεγχο της αναμέτρησης έφτασε ακόμα και το +9 (19-28) και το κακό αμυντικά για τους «πράσινους» πρώτο δεκάλεπτο βρήκε τους φιλοξενούμενους να προηγούνται με 23-28.

Η διαφορά έφτασε τους 12 πόντους με το ξεκίνημα του δεύτερου δεκάλεπτου (27-39), με τον Παναθηναϊκό να προσπαθεί ανορθόδοξα να πλησιάσει, παρ’ όλα αυτά, να τα καταφέρνει στα μισά περίπου της περιόδου (36-41), όμως, η Ρεάλ ξέφυγε και πάλι, φτάνοντας στο +13 (38-51), έχασε ευκαιρίες να την αυξήσει κι άλλο και τελικά το ημίχρονο έληξε με την ελληνική ομάδα να βρίσκεται πίσω στο σκορ με 40-54.

Η Ρεάλ πέτυχε το πρώτο καλάθι του δεύτερου ημιχρόνου για να ανεβάσει τη διαφορά στη μέγιστη τιμή της (40-56), αλλά στο σημείο εκείνο ο Παναθηναϊκός έδειξε σημάδια… ζωής, απαντώντας με σερί 13-0 για να μειώσει σε 53-56 και να βάλει στο παιχνίδι και την κερκίδα που μέχρι εκείνη την ώρα ήταν μουδιασμένη.

Με τον πανικό να έχει καταβάλει τους φιλοξενούμενους και την περιφέρειά του να έχει πάρει… φωτιά, ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε σε 62-62, όμως, οι παίκτες του παρασύρθηκαν από τον ενθουσιασμό τους, επιτρέποντας στη Ρεάλ με μεγάλα τρίποντα από τον Φερνάντεθ και τον Καμπάτσο να προηγηθεί εκ νέου στο τέλος της περιόδου με 64-70.

Όσο το παιχνίδι πήγαινε προς το τέλος του, τόσο η αγωνία ανέβαινε, με την Ρεάλ να καταφέρνει να κρατά ένα μικρό προβάδισμα και τον Παναθηναϊκό να βρίσκει τρόπους να πλησιάζει όλο και περισσότερο. Οι «πράσινοι» ολοκλήρωσαν την ανατροπή με μεγάλο τρίποντο του Κέισι Ρίβερς που τους έβαλε μπροστά έπειτα από το πρώτο δεκάλεπτο (75-73) και πλέον, με την κόπωση των παικτών της Ρεάλ που άρχισαν να μένουν από λύσεις και καθαρό μυαλό, πήραν τον έλεγχο της αναμέτρησης και την ψυχολογία με το μέρος τους.

Το τελευταίο δίλεπτο δεν ήταν για καρδιακούς, με τον Λούκα Ντόντσιτς να ισοφαρίζει με εκπληκτικό τρίποντο σε 77-77 στα 01:45 και, μετά τη χαμένη επίθεση του Παναθηναϊκού, τον Τόμπκινς να δίνει προβάδισμα με 77-78 στα 01:05.

Ο Καλάθης αστόχησε, ο Ντόντσιτς τον μιμήθηκε και ο Νίκος Παππάς με μεγάλο τρίποντο στον αιφνιδιασμό έδωσε ξανά προβάδισμα στον Παναθηναϊκό με 80-78 στα 22.8’’.

Ο Γκιστ έκανε φάουλ στον Ντόντσιτς και τον έστειλε στις βολές στα 17.2’’, με το νεαρό Σλοβένο σταρ να είναι ψύχραιμος και να ισοφαρίζει σε 80-80 με την τελευταία επίθεση να είναι στα χέρια της ελληνικής ομάδας.

Ο Ρούντι έκανε φάουλ στην προσπάθειά του για κλέψιμο στέλνοντας με τη σειρά του τον Γκιστ στις βολές, με τον Αμερικανό να ευστοχεί και στις δυο για το 82-80, με τον Τρέι Τόμπκινς να έχει την ευκαιρία να χαρίσει τη νίκη στη Ρεάλ, αλλά το τρίποντο που επιχείρησε βρήκε σίδερο και το ΟΑΚΑ σηκώθηκε όρθιο να πανηγυρίσει την μεγάλη νίκη που φέρνει τον Παναθηναϊκό στην τρίτη θέση της βαθμολογίας.

Ο Κέισι Ρίβερς ήταν ασταμάτητος, ιδιαίτερα στο δεύτερο ημίχρονο απέναντι στους πρώην συμπαίκτες του, ολοκληρώνοντας με 20 πόντους (4/11 τρίποντα), 4 ριμπάουντ και 3 κλεψίματα, ενώ μεγάλο παιχνίδι έκαναν επίσης ο Τζέημς Γκιστ με 15 πόντους και 7 ριμπάουντ, ο Νικ Καλάθης με 12 πόντους, 4 ριμπάουντ, 8 ασίστ και ένα κλέψιμο και ο Κρις Σίνγκλετον με 10 όντους και 6 ριμπάουντ.

Για την Ρεάλ που έχασε μια μεγάλη ευκαιρία να πάρει τη νίκη στην πιο δύσκολη, όπως αποδεικνύεται, έδρα της Ευρωλίγκας, ο Λούκα Ντόντσιτς είχε 19 πόντους, 6 ριμπάουντ, 3 ασίστ, αλλά και 8 λάθη, ο Φελίπε Ρέγες 12 πόντους με 8 ριμπάουντ και ο Τρέι Τόμπκινς 12 πόντους με 6 ριμπάουντ.

Τα δεκάλεπτα: 23-28, 40-54, 64-70, 82-80

 

Φωτό: euroleague.net